Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму :: по порталу

"Расчеты в иностранной валюте: бухгалтерский и налоговый учет" (25.06.2012)

Відправлено користувачем DK-admin 
Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема

Интернет-конференция
"Расчеты в иностранной валюте: бухгалтерский и налоговый учет"
(25 июня 2012 года)


Уважаемые участники форума!


ДК-портал предлагает Вам стать участниками интернет-конференции, в которой Вы сможете получить ответы на свои вопросы по заданной теме.

Партнером в проведении этой конференции является одна из ведущих аудиторских фирм "Контракты-Аудит", которая работает на рынке консультационных услуг по всей Украине с 1995 года.

На Ваши вопросы будут отвечать:



Люмила Тимофеева - главный специалист АФ «Контракты-Аудит», аудитор, налоговый консультант, специалист по вопросам налогообложения прибыли предприятий и НДС.


Володимир Блотнер, аудитор, член САУ, спеціаліст з питань контролю та ревізії господарюючих суб’єктів, президент Клубу бухгалтерів м. Києва, директор АФ «Контракти-Аудит»



Редаговано разів: 3. Востаннє 12/07/2012 07:33 користувачем DK-admin.
Здравствуйте, наше предприятие оказывает компьютерные услуги нерезиденту. Компания-нерезидент оплачивает услуги после подписания акта приёма-передачи работ:
1) Подскажите пожалуйста, какие бухгалтерские проводки формируются по таким операциям и по операциям продажи валюты, а так же определению финансового результата в 2012 году.
2) Как правильно отразить доходы и расходы по валютным операциям в декларации о прибыли предприятия в 2012 году.
Спасибо.
С уважением, бухгалтер из Донецкой обл.

Відповідає Людмила Тимофеєва:


Приклад:


5.03.2012 (дата акту) виконано послуги нерезиденту 20000 $, курс НБУ 8,1 грн.
Дт 362 Кт 702 162 000 грн. (відображаємо в декларації дохід від реалізації послуг).

31.03.2012 (дата балансу) курс НБУ 8,0 грн. оскільки оплату не проведено нараховуємо курсові різниці
Дт 945 Кт 362 2 000 грн. (відображаємо у складі інших витрат)

4.04.2012 отримуємо оплату від нерезидента курс НБУ 8,3 грн.
Дт 312 Кт 362 166 000 грн.

Відображаємо курсові різниці:
Дт 362 Кт 714 6 000 грн. (відображаємо у складі інших доходів)

В декларації, на нашу думку, слід відобразити:

162 000 грн. дохід від реалізації (рядок 02 декларації)
2 000 грн. у складі інших витрат (рядок 06.4.12 додатку ІВ);
6 000 грн. у складі інших доходів рядок 03.19 додатку ІД).

Приклад продажу валюти:

Підприємство продає 100$:
Курс НБУ на дату продажу 7,9 грн.
Курс на біржі :
1) 8,0 грн. (перший варіант)
2) 7,7 грн. (другий варіант)


Д-т 334 К-т 312 100$ курс НБУ 7,9х100$=790 грн.

1) Д-т 311 К-т 334 курс бірж 8,0х100$= 800 грн.
2) Д-т 311 К-т 334 курс бірж 7,7х100$= 770 грн.

1) Д-т 334 К-т 711 10 грн. (в податковому обліку також дохід)
2) Д-т 942 К-т 334 20 грн. (в податковому обліку також витрати).



Редаговано разів: 1. Востаннє 25/06/2012 13:10 користувачем DK-admin.
Здравствуйте! Наше предприятие, плательщик единого налога 5%, предоставляем услуги по разработке сайтов , их наполнения - нерезиденту. Скажите пожалуйста, когда и как считаются курсовые разницы в бухгалтерсом и налоговом учете, какие проводки по бух. учету по продаже валюты, как отражается продажа валюты и предоставление услуг нерезидентук в налоговом учете и начисляется ли единый налог на курсовую разницу? Спасибо.
Відповідає Людмила Тимофеєва:


Витяг з ПКУ
153.1.3. Визначення курсових різниць від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти здійснюється відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку.
При цьому прибуток (позитивне значення курсових різниць) ураховується у складі доходів платника податку, а збиток (від'ємне значення курсових різниць) ураховується у складі витрат платника податку.


Тобто, при визначенні курсових різниць в податковому обліку необхідно керуватись Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 21 «Вплив змін валютних курсів», яким зокрема передбачено:

ПОЛОЖЕННЯ (СТАНДАРТ) бухгалтерського обліку 21
"Вплив змін валютних курсів"
Загальні положення

(витяг)

4. Терміни, що наведені в положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку, мають таке значення:

Курсова різниця - різниця між оцінками однакової кількості одиниць іноземної валюти при різних валютних курсах.
Монетарні статті - статті балансу про грошові кошти, а також про такі активи й зобов'язання, які будуть отримані або сплачені у фіксованій (або визначеній) сумі грошей або їх еквівалентів.
Немонетарні статті - статті інші, ніж монетарні статті балансу.
Операція в іноземній валюті - господарська операція, вартість якої визначена в іноземній валюті або яка потребує розрахунків в іноземній валюті.

Операції в іноземній валюті


5. Операції в іноземній валюті під час первісного визнання відображаються у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на дату здійснення операції (дата визнання активів, зобов'язань, власного капіталу, доходів і витрат).

6. Сума авансу (попередньої оплати) в іноземній валюті, надана іншим особам у рахунок платежів для придбання немонетарних активів (запасів, основних засобів, нематеріальних активів тощо) і отримання робіт і послуг, при включенні до вартості цих активів (робіт, послуг) перераховується у валюту звітності із застосуванням валютного курсу на дату сплати авансу. У разі здійснення авансових платежів в іноземній валюті постачальникові частинами та одержання частинами від постачальника немонетарних активів (робіт, послуг) вартість одержаних активів (робіт, послуг) визнається за сумою авансових платежів із застосуванням валютних курсів, виходячи з послідовності здійснення авансових платежів.

Сума авансу (попередньої оплати) в іноземній валюті, одержана від інших осіб у рахунок платежів для поставлення готової продукції, інших активів, виконання робіт і послуг, при включенні до складу доходу звітного періоду перераховується у валюту звітності із застосуванням валютного курсу на дату одержання авансу. У разі одержання від покупця авансових платежів в іноземній валюті частинами та відвантаження частинами покупцеві немонетарних активів (робіт, послуг) дохід від реалізації активів (робіт, послуг) визнається за сумою авансових платежів із застосуванням валютних курсів, виходячи з послідовності одержання авансових платежів.

Балансова вартість зазначених статей балансу надалі визначається (оцінюється) згідно з відповідними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

7. На кожну дату балансу:
а) монетарні статті в іноземній валюті відображаються з використанням валютного курсу на дату балансу;
б) немонетарні статті, які відображені за історичною собівартістю і зарахування яких до балансу пов'язано з операцією в іноземній валюті, відображаються за валютним курсом на дату здійснення операції;
в) немонетарні статті за справедливою вартістю в іноземній валюті відображаються за валютним курсом на дату визначення цієї справедливої вартості.

8. Визначення курсових різниць за монетарними статтями в іноземній валюті проводиться на дату здійснення розрахунків та на дату балансу.


Приклад продажу валюти:
підприємство продає 100$:
Курс НБУ на дату продажу 7,9 грн.
Курс на біржі :
1) 8,0 грн. (перший варіант)
2) 7,7 грн. (другий варіант)


Д-т 334 К-т 312 100$ курс НБУ 7,9х100$=790 грн.

1) Д-т 311 К-т 334 курс бірж 8,0х100$= 800 грн.
2) Д-т 311 К-т 334 курс бірж 7,7х100$= 770 грн.

1) Д-т 334 К-т 711 10 грн.
2) Д-т 942 К-т 334 20 грн.

На нашу думку, позитивні курсові різниці не повинні включатись до доходу платника єдиного податку, оскільки п. 292.5 ПКУ передбачено, що Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату отримання такого доходу.

Однак, на думку ДПС України, такі позитивні курсові різниці повинні включатись до доходу платника єдиного податку.



Редаговано разів: 1. Востаннє 25/06/2012 13:14 користувачем DK-admin.


Здравствуйте,
нерезидент оказал нам услуги 31,05,12г. Оплатили мы услугу 20,05,2012. Расходы отражаем по курсу п/оплаты за услуги, или по дате акта?
Спасибо.

Відповідає Людмила Тимофеєва:

Витрати у Вашій ситуації слід відобразити за курсом попередньої оплати відповідно до п. 153.1.2 ПКУ:

Витрати, здійснені (нараховані) платником податку в іноземній валюті у зв'язку з придбанням у звітному податковому періоді товарів, робіт, послуг, у встановленому порядку включаються до витрат такого звітного податкового періоду шляхом перерахування в національну валюту тієї частини їх вартості, що не була раніше оплачена, за офіційним курсом національної валюти до іноземної валюти, що діяв на дату здійснення операції з такого придбання, а в частині раніше проведеної оплати - за таким курсом, що діяв на дату здійснення оплати.



Редаговано разів: 1. Востаннє 25/06/2012 13:15 користувачем DK-admin.
Добрый день! Мы неприбыльная организация код неприбыльности 0006,
наш грантодатель нерезидент-получаем валюту,которую продаем
для выполнения уставных задач.
Являются ли положительные курсовые разницы, возникшие при продаже валюты,
объктом обложения налогом на прибыль? Спасибо!

Відповідає Людмила Тимофеєва:

На нашу думку, якщо отриманий Вами грант не включається до доходу неприбуткової організації, то немає підстав для включення позитивних курсових різниць до доходу.

Однак, працівники ДПС України мають іншу думку з цього питання (яка викладена в Єдиній базі податкових знань на сайті ДПСУ розділи 110.13 та 110.26), що дохід отриманий у вигляді курсової різниці, а також при продажу валюти є доходами з інших джерел та обкладаються податком на прибуток.



Редаговано разів: 1. Востаннє 25/06/2012 13:16 користувачем DK-admin.
Добрый день!

Наше предприятие плательщик налога на прибыль на общих основаниях. У нас часто возникает ситауция, когда мы не успеваем приобрести валюту на командировочные расходы. Сегодня надо срочно выезжать. Выдаем аванс в национальной валюте (грн).
Отчет проводим по курсу НБУ на дату утверждения авансового отчета. И, если, есть разница-выдаем ее тоже в грн.
Вопрос: Каким образом можно доказать ГНАУ, что по-другому нет возможности работать в данной ситуации. И на какие нормы можно ссылаться?
СПАСИБО!

Відповідає Людмила Тимофеєва:


Якщо Ви не бюджетна організація, то на нашу думку, Вашому підприємству необхідно розробити своє Положення про відрядження працівників, в якому прописати всі ці нюанси.



Редаговано разів: 1. Востаннє 25/06/2012 13:17 користувачем DK-admin.
Доброго дня!
Наше п-во виконує послуги для іншої української організації (також платника ПДВ і под. на прибут. на заг.осн.),
але самі послуги ми виконуємо за кордоном (обстеження об"єкта).
Для роботи потрібно ще і перевозити наше обладнання через митницю туди і назад.
Питання:
1) Гроші на відрядження за кордон потрібно видавати у грн. чи все-таки у валюті?
2) Як будуть виглядати проводки в бухг. і податковому обліку при перевезені обладнання через митницю?
Дякую!

Відповідає Людмила Тимофеєва:

1) Гроші на відрядження бажано видавати у валюті.

2) Якщо тимчасово вивозяться основні засоби для використання за кордоном, то жодним проведенням така операція не відображається. Можливе відображення нового місцезнаходження ОЗ лише в оперативному обліку.



Редаговано разів: 1. Востаннє 25/06/2012 13:18 користувачем DK-admin.
Запитання від передплатників "Дебет-Кредит":

Комісіонером отримана оплата у валюті від покупця-нерезидента, за експортований товар за договором комісії, причому першою подією був експорт товару. Чи будуть відображатися КР в б/о та в п/о - так як стаття заборгованості покупця монетарна? Отримана валюта на кінець кварталу не продана і знаходиться на валютному рахунку в комісіонера, але в перший числах наступного кварталу має перерахуватися комітенту. Чи будуть КР у цьому випадку в б/о та в п/о?

Відповідає Людмила Тимофеєва:

В бухгалтерському обліку курсові різниці будуть відображатись за загальними правилами.

Що стосується податкового обліку, то, на нашу думку, такі курсові різниці не повинні включатись ні до податкових доходів, ні до податкових витрат. Така позиція також наведена в ЄБПЗ:

Чи відображаються у комісіонера (повіреного, агента тощо) курсові різниці від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти, а також операції з придбання / продажу такої валюти у межах договорів комісії (доручення тощо)?

Коротка відповідь : У податковому обліку комісіонера (повіреного, агента тощо) не відображаються курсові різниці від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти, а також операцій із придбання / продажу такої валюти у межах договорів комісії (доручення тощо). Відповідні відображення здійснюються в податковому обліку комітента (довірителя тощо).




Редаговано разів: 1. Востаннє 25/06/2012 13:20 користувачем DK-admin.
Запитання від передплатників "Дебет-Кредит":

"Чи відображається дохід від продажу валюти у платника ЄП за ставкою 5%, якщо так то у якій сумі (при цьому до доходу був включений гривневий еквівалент валюти за поставлені послуги по курсу на дату отримання)."
Відповідає Людмила Тимофеєва:


На нашу думку, позитивні курсові різниці не повинні включатись до доходу платника єдиного податку, оскільки п. 292.5 ПКУ передбачено, що Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату отримання такого доходу.

Однак, на думку ДПС України, такі позитивні курсові різниці повинні включатись до доходу платника єдиного податку.



Редаговано разів: 1. Востаннє 25/06/2012 13:21 користувачем DK-admin.
Запитання від передплатників "Дебет-Кредит":

Є валютна заборгованість - не внесена частина до статутного фонду. ЯК і коли треба робити перерахунок, як облікувати курсові різниці?
Відповідає Людмила Тимофеєва:

З точки зору бухгалтерського обліку перерахунок курсових різниць слід проводити в момент оплати і відображати за рахунок додаткового капіталу.

Наприклад, іноземний інвестор створює в Україні підприємство, реєструє статутний капітал, в якому частка іноземного інвестора складає 100 000$. Курс на дату реєстрації складає 8,0 грн.:
Дт 46 Кт 40 800 000 грн.

Інвестор вносить 50% внеску:
Дт 312 Кт 46 400 000 грн.

На дату внесення решту частки курс складає 8,2 грн.
Дт 46 Кт 422 10 000 грн.
Дт 312 Кт 46 410 000 грн.

В балансі підприємства буде відображено:
Частка інвестора в статутному капіталі – 800 000 грн.
Додатковий капітал – 10 000 грн.

Що стосується податкового обліку, то такий дохід можна розглядати як емісійний дохід (п. 14.1.58 ПКУ), що не включається до податкових доходів платника податку (п.136.1.10 ПКУ).

14.1.58. емісійний дохід - сума перевищення надходжень, отриманих емітентом від емісії (випуску) власних акцій (інших корпоративних прав) та інвестиційних сертифікатів, над номінальною вартістю таких акцій (інших корпоративних прав) та інвестиційних сертифікатів (під час їх первинного розміщення), або над ціною зворотного викупу під час наступних розміщень інвестиційних сертифікатів та акцій інвестиційних фондів...

Однак, при цьому слід зазначити, що податкові органи трактують такий дохід як позитивну курсову різницю (роз»яснення в ЄБПЗ), що підлягає включенню до складу податкових доходів.



Редаговано разів: 1. Востаннє 25/06/2012 13:29 користувачем DK-admin.
Запитання від передплатників "Дебет-Кредит":

За яким курсом виписувати ПН нерезиденту - за курсом рахунку чи акту виконаних робіт?
Відповідає Людмила Тимофеєва:

Якщо перша подія, не оплата, а факт надання послуг нерезиденту, то база оподаткування ПДВ визначається за курсом на дату оформлення акту (п. 187.1 ПКУ).



Редаговано разів: 1. Востаннє 25/06/2012 13:31 користувачем DK-admin.
Добрый вечер!
Прошу разъяснить следующий вопрос касательно определения курсовой разницы в момент погашения монетарной задолженности перед иностранным поставщиком.
Согласно стандарта ПСБУ 21 п. 8. Определение курсовых разниц по монетарным статьям в иностранной валюте проводится на дату осуществления хозяйственной операции.
У предприятия существует кредиторская задолженность по договору поставки (поставка товара осуществляется ежемесячно разными партиями) с нерезидентом в размере, предположим, суммарно по разным поставкам =100000 долл. Погашение долга осуществляется частичными платежами. Например, 1 ая оплата составила 5000 долл. Каков механизм определения курсовой разницы в данном случае,? Необходимо пересчитать на дату осуществления хоз. операции (дата погашения долга) 5000 долл, или 100000 долл. Если пересчитывать всю зад-сть, то при больших объемах существующей задолженности результат от пересчета курсовой разницы может значительно влиять на доходы и расходы в зависимости от курса, поэтому важно определиться какую часть погашаемой задолженности необходимо пересчитывать. Возможно, ответ лежит на поверхности и по логике = 5000 долл. но есть сомнения.
Спасибо!

Відповідає Людмила Тимофеєва:


Відповідь на Ваше запитання є в п. 4 Положення (стандарті) бухгалтерського обліку 21 «Вплив змін валютних курсів», в якому дається визначення терміну «курсова різниця»:

Курсова різниця - різниця між оцінками однакової кількості одиниць іноземної валюти при різних валютних курсах.



Редаговано разів: 1. Востаннє 25/06/2012 13:32 користувачем DK-admin.
Добрый день!
Наше предприятие получает займ от нерезидента, являющегося учредителем компании, который владеет более 50% УК. Условиям договора предусмотрена оплата ВОЗНАГРАЖДЕНИЯ, выраженная в процентном выражении (годовых) от суммы за фактическое время пользования займом. Договор займа проходит регистрацию НБУ с выдачей свидетельства.
Отвечает ли данный договор критериям пункта ст. 14.1.267 пункта 14.1 Кодекса с целью применения налогобложения по пункту 153.4.1 ст. 153.4. НКУ?


Відповідно до п.п. 14.1.267 ПКУ позика - грошові кошти, що надаються резидентами, які є фінансовими установами, або нерезидентами, крім нерезидентів, які мають офшорний статус, позичальнику на визначений строк із зобов'язанням їх повернення та сплатою процентів за користування сумою позики.

Як випливає з визначення «позики», в договорі про надання позики слід було зазначити, що за користування позикою сплачуються проценти, а не винагорода.

Така невідповідність може привести до виникнення податкових ризиків щодо відображення зазначеної операції у податковому обліку.
Хоча ці ризики, на нашу думку, все-таки є мінімальними, оскільки винагорода передбачена у процентному виразі.



Редаговано разів: 1. Востаннє 25/06/2012 14:05 користувачем DK-admin.
Запитання від передплатників "Дебет-Кредит":
"Як правильно розрахувати вартість експорту у валюті?"
Відповідає Людмила Тимофеєва:


Відповідно до п.п. 153.1.1 ПКУ Доходи, отримані/нараховані платником податку в іноземній валюті у зв'язку з продажем товарів, виконанням робіт, наданням послуг, у частині їхньої вартості, що не була сплачена в попередніх звітних податкових періодах, перераховуються в національну валюту за офіційним курсом національної валюти до іноземної валюти, що діяв на дату визнання таких доходів згідно з цим розділом, а в частині раніше отриманої оплати за курсом, що діяв на дату її отримання.

Тобто, якщо була отримана попередня оплата від нерезидента за товари, роботи, послуги, то фіксується курс НБУ на дату отримання попередньої оплати, і в податковий період, в якому визнаються доходи (щодо товарів – дата переходу права власності на товар до покупця, щодо робіт, послуг – дата оформлення документу, що підтверджує факт надання робіт, послуг) за цим курсом (попередньої оплати) і формується дохід.

Якщо ж попередньої оплати не було, доходи визначаються за курсом, що діяв на дату визнання таких доходів (щодо товарів – на дату переходу права власності на товар до покупця, щодо робіт, послуг – дата оформлення документу, що підтверджує факт надання робіт, послуг).
Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Нажаль ви не зможете відповісти на цю тему. Вона була закрита.


Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.000262