Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму :: по порталу

юрлицо 10%

Відправлено користувачем svinka 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
юрлицо 10%
Подскажите, плиз, если такое юрлицо купит на 1млн.грн. акций. а потом продаст, к примеру, за 1млн.100тыс., то:
1) он заплатит 10% от 100тыс.?
2) не слетит ли он с единого налога при такой сумме ?
Re: юрлицо 10%
Есть мнение ГНАУ, что в доход пойдет лишь 100 тыс.
Особенно не стала бы ему доверять,

(Наказ, Порядок, Форма типового документа (z0689-98)
ДПА України від 13.10.1998 № 477
Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат суб'єкта малого підприємництва - юридичної особи та Порядку її ведення
Зареєстрований: Мін'юст України, 27.10.1998 за № 689/3129
Публікації: Офіційний вісник України, 12.11.1998, № 43, стор.257, код 6257/1998
Редакція з 19.10.1999)
5. У графі 5 "Позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації" відображаються суми, фактично отримані суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий (поточний) рахунок та в касу від інших операцій (фінансовий результат від продажу цінних паперів, малоцінних швидкозношуваних предметів, матеріалів, палива, орендна плата, проценти, грошові кошти, отримані у вигляді безповоротної фінансової допомоги, кредиторська заборгованість, щодо якої минув строк позовної давності, а також дивіденди, якщо вони не були оподатковані у джерела виплати відповідно до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" ( 334/94-ВР ).
Re: юрлицо 10%
Спасибо.
А по 2му пункту что скажете?


Re: юрлицо 10%
Да вот в том то и вопрос. Налоговая очень непостоянна в своих консультациях. Если брать анологию с комиссионерами, то ГНАУ настаивает об уплате 10% с комиссионного вознаграждения, а право пребывания на едином расчитывает со всего оборота, в том числе и транзитного.
Это все на откуп проверяющему, я бы лично во избежания проблем прогнала бы сумму в пределах 1 млн. и (рука не подымаеться) писать что уплатила бы 100 тыс. единого налога, но напишу.
Хотя за 100 тис. грн доначисления можно и посудиться. Экономия будет тысяч 60-70
Re: юрлицо 10%
Свинкин, да неурегулирован этод вопрос ничем. Вон, письмо тебе привели. К выручке в нем приравнивают РЕЗУЛЬТАТ, а не сумму, полученную от продажи. Но это только письмо. Не факт, что при проверке этод вопрос не встанет заново.
Re: юрлицо 10%
svinka Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> Спасибо.
> А по 2му пункту что скажете?

слетит.... однозначно... и тогда эту операцию "обложат" по обычной системе.... 25% от вд.... то есть если на 100 ты не найдется затрат - то 25% от 100 тыс.... там еще на ндс могут заставить перейти
Re: юрлицо 10%
30-40 тищ пойдет юристам на 3 инстанции суда.
Re: юрлицо 10%
если по договору поручения - можно отстоять...
Re: юрлицо 10%
Єдиноподатник» та цінні папери
Операції з цінними паперами завжди спричинювали багато запитань у бухгалтерів, особливо у тих, які працюють на підприємствах, що перебувають на спрощеній системі оподаткування та здійснюють операції з цінними паперами. І ось ДПАУ дала відповідь на одне із запитань, що непокоять «єдиноподатників»-юросіб: як правильно визначати базу обкладення єдиним податком при операціях з ЦП? Отже, на одну проблему стало менше? На жаль, лише почасти.
Думка ДПАУ
ДПАУ в листі від 11.01.2006 р. №71/6/15-04161 щодо обкладення єдиним податком операцій з цінними паперами «єдиноподатників»-оросіб зазначила, що оподаткування операцій з цінними паперами та облік фінансових результатів операцій з цінними паперами визначені пп. 7.6 Закону про прибуток.
Отже, базою обкладення єдиним податком є лише додатний фінансовий результат від продажу цінних паперів. Суми, отримані від продажу матеріальних цінностей, перерахованих у графі 5 Книги обліку доходів і витрат, затвердженої Наказом №477, включають до бази обкладення єдиним податком у повному обсязі. Враховуючи таку ситуацію, розгляньмо ці операції докладніше.
Що відображаємо у Книзі?
Згідно зі ст. 1 Указу про спрощену систему, спрощена система оподаткування запроваджується для юросіб-СПД будь-якої організаційно-правової форми та форми власності. При цьому у таких суб’єктів за рік середньооблікова чисельність працюючих не повинна перевищувати 50 осіб, а обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік — 1 млн гривень.
Виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана «єдиноподатником» на розрахунковий рахунок або (і) до каси за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг). Тобто застосовується касовий метод обчислення виручки, при якому враховуються всі надходження коштів на розрахунковий рахунок або до каси суб’єкта (крім транзитних засобів, що не належать «єдиноподатнику»).
У самому Указі про спрощену систему нічого не сказано про операції «єдиноподатників» з цінними паперами та їх оподаткування, але водночас згідно з п. 4 Указу «єдиноподатники»-юрособи зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат. Виходить, що у самій Книзі передбачено докладніший перелік доходів і витрат «єдиноподатника», які беруть участь у визначенні бази обкладення єдиним податком.
Так, наприклад, у графі 5 Книги «Позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації» відображаються суми, фактично отримані СПД на розрахунковий рахунок та до каси від інших операцій (фінансовий результат від продажу цінних паперів, МШП, матеріалів, палива, орендна плата, відсотки, кошти, отримані у вигляді безоплатної фінансової допомоги, кредиторська заборгованість, за якою закінчився термін позовної давності, а також дивіденди, якщо вони не були оподатковані у джерела виплати відповідно до Закону про прибуток).
Якщо враховувати думку ДПАУ, то виходить, що базою обкладення єдиним податком є тільки додатний фінансовий результат від продажу цінних паперів, а не вся виручка, отримана продавцем таких цінних паперів.
Касовий метод застосовується
Крім того, бухгалтеру підприємства-«єдиноподатника» треба враховувати, що і в цьому випадку застосовується касовий метод обчислення виручки. Тобто навіть якщо право власності на цінні папери продавець (юрособа-«єдиноподатник») уже передав покупцю, до моменту отримання виручки він не зобов’язаний нараховувати і сплачувати єдиний податок.
На практиці може виникнути ситуація, коли виручка від продажу цінних паперів уже надійшла, а ось витрат з придбання цих цінних паперів ще немає (наприклад, у разі придбання таких цінних паперів з відстроченням платежу). Особливо це неприємно, коли витрати на придбання цінних паперів будуть лише у наступному податковому періоді (кварталі) по відношенню до податкового періоду, в якому була отримана виручка від продажу таких цінних паперів. Розглянемо можливі варіанти виходу зі ситуації.
Варіант 1. У податковому періоді, в якому були отримані кошти, до бази обкладення єдиним податком включити всю суму виручки, а в наступному кварталі, коли будуть здійснені витрати з їх придбання, відкоригувати базу обкладення єдиним податком за попередній квартал. При цьому штрафи у цій ситуації не нараховуються, адже у «єдиноподатника» була переплата.
Варіант 2. Врахувати «умовно» витрати ще у податковому періоді, коли була отримана виручка від реалізації цінних паперів, адже підприємство надалі здійснить усі витрати на придбання таких цінних паперів.
На наш погляд, все-таки краще дотримуватися першого варіанту, але вибір — за бухгалтером.
Визначаємо фінансовий результат
У бухгалтерів можуть виникнути такі запитання щодо операцій з цінними паперами та їх відображення у Книзі:
— що відображати у графі 5 Книги: всю виручку, що надійшла від реалізації цінних паперів, чи тільки фінансовий результат від такої операції?
— як розраховувати фінансовий результат від операцій з цінними паперами: за нормами податкового обліку чи за нормами бухгалтерського обліку?
Від відповіді на перше запитання ДПАУ у зазначеному вище листі відійшла. Але водночас у ньому сказано, що базою обкладення єдиним податком є все-таки фінансовий результат. На наш погляд, виходячи з форми та назви граф Книги, треба враховувати всю виручку в самій книзі, а ось при складанні Розрахунку сплати єдиного податку (затверджений Наказом №98) — лише фінансовий результат (див. приклад).
Що стосується порядку розрахунку фінансового результату, то тлумачити словосполучення «фінансовий результат», яке використовується у п. 5 Наказу №477, податківці рекомендують на підставі п. 7.6 Закону про прибуток, що визначає порядок обліку фінансових результатів операцій з цінними паперами. Висновок: треба керуватися саме податковим законодавством, а не бухгалтерським.
Але якщо правильно використовувати норми п. 7.6 Закону про прибуток, то при визначенні фінансового результату враховується не окремий цінний папір, а кілька (за видами). При цьому дохід від продажу таких видів цінних паперів зменшується не тільки на суму понесених витрат, пов’язаних з їх придбанням, а й на від’ємний фінансовий результат від операцій з ЦБ такого самого виду минулих періодів. Але, на наш погляд, все-таки правильно було б визначати фінансовий результат за кожним цінним папером (пакетом ідентичних цінних паперів) окремо.
Приклад Припустімо, що підприємство-«єдиноподатник» у I кварталі 2006 року придбало цінні папери, а саме: один вексель за ціною 1500 грн та одну акцію2 за ціною 2000 грн. У II кварталі 2006 року вексель був проданий за ціною 1700 грн, а акція — за ціною 1900 грн. Гроші від продажу надійшли на р/р у II кварталі. Таким чином, бухгалтер зобов’язаний відобразити у Книзі обидві виручки у повному обсязі, а ось у Розрахунку сплати єдиного податку — тільки додатний фінансовий результат від продажу векселя у розмірі 200 грн.
Зразки заповнення Книги і Розрахунку за умовами прикладу (для спрощення прикладу решту даних щодо запов¬нення Розрахунку за I квартал 2006 року наведено умовно) див. на с. 37.
1 Див. «ДК» №10/2006 на с. 48, коментар — на с. 12.
2Для більшої наочності ми навели велику вартість однієї акції, хоча, як правило, їх вартість коливається у межах від 1 до 100 грн.
Нормативна база
Закон про прибуток — Закон України від 28.12.94 р. №334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств».
Указ про спрощену систему — Указ Президента від 03.07.98 р. №727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва».
Наказ №477 — Наказ ДПАУ від 13.10.98 р. №477 «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи та Порядку її ведення».
Наказ №98 — Наказ ДПАУ від 28.02.2003 р. №98 «Про затвердження форми Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою та Порядку його складання».
Людмила Згурська, «Дебет-Кредит»
Re: юрлицо 10%
Спасибо огромное!
Для себя сделала вывод, что если налог от разницы еще реально отстоять, то за единщика бороться будет сложно при такой сумме.
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00035200000000001