Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму :: по порталу

"НАЛОГ на ПРИБЫЛЬ: доходы и расходы после 1 апреля и в связи с изменениями НКУ" (28 сентября 2011)

Відправлено користувачем DK-admin 
Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема

Интернет-конференция:

"Налог на прибыль: доходы и расходы после 1 апреля и в связи с изменениями НКУ"

(28 сентября 2011 года)


Уважаемые участники форума!


ДК-портал предлагает Вам стать участниками серии интернет-конференций, в которых Вы сможете получить ответы на свои вопросы по заданным тематикам.

Партнером в проведении этой конференции стала одна из ведущих аудиторских фирм "Контракты-Аудит", которая работает на рынке консультационных услуг по всей Украине с 1995 года.

В этот раз есть возможность получить ответы на вопросы по теме:

"Налог на прибыль: доходы и расходы, особенности формирования после 1 апреля и в связи с изменениями НКУ".


На Ваши вопросы ответит:

Галина Шулак - старший бухгалтер - эксперт АФ "Контракты-Аудит", сертификат САР


Вопросы Галине Шулак по заданной теме можно задать в этой теме кликнув на кнопке "Ответить" в правом нижнем углу этого сообщения.


Внимание! вопросы принимаются до 26 сентября включительно!
Результаты конференции смотри на портале 28 сентября !




Редаговано разів: 5. Востаннє 15/12/2011 15:42 користувачем DK-admin.
В марте 2011 года юрлицом "Рога и копыта" был начислен налог на Землю в сумме 5000 грн.
т.к. договор на Землю оформлен на юрлицо "Рога и копыта", но Землей пользуется еще один собственник ("Рога без копыт"), который получил часть Земли в результате продажи здания и по настоящее время договор на Землю не переоформил, составлен акт на компенсацию им затрат в сумме 2000 грн.
В апреле 2011 года, "Рога без копыт" перечислили компенсацию в сумме 2000 грн. "Рогам и копытам" и данный налог был оплачен в сумме 5000 грн.
...
Так же в июне 2011 года был начислен налог на Землю
и в июле (3 кв.) был оплачен.

Вопрос.
Как мне рассчитать доходы и затраты во 2-м кв.?
Я, по идее, налог на Землю за март м-ц включать в расходы не имею права , т.к. они были включены в расходы в 1 кв., ... а июнь - попадает в расходы или нет? В свою очередь сумма компенсации мартовского налога в апреле - это, по идее, уже доход без расходов, или не доход ????
За июнь я плачу в июле, хотя момент возникновения обязательств - июнь.
Такая же ситуация по всем коммунальным расходам (в т.ч. и за телефон).
Прошу Вас - объяните правильность включения этих доходов и расходов.


Відповідає Галина Шулак:

Із прийняттям Податкового кодексу України (далі — ПКУ) з 01.04.2011 року кардинально змінився підхід до визнання доходів та витрат у податковому обліку: на зміну “правилу першої події” прийшов метод нарахування. Таким чином:
    - датою отримання доходів, які враховуються для визначення об'єкта оподаткування, є звітний період, у якому такі доходи визнаються згідно з цією статтею, незалежно від фактичного надходження коштів (метод нарахувань) (пп.137.4 ст. 137 ПКУ);

    - інші витрати визнаються витратами того звітного періоду, в якому вони були здійснені згідно з правилами ведення бухгалтерського обліку (п. 138.5 ст. 138 ПКУ);

    - датою здійснення витрат, нарахованих платником податку у вигляді сум податків та зборів, вважається останній день звітного податкового періоду, за який проводиться нарахування податкового зобов'язання з податку та збору (пп.138.5.1 п.138.5 ст.138 ПКУ).
Отже, у 1-му кварталі 2011 року підприємству слід було за правилом першої події (за датою нарахування податку на землю) включити всю суму податку за 1-ий квартал до складу валових витрат. В свою чергу, слід також було відобразити у складі валових доходів нараховану суму компенсації з податку за 1-ий квартал (в т.ч. за березень). Таким чином, за отриманою компенсацією березневого податку у квітні вже доходи не виникають, оскільки вони мали бути відображені у 1-му кварталі.

Що стосується доходів і витрат 2-го кварталу, то ситуація наступна:
    - до складу витрат включається сума нарахованого податку за квітень-червень 2011 р., при цьому нарахований податок за червень включається до складу витрат на дату останнього дня звітного періоду, тобто 30.06.2011 р.;

    - до складу доходів слід включати нараховану компенсацію земельного податку за квітень-червень 2011 р. на підставі оформлених актів за цей період.
Таким чином, сплата податку та отримання компенсації за червень у липні не впливатимуть на формування ні доходів ні витрат.

Щодо відображення витрат на комунальні послуги, то слід дотримуватись аналогічного підходу: їх слід відображати у звітному періоді їх здійснення (у червні - за червень) на підставі оформлених актів. Компенсацію зазначених витрат слід відображати у складі доходів звітного періоду у якому такі доходи визнаються (у червні - за червень), незалежно від фактичного надходження коштів (метод нарахувань).



Редаговано разів: 1. Востаннє 28/09/2011 08:37 користувачем DK-admin.
Доброго дня!!!Чи можна відносити плату за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкоголем та тютюном на витрати в податковому обліку, якщо оплата здійснювалась один раз на півроку? Чи потрібно її оприбутковувати як нематеріальний актив і амортизувати?


Відповідає Галина Шулак:

На підставі пп. 138.10.6 п. 138.10 ст. 138 ПКУ до складу інших витрат звичайної діяльності відносяться, зокрема: витрати на придбання ліцензій та інших спеціальних дозволів (крім тих, вартість та строк використання яких відповідають ознакам, встановленим для основних засобів розділом I цього Кодексу, та підлягають амортизації у складі нематеріальних активів), виданих державними органами для провадження господарської діяльності, в тому числі витрати на плату за реєстрацію підприємства в органах державної реєстрації, зокрема в органах місцевого самоврядування, їх виконавчих органах, у тому числі витрати на придбання ліцензій та інших спеціальних дозволів на право здійснення за межами України вилову риби та морепродуктів, а також надання транспортних послуг.

Витрати на придбання ліцензії на право роздрібної торгівлі з терміном дії півроку однозначно не підпадають під ознаки встановлені для основних засобів, тому витрати на придбання таких ліцензій слід відносити до складу інших витрат.

Інші витрати визнаються витратами того звітного періоду, в якому вони були здійснені згідно з правилами ведення бухгалтерського обліку (п. 138.5 ст. 138 ПКУ). Оскільки, термін дії ліцензії складає півроку, то в бухгалтерському обліку її вартість слід відносити на витрати протягом цього терміну. Аналогічно і в податковому обліку вартість ліцензії потрапить до складу витрат не одразу, а рівномірно протягом терміну дії такої ліцензії. Документом, що буде підставою для відображення таких витрат, буде бухгалтерська довідка про списання витрат на придбання ліцензії.



Редаговано разів: 1. Востаннє 28/09/2011 08:40 користувачем DK-admin.


Здравствуйте. Ежегодно предприятие оплачивает услуги СПД на ЕН за активацию ПО (МД Офис). Виды деятельности СПД: 72,30,0 (оброблення даних); 72,40,0 (діяльність, повязана з банками даних); 72,50,2 (темонт і т/о ЕОТ); 72,50,0 (ін. діяльність у сфері інформатизації). Можно ли отнести данные услуги на расходы и если да, то каким способом: сразу - при получении акта, или нужно разбивать на год и списывать частями? Спасибо.

Відповідає Галина Шулак:

З аналізу видів діяльності, наведених у класі 72 КВЕДу можна зробити висновок, що зазначені послуги належатимуть до “Іншої діяльності у сфері інформатизації” (клас 72.60), оскільки прямо не передбачені в жодному з інших класів. Таким чином, зазначені послуги можна відносити до складу витрат, у якості витрат в сфері інформатизації.

Якщо послуга полягає в одноразовому виконанні певної дії щодо ПЗ, то її вартість слід відносити до складу витрат в повній сумі в момент здійснення (за датою оформлення акту). Якщо ж послуга полягає у здійсненні дій щодо ПЗ протягом певного періоду (року), то і акти виконаних робіт слід оформляти відповідно до факту надання послуг.



Редаговано разів: 1. Востаннє 28/09/2011 08:42 користувачем DK-admin.
Просим разъяснить, как в налоговом учете застройщика отображается строительство многоквартирного дома (сроком более 1 года), если заключенными договорами с подрядчиками (контракты типа «расходы плюс») предусмотрена поэтапная сдача работ.
Предприятие является застройщиком жилого многоквартирного дома (строительство началось до 01.04.11). Финансирование строительства осуществляет управитель Фонда финансирования строительства (ФФС) согласно заключенному с ним долгосрочному договору (срок строительства более 1 года без поэтапной сдачи работ) в виде авансовых платежей на текущий счет застройщика (на данное время профинансировано 20% от общего количества квартир, остальная часть строится за счет заказчика).
Застройщик привлекает к строительству подрядчиков, с которыми предусмотрена поэтапная сдача работ. В ходе строительства застройщик накапливает расходы по строительству дома (стройматериалы, электроэнергия, арендная плата земли, стоимость работ подрядчиков) в незавершенном производстве. После завершения строительства будет определена общая сумма расходов, сформирована себестоимость 1 м2 квартиры и готовые квартиры будут передаваться их хозяевам-доверителям (согласно актам приема передачи объектов инвестирования). Застройщиком в учете будут признаны доходы от проданных квартир (20%) и списана их себестоимость на финансовый результат. Стоимость не проданных квартир (80%) останется на балансе застройщика в составе готовой продукции до момента реализации будущим покупателям.

Как в налоговом учете застройщика (налог на прибыль) отражаются:
- поступление денежных средств от управителя ФФС (долгосрочным договором не предусмотрена поэтапная сдача работ),
- расходы (стройматериалы, электроэнергия, арендная плата земли, стоимость работ подрядчиков) на производство готовой продукции (квартир) с долгосрочным технологическим циклом, если заключенными договорами с подрядчиками предусмотрена поэтапная сдача работ (общая сумма расходов может быть определена только после завершения строительства)?




Відповідає Галина Шулак:

З наведеної у запиті інформації випливає, що замовником будівництва виступають: управитель ФФБ - в частині 20% вартості будівництва, решта будівництва (80%) здійснюється за рахунок забудовника ( “Стоимость не проданных квартир (80%) останется на балансе застройщика в составе готовой продукции до момента реализации будущим покупателям”).

Виходячи з цих міркувань і побудована відповідь як зазначені операції слід відображати після 01.04.11 р.

Пунктом 137.3 передбачено, що у разі якщо платник податку виробляє товари, виконує роботи, надає послуги з довготривалим (більше одного року) технологічним циклом виробництва та якщо договорами, укладеними на виробництво таких товарів, виконання робіт, надання послуг, не передбачено поетапного їх здавання, доходи нараховуються платником податку самостійно відповідно до ступеня завершеності виробництва (операції з надання послуг).

З наведеної у запиті інформації можна припустити, що укладений з ФФБ договір відповідає ознакам “довготривалого”, якщо виконуються обидві умови: 1) технологічний цикл виробництва більше 1 року (з 01.04.2011 р.) та 2) договором не передбачено поетапного здавання робіт замовнику — ФФБ. Якщо тривалість дії договору з 01.04.2011 р. менше року, то не має підстав вважати такий договір довготривалим.

Ми розглянемо порядок дій, якщо договір все ж таки відповідає ознакам довготривалого.

Таким чином, доходи за таким договором слід визнавати відповідно до ступеня завершеності виробництва (операції з надання послуг).

В свою чергу ступінь завершеності будівництва визначається за питомою вагою витрат, здійснених у звітному податковому періоді, у загальній очікуваній сумі таких витрат та/або за питомою вагою обсягу послуг, наданих у звітному податковому періоді, у загальному обсязі послуг, які мають бути надані.

Пунктом 138.2 ст. 138 ПКУ передбачено, що у разі якщо платник податку здійснює виробництво товарів, виконання робіт, надання послуг з довготривалим (більше одного року) технологічним циклом виробництва за умови, що договорами, укладеними на виробництво таких товарів, виконання робіт, надання послуг, не передбачено поетапної їх здачі, до витрат звітного податкового періоду включаються витрати, пов'язані з виробництвом таких товарів, виконанням робіт, наданням послуг у цьому періоді.

Оскільки перехідними положеннями, питання відображення доходів і витрат за перехідними довготривалими договорами не врегульовані, то пропонуємо після 01.04.11 р. підприємству у податковому обліку відображати доходи і витрати наступним чином (для спрощення розрахунки з ПДВ не беруться до уваги):

- до складу витрат звітного періоду слід відносити фактично понесені витрати, пов'язані із виконанням “довготривалого” договору (а це 20% всіх фактично понесених витрат у звітному періоді, решта витрат (80%) буде формувати собівартість готової продукції і знайде відображення у складі витрат лише у момент реалізації таких квартир).

- для визначення суми доходів за звітний період підприємству слід визначити оцінний коефіцієнт “ступінь завершеності виробництва”, і виходячи з цього коефіцієнту нараховувати доходи. Наприклад: кошторисні витрати 1000 тис. грн., понесені у звітному періоді витрати 150 тис. грн., отримані авансові платежі від ФФБ — 100 тис. грн. (договірна вартість 20% будівництва - 360 тис. грн.),
тоді ступінь завершеності виробництва 0,15 (150/1000), до складу доходів включається 54 тис. грн. (360*0,15), а до складу витрат 30 тис. грн. (150*20%), решта витрат - 120 тис. грн. (150-30) буде формувати собівартість квартир для цілей податкового обліку.

Пунктом 137.3 ст. 137 ПКУ передбачено, що після переходу покупцю права власності на товари (роботи, послуги) з довготривалим технологічним циклом виробництва, виконавець здійснює коригування фактично отриманого доходу, пов'язаного з виготовленням таких товарів (робіт, послуг), нарахованого в попередні періоди протягом терміну їх виготовлення.

При цьому, якщо фактично отриманий дохід у вигляді кінцевої договірної ціни (з урахуванням додаткових угод) перевищує суму доходу, попередньо нараховану за наслідками кожного податкового періоду протягом строку виготовлення таких товарів (робіт, послуг), таке перевищення підлягає зарахуванню до доходів звітного періоду, в якому відбувається перехід права власності на такі товари (роботи, послуги).

Якщо фактично отриманий дохід у вигляді кінцевої договірної ціни (з урахуванням додаткових угод) менше суми доходу, попередньо визначеного за наслідками кожного податкового періоду протягом строку виготовлення таких товарів (робіт, послуг), така різниця підлягає зарахуванню у зменшення доходів звітного періоду, в якому відбувається перехід права власності на такі товари (роботи, послуги).


Що стосується витрат, які були понесені до 01.04.2011 р. однак через механізм приросту/убутку фактично не зменшили об'єкт оподаткування, то підприємство зможе їх відобразити у складі витрат (в складі собівартості) в момент реалізації квартир.



Редаговано разів: 1. Востаннє 28/09/2011 08:48 користувачем DK-admin.
Здравствуйте!
Подскажите, мы являемся перевозчиком на общих основаниях с НДС, также занимаемся экспедированием.С ЗАКАЗЧИКОМ заключаем договор перевозки с привлечением третьих лиц; с непосредственными перевозчиками заключаем также договора на перевозку, от своего имени. Наши перевозчики на едином налоге-физлица, стоимость услуг мы не можем включить в расходы, но вот другой нюанс: в договоре с ПЕРЕВОЗЧИКОМ(третьим лицом) мы оговариваем, что по желанию можем обеспечить его топливом на данную ездку. Вопрос: Является ли это обеспечение расходом? Мы считаем, что-да, т.к. это наша хоздеятельность, ведь перевозчик помогает нам выполнить работу для ЗАКАЗЧИКА,а топливо куплено у ООО с НДС. Право собственности остается за нами.
Как правильно это обеспечение оформить, какие документы должны быть при доказательстве расходности и возможно подскажите, влияет ли это списание на НДС?
Заранее спасибо за полноценный ответ!


Відповідає Галина Шулак:

Витрати на придбання палива, яким забезпечується Перевізник можливо включити до складу витрат у податковому обліку при дотриманні певних умов:

1. В договорі з Перевізником необхідно зазначити, що Замовник забезпечує його паливом.

2. Оформляється акт прийому-передачі палива, в якому слід вказати:
    - кількість пального,

    - маршрут за яким здійснюється перевезення вантажу,

    - документи що будуть надаватись в підтвердження кількості фактично використаного пального (таким документом, має бути подорожній лист вантажного автомобіля).
У даному випадку Замовнику доцільно самостійно виписувати подорожній лист на Перевізника. Після завершення поїздки, Перевізник подає Замовнику такий лист із зазначенням фактичного кілометражу. На підставі такого листа та в межах норм витрачання палива, затверджених наказом Міністерства транспорту України № 43 від 10.02.1998 р. Замовник здійснює списання пального.

При зазначеному документальному оформленні, Замовник дотримається вимог ст. 198 ПКУ та збереже право на податковий кредит.



Редаговано разів: 1. Востаннє 28/09/2011 10:15 користувачем DK-admin.
Просим разъяснить,в какой момент в налоговом учете Торговец ценными бумагами должен отражать расходы на приобретение ценных бумаг:
1) у эмитента;
2) на бирже или у другого Торговца:
3) у физлица.
Осталось ли право первого события для ценнобумажных расходов?



Відповідає Галина Шулак:

Згідно з п. 152.3 ст. 152 ПКУ доходи і витрати нараховуються з моменту їх виникнення згідно з правилами, встановленими цим розділом, незалежно від дати надходження або сплати коштів, якщо інше не встановлено цим розділом.

Відповідно до п. 137.1 ст. 137 ПКУ дохід від реалізації товарів визнається за датою переходу покупцеві права власності на такий товар. Дохід від надання послуг та виконання робіт визнається за датою складення акта або іншого документа, оформленого відповідно до вимог чинного законодавства, який підтверджує виконання робіт або надання послуг.

Що стосується визначення доходів “отримані/нараховані” в контексті п.153.8 ст. 153, при операціях з цінними паперами, то ситуація в даному випадку цілком протилежна. ПКУ не містить окремих правил для визнання доходів при операціях з цінними паперами.

А згідно з п. 153.8 ст. 153 ПКУ під терміном "доходи" слід розуміти суму коштів або вартість майна, отриману (нараховану) платником податку від продажу, обміну або інших способів відчуження цінних паперів, деривативів або інших, ніж цінні папери, корпоративних прав, а також вартість будь-яких матеріальних цінностей чи нематеріальних активів, які передаються платнику податку в зв'язку з таким продажем, обміном або відчуженням. До складу доходів включається також сума будь-якої заборгованості платника податку, яка погашається у зв'язку з таким продажем, обміном або відчуженням.

Зазначене, додатково підтверджує той факт, що при операціях з цінними паперами, доходи виникатимуть за першою подією.



Редаговано разів: 1. Востаннє 28/09/2011 10:18 користувачем DK-admin.
Добрый день!

В настоящее время на расходы в налоговом учете не относятся товары и услуги, полученные от СПД-физлица-на едином налоге.

На предприятии такие товары и услуги (приобретенные у физлица-единщика) используются для строительства собственных обьектов производственного назначения. Означает ли это, что стоимость таких материалов не будет принимать участие в формировании стоимости обьекта с целью амортизации в налоговом учете? Необходимо ли отслеживать суммы указанных расходов для дальнейшего их исключения из обьекта начисления амортизации?


Спасибо.

Відповідає Галина Шулак:
Підпунктом 139.1.12 п.139.1 ПКУ передбачено, що до складу витрат не включаються витрати, понесені у зв'язку із придбанням товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у фізичної особи - підприємця, що сплачує єдиний податок (крім витрат, понесених у зв'язку із придбанням робіт, послуг у фізичної особи - платника єдиного податку, яка здійснює діяльність у сфері інформатизації).

Оскільки з 01.04.2011 р. витрати на амортизацію включаються до витрат у складі відповідної групи, то відповідно підприємство не має права включати до складу витрат амортизацію основних засобів, що були придбані у фізичних осіб — платників єдиного податку чи споруджені з матеріалів, придбаних у таких осіб.

Таким чином, вартість товарів і послуг (придбаних у фізичних осіб-платників єдиного податку) не буде приймати участі у формуванні первісної вартості основних засобів для цілей податкового обліку та не підлягатиме амортизації в податковому обліку.



Редаговано разів: 1. Востаннє 28/09/2011 10:21 користувачем DK-admin.
Предприятию необходимо довести стоимость обьекта незавершенного строительства до экспертной оценки, которая значительно выше балансовой стоимости .
Каким способом это сделать?
Какие налоговые последствия возникают при этом?


Спасибо.

Відповідає Галина Шулак:

Незавершене будівництво може обліковуватись у складі оборотних або необоротних активів. Якщо незавершене будівництво обліковується у складі оборотних активів, тобто це фактично незавершене виробництво (з метою продажу), то у підприємства немає підстав збільшувати його вартість, оскільки згідно з п. 24 П(С)БО 9 “Запаси” запаси відображаються в бухгалтерському обліку і звітності за найменшою з двох оцінок: первісною вартістю або чистою вартістю реалізації.

Якщо незавершене будівництво обліковується у складі необоротних активів (капітальні інвестиції на створення власного об'єкту основних засобів), то з нову ж таки у підприємства немає підстав збільшувати його вартість, оскільки П(С)БО 7 передбачає переоцінку тільки основних засобів. Таким чином, здійснити переоцінку підприємство зможе тільки після введення такого об'єкта в експлуатацію.

Пунктом 152.10 ст. 152 ПКУ передбачено, що якщо платник податку приймає рішення про уцінку/дооцінку активів згідно з правилами бухгалтерського обліку, - така уцінка/дооцінка з метою оподаткування не змінює балансову вартість активів та доходи або витрати такого платника податку, пов'язані з придбанням зазначених активів. Тобто, дооцінка проведена в бухгалтерському обліку жодним чином не вплине на податковий облік.



Редаговано разів: 1. Востаннє 28/09/2011 10:21 користувачем DK-admin.
Между банком и предприятием заключен кредитный договор, где обеспечением возврата кредита есть недвижимость. Как следствие заключен ипотечный договор между банком и предприятием. Согласно ипотечного договора недвижимость должна быть застрахована. Предприятие заключило договор добровольного страхования недвижимости с страховой компанией. В Договоре страхования указано,что Страховщик - Страховая компания, Страхователь - Предприятие, Выгодополучатель - Банк. Страхователь (Предприятие) есть плательщиком страховой суммы по договору. Имущество застраховано на год, страховая сумма платиться одним платежом при подписании договора.
Вопрос:
1. Имеет ли право Страхователь отнести на расходы страховую сумму по добровольному страхованию имущества в налоговом учете?
2. В каком периоде возникают эти расходы: при оплате страховой суммы или же страховая сумма делиться на 12 и относятся равными частями на расходы в течении года?
3. Какие документы дают право на включение страховой суммы в расходы? Достаточно ли договора страхования и банковской выписки об оплате страховой суммы?

Спасибо.

Відповідає Галина Шулак:
На підставі пп. 140.1.6 п. 140.1 ст. 140 ПКУ до складу витрат включаються, зокрема витрати із страхування майна платника податку.
Отже, єдиною необхідною умовою віднесення витрат на страхування до складу витрат є страхування власного майна, інших обмежувальних умов ПКУ не містить.
У даному випадку підприємство має право на витрати із добровільного страхування власного майна у повній сумі.

Щодо періоду відображення витрат зазначаю наступне. Відповідно до п. 138.5 ст. 138 ПКУ інші витрати визнаються витратами того звітного періоду, в якому вони були здійснені. П(С)БО 16 ,,Витрати’’, затвердженого наказом МФУ від 31.12.99 № 318, передбачено, що у разі якщо здійснення операції забезпечується одержанням економічних вигод протягом кількох звітних періодів, то витрати визнаються шляхом системного розподілу вартості цієї операції між відповідними звітними періодами. Таким чином, до складу витрат звітного періоду будуть відноситись витрати на страхування тільки в частині, що стосується даного звітного періоду.

Аналогічна позиція висловлена і ДПСУ в консультації, що розміщена в Єдиній базі податкових знань.

Що стосується документів, на підставі яких витрати на страхування будуть включатись до складу витрат, то ДПСУ у своїй консультації не дає конкретної відповіді та згадує лише про договір та “первинні документи, що підтверджують здійснення платником податку витрат, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку та інших документів, встановлених розділом ІІ ПКУ (п. 138.2 ст. 138 ПКУ)”.

На мою думку, у даній ситуації крім договору та документу про сплату слід також оформляти бухгалтерську довідку (яка буде підтверджувати факт понесення витрат) про щоквартальне списання витрат на страхування з рахунку 39 “Витрати майбутніх періодів” на витрати звітного періоду. І на підставі цієї довідки включати витрати на страхування до складу витрат.



Редаговано разів: 1. Востаннє 28/09/2011 10:24 користувачем DK-admin.
Добрый день!

Предприятие поставляет свою продукции в розничные торговые сети по договору купли-продажи. Для увеличения объема продаж розничные торговые сети оказывают поставщику "маркетинговые улуги"
До маркетингових послуг належать, у тому числі: послуги з розміщення продукції платника податку в місцях продажу, послуги з вивчення, дослідження та аналізу споживчого попиту, внесення продукції (робіт, послуг) платника податку до інформаційних баз продажу, послуги зі збору та розповсюдження інформації про продукцію (роботи, послуги)

Относятся ли данные услуги на расходы поставщика в налоговом учете?


Відповідає Галина Шулак:
Підпунктом 138.10.3 п. 138.10 ст. 138. передбачено, що витрати на збут, включають витрати, пов'язані з реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, зокрема витрати на рекламу та дослідження ринку (маркетинг), на передпродажну підготовку товарів.

Невдале формулювання зазначеного пункту (написання терміну “маркетинг” у дужках) наштовхує на міркування, що до складу витрат включаються тільки витрати на дослідження ринку як складова маркетингу, хоча визначення “маркетингу”, наведене в пп.14.1.108 п.14.1 ст. 14 ПКУ є набагато ширшим поняттям.

А саме маркетингові послуги (маркетинг) - послуги, що забезпечують функціонування діяльності платника податків у сфері вивчання ринку, стимулювання збуту продукції (робіт, послуг), політики цін, організації та управлінні руху продукції (робіт, послуг) до споживача та післяпродажного обслуговування споживача в межах господарської діяльності такого платника податків. До маркетингових послуг належать, у тому числі: послуги з розміщення продукції платника податку в місцях продажу, послуги з вивчення, дослідження та аналізу споживчого попиту, внесення продукції (робіт, послуг) платника податку до інформаційних баз продажу, послуги зі збору та розповсюдження інформації про продукцію (роботи, послуги).

Виходячи з аналізу зазначених норм, я схильна вважати, що до складу витрат відносяться будь-які маркетингові послуги, а не лише витрати на дослідження ринку.

В цей же час в Єдиній базі податкових знань розміщена консультація наступного змісту: “Якщо маркетингові дослідження, рекламні та передпродажні акції оплачуються та проводяться за ініціативи виробника продукції, а реалізуються безпосередньому споживачу через мережу торгівельних організацій, то зазначені витрати не враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування виробника, оскільки стосуються господарської діяльності відповідних торгівельних організацій”. Що свідчить про можливість невизнання податковими органами витрат на маркетинг, у випадку якщо товар реалізується через роздрібну мережу. Однак, знову ж таки зазначаю - законодавчих підстав невизнавати такі витрати на маркетинг немає.

З метою уникнення ризиків, рекомендую отримати із зазначеного питання індивідуальну податкову консультацію, яку у випадку незгоди, Ви зможете оскаржити у судовому порядку.



Редаговано разів: 1. Востаннє 28/09/2011 10:26 користувачем DK-admin.
Компания-резидент предоставляет рекламные услуги размещения на территории Украины для нерезидента, который не имеет представительства на территории Украины. Услуги и их результат предоставляются по контракту нерезидента и исполнителя на территории Украины. Как правильно определить суммы расходов и дохода? На что ссылаться в Налоговом кодексе?
Спасибо


Відповідає Галина Шулак:
Надаючи послуги нерезиденту, Вам слід керуватись загальними нормами ПКУ, що регулюють склад та порядок визнання доходів і витрат.:

Норми щодо доходів:

135.4. Дохід від операційної діяльності визнається в розмірі договірної (контрактної) вартості, але не менше ніж сума компенсації, отримана в будь-якій формі, в тому числі при зменшенні зобов'язань, та включає:
135.4.1. дохід від реалізації товарів, виконаних робіт, наданих послуг...;

137.1. Дохід від надання послуг та виконання робіт визнається за датою складення акта або іншого документа, оформленого відповідно до вимог чинного законодавства, який підтверджує виконання робіт або надання послуг.

153.2. Оподаткування операцій із пов'язаними особами.
153.2.1. Дохід, отриманий платником податку від продажу товарів (виконання робіт, надання послуг) пов'язаним особам, визначається відповідно до договірних цін, але не менших від звичайних цін на такі товари, роботи, послуги, що діяли на дату такого продажу, у разі, якщо договірна ціна на такі товари (роботи, послуги) відрізняється більше ніж на 20 відсотків від звичайної ціни на такі товари (роботи, послуги).
153.2.3. Положення підпунктів 153.2.1 і 153.2.2 цього пункту поширюються також на операції з особами, які:
не є платниками цього податку.

153.1.1. Доходи, отримані/нараховані платником податку в іноземній валюті у зв'язку з продажем товарів, виконанням робіт, наданням послуг, у частині їхньої вартості, що не була сплачена в попередніх звітних податкових періодах, перераховуються в національну валюту за офіційним курсом національної валюти до іноземної валюти, що діяв на дату визнання таких доходів згідно з цим розділом, а в частині раніше отриманої оплати за курсом, що діяв на дату її отримання.


Таким чином, при наданні послуг, зокрема нерезиденту, доходи виникають на дату оформлення акту виконаних робіт. При цьому сума доходу визначається шляхом перерахування валюти у гривні за курсом НБУ на дату оформлення такого акту. Якщо першою подією було отримання оплати, то сума доходу визначається шляхом перерахування валюти за курсом НБУ на дату отримання передоплати.

Крім цього, надаючи послуги нерезиденту, доходи слід визнавати виходячи із договірної вартості. Однак якщо договірна вартість відрізняється більш як на 20% від звичайної ціни, слід орієнтуватись на звичайну ціну.


Норми щодо витрат:

138.4. Витрати, що формують собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів, виконаних робіт, наданих послуг.

Формуючи собівартість наданих послуг слід керуватись нормами п.138.8 ст. 138 ПКУ.



Редаговано разів: 2. Востаннє 28/09/2011 10:30 користувачем DK-admin.
Чи можна враховувати мінус з прибутку що виник у 2010 р., бо я читала лист податкової кажуть - ні, будуть штрафувати

Відповідає Галина Шулак:
Пунктом 3 підрозділу 4 Перехідних положень ПКУ передбачено, що пункт 150.1 статті 150 Кодексу застосовується у 2011 році з урахуванням такого:

якщо результатом розрахунку об'єкта оподаткування платника податку з числа резидентів за підсумками першого кварталу 2011 року є від'ємне значення, то сума такого від'ємного значення підлягає включенню до витрат другого календарного кварталу 2011 року.

Розрахунок об'єкта оподаткування за наслідками другого, другого і третього кварталів, другого - четвертого кварталів 2011 року здійснюється з урахуванням від'ємного значення, отриманого платником податку за перший квартал 2011 року, у складі витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення такого від'ємного значення.


Таким чином, ПКУ не містить обмежень щодо від'ємного значення, яке виникло у 2010 році, а говорить що вся сума від'ємного значення, що виникла у 1-му кварталі 2011 року включається до складу витрат 2-го кварталу.

Дійсно у листі №828/3/15-1212 від 08.09.2011 р. ДПС зазначає, що їх позиція полягає в тому, що до складу витрат II кварталу платникам слід переносити суму збитків, отриманих лише у I кварталі 2011 року, без урахування від'ємного значення попередніх років, оскільки пунктом 3 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" Кодексу встановлено: (і цитує вищенаведений пункт). Таким чином, норма одна, а трактування різні, що не виключає можливості виникнення спірних ситуацій на практиці.

Однак, не визнавати від'ємне значення, що виникло у 1-му кварталі (з урахуванням від'ємного значення попередніх періодів) у складі витрат 2-го кварталу у ДПС не має законодавчих підстав .



Редаговано разів: 1. Востаннє 28/09/2011 10:32 користувачем DK-admin.
Доброго дня! Наше підприємство виготовляє скловироби.Як розрахувати собівартість реалізованої продукції за такими даними:
1.Залишок незавершеного виробництва на початок звітного періоду умовно 100 од./рах 23/
2.Залишок готової продукції на початок звітного періоду умовно 70 од./рах.26/
3. Затрати на виробництво ум. 30од.за звітний період. и /Дт. 23рах/
4Списано затрати наготову продукцію умовно 90од./ Дт.26 рах.Кт.23 рах./
5.Залишок незавершеного виробництва на кінець звітного періоду 40ум. од.
6.Релізовано продукції на суму 140од. за звітний період.

ДЯКУЮ!


Відповідає Галина Шулак:
Відповідно до п. 140.4 ст. 140 ПКУ платник податку проводить оцінку вибуття запасів за методами, встановленими відповідним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку.

Для всіх одиниць запасів, що мають однакове призначення та однакові умови використання, застосовується лише один із дозволених методів оцінки їх вибуття.

Пунктом 16 П(С)БО 9 “Запаси” передбачено, що при відпуску запасів у виробництво, з виробництва, продаж та іншому вибутті оцінка їх здійснюється за одним з таких методів:

- ідентифікованої собівартості відповідної одиниці запасів;
- середньозваженої собівартості;
- собівартості перших за часом надходження запасів (ФІФО);
- нормативних затрат;
- ціни продажу.

Для Вас найбільш прийнятним на мою думку є застосування методу середньозваженої собівартості або ФІФО.

Оцінка за середньозваженою собівартістю проводиться щодо кожної одиниці запасів діленням сумарної вартості залишку таких запасів на початок звітного місяця і вартості одержаних у звітному місяці запасів на сумарну кількість запасів на початок звітного місяця і одержаних у звітному місяці запасів.

Наприклад: якщо залишок готової продукції на поч. періоду — 70 од. - 1300 грн., оприбутковано з виробництва готову продукцію 90 од. - 1800 грн., реалізовано 140 од., то їх собівартість складе 2712,50 (140*19,375), де 19,375 - середньозважена собівартість ((1300+1800)/(70+90)).

Оцінка кожної операції з вибуття запасів може здійснюватись за середньозваженою собівартістю діленням сумарної вартості таких запасів на дату операції на сумарну кількість запасів на дату операції.

Оцінка запасів за методом ФІФО базується на припущенні, що запаси використовуються у тій послідовності, у якій вони надходили на підприємство (відображені у бухгалтерському обліку), тобто запаси, які першими відпускаються у виробництво (продаж та інше вибуття), оцінюються за собівартістю перших за часом надходження запасів.

За умовами нашого прикладу, собівартість реалізованої продукції складе 2700 грн.(70 од. із собівартістю 1300 грн. та ще 70 од. із собівартістю 1400 грн. (1800/90*70)).

Крім цього, слід пам'ятати, що формування собівартості для цілей податкового обліку здійснюється згідно вимог ПКУ, тому “податкова” собівартість може відрізнятись від бухгалтерської, але принцип їх формування одинаковий.



Редаговано разів: 1. Востаннє 28/09/2011 10:34 користувачем DK-admin.
Предприятие занимается продажей запчастей к импортному оборудованию, а также ремонтом такого оборудования (само оборудование не поставляет) . Как продажей так и ремонтом занимаются одни и те же сотрудники.
Как отобразить их зарплату: отнести на расходы по сбыту или на себестоимость услуги? в течении месяца могут быть как и продажи так и ремонты,бывает и одна из выше указанных операций.


Відповідає Галина Шулак:
Витрати на оплату праці таких працівників слід відображати як у складі витрат на збут так і в складі собівартості, залежно від виконуваних ними обов'язків. Для правильного відображення витрат, слід запровадити облік робочого часу працівників, залежно від виконуваних ними робіт.



Редаговано разів: 1. Востаннє 28/09/2011 10:35 користувачем DK-admin.
Доброго дня! Відвантажено товар.нами вчасно неоплачений.Минув термін позовної давності. Сума кредиторської заборгованості включено в дохід.Зараз ми повернули кредитору частково кошти.Чи можна цю суму включити зараз у витрати.
ДЯКУЮ!



Відповідає Галина Шулак:
Ні, не можна.

Сума відшкодованої кредитору безнадійної заборгованості (за якою минув строк позовної давності) підпадає під визначення безповоротної фінансової допомоги (пп. 14.1. 257 п.14.1 ст.14 ПКУ). Відповідно надана безповоротна фінансова допомога не включається до складу витрат.



Редаговано разів: 1. Востаннє 28/09/2011 10:35 користувачем DK-admin.
Добрый день.
В 1 кв. 2011 г. при составлении декларации о прибыли валовые расходы были занижены на сумму 7700 грн. Уточняющая декларация по старой форме до 30.06.2011 г. не подана.
При составлении декларации за 2 кв. 2011 г. мы не нашли способа, с помощью которого можно было бы учесть эту сумму. Вместе с декларацией за 2 кв. 2011 г. было подано письмо, в котором сообщалось, что ошибка обнаружена, но не исправлена по вышеозначенной причине.
Вопрос: как можно задекларировать неучтенные расходы 1 кв. 2011 г. в Декларации за 2-3 кв. 2011 г.? (Налог на прибыль во 2 кв. - 4819 грн.)
Спасибо.


Відповідає Галина Шулак:
Пунктом 138.11 ст. 138 ПКУ передбачено, що до складу витрат включаються суми витрат, не враховані в минулих податкових періодах у зв'язку з допущенням помилок та виявлені у звітному податковому періоді в розрахунку податкового зобов'язання.

Зазначені в цьому пункті витрати, здійснені в минулі звітні роки, відображаються у складі інших витрат, а ті, які здійснені у звітному податковому році, - у складі витрат відповідної групи (собівартості реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, загальновиробничих витрат, адміністративних витрат тощо).


Таким чином, згідно з ПКУ можна виправити помилки минулих звітних періодів, шляхом відображення неврахованих раніше витрат у складі інших витрат звітного періоду.

Наказом Державної податкової адміністрації України від 28.02.2011 р. № 114 затверджено форму Декларації з податку на прибуток підприємства, однак відсутній порядок її заповнення.

Формально витрати першого кварталу 2011 року не належать ні до минулого звітного року, ні до звітного податкового року (оскільки у 2011 році особливі звітні періоди). Самою ж формою Декларації не врегульований (не передбачений) порядок врахування витрат минулих звітних періодів в рахунок зменшення об'єкта оподаткування звітного періоду.

Виправляючи помилку у поточній декларації підприємству слід заповнити Додаток ВП (у прим. 2 до цього Додатку зазначено, що він заповнюється у разі самостійного виправлення помилок шляхом уточнення показників Податкової декларації відповідно до ст. 50 ПКУ).

Хоча заповнення цього Додатку за звітні періоди до 01.04.2011 р. не враховує зміну форми Декларації, рекомендую вчинити наступним чином:

    - заповнити додаток ВП за 1-й кв. 2011 р., шляхом відображення правильних даних, які мали бути зазначені в Декларації за 1-й квартал 2011 р.;

    - у р. 26 цього Додатку відобразити суму зменшення об'єкта оподаткування за 1-й кв. 2011 р. - 1925 грн. (7700*0,25) за умови, що об'єкт оподаткування за 1-й кв. мав позитивне значення більше 1925 грн., у випадку меншого значення його можна буде зменшити до нуля, при наявності від'ємного значення такі невраховані витрати жодним чином не вплинуть на зменшення об'єкта оподаткування;

    - відобразити цю суму у р. 26 поточної Декларації, яка фактично вплине на зменшення податкового зобов'язання звітного періоду.



Редаговано разів: 1. Востаннє 28/09/2011 10:44 користувачем DK-admin.
Предприятие является застройщиком жилого многоквартирного дома (строительство начато в 2007г). Финансирование осуществляет Фонд финансирования строительства (ФФС) согласно заключенному с ним долгосрочному договору в виде авансовых платежей. В докодексном периоде застройщик отражал доходы и расходы по общим правилам. Авансы от ФФС до 01.04.11 включили в ВД, расходы по строительству дома (эл.энергия, арендная плата земли, стройматериалы, стоимость работ подрядчиков) включили в ВР. Стоимость материалов на 01.04.11 отражена в декларации по прибыли в строке прирост.

Как считать и отражать с 01.04.11 доходы и расходы застройщику согласно НКУ, что делать со стоимостью материалов, которая на 01.04.11 осталась в приросте, на основании следующих данных:
1. На 01.04.11 понесены расходы на строительство дома 21 млн, в т.ч. стоимость материалов-10млн (в приросте).
2. На 01.04.11 получено авансов от ФФС на 2млн. (Договорная цена составляет 30млн)
3. Во 2 квартале 2011г. были осуществлены расходы на 200 тыс.(общая сумма расходов по строительству дома будет определена по окончании строительства)

Какую дату считать датой завершения выполнения долгосрочного договора, чтобы выполнить требования абз. 2 п.137.3, если через ФФС будет продано 10% квартир? Не проданные квартиры после ввода дома в эксплуатацию останутся на балансе застройщика в составе готовой продукции и будут реализовываться застройщиком в будущем самостоятельно без ФФС по договорной цене каждая.

Заранее спасибо за содержательный ответ.



Відповідає Галина Шулак:
Відповідь на аналогічне питання надано вище (питання від konstant7). У відповіді на це запитання використано умовні дані.



Редаговано разів: 2. Востаннє 28/09/2011 10:48 користувачем DK-admin.
Як відображаються у податковому обліку приватного підприємця на загальній системі оподаткування (СПД-ФО) витрати по підпункту "ж)" пп.138.10.6 ПКУ?
дякую


Відповідає Галина Шулак:

Пунктом 177.4 ст. 177 ПКУ передбачено, що до переліку витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів, належать документально підтверджені витрати, що включаються до витрат операційної діяльності згідно з розділом III цього Кодексу.

В свою чергу п. 138.1 ст. 138 ПКУ (розділ ІІІ) передбачено, що витрати, що враховуються при обчисленні об'єкта оподаткування, складаються із витрат операційної діяльності, які визначаються згідно з пунктами 138.4, 138.6-138.9, підпунктами 138.10.2-138.10.4 пункту 138.10, пунктом 138.11 цієї статті.

Таким чином, витрати зазначені у пп. 138.10.6 п.138.10 ст. 138 ПКУ не належать до витрат операційної діяльності. Отже, приватний підприємець на загальній системі оподаткування не зможе відобразити такі витрати (у даному випадку витрати на придбання ліцензій) у складі витрат та відповідно не зможе зменшити на їх суму об'єкт оподаткування.



Редаговано разів: 1. Востаннє 28/09/2011 10:49 користувачем DK-admin.
Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Нажаль ви не зможете відповісти на цю тему. Вона була закрита.


Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00053200000000003