Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму :: по порталу

Физ. лицо единщик и наемный работник

Відправлено користувачем Katerinka 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Коллеги подскажите, может кто сталкивался с ситуацией, когда у физика на едином налоге наемная сотрудница уходит в декрет, что за неё нужно платить (имеется ввиду налог за наемного сотрудника 50% от единого) или увольнять?
выплачиваете ей декретные на основании больничного (всё также как и на ООО она бы работала), затем идёте в налоговую и несёте её больничный (копию) и заявление что она идёт в отпуск по бер.и родам и всё.Они у себя помечают, что она в декрете, чтобы вы за неё не платили 50 % от единого, ведь фактически она не работет и уволить вы её не имеете права. можете позвонить в налоговую и спросить у инспектора что ещё может донести нужно (может копию паспорта и кода декретчицы, но у нас (Днепр) не просили)
И сдать в ГНИ справку о трудовых отношениях


Всем приогромное спасибо!
Толкьо еще надо в центр занятости сначала прийти, заключить доп. соглашение к тр. договору. Прикладываете копию больничного листа. У меня (в Одессе) даже сказали, что могла б не везти декретчицу с собой, только предприниматель с паспортом и кодом (оригиналами) + 2 экз тр. договора (что у вас на руках, оригиналы). В налоговую сдаете копию этого доп. соглашения, колпию больничного и оригинал справки о труд отношениях :о)
Подскажите! Сотрудница ушла в декрет. Я за нее не платила год. Больничный копию сдала и справку о трудовых отношениях тоже еще в 2008году... Все как надо... Но сейчас мне в налоговой говорят, что надо было платить весь год... Может кто нибудь подскажите какой пункт Закона им показать.
Это пусть они вам покажут пункт закона,
на основании которого хотят снять с вас денег.
ГОСУДАРСТВЕННАЯ НАЛОГОВАЯ АДМИНИСТРАЦИЯ УКРАИНЫ
П И С Ь М О
16.08.2006 N 4334/А/17-0715

Государственная налоговая администрация Украины рассмотрела Ваше письмо ...>, с которым Вы обратились к народному депутату Украины ...>, и сообщает, что вопрос относительно неуплаты предпринимателем дополнительно 50% единого налога за наемное лицо, находящееся в отпуске по уходу за ребенком до достижения им 3-летнего возраста, не является проблемным с точки зрения применения действующего законодательства, поскольку он полностью урегулирован.
При этом разъясняем, что согласно Указу Президента Украины от 03.07.98 г. N 727/98 ( 727/98 ) "Об упрощенной системе налогообложения, учета и отчетности субъектов малого предпринимательства" (в редакции Указа Президента Украины от 28.06.99 г. N 746/99 ( 746/99 ) (далее - Указ), в случае если плательщик единого налога осуществляет предпринимательскую деятельность с использованием наемного труда или при участии в предпринимательской деятельности членов его семьи, ставка единого налога увеличивается на 50 процентов за каждого человека. Из приведенной нормы Указа следует, что если труд наемного лица фактически не используется, как в случае с пребыванием его в декретном отпуске, то доплата 50% единого налога за него осуществляться не должна. При этом предприниматель - плательщик единого налога должен подтвердить тот факт, что лицо, находящееся в декретном отпуске, фактически не выполняет для него трудовую функцию, для чего должен сдать Справку о трудовых отношениях [физического лица] с плательщиком единого налога, выписанную на такого работника, в налоговый орган по месту своей регистрации. В таком случае доплата 50% единого налога за такого наемного работника прекращается с месяца, в котором сдана Справка.
Уплаченная вперед (за ненаступившие налоговые периоды) за такого работника доплата 50% единого налога возврату не подлежит.
Кодексом законов Украины о труде (ч. 2 ст. 23) предусмотрено, что физическое лицо - субъект предпринимательской деятельности, как и каждый работодатель, использующий наемный труд, имеет право на период декретных отпусков заключить срочный трудовой договор с другим работником на время отсутствия основного работника.
В таком случае, поскольку фактически используется труд работника, принятого по срочному трудовому договору, ставка единого налога за него увеличивается на 50 процентов, как и предусмотрено Указом ( 727/98 ). При этом численность наемных работников в штатном расписании предпринимателя будет увеличена на одного человека, но ставка единого налога будет увеличиваться на 50 процентов только за тех работников, труд которых фактически используют . В таком случае увеличение следует производить с обязательным соблюдением плательщиком единого налога требования статьи 1 Указа относительно того, что в течение года в трудовых отношениях [с ним], включая членов семьи, могут состоять не более 10 человек.
Следовательно, если в трудовых отношениях с плательщиком единого налога - физическим лицом состоят менее 10 человек и один из них уходит в отпуск по уходу за ребенком до [достижения им] 3-х (6-ти) лет (декретный отпуск), то такой плательщик может на период такого декретного отпуска заключить срочный трудовой договор с другим работником на время отсутствия основного работника с доплатой за него 50% единого налога.
Если же на место работника, находящегося в отпуске по уходу за ребенком до достижения им трехлетнего возраста, не принято другое лицо, ставка единого налога для плательщика единого налога за такого наемного работника, находящегося в отпуске, не увеличивается.
Аналогичные разъяснения предоставлены Государственным комитетом Украины по вопросам регуляторной политики и предпринимательства (письмо от 30.05.2002 г. N 1-221/2951.

С уважением,
Заместитель Председателя С.Лекарь

-------------------------------------------------------------
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 02.02.2005 р. N 643/Р/17-3115

Державна податкова адміністрація України розглянула питання щодо можливості платнику єдиного податку взяти на місце працівника, який знаходиться у декретній відпустці, іншу особу на період такої відпустки і повідомляє.
До прийняття спеціального закону з питань оподаткування фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності умови та порядок оподаткування доходів фізичних осіб за спрощеною системою оподаткування регламентується Указом Президента України від 28.06.99 р. N 746/99 "Про внесення змін до Указу Президента України від 03.07.98 р. N 727 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва", в ст. 1 якого встановлено, що спрощена система оподаткування, обліку та звітності запроваджується для фізичних осіб - суб'єктів малого підприємництва, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи при додержанні ними обов'язкових вимог, визначених цим Указом, зокрема, що протягом календарного року у трудових відносинах з ними, включаючи членів їх сімей, перебуває не більше 10 осіб.
Для фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності - платників єдиного податку (на відміну від юридичних осіб - платників єдиного податку, де середньооблікова чисельність працюючих протягом календарного року визначається за методикою, затвердженою органами статистики) чисельність найманих працівників, включаючи членів їх сім'ї, які можуть перебувати у трудових відносинах з ними протягом календарного року, визначається таким чином.
При поданні до податкового органу за місцем державної реєстрації у встановленому порядку письмової заяви для переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності фізична особа - суб'єкт підприємницької діяльності вказує в цій заяві чисельність та поіменний склад найманих працівників, включаючи членів його сім'ї, з якими укладені трудові договори та число яких на день складання заяви не може перевищувати 10.
На кожну особу, включаючи членів сім'ї, яка перебуває у трудових відносинах з платником єдиного податку, видається Довідка про трудові відносини з платником єдиного податку.
Якщо на день складання заяви на право застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності фізичної особи - суб'єкта підприємницької діяльності число найманих працівників, включаючи членів його сім'ї, вже становить 10 осіб, то відкриття додаткових робочих місць не дозволяється (за умови, що не була зменшена чисельність протягом дії Свідоцтва).
Якщо у заяві зазначено менше 10 найманих працівників, включаючи членів сім'ї, то у разі збільшення чисельності працівників (відкриття додаткових робочих місць) протягом терміну дії отриманого Свідоцтва платник єдиного податку повинен здійснити доплату за кожного додатково найманого працівника, з розрахунку не менш як за повний місяць з початку діяльності таких працівників, отримати Довідки для цих працівників, виходячи з того, щоб загальна чисельність працівників не перевищувала 10 осіб.
В тому випадку, коли зменшується чисельність працівників протягом терміну отриманого Свідоцтва, платник єдиного податку повинен повернути Довідки на звільнених працівників, але сплачена сума єдиного податку у вигляді збільшення ставки єдиного податку на 50 відсотків за звільненого працівника поверненню не підлягає та збільшується до кінця періоду, за який здійснена сплата за звільненого працівника, у разі якщо платник єдиного податку замість звільнених працівників приймає інших у тому ж періоді. У такому випадку на кожного нового працівника видається Довідка, оскільки видані платнику єдиного податку Довідки, як і Свідоцтво, не можуть бути передані іншим особам, крім зазначених у них. Після закінчення терміну дії Свідоцтва воно разом з усіма Довідками підлягає поверненню в 5-денний термін до органу державної податкової служби, який їх видав.
Отже, при застосуванні спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва фізичні особи - платники єдиного податку починаючи з моменту застосування спрощеної системи оподаткування і до кінця календарного року в будь-який момент здійснення підприємницької діяльності за участю найманих працівників повинні мати не більш 10 осіб, незважаючи на те, які зміни (збільшення, зменшення чисельності найманих працівників) сталися протягом календарного року.
Поряд з наведеним слід додати, що з метою правильного вирішення порушеного питання Державна податкова адміністрація України зверталася до Міністерства праці та соціальної політики України.
Як повідомило Мінпраці України, згідно з Кодексом законів про працю України (ст. 23) суб'єкт підприємницької діяльності - фізична особа, яка використовує найману працю, має право на період декретних відпусток укласти строковий трудовий договір з іншим працівником на час відсутності основного працівника.
У такому випадку, оскільки фактично використовується праця працівника, прийнятого за строковим договором, ставка єдиного податку за кожного збільшується на 50 відсотків.
При цьому чисельність найманих працівників у штатному розписі буде збільшено на одну особу, але ставка єдиного податку буде збільшуватись на 50 відсотків тільки за тих працівників, працю яких фактично використовують. Звертаємо увагу на дотримання у такому випадку платником єдиного податку вимоги статті 1 Указу стосовно того, що протягом року в трудових відносинах, включаючи членів сім'ї, може перебувати не більш ніж 10 осіб. Отже, якщо у трудових відносинах з платником єдиного податку з фізичною особою перебуває 10 осіб і одна з них виходить у відпустку для догляду за дитиною, то такий платник не може на період декретних відпусток укласти строковий трудовий договір з іншим працівником на час відсутності основного працівника.
З іншого боку, коли на місце працівника, що перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, не прийнято іншу особу, ставка єдиного податку для платника єдиного податку за такого найманого працівника, що перебуває у відпустці, не збільшується.
Аналогічні роз'яснення були надані і Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва.
Якщо Ви зареєстровані суб'єктом підприємницької діяльності зі створенням юридичної особи (підприємства), то в частині оподаткування доходів від здійснення такої діяльності на Вас поширюються положення зазначеного Указу як на юридичних осіб.

Заступник Голови
С. Лекарь
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00027900000000003