Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму :: по порталу

Плата за землю.

Відправлено користувачем Zvezda10 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Плата за землю.
Доброго дня. Приватний підприємець, єдинщик, 2 група, має власне торгове приміщення, яке розташовано у багатоквартирному будинку. Частину магазину здає в оренду. Земля не знаходиться у власності, ніяких документів на неї немає.
Чи треба платити за землю? confused smiley Якщо да, підкажіть, будь ласка, яким чином (податок, оренда з міськвиконкомом, виделення частки з власниками інших приміщень усього будинку через БТІ чи ще якось)? Дякую.
Re: Плата за землю.
287.8. Власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.
Re: Плата за землю.
Мова про оренду не йде взагалі, а податок на землю єдинники не платять. Питання у податкової можуть виникнути лише у зв'язку з тим, що частина приміщення здається в оренду...


Re: Плата за землю.
287.7. У разі надання в оренду земельних ділянок (у межах населених пунктів), окремих будівель (споруд) або їх частин власниками та землекористувачами податок за площі, що надаються в оренду, обчислюється з дати укладення договору оренди земельної ділянки або з дати укладення договору оренди будівель (їх частин).
Re: Плата за землю.
Дякую. Вже голова обертом йде...spinning smiley sticking its tongue out . Деякі трактують, що ФОП треба платити оренду, бо податок не платимо, тому що
відповідно до п. 297.1 ст. 297 Податкового кодексу фізичні особи – підприємці - платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з - податку на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються платниками єдиного податку першої - третьої груп для провадження господарської діяльності
Re: Плата за землю.
Декларация по земле до 20 числа, но так и не ясно, подавать или нет....
Re: Плата за землю.
Маємо таку картину:

ПКУ пп.4 п.297.1 ст.297
платники єдиного податку «звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з… податку на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються платниками єдиного податку першої – третьої груп для провадження господарської діяльності та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва».

В інтернеті знайшла, що ДФС в індивідуальних консультаціях неодноразово пише:
Якщо земельна ділянка, на якій розташовані будівлі (споруди), їх частини або нежилі приміщення у багатоквартирних жилих будинках, що знаходяться у власності фізичної особи (фізичної особи – підприємця - платника єдиного податку) та використовуються для провадженні господарської діяльності, НЕ надавалась їй в установленому чинним законодавством порядку, то за таку земельну ділянку фізична особа – підприємець - платник єдиного податку СПЛАЧУЄ земельний податок на загальних підставах.

Не знахожу підгрунття такому поясненню.

ПКУ п.287.8 ст.287 «власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно».

Організацією, що здійснює управління будинком є ЖЕК, якому ФОП фактично відшкодовує сплачені суми земельного податку у складі сум за утримання будинків та прибудинкової території з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території.

Які ваші думки?
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00051099999999993