Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму :: по порталу

Интернет-конференция "Единый налог в 2013 году. " (18.03.2013)

Відправлено користувачем DK-admin 
Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Интернет-конференция:
"Единый налог в 2013 году.
Актуальная практика, разъяснения налоговых органов"
(18 марта 2013 года)


Уважаемые посетители портала!


Предлагаем стать участником третьей по счету интернет-конференции ДК-портала и Киевского центра поддержки и развития бизнеса по упрощенной системе налогообложения. На ваши вопросы традиционно будут отвечать юрист Дмитрий Гарный и налоговый консультант Александра Федак.

Вопросы принимаются до 5 марта 2013 года. Количество вопросов ограничено.

Архив интернет-конференций по вопросам «упрощенки»:

Единый налог-2012. Итоги первого полугодия

Единый налог в 2012 году. Упрощенная система налогообложения юридических лиц и физических лиц-предпринимателей в соответствии с Налоговым кодексом Украины

Упрощенная система налогообложения в перевозках грузов и транспортно-экспедиторской деятельности



Александра Федак, руководитель Департамента аудита и бухгалтерского сопровождения КЦПРБ, налоговый консультант с многолетним опытом работы в должности главного бухгалтера крупных коммерческих предприятий


Дмитрий Гарный – юрист, руководитель Киевского центра поддержки и развития бизнеса.

Вопросы принимаются до 5 марта 2013 года.
Количество вопросов ограничено.


КАК ЗАДАТЬ ВОПРОС и другие Правила для участников конференции >>>




Редаговано разів: 6. Востаннє 18/03/2013 17:08 користувачем DK-admin.
Здравствуйте, у меня 2 вопроса:
1. частный предприниматель-единщик (2-я группа, физ лицо), выручка за последние 12 месяцев составила 515 000 грн. Хочу временно приостановить деятельность, а для этого перейти на общую систему. Прочитала в НКУ, что при этом (в связи с превышением выручки 300-тыс ограничения) обязана в течение 10 дней с момента перехода на общую систему зарегистрироваться плательщиком НДС.

Меня интересуют последствия этого перехода, а именно: не будет ли при этом насчитан НДС 20 % на сумму превышения над 300-хстами тысячами (515000-300000)*20%? Если у меня не будет никакой деятельности, после подачи в течение года пустой декларации по НДС, налоговая аннулирует мою регистрацию плательщика НДС? Как можно ускорить этот процесс? (или избежать его?)

Отвечает Александра Федак:
1. Добрый день, Оля! Если предприниматель решил приостановить деятельность и в связи с этим перейти с упрощенной системы налогообложения на общую, он может сделать это путем подачи соответствующего заявления не позднее, чем за 10 календарных дней до начала нового календарного года (квартала) (п.298.2.1 ст. 298 НКУ).

Субъект предпринимательской деятельности, общий объем облагаемых операций по поставке товаров/услуг которого за последние 12 календарных месяцев превысил 300 000 грн., в соответствии с п. 181.1 ст.181 НКУ, обязан зарегистрироваться плательщиком НДС. До вступления в силу Закона Украины № 3609-VI от 07.07.2012 г. (т.е. до 6 августа 2012 года) лица, которые перешли с упрощенной системы налогообложения на общую, и не были зарегистрированы плательщиками НДС, осуществляли подсчет объема облагаемых операций согласно пункту 181.1 ст.181 НКУ только с даты перехода на общую систему налогообложения. С 6 августа, в связи с исключением пункта 18 подраздела 2 Переходных положений Налогового кодекса Украины, объем доходов в период пребывания субъекта хозяйствования на упрощенной системе налогообложения включается в расчет при подсчете объемов реализации для регистрации плательщиком НДС.

Согласно п. 183.2 ст.183 НКУ, при обязательной регистрации следует подать заявление в органы государственной налоговой службы не позднее 10 числа календарного месяца, следующего за месяцем, в котором был достигнут объем облагаемых операций 300 000 грн.

С суммы превышения объема выручки в 300 000 грн. (515 000 – 300 000) Вы НДС платить не будете, поскольку плательщиком НДС такой субъект становится лишь со следующего отчетного периода.

Согласно пп.5.2. п.5 р.III Положения о порядке регистрации плательщиков налога на добавленную стоимость, утвержденного Приказом ГНСУ № 978 от 22.12.10г., лицо, подлежащее обязательной регистрации плательщиком НДС, считается плательщиком НДС с первого числа месяца, наступившего за месяцем, в котором достигнуты предусмотренные законодательством объемы операций, без права на налоговый кредит до момента регистрации плательщиком НДС. Это означает, что вся выручка, полученная субъектом хозяйствования в этот период на общей системе налогообложения, будет облагаться НДС по ставке 20% без права на налоговый кредит.

Однако в случае, если Вы прекращаете деятельность, фактических санкций применить нельзя, поскольку у Вас отсутствуют облагаемые операции (отсутствует деятельность).

Таким образом, согласно требованиям законодательства, регистрация плательщиком НДС необходима, но если деятельность фактически прекращается, последствий нарушения норм законодательства не будет.

2 вопрос >>



Редаговано разів: 3. Востаннє 18/03/2013 15:38 користувачем DK-admin.
Якщо фізична-особа підприємець на 3 групі (5%), прострочить сплату єдиного податку який буде штраф?
Отвечает Александра Федак:
Доброго дня. Відповідно до п. 126.1 ст. 126 ПКУ, у разі, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов’язання протягом строків, визначених Податковим кодексом України (згідно з п. 295.3 ст. 295 ПКУ - протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації за податковий (звітний) квартал), такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати грошового зобов’язання, - у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу;

- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 20% непогашеної суми податкового боргу.



Редаговано разів: 1. Востаннє 18/03/2013 15:50 користувачем DK-admin.


Доброго дня!

Підкажіть, будь-ласка, ПП 2 група КВЕД 23.70 Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю. Чи можлива продаж готової продукції юридичній особі на загальній системі? Чи потрібно змінювати групу платника єдиного податку?

Отвечает Александра Федак:
Доброго дня, aleonora r!

Для підприємців, що обрали другу групу платників єдиного податку, немає обмежень щодо продажу (реалізації) товарів тим чи іншим суб’єктам. Обмеження щодо роботи із замовниками-юридичними особами, що є платниками податку на прибуток на загальних підставах, стосується тільки надання послуг (пп.2 п.291.4 ст. 291 ПКУ).

Підприємець, що обрав другу групу єдиного податку, може без перешкод здійснювати реалізацію товарів юридичним особам на загальній системі оподаткування. Групу єдиного податку змінювати не потрібно.



Редаговано разів: 1. Востаннє 18/03/2013 15:53 користувачем DK-admin.
Платник единого податку 3 група 5% як відображати в книзі обліку проданий товар на який немає первинних документів про його придбання, і чи має право единщик продавати такий товар ?
Отвечает Александра Федак:
Доброго дня!

Фізична особа платник єдиного податку на 3-й групі, що не є платником ПДВ, відповідно до п. 296.1.1 ПКУ, веде книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, обліку доходів. У книзі відображається фактично отримана сума доходу від провадження діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік. При цьому у книзі обліку не передбачено ведення обліку витрат на придбання товарів. Тому для приватного підприємця немає податкових наслідків у випадку відсутності первинних документів на придбання реалізованого товару.

Проте часто податкові органи вимагають у приватних підприємців документи, що підтверджують придбання реалізованого товару. Вони посилаються на ст.44 ПКУ, де міститься вимога до платника податку вести облік доходів, витрат, інших показників, пов’язаних із визначенням об’єкту оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних із обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Відповідно до п.44.1 ст. 44 ПКУ, платникам податків забороняється формування показників податкової звітності на підставі даних, не підтверджених документами.

Проте хочемо зауважити, що оскільки платнику єдиного податку для підрахунку сум доходів достатньо вести облік надходжень коштів (готівкових або безготівкових), фактичних негативних податкових наслідків через відсутність документів, що підтверджують придбання товару підприємцем, не буде.

Також див. відповідь на запитання нижче >>



Редаговано разів: 2. Востаннє 18/03/2013 16:19 користувачем DK-admin.
Здравсвуйте, уважаемые Дмитрий и Александра!

Первый вопрос про переход на единый налог со 2 квартала 2013 года
Я главный бухгалтер фирмы, которая занимается разработкой програмного обеспечения и продаёт свои услуги нерезиденту (только). Место поставки услуг не Украина и согласно п. 186.3."в" НКУ мы не осуществляем операций, облагаемых НДС с 2011 года. Свидетельство плателщика НДС тем не менее у нас действительное (не знаю по какой причине нас его не лишили по инициативе налоговых органов). Хотим переходить на единый налог и вот собсвенно сам вопрос - для нас единственный вариант - это ставка 5 % (наш оборот до 5 млн в год)? Выходит просто, что в эти 5 % входит НДС платить который мы не должны. А если подать заявление на 3% + НДС, то поскольку мы не осуществляем облагаемых НДС операций, то и плательщиками НДС быть не должны вроде как.
Каково ваше мнене по этому вопросу? Спасибо!


Второй вопрос - есть ли основания для проведения каких-либо проверок по причине изменения системы налогообложения?

Спасибо за ответы!

Отвечает Александра Федак:
Добрый день, mashenka!

Конечно, предприятие при переходе на единый налог вправе выбрать ставку ЕН 5% без НДС или же 3% + НДС. Поскольку Ваша компания уже зарегистрирована плательщиком НДС, Вы вполне можете выбрать ставку единого налога 3% и остаться плательщиками НДС.

Однако следует иметь в виду, что, согласно пп. «г» п.184.1 ст. 184 НКУ, основанием для аннулирования свидетельства плательщика НДС является отсутствие поставки/приобретения товаров, осуществляемых с целью формирования налогового обязательства или налогового кредита. В этом случае предприятие обязано перейти на уплату единого налога по ставке 5%.

Что касается проведения каких-либо проверок субъекта хозяйствования при выборе им иной системы налогообложения, то дополнительных оснований для их назначения законодательством не предусмотрено.



Редаговано разів: 1. Востаннє 18/03/2013 16:01 користувачем DK-admin.
Платник єдиного податку 5% (3 гр). надає послуги в т.ч. юридичним особам. Згідно договору на послуги Замовник послуг відшкодовує йому окремі матеріальні витрати (в т.ч. добові) згідно наданого авансового звіту. Всі витрати повязані з наданням даної послуги. Ця сума поступає на рахунок з призначенням "компенсація витрат згідно...." Чи є базою оподаткування 5% ця сума відшкодувань. Місцева податкова інспекція стверджує, що так, але я не згодний... Це ж не є виручкою за послуги.
Отвечает Александра Федак:

Так, податкові органи, у тому числі Єдина база податкових знань, консультують із цього питання саме так, як Ви зазначили, що відшкодування чи компенсація витрат також включається до складу доходу платника єдиного податку. Відповідно до п. 292.11 ст.292 ПКУ, до складу доходу не включається певний перелік статей надходжень, проте у цьому переліку відсутня компенсація окремих понесених платником податку витрат.

Таким чином, надходження коштів у вигляді компенсації чи відшкодування матеріальних та/чи інших витрат слід включати до складу доходу платника єдиного податку.



Редаговано разів: 3. Востаннє 18/03/2013 16:17 користувачем DK-admin.
Доброго дня!
ФО-П 3 група 5%. Діяльність - 45.19 торгівля іншими автотранспортними засобами. При продажу вантажного авто було сплачено 5% на ПДФО ( В податковій дали реквізити для оплати) (оплатити потрібно було щоб зняти машину з обліку). Чи потрібно виручку від продажу відображати в книзі обліку доходів і сплачувати ще 5% на єдиний податок?
При продажі наступного автомобіля як себе поводити на рахунок сплати податків і по яких ставках ( є інформація що при продажу другого вантажного автомобіля за рік платиться 15%).
Дякую.

Отвечает Александра Федак:
У Вашому випадку слід відрізняти реалізацію власного авто та торгівлю автотранспортними засобами. Якщо автомобіль при продажу необхідно було знімати з обліку, це означає, що при його придбанні Ви оформили автомобіль на себе як власник. У зв’язку із цим Ви при відчуженні автомобіля сплатили податок з доходів фізичних осіб відповідно до вимог ст.173 Податкового кодексу.

У цьому випадку, оскільки Ви здійснили реалізацію власного транспортного засобу, цей дохід вже був оподатковуваний згідно з вимогами розділу IV ПКУ і отримані кошти до складу доходу платника єдиного податку включати непотрібно.

При продажу наступного автомобіля, якщо він також буде оформлений на Вас як фізичну особу, Ви так само сплатите ПДФО.

Рекомендуємо змінити договірну схему та не набувати статусу власника автомобіля, якщо Ви придбаваєте його з метою подальшого перепродажу.



Редаговано разів: 3. Востаннє 18/03/2013 16:10 користувачем DK-admin.
Платник податку 3 група 5% якщо під час перевірки буде виявлений товар на який немає первинних документів, чи буде це рахуваться як порушення якщо так то які міри будуть прийняті якщо штраф яка сума Дякую

Отвечает Дмитрий Гарный:

Доброго дня! Це питання досить спірне. На нашу думку вимоги ст.44 Податкового кодексу, що вимагають підтвердження даних податкової звітності первинними документами, розповсюджуються і на платників єдиного податку. Проте відсутність первинних документів на товар загрожує платнику ЄП хіба що штрафом в сумі 510 грн. згідно статті 121 Податкового кодексу.

Існує також думка, що відсутність підтверджуючих документів може бути підставою для нарахування платнику ЄП податкових зобов’язань як за безоплатно отримані товари або товари, що придбані у фізичних осіб без нарахування та сплати ПДФО. Але на практиці такі наслідки мало ймовірні, а такого роду донарахування не важко «відбити» у суді.



Редаговано разів: 1. Востаннє 18/03/2013 16:09 користувачем DK-admin.
Здравствуйте!
Подскажите, пожалуйста, ФЛП-плательщик ЕН 2 группы, вид деятельности 61.10 "Діяльність у сфері проводового електрозв'язку" (предоставляет услуги интернета населению) имеет ли право заниматься указанным видом деятельности, если согласно п.п 291.5.1 НКУ этот вид деятельности является запрещенным для единщика. Но п.п. 291.5.1 под п.8 этой статьи указывается не только запрещенный вид деятельности, под который попадает ФЛП, но и уточняется, что деятельность в этой сфере, которая не подлежит лицензированию - исключение.
П.П. 291.5.1 8) "діяльність з надання послуг пошти (крім кур'єрської діяльності) та зв'язку (крім діяльності, ЩО НЕ ПІДЛЯГАЄ ЛІЦЕНЗУВАННЮ)".
Суть вопроса: насколько законно осуществляет свою деятельность ФЛП, если его деятельность не подлежит лицензированию, т.е он выступает посредником между юридическим лицом, с которым заключен договор аренды каналов связи, и населением, которому непосредственно предоставляет услуги интернета. Обслуживание сети тоже на юр. лице, т.к. для обслуживания необходима лицензия. Вроде как бы мы и не нарушаем указанную статью НКУ, т.к. наша деятельность не лицензируется, но все-таки есть сомнения. Хотелось бы услышать Ваше мнение.
Заранее спасибо!


Отвечает Дмитрий Гарный:

Добрый день!
Чтобы дать однозначный ответ на вопрос, требует ли получение лицензии Ваша деятельность, необходимо изучать оформленные ФЛП договоры и другие юридические документы.

Если ФЛП действительно осуществляет операции в сфере связи, которые не подлежат лицензированию, то такой ФЛП может применять упрощенную систему налогообложения.



Редаговано разів: 1. Востаннє 18/03/2013 16:25 користувачем DK-admin.
ФОП 3 група 5% отримав іноземний дохід. Згідно Постанови НБУ №479 на поточний гривневий рахунок зараховано лише 50% виручки, яка конвертована банком у гривню по міжбанківському курсу. На поточний валютний рахунок ФОП зараховано інші 50 % виручки за курсом НБУ.
Запитання: За яким курсом відображати в Книзі обліку доходів ці доходи (НБУ чи міжбанкіківський курс)?

Отвечает Александра Федак:
Дякую за питання, шановна yuliasyrova.

Дійсно, із запровадженням вимог щодо обов’язкового продажу 50% валютних надходжень у вигляді виручки із-за кордону для платника єдиного податку створює ряд складнощів. Але зазначимо наступне.

По-перше, відповідно до п. 292.5 ст. 292 ПКУ, дохід платника єдиного податку, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривні за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату отримання такого доходу. Щодо інших надходжень коштів, згідно з п.292.6 ст.292 ПКУ, датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів у грошовій (готівковій або безготівковій) формі.

Таким чином, виручка, що надійшла у частині валютних коштів, відображається у складі доходів за курсом НБУ на дату зарахування цих коштів на поточний рахунок, а в частині коштів, що були продані на МВРУ, оскільки підстав враховувати курс НБУ немає (на поточний рахунок зарахована одразу гривня), то вона відображається у сумі гривень, що фактично надійшли на поточний рахунок суб’єкта господарювання.



Редаговано разів: 1. Востаннє 18/03/2013 16:28 користувачем DK-admin.
Добрий день
Підприємство – платник єдиного податку за ставкою 5 %, продає пов’язаній особі належну йому квартиру у житловому будинку. Квартира придбана у 2003 році за 230 000 грн. (усі цифри умовні). Залишкова вартість на дату продажу – 200 000 грн. Ціна продажу – 500 000 грн. Оціночна вартість – 800 000 грн. Умови оплати за договором – 250 000 грн. сплачено одразу, інші 250 000 грн. впродовж трьох років рівними частками.
Питання:
1. З якої суми нарахувати єдиний податок?
З різниці між продажною ціною та залишковою вартістю (500 000 – 200 000 = 300 000) у момент продажу або з сум часткової оплати з урахуванням пропорційною частки залишкової вартості 250 000 – 100 000 = 150 000 при першій оплаті та (250 000 / 3) 83 333,33 – (100 000 /3) 33 333,33 = 50 000 при наступних оплатах впродовж трьох років).
2. Чи має значення, що продаж здійснено пов’язаній особі?
3. Чи потрібно якось враховувати оціночну вартість, крім внеску до Пенсійного фонду та держмита?


Отвечает Александра Федак:
Доброго дня, Олена!

Відповідно до п. 292.2 ст. 292 ПКУ, при продажу основних засобів юридичними особами платниками єдиного податку дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.
Тобто, виходячи із цифр прикладу, для оподаткування єдиним податком дохід платника ЄП юрособи складе: 500 000 – 200 000 = 300 000 грн.

Згідно з п.292.6 ст. 292 ПКУ, датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Пропорційне включення коштів до складу доходів платника єдиного податку податковим законодавством не передбачено. Тому при зарахування часткової оплати за реалізований об’єкт основних засобів слід включили до складу доходів суму, що фактично отримана та перевищує залишкову балансову вартість: 250 000 – 200 000 = 50 000 грн. Наступні надходження коштів протягом трьох років включатимуться у склад доходів платника єдиного податку у повному обсязі.

Факт здійснення продажу платником єдиного податку об’єкта основних засобів (приміщення) пов’язаній особі та за ціною, що є нижчою за оціночну вартість, не впливає на розрахунок доходу платника єдиного податку. При реалізації нерухомості платником ЄП її оціночна вартість, на відміну від ціни договору купівлі-продажу, не впливає на порядок визначення доходу і його суму.



Редаговано разів: 1. Востаннє 18/03/2013 16:47 користувачем DK-admin.
ФЛП на едином налоге, турагент. Вопрос навеян статьей с вашего сайта:
Удержание вознаграждения: можно ли считать неденежной формой расчетов?
[kievbusinesscentre.com.ua]
Нет ли повода у ГНИ лишить нас единого налога?


Отвечает Дмитрий Гарный:
Добрый день! На сегодняшний день отсутствует единое мнение специалистов по этому вопросу. Считаю, что удержание вознаграждения коммерческим агентом (поверенным, комиссионером) из средств, которые подлежат перечислению принципалу (доверителю, комитенту) нельзя считать расчетом в денежной форме (наличной или безналичной). Также Вы можете услышать мнение специалистов, что такие расчеты считаются денежными по форме, а неденежным будет лишь способ расчетов.

Подавляющее большинство туристических компаний получают своё вознаграждение путём удержания. Это относится и к другим посредникам (экспедиторам, комиссионерам). Такой способ расчетов никак не «угрожает» бюджету страны, не приводит к минимизации налога посредником. Поэтому считаю, что такая практика расчетов будет сохраняться с молчаливого согласия налоговых органов. А вот у туроператоров или других поставщиков туристических услуг на едином налоге, которые недополучают выручку от своих посредников, действительно могут возникнуть проблемы.



Редаговано разів: 1. Востаннє 18/03/2013 16:50 користувачем DK-admin.
ФЛП на едином налоге - 3 группа (ставка 3%) + НДС выиграл тендер на поставку горячего питания школам. В связи с большим объемом работ привлекли подрядчика,. По итогам месяца бюджет расчитывается с ФЛП, а ФЛП - с подрядчиком. Единый налог платит и ФЛП и подрядчик -юр.лицо - 10% единый налог. ФЛП не имеет дохода от подрядчика, а перечисляет ему только сумму реализованной продукции. ВОЗМОЖНО ли уйти от двойной уплаты единого налога. Огромное спасибо!
Отвечает Александра Федак:
Здравствуйте!
Во-первых, хотелось бы отметить, что в приведенной Вами ситуации нет какой-либо «двойной» уплаты единого налога. Каждый из субъектов хозяйствования платит налоги с той суммы, которая считается его доходом.

В случае, если налог слишком велик по сравнению с заработком, следует пересмотреть выбранную субъектом хозяйствования систему налогообложения. Например, предприниматель может перейти на общую систему налогообложения + НДС, и уплачивать налог с доходов физических лиц по ставке 15% (17%) исходя из чистой прибыли (доходы минус себестоимость).

Целесообразность перехода предпринимателем на общую систему налогообложения можно просчитать на фактических объемах хозяйственных операций, сравнить размер налога на разных системах налогообложения и определить для себя оптимальную из возможных.



Редаговано разів: 1. Востаннє 18/03/2013 16:52 користувачем DK-admin.
ТОВ на едином налоге 5% сдает помещение в аренду. Как проводить компенсацию за комунальные услуги. Как выручку и облагать её 5-тью % или как отдельный вид деятельности( вне свидетельства) и облагать 15-тью %.
Отвечает Александра Федак:

Добрый день, Alisinka!

Подпунктом 2 п.292.1 ст. 292 НКУ предусматривается, что доходом плательщика единого налога - юридического лица является любой доход, включая доход представительств, филиалов, отделений такого юридического лица, полученный в течение налогового (отчетного) периода в денежной форме (наличной или безналичной); материальной или нематериальной форме, определенной пунктом 292.3 ст. 292 НКУ. По нашему мнению, нельзя считать доходом получение арендодателем от арендатора возмещения (компенсации) коммунальных услуг, которые арендатор оплачивает согласно условиям договора аренды.

Тем не менее, в перечне поступлений, которые не включаются в состав дохода плательщика единого налога (п.292.11 ст.292 НКУ) отсутствует возмещение (компенсация) налогоплательщику коммунальных услуг по договору аренды. На основании этого налоговые органы делают вывод о необходимости отражения в составе доходов плательщика единого налога указанных поступлений, и предлагают облагать его по ставке, предусмотренной соответствующей группой ЕН такого налогоплательщика. Консультацию такого содержания можно прочесть в Единой базе налоговых знаний.

Однако компенсация арендодателю коммунальных услуг не может считаться каким-либо самостоятельным видом деятельности. Поэтому дополнительно никакими налогами указанный вид поступлений облагать не нужно.

Запитання:
Чи включається до доходу ЮО - платника ЄП відшкодована орендарем сума комунальних платежів, яка згідно договору не включається до орендної плати?

Відповідь:
Коротка:

Cума комунальних платежів, яка згідно договору оренди відшкодовується орендарем окремо від орендної плати, включається до доходу юридичної особи - платника єдиного податку (орендодавця).

Повна:
Відповідно до пп.2 п.292.1 ст.292 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п.292.3ст.292 ПКУ.
Згідно із п.292.3 ст.292 ПКУ до суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).
Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку.
До суми доходу платника єдиного податку четвертої та шостої груп за звітний період включається вартість реалізованих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг), за які отримана попередня оплата (аванс) у період сплати інших податків і зборів, визначених ПКУ.
Відповідно до ст. 283 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року № 436-IV зі змінами та доповненнями (далі – ГКУ) за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.
Орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством (ст. 286 ГКУ).
Таким чином, сума комунальних платежів, яка згідно договору оренди відшкодовується орендарем окремо від орендної плати, включається до доходу юридичної особи - платника єдиного податку (орендодавця).






Редаговано разів: 1. Востаннє 18/03/2013 16:56 користувачем DK-admin.
Добрый день!
Турагент на ЕН ( 3 группа 5%) Работает по агентским договорам.Доходом является - агентское вознаграждение. Работа носит сезонный характер. За 2-3 квартал 2012 года был оплачен ЕН в сумме около 900 гривен. Это меньше , чем ставка ЕН для 2 группы- 214 грн в месяц. Слышала, что налоговая инспекция требует , чтобы оплата ЕН была не меньше чем по 2-й группе ЕН. Но нигде не нашла документального подтверждения этого. Если это так, то уточните в связи с какими нормативными актами, где их почитать?

Отвечает Александра Федак:
Добрый день, domikletom!

Если физлицо-предприниматель избрал третью группу единого налога со ставкой налога 5% , он обязан уплачивать единый налог исходя из суммы дохода, умноженной на ставку налога. Прочих критериев или требований относительно размера налога для плательщиков ЕН на 3й группе не предусмотрено.



Редаговано разів: 1. Востаннє 18/03/2013 16:57 користувачем DK-admin.
Добрый день!

Единщики 2 и 3 группа , вид деятельности кафе , проведение дискотек . Какие нужно выписывать подтверждающие доход документы. При расчетах через терминал понятно , а если идет наличная оплата и как правило никаких товарных чеков покупатели не требуют. Есть ли необходимость выписывать для себя на каждую покупку такой чек, чтобы подтвердить свой доход?
Могут ли применить к единщику 3 группы (5%) штраф в размере 15 % от дохода в случае , если в свидетельстве
плательщика единого налога не указан какой -то вид деятельности , доход от которого он получил.

Зараннее благодарна за ответы.

Отвечает Александра Федак:
Здравствуйте, nina57!

В соответствии с пп.296.1.1. ст. 296 НКУ плательщики единого налога первой и второй групп, а также плательщики единого налога третей и пятой групп, которые не являются плательщиками НДС, ведут книгу учета доходов путем ежедневного, по итогам рабочего дня, отражения полученных доходов. Поэтому с целью подтверждения дохода физического лица-плательщика ЕН достаточно данных книги учета доходов. Однако согласно п.11 ст. 8, п.8 ст. 10 Закона Украины «О защите прав потребителей», продавец товара, исполнитель услуг обязан выдать покупателю (потребителю) документ, удостоверяющий факт покупки товара или же выполнения работы, оказания услуги.

Таким образом, выдача субъектом хозяйствования документа, подтверждающего оплату товаров, услуг, предусмотрена действующим законодательством и является обязательной.

Относительно налогообложения единым налогом доходов от вида деятельности, не указанного в свидетельстве плательщика единого налога, нужно отметить следующее. Согласно пп. 2 п. 293.4 ст. 293 НКУ, к доходу, полученному от осуществления деятельности, не указанной в свидетельстве налогоплательщика физического лица-предпринимателя первой и второй групп ЕН применяется ставка единого налога в размере 15%. К предпринимателю на 3-й или 5-й группе такая санкция не применяется.



Редаговано разів: 1. Востаннє 18/03/2013 16:59 користувачем DK-admin.
Когда и сколько раз можна переходить с одной группы единого налога на другую и что для этого нужно сделать?
Отвечает Александра Федак:
Добрый день, oxy2007!

Полагаю, Ваш вопрос о добровольном переходе плательщика единого налога в другую группу плательщика ЕН.

Согласно п. 298.1.5 ст. 298 НКУ, при условии соблюдения плательщиком единого налога требований, предусмотренных Налоговым кодексом для выбранной ним группы, такой налогоплательщик вправе самостоятельно перейти на оплату единого налога, предусмотренного для прочих групп плательщиков единого налога, путем подачи заявления в органы государственной налоговой службы не позднее, чем за 15 календарных дней до начала следующего квартала. При этом у плательщика единого налога третьей, пятой групп, который является плательщиком налога на добавленную стоимость, аннулируется свидетельство плательщика НДС в порядке, предусмотренном законом.

Количество переходов из одной группы в другую группу единого налога законодательством не ограничено.



Редаговано разів: 1. Востаннє 18/03/2013 17:00 користувачем DK-admin.
Добрий день!

ФОП на єдиному податку 2-га група. Займається виробництвом столярних виробів. Заключив договір з банком про надання йому гранта на навчання в бізнес школі. Грант надається у валюті на поточний рахунок, і умовою його надання є втілення в бізнесі вивченого матеріалу, що-до управління бізнесом. Чи потрібно суму коштів гранту включати до доходу підприємця???? і чи має право отримувати фізична особа підприємець гранти перебуваючи на єдиному податку в 2-ій групі, чи не доведеться ФОП переходити на традиційну систему оподаткування???

Дуже вдячна буду за відповідь. З повагою Наташа.

Отвечает Александра Федак:
Доброго дня, Наталя! Дякую за цікаве питання.

Відносно включення суми гранту (якщо ми правильно зрозуміли – власне грант в цьому випадку є безповоротною цільовою допомогою на навчання підприємця у бізнес-школі) до складу доходів підприємця на 2-й групі спрощеної системи оподаткування, слід зазначити, що відповідно до пп. 1 п. 292.1 доходом платника єдиного податку фізичної особи є дохід, отриманий протягом звітного періоду в грошовій формі (готівковій або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 ст. 292 ПКУ. Виключеннями з переліку доходів суб’єкта підприємницької діяльності платника єдиного податку є надходження, що перелічені у пунктах 292.10, 292.11 ст. 292 ПКУ. Зокрема, пп.4 п.292.11 ст. 292 ПКУ передбачає, що не включаються до складу доходів суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм.

Проте, як Ви зазначили, грантодавцем виступає банківська установа, тому дія цього пункту не поширюватиметься на отримання цих коштів. У зв’язку із цим, на нашу думку, кошти, що надійшли у вигляді гранту на рахунок підприємця, необхідно відобразити у складі його доходів.

Відносно того, чи порушує підприємець, що є платником єдиного податку на 2-й групі, умови перебування на спрощеній системі оподаткування при отриманні коштів у вигляді гранту, зазначимо наступне. На нашу думку, отримання цільової допомоги (гранту) не є жодним видом підприємницької діяльності. Тому обмеження щодо видів діяльності підприємця - «єдиноподатника» (п.291.5 ст. 291 ПКУ) чи кола його контрагентів (замовників) (пп.2 п. 291. 4 ст. 291 ПКУ) не поширюється на вказану операцію і не є порушенням правил перебування на спрощеній системі оподаткування. Підприємець, що обрав спрощену систему оподаткування, може перебувати на ній і далі.



Редаговано разів: 1. Востаннє 18/03/2013 17:03 користувачем DK-admin.
ФОП на общей системе хочет перейти на единый налог. Это можно сделать только вначале года или же в начале любого квартала?
Отвечает Александра Федак:

Предприниматель, который находится на общей системе налогообложения, вправе осуществить переход на упрощенную систему налогообложения только один раз в течение календарного года. Согласно пп. 298.1.4 ст. 298 НКУ, для этого ему необходимо подать заявление о переходе на упрощенную систему налогообложения не позднее, чем за 15 календарных дней до начала следующего календарного квартала. То есть, осуществить переход на упрощенную систему налогообложения можно в начале любого квартала, но лишь один раз в году.



Редаговано разів: 1. Востаннє 18/03/2013 17:04 користувачем DK-admin.
Quote
Olya1759
В магазине установлен терминал банка (заключен договор эквайринга), кроме того, продаем товар в кредит по договору с банком. И в том и в другом случае банк перечисляет на мой расчетный счет деньги за минусом своей комиссии. Например, товар продали за 120 грн, комиссия банка - 20 грн, я на расчетный счет получаю 100 грн. У меня вопрос - какую сумму дохода я должна отображать в книге учета доходов - 120 грн (полную стоимость товара) или 100 (за минусом комиссии банка?). Я читала 2 разъяснения налоговой по этой теме с диаметрально противоположными выводами: в одном говорилось, что в доходах должна отображаться вся сумма (то есть 120 грн), в другой наоборот - только сумма, зашедшая на расчетный счет (100 грн). как правильно?

Отвечает Александра Федак:
Вы правы, вопрос определения доходов при получении выручки «единщиком» через терминал неоднозначен. По нашему мнению, в составе доходов следует учитывать только средства, фактически поступившие на счет субъекта хозяйствования. Неполученные (недополученные) в денежной форме средства нет оснований включать в состав доходов. При этом следует принять во внимание следующие аргументы.

При подсчете дохода плательщика единого налога используется кассовый метод, то есть доходы субъекта хозяйствования-«упрощенца» - это в частности доходы, полученные в денежной форме (наличной или безналичной) (п. 292.1 НКУ). Датой получения дохода для плательщика единого налога является дата поступления средств в денежной форме (п. 292.6 ст.292 НКУ).
Консультация аналогичного содержания размещена в Единой базе налоговых знаний (приводим ниже).

Однако, с целью избежания двоякой трактовки норм Налогового кодекса, мы рекомендуем Вам обратиться в налоговую инспекцию за получением индивидуальной налоговой консультации по указанному вопросу.

Запитання:
Яка сума вважається доходом ЮО - платника ЄП у разі використання платіжних терміналів при здійсненні розрахунків: загальна сума розрахунків чи сума, що надійшла на розрахунковий рахунок за мінусом комісійної винагороди?

Відповідь:
Коротка:

Оскільки юридична особа - платник єдиного податку, при здійсненні продажу товарів (наданні послуг) із застосуванням платіжних терміналів, сплачує комісійну винагороду за розрахункове обслуговування, то доходом такого платника є сума коштів, що надійшла на його розрахунковий рахунок.

Повна:
Відповідно до пп.2 п.292.1 ст.292 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-IV із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п.292.3 ст.292 ПКУ.
Статтею 3 Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі - Закон №265) визначено, що суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані, зокрема: проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом №265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок; видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції.
Згідно з п.1.4 Положення про порядок емісії спеціальних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 30 квітня 2010 року №223 (далі – Положення №223), еквайринг - діяльність щодо технологічного, інформаційного обслуговування суб’єктів господарювання і здійснення операцій з видачі готівки користувачам спеціальних платіжних засобів, які не є клієнтами емітента, а також проведення розрахунків з ними за операції, які здійснені із застосуванням спеціальних платіжних засобів.
Еквайр зобов’язаний забезпечити технологічне, інформаційне обслуговування торговців і проведення розрахунків з ними за операції, які здійснені між торговцями та користувачами із застосуванням спеціальних платіжних засобів, на підставі договору (п.5.2 Положення №223).
Договір між еквайром і торговцем надає право останньому приймати до оплати спеціальні платіжні засоби певної платіжної системи з дотриманням її правил та виконувати інші операції, визначені цим договором. Цей договір не повинен містити обмежень щодо приймання спеціальних платіжних засобів інших емітентів та інших платіжних систем (п.5.3 Положення №223).
Згідно з п.5.4 Положення №223 еквайр зобов’язаний забезпечити наявність у договорі відповідних умов, зокрема, розмір комісійної винагороди, яку торговець сплачує еквайру за розрахункове обслуговування.
Відповідно до п.292.6 ст.292 ПКУ датою отримання доходу платника єдиного податку є, зокрема, дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі.
Отже, оскільки юридична особа - платник єдиного податку, при здійсненні продажу товарів (наданні послуг) із застосуванням платіжних терміналів, сплачує комісійну винагороду за розрахункове обслуговування, то доходом такого платника є сума коштів, що надійшла на його розрахунковий рахунок.




Редаговано разів: 2. Востаннє 18/03/2013 15:48 користувачем DK-admin.
Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Нажаль ви не зможете відповісти на цю тему. Вона була закрита.


Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.000498