Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму :: по порталу

Окончание договора и возврат товара

Відправлено користувачем brick 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
По договору покупатель оплачивает товар поставщику после его продажи третьим лицам. Договор закончился. Можно ли обязать покупателя вернуть нереализованный товар на основании окончания договора, если в условиях такого нет?

Помогите, пожалуйста, идеями, как по такому договору можно заставить покупателя рассчитаться или сделать возврат. Условие, что можно проверять у него наличие нашего нереализованного товара, не прописано. Поэтому не могу сослаться на простую просрочку оплаты.
в договорі конкретного терміну оплати ,я зрозуміла що нема.
Пишете їм письмо з вимогою оплатити і з своєю готовністю приййняти нереалізований товар.

Термін позивної давності почнеться через 7 днів після отримання письма покупцем. Тоді можете подавати в суд.
Срок оплаты определен от даты реализации покупателем товара следующему потребителю. Насколько я понимаю, это не тоже самое, чем просто неуказание срока оплаты. Однако в договоре не прописаны наши права проверить, что товар реализован и пошел отсчет даты уплаты. То есть чтобы доказать, что они просрочили оплату, нужно доказать, что они на самом деле наш товар продали. В договоре нет прав типа осмотр торговой точки, инвентаризация, предоставление информации о продажах.

По-моему, 7 дней по письму - это только для случаев, когда срок вообще отсутствует как таковой, например отгружали по счету без договора. И тогда по уже по факту восстребования долга.


Могу ошибаться, но по логике на момент окончания действия договора все действия по нему должны быть завершены.

Я бы сделала так.

1. сформировала и выслала акт сверки взаиморасчётов для начала.
2. запросила (официальным письмом) инвентаризационную опись товара по состоянию на 01...2008 (в разрезе вашего товара) в связи с проведением инвентаризации на собственном складе и долговымии обязательствами вашегно предприятия перед вашими деловыми партнёрами.

И вообще! Если что в договоре и не указано, то это не значит, что это законно. Зато там наверняка указано, сто все споры и разногласия решаются согласно Законодательства Укр. Вы не юрист и ваш директор тоже? - так сходите к юристу вместе с дириком и этим договором. Наверняка найдётся масса уловок, полезных для вас в даной ситуации.

Знаете, что было-бы если б от долгов можна было только договором прикрываться?!?! У нас никто никому не платил-бы.
У них юристы лучше и наверняка умышленно такой договор составили, чтобы подкопаться не получалось. И ищут потом доверчивых поставщиков-отимистов, которым не казалось в свое время, что кризис наступить может.

ИМХО инвентаризация на нашем складе отношения к инвентаризации у них не имеет. Это же не комиссия, а купля-продажа.
Ищу организацию, которая может решить этот вопрос с вознаграждением от денег, полученных от должника.
Питання: а для чого повертати товар? Може краще стягнути кошти разом із штарфними санкціями?
Відповідно до чч. 1, 4 ст. 631 ЦК України передбачено, що строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов'язки відповідно до договору; закінчення строку договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії договору.
Во время действия договора нарушений не было. Покупатель должен рассчитаться за товар после продажи его третьим лицам. Допустим, что товар он не продал (по договору права проверять его склад нет), соответственно нет нарушения по срокам взаиморасчетов.
Каким образом можно доказать по ГКУ, что покупатель обязан рассчитаться или вернуть товар в связи с окончанием договора, если в условиях договора такого не прописано?
Покупець товар отримав. Відповідно до договору має розрахуватись. Є товар на складі, чи немає - це не має значення. Має бути акт взаєморозрахунків на дату закінчення договору. Це має бути прописано в договорі. Навіть якщо цього не має, покупець за товар не розрахувався. А значить для нього термін виконання зобовязання не сплили, не зважаючи на строк закінчення договору.
На мій погляд, покупцю варто пояснити, строк закінчення договору не звільніє від виконання сторонами зобвоязань та штрафних санкцій. Покупцю краще зорієнтуватися вже та встановити певні звірку по товару, інакше ви як продавець має право звернутись в суд за стягненням коштів та штрафу в загальному порядку (глава 51 ЦКУ).
Правда спочатку, варто звернутися письмово до покупця за станом розрахунків та інвентаризацією наданого йому товару, та пояснити письмово, які санкції будуть задіяні в разі відмови повернути кошти або товар. Або запропонувати продовжити строк дії договорі на попередніх умовах.
В будь-якому випадку, покупець знаходиться наразі в дуже складній ситуації - договір закінчився, а товар в нього є. Податкова може мати серьойзні претензії до покупця також, поміми вас як продавця.
Загалом, судова практика з цього приводу складна. Як правило, приходитсья йти до останньої інтснації, щоб пояснити як застосовувати норми ЦКУ для позадоговірних відносин. Хоча, всі вони в одному сходяться - товар переданий в межах дії договору, отже друга сторна - має виконати зобовязання, незалежно від строку закінчення договору.
Продавець не відмовляється від заборгованості. Але зважаючи на те, що за договором строк сплати не настав, я не розумію, на підставі чого можуть бути нараховані санкції. Строк сплати визначений від події, яка ще не відбулась. Якби договір був продовжений, то строк розрахунку ще б не настав.
А Ви вважаєте, що за умови закінчення договору далі слід застосовувати судову практику як для зобов'язань без укладання договору, тобто покупець має розрахуватися протягом 7 днів від вимоги розрахунку, при цьому умови розрахунку за старим договором ігноруються?
ВВажаю саме так. Строк договору закінчився, але зобовязання залишилися. Оскільки в договорі про це нічого, то пишемо листа та встановлюємо дату оплати. Від цієї дати і відраховуються 7 днів...
Можна якось обгрунтувати з посиланням на ЦКУ, що після закінчення договору зобов'язання є таким, за яким строк платежу не визначений?
Я загальні принципи справи зрозуміла.
Направимо їм лист з вимогою сплатити у певну дату в комплекті з актом звірки. У листі зазначаємо, що договір закінчився. Як краще - вручити особисто чи відправити поштою з повідомленням? Зважаючи на те, що вони на жодний попередній лист не відповіли і акт не підписали, просто ніяк не реагують.
Як потім в претензії пояснити, чому термін 7 днів з дати вимоги, а не у ті строки, що були в недіючому договорі?
Я чуть чуть не согласна с таким утверждением . Срок действия договора закончен. Следовательно обязательств после окончания срока действия договора никаких. Считаю, что вернуть товар (или деньги) можно только через ст. 1212 ГКУ.
А можно в интернете где-то найти судебные решения по подобным вопросам? Или в бесплатном доступе не бывает?
С бухгалтерской точки зрения вроде нелогично считать товар неосновательно полученным. Он получен по расходной накладной. То, что договор закончился, не делает расходную недействительной.
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00038199999999999