Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму :: по порталу

"Земля. Плата за землю" (1 октября 2012)

Відправлено користувачем DK-admin 
Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема

Интернет-конференция:
"Земля. Плата за землю.
Документальное оформление, денежная оценка, аренда и другие вопросы по земле."
(1 октября 2012 года)


Уважаемые участники форума!


Партнером в проведении этой конференции стала одна из ведущих юридических компаний "Jurimex ", которая объединяет 50 высококвалифицированных профессионалов с обширным практическим опытом и блестящими знаниями украинского и международного права. Высокий профессиональный уровень компании Jurimex подтверждается признанием в ежегодных рейтингах лучших юридических фирм Украины.

На ваши вопросы отвечали:

Вита Форсюк - юрист ,адвокат, специалист в области налогового и финансового права юридической компании "Jurimex "




Шишканов Александр - ведущий юрист, специалист по вопросам земельного права и недвижимости, партнер компании "Jurimex "





Редаговано разів: 8. Востаннє 03/10/2012 08:28 користувачем DK-admin.
Я заключила договір оренди земельного паю в 2005 році,на 10 років,Цього року я отримала новий державний акт ,замість того,під який я заключала договір в 2005 році.Договір оренди ще не закінчився,а я хочу забрати свою землю,так як той договір рахую не дійсним.Перезаключати під новий акт не хочу,хочу працювати сама.Орендар не віддає мені пай,говорить,що ще не закінчився строк дії договору.Яким чином я повинна розірвати договір оренди?Чи просто написати заяву в земельний відділ,з проханням вважати договір не дійсним з вказаною причиною.?Що мені робити?

Відповідь:


При відповіді на дане питання слід визначитися чи укладався в 2005 році договір оренди земельної ділянки (право власності на який посвідчується державним актом) чи договір оренди земельної частки (паю) (право власності на яку посвідчується сертифікатом).

Якщо в даному випадку мова йде про земельну ділянку, то відповідно до ст. 3 Закону України «Про оренду землі» об’єктами оренди є земельні ділянки, що перебувають у власності громадян, юридичних осіб, комунальній або державній власності.

Ст. 15 вказаного закону встановлює, що істотними умовами договору оренди землі є, зокрема, об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки).

Згідно зі ст. 126 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом.

Таким чином, істотною умовою договору оренди землі є об’єкт – земельна ділянка з відповідними ідентифікуючими ознаками – кадастровим номером, місцезнаходженням та розміром.

В той же час державний акт є лише документом, що посвідчує право власності на земельну ділянку. В силу різних обставин державний акт може змінюватися, однак це не впливає на земельну ділянку, право власності на яку посвідчується. Відтак і договір оренди землі, укладений за старим актом, продовжує свою дію і після виготовлення нового державного акту на ту ж земельну ділянку.

Якщо мова йде саме про земельну частку (пай), то слід відзначити наступне.

Відповідно до Перехідних положень Закону України «Про оренду землі» громадяни-власники сертифікатів на право на земельну частку (пай) до виділення їм у натурі (на місцевості) земельних ділянок мають право укладати договори оренди земель сільськогосподарського призначення. Після виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) договір оренди землі переукладається відповідно до державного акта на право власності на земельну ділянку на тих самих умовах, що і раніше укладений, і може бути змінений лише за згодою сторін. Припинення дії договору оренди допускається лише у випадках, визначених цим Законом.
Таким чином, оскільки договір було укладено у 2005 році на 10 років, тобто до 2015 року, то після отримання державного акту на право власності на земельну ділянку необхідно переукласти новий договір оренди на тих самих умовах, що і раніше був укладений. Можливе також укладення нового договору оренди на нових умовах, однак лише за згодою обох сторін.

За загальним правилом, розірвання договору в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено самим договором.

Оскільки ви не бажаєте продовжувати договірні відносини з орендарем вашої земельної ділянки, враховуючи, що орендар не надасть згоду на розірвання договору оренди, вбачається розірвання договору:
а) в односторонньому порядку – у разі наявності такої умови в вашому договорі оренді;
б) в судовому порядку – за умови невиконання орендарем обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню.

Для ініціювання судового спору з розірвання договору необхідно підготувати і надати суду докази невиконання орендарем обов’язків, передбачених договором оренди.
Добрий день.Скажіть будь-ласка, з якої дати можна буде продавати земельний пай?

Відповідь:


Відповідно до п. 15 Перехідних положень Земельного кодексу України до 1 січня 2013 року не допускається, зокрема купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб.

Купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок та земельних часток (паїв), визначених підпунктами "а" та "б", запроваджується за умови набрання чинності законом про ринок земель, але не раніше 1 січня 2013 року, в порядку, визначеному цим Законом.

Таким чином зняття заборони на продаж розпайованих земель сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) відбудеться за умови прийняття Закону України «Про ринок земель», але не раніше 01 січня 2013 року.

Необхідно зазначити, що Проект Закону «Про ринок земель» прийнято Верховною Радою України у першому читанні 09 грудня 2011 року.


Доброго дня. У нас така ситуація. Наше підприємство не платило земельний податок за землі, що знаходяться під нашими будівлями(нежитлові приміщення), адже у нас немає правовстановлюючих документів на ці земельні ділянки. Проте в цьому році нам прийшов лист з ДПС, що ми не сплачували податок і тепер має сплатити його за всі роки, починаючи від дати переходу права власності на приміщення. Але так як у нас немає правовстановлюючих докуменів на землю, нам не дають у відділі земельних ресурсів інформацію необхідну для обчислення земельного податку (нормативної грошової оцінки та розмір землі пропорційно до квадратних метрів нежитлового будинку, що перебуває у нашій власності).Як бути в такій ситуації?Дякую

Відповідь:

Позиція податкових органів, з приводу того, що особи,які набули у власність нерухоме майно, однак не оформили землю, все одно зобов’язані сплачувати земельний податок, є досить неоднозначною.

Відповідно до п. 269.1. ст.. 269 Податкового кодексу України (надалі – ПК України) платниками плати за землю є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв); та землекористувачі. В пп. 14.1.73. п. 14. 1 ст. ПК України землекористувачі визначені, як юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності, у тому числі на умовах оренди.

Спеціальним законодавством, що регулює земельні відносини є Земельний кодекс України, який передбачає наступні види землекористування: право постійного користування земельною ділянкою (ст. 92 ЗК України); право оренди землі (ст. 93 ЗК України) та права концесіонера на земельну ділянку (ст. 94 ЗК України).

Згідно зі ст. 116 ЗК України громадяни та юридичні особи набувають право користування земельною ділянкою із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених ЗК України, або за результатами аукціону.

З 1 січня 2010 року діє нова редакція ст. 120 ЗК України, згідно з якою якщо житловий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих же умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача. Істотною умовою договору, який передбачає набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, є кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв'язку з набуттям права власності на ці об'єкти.

Тому, якщо керуватися ЗК України і ст. 14 ПК України, новий власник будівлі не є землекористувачем, оскільки не підпадає ні під одну з названих вище категорій землекористувачів. Однак аналіз розділу XIII «Плата за землю» ПК України приводить до висновку, що в цьому розділі закладено більш широке розуміння терміну «землекористувач», ніж у ст. 14 ПК України та в ЗК України.

Так, в п. 286.6 ст. 286 ПК України передбачено, що земельний податок сплачують власники нерухомості і навіть особи, у яких нерухомість перебуває у користуванні (при цьому ні слова про те, на якій підставі такі особи вважаються землекористувачами, тобто як підтвердити їх право користування земельною ділянкою).

В п. 287.6 ст. 297 ПК України встановлено, що при переході права власності на будівлю, споруду (їх частину) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

З одного боку, з п. 286.6 та п. 286.7 ПКУ випливає, що землекористувач - це особа, яка фактично користується земельною ділянкою і для підтвердження цього факту достатньо, щоб така особа користувалося або володіло будівлею, яка стоїть на даній земельній ділянці.
А з іншої сторони - в п. 286.1 ст. 286 ПК України зазначено, що підставою для нарахування податку на землю є дані державного земельного кадастру. У державний земельний кадастр містяться дані про факт виникнення або припинення права власності і права користування земельними ділянками, розподілі землі між власниками та землекористувачами (ст. 193 ЗК України).

Оскільки в державному земельному кадастрі за датою переходу права власності на будівлю запис про нового землекористувача не вноситься, до тих пір поки, не буде не укладено договір оренди землі або у нового власника будівлі не буде акту на право постійного користування землею, то одночасне виконання норм п. 287.6 ст. 287 ПК України та п. 286.1 ст. 286 ПК України неможливо.

Таким чином: навіть якщо прийняти позицію , що платником податку на землю є будь-яка особа, що фактично користується землею (хоча визначення землекористувача в ПК України неоднозначно, про було зазначено вище), та вважати, що п. 287.6 ст. 287 ПК України встановлено дату початку розрахунку земельного податку (дата переходу права власності на нерухомість), незважаючи на це, якщо підприємство не внесено до земельного кадастру в якості власника даної земельної ділянки або його землекористувача, то у такого підприємства відсутні підстави для нарахування земельного податку (п. 186.1 ПК України).

У якості аргументу на користь підприємства можна також використати презумпція правомірності рішень платника податків, що закріплена в пп. 4.1.4. п. 4.1 ст. 4 ПК України , яка застосовується, якщо норма закону чи іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі закону, або якщо норми різних законів чи різних нормативно-правових актів припускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов'язків платників податків або контролюючих органів, внаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платника податків, так і контролюючого органу.



Редаговано разів: 1. Востаннє 01/10/2012 10:50 користувачем DK-admin.
Добрый день.1вопрос : ООО имеет гос.акт на землю .На земле находятся строения административного и производственного назначения.Часть админ.здания в собственности у ФО-П на едином налоге. Остальное - собственность ООО - владельца земли.
ООО арендует часть здания у ФО-П. За землю платит ООО на общей системе налогообложения в полном размере. Должен ли ФО-П компенсировать налог на землю пропорционально своей площади ООО и как выставить встречный счет ФО-П? Компенсация стоимости коммунальных услуг ( эл.энергия, вода) одной строкой, и компенсация за земельный налог - другой. И на все начислить НДС 20% ?



Редаговано разів: 1. Востаннє 01/10/2012 11:41 користувачем DK-admin.
Добрый день . Вопрос : ( ООО - переходит на 4 группу единого налога с НДС с 01.10.12). Должно ли ООО на едином налоге 4 группы платить налог на землю при наличии гос. акта на землю ? (Часть строений сдается в аренду, остальные используются ООО для производства продукции и под офис.)

Відповідь:

Відповідно до ч. 4 п. 297.1.ст. 297 Податкового кодексу України платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з земельного податку, крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються ними для провадження господарської діяльності;

Поняття господарська діяльність наведено в пп. 14.1.36 п. 14.1 ст. 14 ПК, відповідно якого це діяльність особи, яка пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і здійснюється такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами .

У ситуації , що описується, юридична особа після набуття статуту платника єдиного податку, продовжує використовувати цю земельну ділянку для власної господарської діяльності , а тому з 01.10.2012р. (дати набуття статусу платника єдиного податку) вона буде звільнятись від плати земельного податку.

Однак, якщо вказана ділянка перебувала би в неї в оренді, то набуття статусу платника єдиного податку не звільняло ю юридичну особу від сплати орендних платежів.
Добрый день. Вопрос : ООО является собственником земельного участка , на котором расположены производственные и админ.постройки. Может ли ООО продать часть земли под админ.зданием, которое выкуплено ФО-П , а находится это здание на "чужой" земле ( собственник ООО). ?

Відповідь:

В даній ситуації ФОП є власником будівель, які знаходяться на належній ТОВ земельній ділянці.

В такому випадку слід керуватися положеннями ст. 120 Земельного кодексу України, ст. 377 Цивільного кодексу України, згідно з якими власник будівлі, споруди має право користування земельною ділянкою, на якій знаходяться такі об’єкти нерухомості.

Таким чином, до ФОП, власника будівель, перейшло право користування частиною земельної ділянки, необхідною для розміщення та обслуговування даної адміністративної будівлі.

Однак відповідно до ст. 125 ЗК України право оренди земельної ділянки виникає з моменту його державної реєстрації.

Тобто право користування ФОП на земельну ділянку, що знаходиться у власності ТОВ, підлягає реєстрації шляхом укладення договору оренди землі.

В разі якщо такий договір оренди укладено та зареєстровано, то відповідно до ст. 9 Закону України «Про оренду землі» ФОП, якщо він може мати у власності відповідну ділянку в силу вимог закону, має переважне право на придбання її у власність за умови, що він сплачує ціну, за якою така ділянка продається.

Якщо ж договір оренди землі відсутній, то формально право користування у ФОП ще не виникло. Однак нотаріус, який буде посвідчувати угоду, все одно може вимагати від ТОВ згоди ФОП на продаж земельної ділянки – в силу норм ст. 120 ЗК України, ст. 377 ЦК України.

Необхідно мати на увазі, що згідно з ч. 7 ст. 126 ЗК України відчуження частини земельної ділянки з виділенням її в окрему земельну ділянку здійснюється після отримання її власником державного акта, що посвідчує право власності на сформовану нову земельну ділянку.

Тобто для продажу частини ділянки, що знаходиться безпосередньо під належними ФОП будівлями, ТОВ спочатку повинно оформити на таку ділянку окремий державний акт.
Добрый день.Вопрос : По договору купли-продажи в 2005 году ООО приобретено часть админ.здания/ 2-й этаж/.Земля прежним владельцем оформлена не была, договор аренды не заключался. Собственник 1 этажа здания оформляет договор аренды на всю площадь под зданием. Наше ООО с 01.04.2011 платит налог на землю по п. 275.1 ст. 275 НКУ .Должно ли наше ООО оформлять договор аренды ? Расчет будет пропорционально площади здания ? (Есть еще 3 собственика в этом здании , которые не предпринимают никаких попыток оформить землю). В связи с продолжительностью оформления гос.акта или заключения договора аренды зем.участка надо ли платить налог на землю по НКУ?

Відповідь:


Щодо питання обов’язку сплачувати земельний податок власником приміщення, до моменту оформлення прав на землю , було розглянуто вже вище (див. відповідь на запитання lanysca).

Що до розміру земельного податку після оформлення прав на землю. То згідно п.286.6. ст.. 286 ПК України за земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у спільній власності кількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується з урахуванням прибудинкової території кожному з таких осіб, пропорційно належній частці кожної особи - якщо будівля перебуває у спільній частковій власності.



Редаговано разів: 1. Востаннє 01/10/2012 12:03 користувачем DK-admin.
Замість загубленого державного акту, на земельну частку (пай), я отримала новий державний акт.Договір з орендатором заключено до 2020 року.(під старий акт).В 2012 році отримано новий акт.Кадастровий номер ділянки не мінявся,власник також не мінявся.Чи потрібно перезаключати договір оренди землі під новий акт?Я хочу заключити з іншим орендатором під новий акт,чи можливо таке мені робити?
Відповідь:


Відповідь є аналогічною як на перше запитання конференції.
Доброго дня.
Моєму батькові (громадянин Росії) від його батька (громадянина України) у 2005 році у спадок перейшла дача -земельна ділянка. У тому ж році на основі свідоцтва про право на спадщину оформлено державний акт на право власності на земельну ділянку. Йому тоді ж сказали, що він як іноземний громадянин зобовязаний протягом року її продати (відчужити). Він цього не зробив.
1) Чи дійсно він був зобовязаний її продавати і чи може він зараз її залишити у себе, дарувати чи продавати та на основі яких нормативних документів? Чи може подарувати чи заповісти мені(я громадянин Росії),чи моїй дружині (громадянці України)?
Які тому правові та податкові наслідки?
2) У садовому кооперативі коли оплочував за кілька років взноси мені сказали принести пенсійний батька, щоб не платити земельний податок, але чи підійде його пенсійне свідоцтво, якщо ні то як розраховувати та сплочувати земельний податок. Які ще потрібно сплачувати податки, якщо використовується земельна ділянка для садівництва?
3) Призначення даної земельної ділянки - для ведення садівництва. На ній знаходиться невеличкий цегляний будиночок, як та де його можна узаконити?
Розясніть які пункти законів врегульовують дані питання.
Дякую.


Відповідь:


1) Щодо податкових наслідків дарування земельної ділянки від батька сину.

Відповідь на дане запитання значною мірою залежить від того, чи є Ви та Ваш батько резидентами України.

Підпунктом 14.1.213 ст. 14 Податкового Кодексу України визначено поняття резидентів України. Зокрема, якщо Ви, незважаючи на громадянство Російської Федерації, постійно проживаєте в Україні, тобто маєте тут зареєстроване місце проживання, за яким ви взяті на облік в органах державної податкової служби, і не маєте місця проживання на території РФ (квартира, інша нерухомість у власності чи в оренді), то Ви вважаєтеся резидентом України.

Якщо Ви маєте місце проживання також на території Російської Федерації, слід визначити так званий «центр життєвих інтересів», таким можливо вважати місце проживання Вашої сім’ї та місце роботи. Тобто, якщо Ви маєте в Україні зареєстроване місце проживання та місце проживання на території РФ, але Ваша дружина та діти, інші члени родини проживають в Україні, та працюєте на території України, Ви вважаєтеся резидентом України. Теж саме стосується і Вашого батька.

Згідно із пунктом 174.6. ст. 174 Податкового Кодексу України, оподаткування податком на доходи фізичних осіб доходу, отриманого від інших фізичних осіб в якості дарунка, здійснюється за правилами п. 174. 1 – 174.5 ст. 174 ПК України (правила, які встановлені для оподаткування спадщини).

Так, згідно із п. 174.2.1. ст. 174 ПК України, за нульовою ставкою оподатковуються дарунки, отримані фізичними особами від членів сім’ї першого ступеня споріднення, до яких віднесено споріднення між сином та батьком.

У випадку коли, Ви або Ваш батько буде нерезидентом України, то дарунок буде оподатковуватись податком на доходи фізичних осіб за наступними ставками:
- якщо сукупний дохід обдарованого, включаючи вартість подарунку за календарний місяць складає менше 10 мінімальних заробітних плат – ставка податку на доходи фізичних осіб складає 15 % від суми доходу.
- якщо дохід ж перевищує, до суми перевищення застосовується ставка податку 17 %.

Отже, якщо Ви та Ваш батько є резидентами України, такий дарунок не оподатковується.

Якщо Ви або Ваш батько є нерезидентом України, вартість дарунку буде включатися до суми оподатковуваного доходу обдарованого, і він буде зобов’язаний сплатити податок на доходи фізичних осіб, що розраховується від вартості дарунка. Ставка податку залежатиме від сукупної суми доходів обдарованого за місяць, в якому отримано подарунок, і буде дорівнювати 15 відсотків до суми доходу, якщо такий не перевищує 10 мінімальних заробітних плат. В тому, випадку, якщо загальна сума доходів обдарованого за місяць перевищуватиме 10 мінімальних заробітних плат, сума такого перевищення оподатковуватиметься за ставкою 17 відсотків.

Крім того, якщо нерезидентом буде саме обдарована особа, то згідно абзацу 2 п. 174.3. ст. 174.3. Податкового Кодексу України, вона зобов’язана розрахувати та сплатити податок на доходи фізичних осіб до нотаріального посвідчення договору дарування, до податкового органу за місцем знаходження нотаріальної контори нотаріуса, який посвідчує договір.


2) Щодо податкових наслідків прийняття земельної ділянки у спадщину.

Правила оподаткування спадщини та дарунку аналогічні, Тобто, якщо Ви та Ваш батько є резидентами України, то об’єкт спадщини від батька сину, як від члена сім’ї першого ступеня споріднення оподатковується за ставкою нуль відсотків і (як і в випадку із дарунком) – тобто, податок на доходи фізичних осіб не сплачується.

Якщо ж Ви або Ваш батько є нерезидентами України, вартість об’єкта спадщини оподатковуватиметься податком на доходи фізичних осіб в порядку та за ставками, аналогічними для дарунку, що описані в відповіді на попереднє питання.


Як і в випадку із дарунком, в разі прийняття спадщини нерезидентом України, податок буде сплачуватися до податкового органу за місцем знаходження робочого місця нотаріуса, що видає свідоцтво про право на спадщину та до вчинення даної нотаріальної дії.

3) Щодо податкових наслідків передачі земельної ділянки від батька в дарунок дружині.

В такому випадку, Ваша дружина буде зобов’язана включити вартість подарунку до до річної податкової декларації із податку на доходи фізичних осіб та сплатити вказаний податок за ставкою 5 відсотків від вартості дарунку, оскільки Ваша дружина по відношенню до Вашого батька не є членом сімї першого ступеня споріднення. Правила оподаткування такого подарунку закріплені п. 174.2.2. ст. 174 ПК України, а ставка 5 відсотків, встановлена п. 167.2. статті 167 ПК України.

В тому разі, якщо Ваш батько є нерезидентом України, то ваша дружина буде зобов’язана включити вартість дарунку до складу оподатковуваного доходу та сплатити податок на прибуток від суми місячного доходу з урахуванням вартості дарунка, за ставками 15 відсотків від суми доходу, або 17 відсотків, як це було описано вище.

4) Щодо звільнення від сплати земельного податку на підставі пенсійного посвідчення батька.

Дійсно, пп. 281.1.3. п. 281.1 ст. 281 Податкового Кодексу України встановлено, що пенсіонери за віком звільнені від сплати земельного податку.
Документом, що підтверджує право на дану пільгу, є пенсійне посвідчення батька, яке необхідно пред’явити до податкового органу за місцем сплати податку.

Але, слід пам’ятати, що згідно підпункту 281.1.3. ПК України, від сплати податку звільнені лише пенсіонери за віком, але не пенсіонери за вислугою років. Крім того, законом установлені обмеження щодо площі таких земельних ділянок. Зокрема, якщо ділянка призначена для ведення садівництва, то площа такої ділянки не повинна перевищувати 0,12 гектара.

5) Щодо питання, які ще потрібно сплачувати податки за земельну ділянку.

Якщо земельна ділянка використовується для садівництва, то інші податки, окрім земельного податку, за дану земельну ділянку сплачувати не потрібно.



Редаговано разів: 1. Востаннє 01/10/2012 12:11 користувачем DK-admin.
Подскажите, пожалуйста, если юр лицо, имеющее акт на право собственности на землю, платит в бюджет за нее, то может ли такое юр.лицо брать эти суммы в валовые расходы, при условии, что в данный момент эта земля никак не используется?

Відповідь:


За загальним правилом, враховуючи, що плата за землю являється податком, вона не включається до складу витрат платника податку на прибуток .
Однак. Згіднго пп. 139.10.4 п. 139.10 ст.. 139 ПК України, для платників податку, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції, до складу витрат включається плата за землю, що не використовується в сільськогосподарському виробничому обороті;

Відповідно до ст. 155 Податкового кодексу України виробники сільськогосподарської продукції можуть зменшити суму нарахованого податку на прибуток підприємств на суму податку на землю, що використовується в сільськогосподарському виробничому обороті.

В розумінні цієї статті закону до підприємств, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції, належать підприємства, дохід яких від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва за попередній звітний (податковий) рік перевищує 50 відсотків загальної суми доходу.



Редаговано разів: 1. Востаннє 01/10/2012 12:12 користувачем DK-admin.
Який порядок виведення земельних паїв в невитребовані паї?Хто повинен це робити?Якщо ,наприклад,у мене немає ще державного акту,чи земля ще не переоформлена з померлого,чи буде ця земля невитребованою?

Відповідь:

Питання використання нерозподілених (невитребуваних) земельних ділянок частково врегульовано Законом України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)».

Відповідно до ст. 13 вказаного закону нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до моменту отримання їх власниками державних актів на право власності на земельну ділянку, про що зазначається у договорі оренди земельної ділянки, а власники земельних часток (паїв) чи їх спадкоємці, які не взяли участь у розподілі земельних ділянок, повідомляються про результати проведеного розподілу земельних ділянок у письмовій формі, у разі якщо відоме їх місцезнаходження.

Тобто до невитребуваних земельних ділянок закон відносить ті, на які власники земельних паїв не отримали державні акти.

В разі смерті власника земельної частки (паю) його спадкоємці можуть набути право власності на пай в загальному порядку і після цього оформити державний акт.

Якщо ж помер власник земельної ділянки, право на яку посвідчується державним актом, то така земельна ділянка не є невитребуваною.

Згідно зі ст. 1277 ЦК України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.
Хто є власником лісопосадок в Україні?У розрахунку фіксованого податку перераховуються і лісопосадки.Але чому орендар платить за посадки,а вони начеб то належать Лісхозу.Чому?

Відповідь:


Відповідаючи на запитання, слід зазначити наступне.

Статтею 302 Податкового кодексу України встановлено, що об’єктом оподаткування фіксованим сільськогосподарським податком для сільськогосподарських товаровиробників є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди.

Поняття земель сільськогосподарського призначення наведене статтею 22 Земельного Кодексу України, відповідно до якої: землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури, у тому числі інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей.

До земель сільськогосподарського призначення належать:

а) сільськогосподарські угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги);

б) несільськогосподарські угіддя (господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, крім тих, що віднесені до земель лісогосподарського призначення, землі під господарськими будівлями і дворами, землі під інфраструктурою оптових ринків сільськогосподарської продукції, землі тимчасової консервації тощо).

Землі сільськогосподарського призначення передаються у власність та надаються у користування сільськогосподарським підприємствам для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Землями сільськогосподарського призначення визнаються не тільки сільськогосподарські угіддя, але й інші землі, необхідні для здійснення товарного сільськогосподарського виробництва, до яких відносяться полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження.

Отже, якщо лісові насадження, які ви орендує, віднесено до земель категорії сільськогосподарського призначення, то їх площа буде враховуватись при обрахунку розміру фіксованого с/г податку.



Редаговано разів: 1. Востаннє 01/10/2012 12:14 користувачем DK-admin.
Quote
Tom
2 вопрос : ( ООО - переходит на 4 группу единого налога с НДС с 01.10.12). Должно ли ООО на едином налоге 4 группы платить налог на землю при наличии гос. акта на землю ? (Часть строений сдается в аренду, остальные используются ООО для производства продукции и под офис.)


Відповідь:

Відповідно до ч. 4 п. 297.1.ст. 297 Податкового кодексу України платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з земельного податку, крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються ними для провадження господарської діяльності;

Поняття господарська діяльність наведено в пп. 14.1.36 п. 14.1 ст. 14 ПК, відповідно якого це діяльність особи, яка пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і здійснюється такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами .
У ситуації , що описується, юридична особа після набуття статуту платника єдиного податку, продовжує використовувати цю земельну ділянку для власної господарської діяльності , а тому з 01.10.2012р. (дати набуття статусу платника єдиного податку) вона буде звільнятись від плати земельного податку.

Однак, якщо вказана ділянка перебувала би в неї в оренді, то набуття статусу платника єдиного податку не звільняло ю юридичну особу від сплати орендних платежів.
Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Нажаль ви не зможете відповісти на цю тему. Вона була закрита.


Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00057499999999999