Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

SOS в податковій хочуть донарахувати ПДВ на експортні операції

Відправлено користувачем gal7 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Фірма займається транспортно-експедиційними послугами, але так як на балансі власних авто не має, то шукає перевізників які б перевезли товар. Було перевезення по Росії, відповідно воно з 0% ставкою ПДВ. Перевізник нам податкову так і виписав. А ми відповідно з тією ж 0% ставкою відписуєм замовнику. А податкова каже що ми не праві. Як бути в даній ситуації, підкажіть хто стикався.....
Занимаемся подобной деятельностью. Очень хотелось бы пообщаться. Если есть возможность сообщите как дела на эл.почту : account@ itp.com.ua или позвоните 401-18-72 -Ирина Игоревна. Мне попадались консультативные подборки по транспортно=эксп. услугам.. Жду! Удачи"
на мой взгляд инспектор права, ведь когда покупаем товар или услугу без НДС, продаем мы ее потом с учетом НДС, - но я не перевозчик, возможно у перевозчика есть какой -то нюанс.


gal7 Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> Фірма займається транспортно-експедиційними
> послугами, але так як на балансі власних авто не
> має, то шукає перевізників які б перевезли товар.
> Було перевезення по Росії, відповідно воно з 0%
> ставкою ПДВ. Перевізник нам податкову так і
> виписав. А ми відповідно з тією ж 0% ставкою
> відписуєм замовнику. А податкова каже що ми не
> праві. Як бути в даній ситуації, підкажіть хто
> стикався.....


============= ГНИ говорит много и не всегда правду. Что конкретно они говорят?

_____________________________________________________

"И сказали люди, это пришел тот, которого мы ждали" ©Л.И.Брежнев.
Трубы могут быть бумажными, но документы должны быть железными.
Moroshka2000 Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> на мой взгляд инспектор права,....продаем мы ее потом с
> учетом НДС, -
===================

вы потребили услугу в момент ее предоставления

_____________________________________________________

"И сказали люди, это пришел тот, которого мы ждали" ©Л.И.Брежнев.
Трубы могут быть бумажными, но документы должны быть железными.
Moroshka2000 Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> и что....не пойму хода мыслей


===== ход мыслей прост..как вы можете перепродать чужую услугу..

_____________________________________________________

"И сказали люди, это пришел тот, которого мы ждали" ©Л.И.Брежнев.
Трубы могут быть бумажными, но документы должны быть железными.
легко, мы не перевозчик, но иногда отгружаемся с доставкой. Нанимается перевозчик нами, оплачиваем, потребляем так сказать услугу ( закрываем актами). Выставляем счет получателю, закрываем актами. Именно так просят заказчики наши, а не включать стоимость перевозки в стоимость товара ( а как говорится покупатель всегда прав, если платит хорошо) Заказчики - заводы Украины. Ни одна проверка на этом не останавливалась.
Морошка, Проблема не в том, что так нельзя. Вопрос в правильности применения нулевой ставки НДС.Вопрос у перевозчиков действительно спорный. В данном случае для вас проблема в том что не вы прямо не оказывали услугу. И коственно налоговая стоит на том что у вас отсутствует експорт услуг. Вам сейчас важно грамотно оформить договор, чтоб вы выступали как поручителем между исполнителем и заказчиком. Тогда будет взамисвязь. А в вашем случае вы перепродали услугу но на территории Украины. К этому они и вяжутся. Ну это я так вижу ситуацию.
Moroshka2000 Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> легко, мы не перевозчик, но иногда отгружаемся с
> доставкой. Нанимается перевозчик нами, оплачиваем,
> потребляем так сказать услугу ( закрываем актами).
> Выставляем счет получателю, закрываем актами.
> Именно так просят заказчики наши, а не включать
> стоимость перевозки в стоимость товара ( а как
> говорится покупатель всегда прав, если платит
> хорошо) Заказчики - заводы Украины. Ни одна
> проверка на этом не останавливалась.


===========ОК, легко так легко, но первое: на что вы выставляете счет получателю и является закрытая вашим актом услуга услугой перевозчика или это все таки ваша услуга?

_____________________________________________________

"И сказали люди, это пришел тот, которого мы ждали" ©Л.И.Брежнев.
Трубы могут быть бумажными, но документы должны быть железными.
Поддерживаю Пончика. Вы просто перепродали услугу. Как по мне -налоговая права.
Ви забуваєте про особливості транспортно-експедиторських послуг.

//На підставі ст. 9 Закону України "Про транспортно-експедиторську діяльність" від 01.07.2004 р. № 1955-VI платою експедитору вважаються кошти, сплачені клієнтом експедитору за належне виконання договору транспортного експедирування. У плату експедитору не включаються витрати експедитора на оплату послуг (робіт) інших осіб, залучених до виконання договору транспортного експедирування, на оплату зборів (обов'язкових платежів), що сплачуються при виконанні договору транспортного експедирування. Підтвердженням витрат експедитора є документи (рахунки, накладні тощо), видані суб'єктами господарювання, що залучалися до виконання договору транспортного експедирування, або органами влади. //

Мова не про експорт послуг, а про операції з поставки транспортних послуг залізничним, автомобільним, морським та річковим транспортом по перевезенню пасажирів, багажу, вантажобагажу (товаробагажу) та вантажу за межами державного кордону України ,
про які згадується у пп. 6.2.4 Закону про ПДВ.
Чи належать транспортно-експедиторські послуги до "операцій з поставки транспортних послуг" ? Вважаю, що належать...

І з урахуванням пп. 3.1.3, п. 6.1 та пп. 6.2.4 Закону про ПДВ вважаю, що та частина послуг з перевезення, яка надавалась за межами державного кордону України, має оподатковуватись ПДВ за нульовою ставкою, а плата експедитору підлягає обкладенню ПДВ на загальних підставах за ставкою 20 відсотків.

Більше сказати не можу, вибачте. smiling smiley
я думаю, что вопрос в том каким образом оказываются экспедиционно-транспортные услуги фирмой gal7 . Если как свои - купили без НДС, продаем с НДС или каким-то другим образом - посредничество, поручение и т.д.
// за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов'язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних з перевезенням вантажу.//
smiling smiley
Когда то в 2005 писал такое... может будет полезно..


ПДВ з експедиційних послуг

Розгляньмо обкладення податком на додану вартість супутніх експорту послуг у межах транспортно-експедиційної діяльності.

Про супутні послуги

Закон №2505 вніс зміни до низки податкових законів, у т. ч. і до Закону про ПДВ. Ці зміни набрали чинності з 31.03.2005 р.

Повністю було змінено і деталізовано перелік об’єктів оподаткування 1, виключено зі ст. 6 Закону про ПДВ пп. 6.2.2, який встановлює правила застосування нульової ставки при експорті послуг.

Тепер, згідно з п. 6.2 Закону про ПДВ, ставка податку становить 0% до бази оподаткування при експорті товарів і супутніх такому експорту послуг.

Супутні послуги - послуги, вартість яких включається відповідно до норм митного законодавства до митної вартості товарів, що експортуються або імпортуються (п. 1.14 Закону про ПДВ).

Особам, які надають транспортно-експедиційні послуги, для визначення того, які їхні послуги можуть оподатковуватися за нульовою ставкою, які звільнені від оподаткування, а які мають оподатковуватися за ставкою 20%, слід установити, чи є такі послуги супутніми експорту, чи ні та в якому режимі задекларовані товари, що переміщуються.

Крім того, транспортному експедируванню присвячено розділ 65 ЦКУ, але в цій статті ми торкнемося переважно не цивільно-правового характеру транспортної експедиції, а саме податкових нововведень, пов’язаних із обкладенням ПДВ транспортно-експедиційних послуг при експорті.
Як нараховується ПДВ

Згідно з пп. 3.1.3 Закону про ПДВ, об’єктом оподаткування є операції платників податків з вивезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі експорту або реекспорту (далі - експорту).

Поняття митного режиму експорту наведене у ст. 194 МКУ. Це митний режим, відповідно до якого товари вивозяться за межі митної території України для вільного обігу без зобов’язання про їх повернення на цю територію та без встановлення умов їх використання за межами митної території України.

Вивезення товарів за межі митної території України в режимі експорту передбачає 2:

1) подання митному органу документів, що засвідчують підстави та умови вивезення товарів за межі митної території України;

2) сплату податків і зборів, встановлених на експорт товарів 3;

3) дотримання експортером вимог, передбачених законом.

Відповідно до ст. 274 МКУ, митна вартість товарів, що вивозяться (експортуються) з України на підставі договору купівлі-продажу або міни, визначається на основі ціни, яку було фактично сплачено або яка підлягає сплаті за ці товари на момент перетинання митного кордону України.

До митної вартості товарів, що вивозяться (експортуються), також включаються фактичні витрати, якщо вони не були раніше до неї включені:

а) на навантаження, вивантаження, перевантаження, транспортування та страхування до пункту перетинання митного кордону України;

б) комісійні та брокерські винагороди 4;

в) ліцензійні та інші платежі за використання об’єктів права інтелектуальної власності, які покупець повинен прямо чи побічно здійснити як умову продажу (експорту) товарів, які оцінюються.

Митна вартість товарів, що вивозяться (експортуються) з України на підставі договору, відмінного від договорів купівлі-продажу чи міни, визначається на основі ціни, підтвердженої комерційними, транспортними, банківськими, бухгалтерськими та іншими документами, що містять відомості про вартість товарів, які оцінюються, з урахуванням витрат на транспортування та страхування товарів до пункту перетинання митного кордону України.

Таким чином, експорт товарів на підставі договору купівлі-продажу чи міни дозволяє включити до митної вартості товарів більше супутніх послуг, що надаються експедитором за договором експедирування 5, ніж при експорті за іншими договорами.

Слід зазначити, що перелік супутніх транспортно-експедиційних послуг при експорті порівняно з цивільним законодавством з метою обкладення ПДВ звужено до переліку послуг, вказаних у відповідних нормах МКУ.

З метою оподаткування до експорту товарів також прирівнюється вивезення товарів (супутніх послуг) за межі митного кордону України за... іншими договорами, які не передбачають передавання права власності на такі товари (майно) або передбачають їх обмін на корпоративні права чи цінні папери, у тому числі якщо таке вивезення пов’язане із припиненням дії зазначених договорів,... в інших випадках, визначених МКУ.

До інших випадків, на нашу думку, можна віднести склади тимчасового зберігання 6.

Можливість віднесення з метою оподаткування послуг експедитора зі зберігання вантажів до складу супутніх експорту передбачено ст. 99 МКУ. У цій статті МКУ, зокрема, йдеться про те, що з метою створення сприятливих умов та скорочення часу проведення митного контролю та митного оформлення митним органом може прийматися рішення про організацію складів тимчасового зберігання, що належать транспортно-експедиційним організаціям, які переміщують товари і транспортні засоби через митний кордон України, або іншим підприємствам, зі створенням зони митного контролю в межах таких складів.

Таким чином, включення окремих послуг експедитора до складу супутніх експорту багато в чому залежить від того, яким договором оформлено експорт товарів, а також від переліку самих послуг (чи включаються вони до випадків, прирівняних до експорту).

Ті послуги експедитора, які не можна кваліфікувати як супутні експорту, мають оподатковуватися за ставкою 20% від бази оподаткування, за винятком послуг при режимі "транзит".

Згідно зі ст. 1 Закону про транзит, транзитні послуги (роботи) - безпосередньо пов’язана з транзитом вантажів підприємницька діяльність учасників транзиту, що здійснюється в межах договорів (контрактів) перевезення, транспортного експедирування, доручення, агентських угод тощо.

Учасники транзиту - вантажовласники та суб’єкти підприємницької діяльності (перевізники, порти, станції, експедитори, морські агенти, декларанти та інші), які у встановленому порядку надають (виконують) транзитні послуги (роботи).

Відповідно до ст. 7 Закону про транзит, транзитні послуги (роботи) призначаються для споживання та використання за межами митної території України і надаються (виконуються) на підставі відповідних дво- або багатосторонніх договорів (контрактів) між учасниками транзиту.

Договори (контракти) про надання (виконання) транзитних послуг (робіт) укладаються як між резидентами і нерезидентами, так і між самими резидентами і нерезидентами, які вільно обирають комплекс транзитних послуг (робіт), їх надавачів (виконавців), а також засоби транзиту залежно від умов перевезень.

Згідно з пп. 6.2.4 Закону про ПДВ, операції з поставки послуг платником податку, пов’язані з перевезенням (переміщенням) пасажирів і вантажів транзитом через територію України, оподатковуютьсяу порядку, передбаченому пунктом 5.15 цього Закону.

Відповідно до п. 5.15 Закону про ПДВ, звільняються від оподаткування операції з поставки послуг по перевезенню (переміщенню) пасажирів і вантажів транзитом через територію і порти України.

У частині 4 ст. 306 ГКУ визначено, що допоміжним видом діяльності, пов’язаним з перевезенням вантажу, є транспортна експедиція.

Враховуючи, що послуги транспортного експедирування є в цьому випадку транзитними послугами, пов’язаними з перевезенням (переміщенням) вантажів транзитом через територію України, то такі послуги експедитора звільнені від обкладення ПДВ 7.

У зв’язку з цим радимо звернути увагу на абз. 5 пп. 7.4.1 та пп. 7.4.3 Закону про ПДВ (див. нижче).

Слід також звернути увагу на наявність законодавчої колізії між абз. 5 пп. 7.4.1 і пп. 7.4.3 Закону про ПДВ. Колізія полягає у тому, як тлумачити термін "товари" - чи включає він у себе основні фонди, чи ні. На думку автора, при системному трактуванні цього терміна його потрібно розуміти як такий, що включає у себе термін "основні фонди". Можна також передбачити, що законодавець в абзаці 5 пп. 7.4.1 Закону про ПДВ розмежовує поняття "товари" і "основні фонди". При такому трактуванні основні фонди вважатимуться проданими лише в тому разі, якщо їх переведено до складу невиробничих фондів.

За таким підходом пп. 7.4.3 Закону про ПДВ застосовуватиметься виключно в тому разі, якщо платник податків на момент їх придбання точно знає, що вони використовуватимуться в операціях, які обкладаються і які не обкладаються податком.

Передбачаємо, що з метою розширення бази оподаткування контролюючі органи віддадуть перевагу абз. 5 пп. 7.4.1 Закону про ПДВ.

Таким чином, навіть разова операція з транзитним вантажем може привести до того, що основні фонди експедитора, задіяні у процесі надання транспортно-експедиційних послуг, пов’язаних з таким вантажем, вважатимуться проданими у період, на який припадає початок такого їх використання. Це, своєю чергою, спричинить збільшення податкових зобов’язань експедитора.

1 Пункт 3.1 Закону про ПДВ.

2 Стаття 195 МКУ.

3 Стосується договорів експедирування лише у частині сплати мита, зборів і витрат, покладених на експортера (клієнта за договором експедирування).

4 Витрати, наведені у пунктах "б" і "в" ст. 274 МКУ, до супутніх послуг з експедирування вантажів не належать.

5 Вимоги до договору транспортної експедиції вказані у розд. 65 ЦКУ.

6 Стаття 99 МКУ.

7 Оподатковуються в порядку, передбаченому п. 5.15 Закону про ПДВ.
Закон України "Про транспортно-експедиторську діяльність" (витяг)

Цей Закон визначає правові та організаційні засади транспортно-експедиторської діяльності в Україні і спрямований на створення умов для її розвитку та вдосконалення.

Стаття 1. Визначення термінів

У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:

транспортно-експедиторська діяльність - підприємницька діяльність із надання транспортно-експедиторських послуг з організації та забезпечення перевезень експортних, імпортних, транзитних або інших вантажів;

транспортно-експедиторська послуга - робота, що безпосередньо пов’язана з організацією та забезпеченням перевезень експортного, імпортного, транзитного або іншого вантажу за договором транспортного експедирування;

експедитор (транспортний експедитор) - суб’єкт господарювання, який за дорученням клієнта та за його рахунок виконує або організовує виконання транспортно-експедиторських послуг, визначених договором транспортного експедирування;

...

учасники транспортно-експедиторської діяльності - клієнти, перевізники, експедитори, транспортні агенти, порти, залізничні станції, об’єднання та спеціалізовані підприємства залізничного, авіаційного, автомобільного, річкового та морського транспорту, митні брокери та інші особи, які виконують роботи (надають послуги) при перевезенні вантажів.

...

Стаття 8. Види транспортно-експедиторських послуг

Експедитори за дорученням клієнтів:

...

здійснюють роботи, пов’язані з прийманням, накопиченням, подрібненням, доробкою, сортуванням, складуванням, зберіганням, перевезенням вантажів.
Закон України "Про податок на додану вартість" (витяг)

...

Стаття 7. Порядок обчислення і сплати податку

...

7.4. Податковий кредит

...

7.4.1. ... Якщо у подальшому такі товари (послуги) починають використовуватися в операціях, які не є об’єктом оподаткування згідно зі статтею 3 цього Закону або звільняються від оподаткування згідно зі статтею 5 цього Закону, або основні фонди переводяться до складу невиробничих фондів, то з метою оподаткування такі товари (послуги), основні фонди вважаються проданими за їх звичайною ціною у податковому періоді, на який припадає початок такого використання або переведення, але не нижче від ціни їх придбання (виготовлення, будівництва, спорудження).

...

7.4.3. У разі коли товари (роботи, послуги), виготовлені та/або придбані, частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково ні, до суми податкового кредиту включається та частка сплаченого (нарахованого) податку при їх виготовленні або придбанні, яка відповідає частці використання таких товарів (робіт, послуг) в оподатковуваних операціях звітного періоду.
Нормативна база

МКУ - Митний кодекс України.

ЦКУ - Цивільний кодекс України.

ГКУ - Господарський кодекс України.

Закон про транзит - Закон України від 20.10.99 р. №1172-XIV "Про транзит вантажів".

Закон про ПДВ - Закон України від 03.04.97 р. №168/97-ВР "Про податок на додану вартість".

Закон №2505 - Закон України від 25.03.2005 р. №2505 "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" і деяких інших законодавчих актів України".

Закон про ТЕД - Закон України від 01.07.2004 р. №1955-IV "Про транспортно-експедиторську діяльність"

_____________________________________________________

"И сказали люди, это пришел тот, которого мы ждали" ©Л.И.Брежнев.
Трубы могут быть бумажными, но документы должны быть железными.
Коментар до ухвали Вищого адміністративного суду України від 07.12.06 р.

У схожій ситуації опинилися експедитори - організатори перевезень вантажів у міжнародному сполученні. Адже якщо експедитор перевозить вантаж власним транспортом - він може використовувати нульову ставку ПДВ (у частині перевезення за кордоном). А ось якщо він береться тільки організувати перевезення (як посередник між замовником і перевізником), то застосування нульової ставки доведеться відстоювати в суді.

Позиція податкової інспекції

Транспортні послуги, що надаються резидентом-експедитором у рамках договорів комісії та доручення, обкладаються ПДВ за звичайною ставкою (20 %). Підстава - пп. 6.2.2 Закону про ПДВ (діяв на момент розгляду спору, але на сьогодні скасований. - Ред.).

Позиція платника податків

В укладених підприємством договорах на перевезення вантажу автотранспортом указані: найменування і місцезнаходження сторін, найменування і кількість вантажу, умови, строк і вартість перевезення, місце і час навантаження та розвантаження.
Надання транспортно-експедиційних послуг з перевезення вантажів автомобільним транспортом у міжнародному сполученні обкладається ПДВ за нульовою ставкою (пп. 6.2.4 Закону про ПДВ). Положення цієї статті поширюються на всі операції з
міжнародних перевезень - незалежно від напряму руху транспорту.
Для застосування нульової ставки ПДВ повинні виконуватися такі умови:
1) підприємством надаються саме транспортні послуги;
2) місце надання послуг - за межами митної межі України.
Ці умови підприємством виконані, тому вимога про застосування ставки 20 % - помилкова.

Рішення суду

Остаточне рішення винесене на користь платника податків. Аргументи суду:
1. Укладені платником податків договори про міжнародні перевезення мають усі істотні умови договору про перевезення вантажу автотранспортом загального користування. Отже, платник податків надає саме транспортні послуги.
2. Надавати транспортні послуги із залученням третіх осіб не заборонено. Тобто платник податків мав право надавати транспортно-експедиторські послуги у сфері ЗЕД.
3. Дія пп. 6.2.4 Закону про ПДВ поширюється на всі операції з міжнародних перевезень - незалежно від напряму руху транспортного засобу (з України або в Україну). Факт перетину вантажем кордону підтверджується ТТН. Основний критерій для застосування нульової ставки: місце надання і споживання транспортних послуг повинне знаходитися за межами митної території України. Інших обмежень, зокрема за суб'єктним складом договорів, немає.
4 Застосування експедиторською організацією пільгової нульової ставки ПДВ у рамках договорів доручення і комісії не протирічить пп. 6.2.2 Закону про ПДВ, оскільки транспортні послуги призначено для споживання комітентом за межами України.

Думка редакції

З рішенням суду згодні.
Уточнимо, що посередники (у даному випадку - експедитори) виписують ПН покупцеві на всю суму наданої послуги на дату першої події (п. 4.7 Закону про ПДВ). Як уже було сказано, поставка транспортних послуг за межами України обкладається ПДВ за нульовою ставкою (пп. 6.2.4 Закону про ПДВ).
Транспортна послуга - це перевезення вантажів і комплекс дорожніх операцій, пов'язаних з доставкою вантажів автотранспортом (п. 14 ДСТУ від 27.06.94 р. N 5161). Транспортно-експедиційні підприємства входять до складу автомобільного транспорту (ст. 30 Закону про транспорт). Таким чином, експедитори надають саме транспортні послуги.
Керуючись даним рішенням суду, можна стверджувати, що експедитори мають право вказувати в ПН нульову ставку ПДВ за міжнародними перевезеннями.
Попробуйте, вдруг Вам поможет это (http://www.visnuk.com.ua/article/one/Zapovnenni3466767.html)

Это из Вестника налоговой службы Украины № 6 за этот год.
---------
Як правильно заповнити податкову накладну при здійсненні міжнародних вантажних перевезень?

Відповідно до пп. 6.2.4 п. 6.2 ст. 6 Закону N 168/97-ВР за нульовою ставкою ПДВ обкладаються операції з поставки транспортних послуг залізничним, автомобільним, морським та річковим транспортом з перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу (товаробагажу) та вантажу за межами державного кордону України, а саме: від пункту за межами державного кордону України до пункту знаходження зовнішнього митного контролю України; від пункту знаходження зовнішнього митного контролю України до пункту за межами державного кордону України; між пунктами за межами державного кордону України, а також авіаційним транспортом: від пункту за межами державного кордону України до пункту проведення митних процедур з пропуску пасажирів, багажу, вантажобагажу (товаробагажу) та вантажу через митний кордон на митну територію України (включаючи внутрішні митниці); від пункту здійснення митних процедур з пропуску пасажирів, багажу, вантажобагажу (товаробагажу) та вантажу через митний кордон за межі митного кордону України (включаючи внутрішні митниці) до пункту за межами державного кордону України; між пунктами за межами митного кордону України.
Порядок заповнення податкової накладної затверджено наказом N 165, відповідно до якого база оподаткування при здійсненні експортних операцій, які підлягають обкладанню ПДВ за нульовою ставкою (п. 6.2 ст. 6 Закону N 168/97-ВР), зазначається у графі 9 податкової накладної.
У графі 8 податкової накладної вказується база оподаткування при здійсненні операцій на митній території України з поставки товарів (послуг), які підлягають обкладанню ПДВ за нульовою ставкою (згідно з цим Законом та іншими нормативно-правовими актами).
Отже, оскільки відповідно до пп. 6.2.4 п. 6.2 ст. 6 Закону N 168/97-ВР оподаткування за нульовою ставкою поширюється лише на ту частину міжнародних перевезень, яка здійснюється за межами митної території України, то при заповненні податкової накладної при здійсненні зазначених операцій база оподаткування повинна вказуватися у графах податкової накладної, а саме: в частині міжнародного перевезення, яке здійснюється за межами митної території України, – у графі 9 податкової накладної; в частині міжнародного перевезення, яке здійснюється на митній території України, – у графі 7 податкової накладної.
(И ВОТ САМЫЕ ГЛАВНЫЕ СЛОВА !!!!!!!!!!!)
Обсяги поставки міжнародних перевезень, які здійснюються у вигляді брокерських, агентських або комісійних операцій з транспортними квитками, проїзними документами, укладанням договорів або з рахунками на транспортування пасажирів чи вантажів ДОВІРЕНОЮ ОСОБОЮ ПЕРЕВІЗНИКА, що оподатковуються за ставкою 20%, зазначаються у графі 7 податкової накладної. Згідно зі ст. 9 Закону N 1955-IV перевезення вантажів супроводжується товарно-транспортними документами, складеними мовою міжнародного спілкування залежно від обраного виду транспорту або державною мовою, якщо вантажі перевозяться в Україні. Такими документами є: авіаційна вантажна накладна (Air Waybill); міжнародна автомобільна накладна (CMR); накладна СМГС (накладна УМВС); коносамент (Bill of Lading); накладна ЦІМ (СІМ); вантажна відомість (Cargo Manifest).

--------------------
Другими словами, если есть договор ПОРУЧЕНИЯ от перевозчика, типа, экспедируй товар заказчика, который я буду перевозить, то тогда ваша фирма имеет право воспользоваться этим разьяснением и перевыставлять заказчику, чей товар перевозится, налоговую накладную, в которой будет заполнено ДВЕ строки в графе 7 (в части своего вознаграждения и перевозки на территории Украины), графы 9 (в части перевозки за территорией Украины).
Как правило, подобные фирмы оформляют и с заказчиками на перевозку товара договора ПОРУЧЕНИЯ.
Удачи!
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

Л И С Т

10.01.2006 N 28/7/16-1517

Федерації роботодавців
України
01030, м. Київ,
вул. М.Коцюбинського, 1
Державній податковій
адміністрації у м. Києві


Про розгляд листа


Державна податкова адміністрація України розглянула лист
Федерації роботодавців України від 17.11.2005 року N 010юр-1-810
стосовно оподаткування податком на додану вартість експедиторських
послуг і повідомляє.

Транспортно-експедиторська послуга, відповідно до Закону
України від 1 липня 2004 року N 1955-IV ( 1955-15 ) "Про
транспортно-експедиторську діяльність" - це робота, що
безпосередньо пов'язана з організацією та забезпеченням перевезень
експортного, імпортного, транзитного або іншого вантажу за
договором транспортного експедирування. При цьому експедитор - це
суб'єкт господарювання, який за дорученням клієнта та за його
рахунок виконує або організовує виконання
транспортно-експедиторських послуг, визначених договором
транспортного експедирування.

Експедитори для виконання доручень клієнтів можуть укладати
договори з перевізниками, портами, авіапідприємствами,
судноплавними компаніями тощо, які є резидентами або нерезидентами
України.

Експедитори надають клієнтам послуги відповідно до вимог
законодавства України та держав, територією яких транспортуються
вантажі, згідно з переліком послуг, визначеним у правилах
здійснення транспортно-експедиторської діяльності, а також інші
послуги, визначені за домовленістю сторін у договорі транспортного
експедирування.

Платою експедитору вважаються кошти, сплачені клієнтом
експедитору за належне виконання договору транспортного
експедирування.
(ВОТ САМОЕ ВАЖНОЕ!!!!!!!!!)
У плату експедитору не включаються витрати
експедитора на оплату послуг (робіт) інших осіб, залучених до
виконання договору транспортного експедирування, на оплату зборів
(обов'язкових платежів), що сплачуються при виконанні договору
транспортного експедирування.

Підтвердженням витрат експедитора є документи (рахунки,
накладні тощо), видані суб'єктами господарювання, що залучалися до
виконання договору транспортного експедирування, або органами
влади.

Згідно з підпунктом 3.1.1 пункту 3.1 статті 3 Закону України
"Про податок на додану вартість" ( 168/97-ВР ) об'єктом
оподаткування податком на додану вартість є операції з поставки
товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній
території України.

Визначення місця поставки послуг наведено у пункті 6.5
статті 6 Закону України "Про податок на додану вартість"
( 168/97-ВР ).

Відповідно до підпункту "г" пункту 6.5 статті 6 Закону
( 168/97-ВР ) при здійсненні діяльності, допоміжній транспортній,
такій як навантаження, розвантаження, перевантаження, складська
обробка товарів та інші аналогічні види робіт (включаючи
страхування), місцем поставки таких послуг є місце, де фактично
вони надаються.

Директор Департаменту
податку на додану вартість Ю.В.Лапшин


-----------------
Если удастся отбиться, то хоть сообщи! :-)
Наталка, но не Полтавка Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> Платою експедитору вважаються кошти, сплачені клієнтом експедитору за належне виконання договору
> транспортного експедирування.
> (ВОТ САМОЕ ВАЖНОЕ!!!!!!!!!)
> У плату експедитору не включаються витрати експедитора на оплату послуг (робіт) інших
> осіб, залучених до виконання договору транспортного експедирування, на оплату зборів (обов'язкових платежів),
> що сплачуються при виконанні договору транспортного експедирування.
> Підтвердженням витрат експедитора є документи (рахунки, накладні тощо), видані суб'єктами господарювання,
> що залучалися до виконання договору транспортного експедирування, або органами влади.
>

Не хочу Вас розчаровувати, smiling smiley але фахівці ДПАУ ці важливі слова зі свого листа самі не придумали... Це всього лише дослівно процитовані норми ст. 9 ЗУ "Про транспортно-експедиторську діяльність".

[zakon.rada.gov.ua]

Щодо абз. "г" п. 6.5 Закону про ПДВ, то для підприємств-експедиторів він має значення для оподаткування операцій з надання послуг "навантаження, розвантаження, перевантаження, складської обробки товарів та інших аналогічних видів робіт (включаючи
страхування)", місцем поставки яких є місце, де фактично вони надаються.

З повагою.
Это все понятно, но когда УМЕЛО показать налоговику письмо ГНАУ или выдержку из журнала "Вестник налоговой службы Украины", то можно свернуть горы. :-)

Сейчас вопрос не о положениях п. 6.5, а о том, что ВСЮ сумму, которую он получил налоговики хотят обложить 20%. Это эхом отзываются разъснения пятилетней давности ГНАУ о том, что траспортно-эспедиционные, это как в строительстве, то есть без учета субподрядчиков.
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
від 22.08.2008 р. N 17042/7/16-1517

Щодо порядку оподаткування податком на додану вартість транспортно-експедиторської діяльності у зовнішньоекономічних операціях

Державна податкова адміністрація України у зв'язку з надходженням численних запитів платників податків та податкових органів щодо порядку оподаткування податком на додану вартість транспортно-експедиторської діяльності у зовнішньоекономічних операціях повідомляє.

Згідно з пунктом 3.1 статті 3 Закону України "Про податок на додану вартість" (далі - Закон) об'єктом оподаткування податком на додану вартість є операції з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України, та операції з поставки транспортних послуг по перевезенню пасажирів, вантажобагажу (товаробагажу) та вантажу за межами державного кордону України.

При цьому, при оподаткуванні операцій з поставки транспортних послуг по перевезенню пасажирів, вантажобагажу (товаробагажу) та вантажу за межами державного кордону України відповідно до підпункту 6.2.4 пункту 6.2 статті 6 Закону, застосовується нульова ставка податку на додану вартість.

У разі коли поставка зазначених транспортних послуг здійснюється у вигляді брокерських, агентських або комісійних операцій з транспортними квитками, проїзними документами, укладання договорів або рахунків на транспортування пасажирів або вантажів довіреною особою перевізника, операції з таких послуг оподатковуються за ставкою 20 відсотків.

Транспортно-експедиторська діяльність в Україні здійснюється у порядку та за правилами, визначеними Законом України від 01.07.2004 р. N 1955-IV "Про транспортно-експедиторську діяльність" (далі - Закон N 1955).

Відповідно до Закону N 1955 транспортно-експедиторська послуга - це робота, що безпосередньо пов'язана з організацією та забезпеченням перевезень експортного, імпортного, транзитного або іншого вантажу за договором транспортного експедирування.

Експедитор (транспортний експедитор) - суб'єкт господарювання, який за дорученням клієнта та за його рахунок виконує або організовує виконання транспортно-експедиторських послуг, визначених договором транспортного експедирування.

За договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов'язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних з перевезенням вантажу.

У разі залучення експедитором до виконання його зобов'язань за договором транспортного експедирування іншої особи у відносинах з нею експедитор може виступати від свого імені або від імені клієнта.

Експедитори для виконання доручень клієнтів можуть укладати договори з перевізниками, портами, авіапідприємствами, судноплавними компаніями тощо, які є резидентами або нерезидентами України.

Платою експедитору вважаються кошти, сплачені клієнтом експедитору за належне виконання договору транспортного експедирування.

У плату експедитору не включаються витрати експедитора на оплату послуг (робіт) інших осіб, залучених до виконання договору транспортного експедирування, на оплату зборів (обов'язкових платежів), що сплачуються при виконанні договору транспортного експедирування.

Підтвердженням витрат експедитора є документи (рахунки, накладні тощо), видані суб'єктами господарювання, що залучалися до виконання договору транспортного експедирування, або органами влади.

Таким чином, враховуючи особливості оподаткування таких послуг у зовнішньоекономічних операціях, об'єктом оподаткування податком на додану вартість експедитора є обсяг наданих ним послуг. При цьому базою оподаткування таких послуг є винагорода експедитора.

Ставка податку складає 20 % бази оподаткування та додається до вартості послуг (підпункт 6.1.1 пункту 6.1 статті 6 Закону).

Зазначений порядок поширюється у сфері зовнішньоекономічної діяльності у транспортно-експедиторських операціях незалежно від напрямку руху вантажу (імпортування чи експортування товару), від категорії споживача послуг (резидент чи нерезидент) та замовника послуг (власник товару чи перевізник).

Одночасно з цим слід зазначити, що при здійсненні транспортно-експедиторської діяльності на внутрішньому ринку застосовується загальний порядок оподаткування податком на додану вартість. При цьому база оподаткування визначається відповідно до положень пункту 4.7 статті 4 Закону. Ставка податку складає 20 % бази оподаткування та додається до ціни послуг.

Повідомляючи вищевикладене, Державна податкова адміністрація України інформує, що інші податкові роз'яснення можуть застосовуватися в частині, що не суперечить цьому податковому роз'ясненню.

Головам Державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі довести зазначене роз'яснення до відома платників податків і підпорядкованих підрозділів та забезпечити його врахування при проведенні контрольно-перевірочної роботи та винесенні рішень в процесі апеляційних узгоджень.

Заступник Голови
С. Чекашкін
gal7 Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> Фірма займається транспортно-експедиційними
> послугами, але так як на балансі власних авто не
> має, то шукає перевізників які б перевезли товар.
> Було перевезення по Росії, відповідно воно з 0%
> ставкою ПДВ. Перевізник нам податкову так і
> виписав. А ми відповідно з тією ж 0% ставкою
> відписуєм замовнику. А податкова каже що ми не
> праві. Як бути в даній ситуації, підкажіть хто
> стикався.....


Так как твои дела???? Удалось отбиться или нет????
Так мы все-таки ждем ответа, как ваши дела? Удалось доказать, что экспедиторы правы? Поделитесь опытом, чтобы мы не делали ошибок.
Комментарии на письмо
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ ЛИСТ
від 22.08.2008 р. N 17042/7/16-1517
Щодо порядку оподаткування податком на додану вартість транспортно-експедиторської діяльності у зовнішньоекономічних операціях



КОММЕНТАРИЙ

Подобного рода разъяснения от ГНАУ ждали долго. Более трех лет. Транспортные экспедиторы, так или иначе связанные с международной перевозкой грузов, не понаслышке знают о фискальных толкованиях норм Закона об НДС после 31.03.2005 г. В частности, налоговики требовали весь комплекс услуг, которые предоставлены экспедитором заказчику, в том числе приобретенные у перевозчика по нулевой ставке, облагать НДС в полном объеме по ставке 20% базы налогообложения2. И под базой налогообложения они подразумевали всю сумму, получаемую от заказчика!!! А ведь в этой сумме львиную долю составляют денежные средства, предназначенные для оплаты услуг третьих лиц: перевозчиков, портов, страховых компаний и т.д.
Наконец-то в ГНАУ объяснили, что в данном случае базой налогообложения должна считаться не вся полученная от заказчика сумма, а лишь ее часть, которая называется экспедиторским вознаграждением. А все остальные деньги необходимо считать своего рода транзитными денежными средствами, не влияющими на размер базы налогообложения у экспедитора. При этом акцент сделан на особенностях налогообложения транспортно-экспедиторских услуг во внешнеэкономической деятельности.
Похвально, что центральное налоговое ведомство вникло в проблему и пошло навстречу налогоплательщикам, осуществляющим транспортно-экспедиторскую деятельность. Ведь если применять 20% к стоимости всего комплекса предоставленных заказчику услуг, то НДС превратится в налог с оборота. Дело в том, что международные перевозчики выставляют счета за предоставленные ими за пределами таможенной территории Украины услуги по перевозке грузов с НДС в размере 0%. Это они делают на основании пп.6.2.4 ст.6 Закона об НДС. То есть у посредников – транспортных экспедиторов нет налогового кредита, точнее – он может быть, но в размере 0 грн. А вот налоговые обязательства приходится почему-то начислять на полную стоимость предоставленных заказчикам услуг. После данного разъяснения ГНАУ налоговые обязательства на всю сумму, полученную от заказчиков, начислять не нужно.
Теперь о том, что все же осталось непонятным. В письме сказано, что «указанный порядок распространяется в сфере внешнеэкономической деятельности в транспортно-экспедиторских операциях», а «при осуществлении транспортно-экспедиторской деятельности на внутреннем рынке применяется общий порядок обложения налогом на добавленную стоимость. При этом база налогообложения определяется в соответствии с положениями пункта 4.7 статьи 7 Закона. Ставка налога составляет 20% базы налогообложения и прибавляется к цене услуг». Однако в п.4.7 ст.4 Закона об НДС уже давно нет нормы, которая оговаривала бы его применение только при осуществлении посреднических операций на таможенной территории Украины. То есть вывод ГНАУ, сделанный в письме, хоть и логичный, но прямо из данного пункта Закона не следует. Это во-первых.
Во-вторых, странно, что в ГНАУ решили притянуть за уши нормы неналогового закона – Закона Украины
«О транспортно-экспедиторской деятельности» для того, чтобы пойти навстречу налогоплательщикам. Ведь ещераз повторим, ни о каких особых (специальных) порядках налогообложения транспортно-экспедиторских услуг во внешнеэкономической деятельности в Законе об НДС ничего не сказано.
В-третьих, почему-то в письме забыли указать, что согласно пп.«г» п.6.5 ст.6 этого же Закона при осуществлении деятельности, вспомогательной транспортной, такой как погрузка, разгрузка, перегрузка, складская обработка товаров и другие аналогичные виды работ3 (включая страхование), местом поставки таких услуг является место, где услуги фактически предоставляются. То есть если транспортное экспедирование грузов происходит за границей, ведь именно там перемещаются (транспортируются) грузы, то и место поставки транспортно-экспедиторских услуг будет также за пределами Украины. А это значит, что объекта (базы) налогообложения нет вообще, в том числе и в сумме экспедиторского вознаграждения.
В-четвертых, как следует понимать данное письмо ГНАУ по отношению к транспортному экспедированию одних и тех же грузов, которые перевозятся как по территории Украины, так и за ее пределами? Из письма можно понять, что для той части транспортно-экспедиторских услуг, которая приходится на перевозку грузов за пределами таможенной территории Украины, действует один (специальный) порядок, а для части услуг, связанных с перевозкой грузов по Украине, – другой (общий для всех). А это значит, что экспедиторам международных грузов надо как-то делить стоимость своих услуг по экспедированию международных грузов.
В-пятых, так и остался не решенным вопрос с определением базы налогообложения у транспортного экспедитора в случае привлечения им к перевозке перевозчика – неплательщика НДС. Из письма можно сделать вывод, что если такой перевозчик перевозит грузы за границей, то базой налогообложения у экспедитора будет все равно сумма его вознаграждения, полученная от заказчика. А если часть перевозки приходится на таможенную территорию Украины (а это происходит в 99% случаях)? Придется накручивать 20% НДС сверху? Или тоже должен применяться специальный порядок определения базы налогообложения?
В-шестых, как все-таки экспедитор должен выписать налоговую накладную заказчику услуг транспортного экспедирования грузов? Надо ли в ней отдельно указывать стои-мость услуг транспортного экспедирования во внешнеэкономической деятельности и отдельно стоимость услуг по экспедированию грузов по территории Украины? Или же он должен выписать заказчику две налоговые накладные?
Как видим, даже после появления комментируемого письма ГНАУ неурегулированных вопросов еще осталось более чем достаточно. Надеемся, что у специалистов ГНАУ найдется время предоставить ответы на возникающие у транспортных экспедиторов вопросы.
Сергей ДРОБОТТЯ, редактор

________________________________________

2См., например, консультацию в «Вестнике налоговой службы Украины», 2006, № 27, с.30 (прим. ред.).
3А сама ГНАУ под такими аналогичными видами услуг подразумевает в том числе и услуги транспортного экспедирования. См., например, письмо ГНАУ от 06.02.2007 г. № 2280/7/16-1517-05. Опубликовано: Бухгалтерия. — 2007. — № 16. — С.39—40 (прим. авт.).
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00046299999999999