Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

Финансирование по факторингу

Відправлено користувачем Елена 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Фактор перечисляет средста по Договору факторинга клиенту.В платежке не указали "в т.ч. НДС..." Клиент волнуется-как же без НДС, если задолженность с НДС.Я так понимаю, что в платежке фактора-клиенту и должника - фактору должно быть указано"в т.ч. НДС", просто фактор у себя проводит без НДС, т.к. налоговые накладные выписаны уже по первому событию-по отгрузке.Подскажите, пожалуйста, правильно ли это?
Факторинг і ПДВ
Факторингові операції, за винятком випадків, коли об’єктом факторингу є валютні цінності і цінні папери, оподатковуються на додану вартість. Цитата з Закону України про ПДВ:
"3.2. Не є об’єктом оподаткування операції з:
3.2.5. надання послуг інкасації, розрахунково-касового обслуговування, залучення, розміщення і повернення грошових коштів за договорами позики, депозиту, внеску, страхування або доручення; надання, управління і переуступки фінансових кредитів, кредитних гарантій і банківських поручительств особою, що надала такі кредити, гарантії або поручительства;
торгівлі за грошові кошти або цінні папери борговими зобов’язаннями, за винятком операцій з інкасації боргових вимог і факторингу (факторингових) операцій, крім факторингових операцій, якщо об’єктом боргу є валютні цінності, цінні папери, у тому числі компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, житлові чеки, земельні бони і деривативи".
Вимога Закону цілком виправдана. Адже передача (купівля-продаж) боргових прав за неоплачені поставки в сумі відображає не тільки вартість товарних поставок, але й ПДВ, нарахований постачальником (клієнтом фактора) на вартість реалізованих боржникові товарів (зрозуміло, якщо операції з продажу таких товарів обкладаються ПДВ, тобто поставки не входять у число пільг, що надаються тим же Законом).
Але, з іншого боку, якщо врахувати, що в процитованому підпункті йдеться про факторингові операції (тобто з метою оподаткування факторингові операції все-таки розглядаються окремо від операцій з продажу товарів, що відвантажувалися покупцям на умовах подальшої оплати), то виникає цікаве запитання: чи не випливає, зокрема, з цього підпункту, що платник податків, відвантаживши товар своєму покупцю і подавши йому до оплати рахунок, який включає ПДВ, після продажу цих боргів фактору зобов’язаний нарахувати ПДВ ще раз - уже понад суму, вказану в цьому рахунку? Але при такому трактуванні Закону навряд чи хтось з платників податків ризикне укладати договір факторингу.
Чи не правда, логічно: якщо в Законі серед обкладених податком операцій вказуються операції з продажу товарів, а потім, уже в іншій статті, вказується на "оподатковуваність" операцій факторингу за борги за ці товари, то ці дві операції і з метою обкладення ПДВ треба розглядати окремо одну від одної. Тим паче що з економічної точки зору це справді дві окремі і цілком різні операції. Оскільки (згідно з тим же Законом) цей податок нараховується понад контрактну вартість цінностей, що продаються, - що також цілком правильно як з економічної, так і з правової точки зору, - то виходячи з того, що операція продажу товарів і операція продажу боргів за ці товари здійснюється за різними контрактами, ПДВ до сплати в бюджет (податкові зобов’язання) треба нараховувати за двома різними контрактами, причому на різні суми. А різними вони будуть вже тому, що операція продажу дебіторської заборгованості (факторинг) вимірюється всією сумою цієї заборгованості. Тобто ПДВ, нарахований на контрактну вартість відвантажених покупцям у борг товарів, не може бути виключений із суми дебіторської заборгованості, що передається за факторингом, тобто сам є невід’ємною складовою цієї заборгованості. Отже, відповідно до пп. 3.2.5, факторингова операція повинна обкладатися ПДВ за ставкою 20% понад контрактну вартість переданої дебіторської заборгованості, тобто заборгованості, що вже включає ПДВ на контрактну вартість відвантажених дебіторам товарів. Є побоювання, що ДПАУ такі припущення сподобаються.
А тепер застосуємо до цього питання не "законну", а людську, буденну логіку. Як було сказано вище, передача (купівля-продаж) боргових прав за неоплачені поставки в сумі відображає не тільки вартість товарних поставок, але й ПДВ, нарахований постачальником (клієнтом фактора) на вартість реалізованих боржнику товарів. Це означає, що при передачі заборгованості фактору клієнт (колишній продавець товарів і теперішній продавець боргових прав за цю поставку) нікуди не відходить від обов’язку платити ПДВ. Передавши фактору повноваження тільки зібрати гроші з боржників, він залишається платником ПДВ таким, як і був до цього - суб’єктом, що здійснив операцію продажу товару. Цілком можливо, що цей платник давно вже і з бюджетом розрахувався, адже "перша подія" відбулася, і цією "подією" було відвантаження. При чім тут факторинг? А ні при чім. Але, як не дивно, пп. 3.2.5 розглядає факторинг як окремий об’єкт обкладення ПДВ, зобов’язуючи платників податків нараховувати ПДВ ще й на ці операції.
Щодо фактора, то він, як лише збирач боргів, не може виступати платником ПДВ, оскільки не він ці товари продавав. Не може він також направляти ПДВ до бюджету із сум, які отримує при інкасації боргових вимог, оскільки, як було сказано, "перша подія" вже відбулася - покупець нарахував ці податкові зобов’язання у себе на балансі і, цілком можливо, навіть розрахувався за них з бюджетом.
Якщо ж при неправильному трактуванні Закону ДПАУ буде розглядати фактора як платника ПДВ за факторинговими операціями, то виявиться, що цей ПДВ, понад куповану ним суму дебіторської заборгованості, зобов’язаний буде нарахувати йому до оплати його клієнт, який ці боргові права продає. Гаразд, нарахує він цей ПДВ (у такий спосіб збільшивши свої податкові зобов’язання за декларацією), але ж який фактор погодиться купувати у нього таку заборгованість? Звідки у фактора з’явиться джерело для сплати такого ПДВ? Не подавати ж йому завищені фінансові вимоги до тих дебіторів, які переходять під його (фактора) руку!
Облік факторингових операцій у фінансового агента (фактора)
Враховуючи, що офіційно затвердженої методології обліку факторингових операцій нині не маємо, автор пропонує увазі читачів власне бачення такого обліку.
Питання, що виникає при відображенні фактором придбаної дебіторської заборгованості інших осіб, пов’язане з відображенням різниці між сумою придбаної заборгованості і сумою кредиту, наданого клієнту. Відповідь, яка лежить на поверхні (зараховувати її до складу фінансових прибутків звітного періоду, тобто на кредит рахунка 733), неприйнятна вже хоча б тому, що не вся ця сума буде визнана доходом. При сприятливому завершенні операції (тобто якщо фактор інкасує всі до єдиного борги - і це він буде дуже намигатися зробити) ця сума рано або пізно буде зменшена наступними факторинговими виплатами клієнту, а фактору залишиться лише певний відсоток, обумовлений договором факторингу. Цей відсоток значно менший дисконту, хоча, як правило, значно перевищує той відсоток, який нараховується клієнтам за звичайний кредит, особливо якщо факторинг надається без права регресу. Але не про це мова. Дисконт за факторингом - це резерв, пов’язаний з можливим ризиком, який бере на себе фактор. Тому фактор спочатку зараховує суму такого (тимчасового) дисконту на рахунок відповідного резерву - 474, а потім, в міру надходження оплати від дебіторів, буде зменшувати цей резерв одночасно з визнанням прибутків за відсотками. Якщо з дебіторів стягатимуть не всю суму, то залишок резерву буде зарахований у збитки, зрозуміло, в тому разі, якщо до клієнта не буде застосоване право регресу.
Щодо обліку придбаної дебіторської заборгованості, то її, на думку автора, слід зараховувати не на рахунок 377, як це може видатися правильним з першого погляду, а на рахунок поточних фінансових інвестицій, тобто на рахунок 35. Причому незалежно від умов факторингу: з правом регресу він проводиться чи без нього. Відмінність лише в тому, що право регресу означає надання клієнтові кредиту, а факторинг без права регресу означає справжню купівлю у нього боргових прав. І в тому, і в іншому випадку факторинг означає здійснення фактором інвестицій з метою отримання інвестиційного прибутку - відсотка за факторингом.
Отже, у прикладі припускаємо, що загальна сума отриманих від клієнта боргових прав - 90000 грн, а сума резерву за договором - 30000 грн. З них відсоток за факторингом становить 10000 грн - ці кошти будуть зараховані до складу доходів звітного періоду. А сума резерву, що залишилася, - 20000 грн - при сприятливому результаті (погашенні всієї заборгованості дебіторами) має бути перерахована на рахунок клієнта (див. таблицю 1).
Таблиця 1
Облік факторингових операцій у фінансового агента (фактора)
№ з/п Зміст операції Обороти за рахунками Сума
Основні господарські операції Операції розрахунків за податками
Д-т К-т Д-т К-т
Відображення вартості придбаного права
1. На суму перерахованих клієнту грошових коштів 35 311 60000
2. На суму резерву (дисконту) 35 474 30000
3. Відсотки за факторингом визнаються доходом звітного періоду 474 732 10000
Після надходження платежів від дебіторів
1-й варіант. При 100-відсотковому виконанні дебіторами своїх зобов’язань
4. Погашення боргів дебіторами (поступово, в міру надходження грошей) 311 35 90000
5. Нараховані доходи для отримання за послуги з ведення реєстру рахунків покупців клієнта 377 733 1500
6. Рахунок за послуги ведення реєстру рахунків гаситься за рахунок коштів, що залишилися в резерві 474 377 1500
7. Сума, що залишилася, нараховується до оплати клієнту 474 685 18500
8. Залишок факторингової суми перераховується на рахунок клієнта 685 311 18500
2-й варіант. При частковому погашенні дебіторами своїх зобов’язань
4. Погашення боргів дебіторами (поступово, в міру надходження грошей) 311 35 75000
5. Нараховані доходи для отримання за послуги ведення реєстру рахунків покупців клієнта 377 733 1500
6. Рахунок за послуги ведення реєстра рахунків погашається за рахунок резерву 474 377 1500
7. Сума не погашеної в строк заборгованості утримується з клієнта в порядку регресу. Утримання здійснюється за рахунок коштів клієнта, що залишилися в резерві 474 35 15000
8. Сума, що залишилася, нараховується до оплати клієнту 474 685 3500
9. Залишок факторингової суми перераховується на рахунок клієнта 685 311 3500
У разі якщо договір факторингу укладено без права регресу, а зарезервованих коштів недостатньо, щоб стягнути несплачену суму з клієнта, то збитки від проведення факторингової операції нараховують через відповідний рахунок витрат звітного періоду - 952 "Інші фінансові витрати" (див. таблицю 2).
Таблиця 2
Облік факторингу у клієнта
№ з/п Зміст операції Обороти за рахунками Сума
Основні господарські операції Операції розрахунків за податками
Д-т К-т Д-т К-т
Відображення передачі (продажу) боргових прав
1. На суму факторингу, що підлягає отриманню 952 631 60000
2. На суму факторингових коштів, зарезервованих фактором 377 631 20000
3. На суму відсотків за кредит 951 631 10000
4. На суму коштів, перерахованих фактором 311 601 60000
Після надходження платежів від дебіторів
1-й варіант. При 100-відсотковому виконанні дебіторами своїх зобов’язань
5. Погашення боргів дебіторами (поступово, у міру надходження повідомлень від фактора) 601 733 60000
6. Нараховано витрати на оплату послуг фактора з ведення реєстру рахунків покупців. Заборгованість погашається за рахунок коштів, раніше зарезервованих (проведення 2) фактором 952 377 1500
7. Отримано від фактора суму невикористаного резерву, що залишилася 311 377 18500
2-й варіант. При частковому виконанні дебіторами своїх зобов’язань
5. Погашення боргів дебіторами (поступово, у міру надходження повідомлень від фактора) 601 733 60000
6. Нараховано витрати на оплату послуг фактора з ведення реєстру рахунків покупців. Заборгованість погашається за рахунок коштів, раніше зарезервованих (проведення 2) фактором 952 377 1500
7. Сума непогашеної у строк заборгованості утримується фактором у порядку регресу. Заборгованість погашається за рахунок коштів, раніше зарезервованих (проведення 2) фактором 952 377 15000
8. Отримано від фактора суму невикористаного резерву, що залишилася 311 377 3500
Таким чином, у першому варіанті факторинг коштує клієнтові 11500 грн. Із них 10000 грн - відсотки за кредит, а 1500 грн - витрати на оплату послуг фактора з ведення реєстру рахунків до покупців. Якщо таблицю 2 доповнити проведеннями з визначення фінансових результатів, то збитки дорівнювали б саме цій сумі (11500 грн). У другому варіанті збитки від факторингу становили б суму 26500 грн, оскільки до суми неминучих витрат за факторингом (відсотків за кредит і витрат на оплату послуг) додалися б ще й непередбачені 15000 грн неоплачених вимог.
Залежно від обставин, що складаються у процесі "збирання" боргів фактором, а також від умов, передбачених договорами, від наслідку подій (сприятливого чи несприятливого) можна скласти й інші схеми бухгалтерських проведень - як для самого фактора, так і для його клієнта. Але, на жаль, усі такі обставини заздалегідь передбачити неможливо. У цій статті викладено лише базові прийоми відображення операцій такого виду.
Спасибо, но вопрос так и открыт.....


Когда клиент отгрузил должнику товар, здесь и было начисление НО по НДС, и должна быть выписана налог. накладная от клиента - должнику. А сам договор факторинга не содержит налог. обязательств по НДС.
Все это так.Но вопрос в том, что клиент хочет, чтоюы в платтежке было указано "в т.ч.НДС"
Считаю, что НДС не должно быть в платежке. Там будет написано оплата по договору факторинга, а он не предусматривает НДС.
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00031700000000001