Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму :: по порталу

лікарняний зовнішнього сумісника

Відправлено користувачем tlydaa 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Допоможіть,лікарняний по зовн.сумісництву:беремо копію лікарняного з осн.місця роботи, а нарахування робимо виходячи тільки із з/плати по сумісництву ?Чи потрібно брати довідку про з/п з основного місця роботи?
Розрахунок і нарахування лікарняних суміснику здійснюємо окремо від лікарняних за основним місцем роботи. Окремо визначаємо розрахунковий період. У розрахунок беремо зарплатні виплати, нараховані саме за сумісництвом у розрахунковому періоді.

Проте сумарна заробітна плата, з якої розраховуються виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи і за сумісництвом не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ (у 2019 році — 62595 грн, з січня по серпень 2020 року — 70845 грн, з вересня по грудень 2020 року — 75000 грн).

Щоб цю вимогу виконати при розрахунку лікарняних на роботі за сумісництвом, працівник повинен принести з основного місця роботи довідку про зарплату, нараховану йому в місяцях розрахункового періоду*. Форма довідки наведена в додатку до Порядку № 1266.

* Якщо працівник працює на умовах сумісництва в декількох роботодавців, то він повинен надати довідки про зарплату з усіх своїх місць роботи.

Зверніть увагу: якщо сумісник захворів у перший робочий день, попросіть, щоб роботодавець за основним місцем роботи уключив до довідки про зарплату інформацію про суму зарплати, що буде нарахована працівнику в місяці настання страхового випадку. Так діяти рекомендує Мінсоцполітики в листі від 17.09.2015 р. № 529/18/99-15.

Також не забуваємо застосовувати спецобмеження за сумою лікарняних, якщо в працівника страховий стаж за 12 місяців перед настанням тимчасової непрацездатності менше 6 місяців (див. «Розрахунок лікарняних: ненудна теорія» цього номера).

Може, це здасться комусь кумедним, але (!) Фонд соцстраху в листі від 17.01.2017 р. № 5.2-28-65 наполягає: довідка про зарплату за основним місцем роботи має бути, навіть якщо ви нараховуєте «непрацездатні» виплати внутрішньому сумісникові. Просто в цьому випадку ви надаєте її самі собі і підколюєте під розрахунок ☺.

Приклад розрахунку суми лікарняних внутрішньому суміснику ми навели у статті «Практика покаже...» цього номера.

Тут зазначимо, що в заяві-розрахунку допомогу суміснику зазнаєте в окремому рядку.
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00031399999999998