Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

Причина корректировки - изменение номенклатуры

Відправлено користувачем dnat 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Налоговая хочет снять все корректировки к НН, в которых указана причина корректировки "изменение номенклатуры".
Поскольку работа по предоплате и с большой номенклатурой, таких корректировок много - на несколько миллионов за три года набралось.
Есть ли где-нибудь в нормативке требование чтобы было только "изменение цены" или "изменение количества" или это только желание налоговой?
Подскажите аргументы отстоять свои корректировки, может кто с таким сталкивался.
Спасибо.
Спасибо, но там ничего не сказано о заполнении графы "Причина корректировки", что там должно быть написано.


а гляньте эту статейку [dtkt.com.ua]
там еще докодексаня номативка, но в преамбуле статьи вроде неплохо аргументирована причина корректировкиeye rolling smiley

По сути изменение номенклатуры является изменением количества. До чего только не додумаются наши фискалы, чтоб бюджет пополнить. Сами же консультируют, в т.ч. и в ЕБНЗ, что при смене номенклатуры нужно РК выписывать. НН или РК могут признать недействительной, если не заполнены обязательные реквизиты. Что-то не припомню, чтобы "причина корректировки" значилась в обязательных реквизитах.
Вопрос не в том что нужна или не нужна корректировка, а в том, что в графе "причина корректировки" написано "изменение номенклатуры", а не "изменение количества". Я вообще такого требования нигде не нашла, думала, может какое письмо пропустила. Если эти корректировки уберут, у нас получается задвоение налоговых обязательств, т.к. вместе с корректировкой обнуляющей налоговую накладную по предоплате, выписывалась налоговая накладная на правильную номенклатуру по отгрузке.

Хотя чему тут удивляться, у меня вчера в кассации по списанию дебиторской задолженности (предоплата поставщику, при чем не отнесенная в ВР, а налоговая в акте потребовала при списании снять с ВР) представитель налоговой пел о бесплатно полученных товарах, которые должны быть отнесены в ВД.
Да поняла я в чем вопрос. Бюджет им нужно пополнять. Я уже высказывала мнение, что при желании можно к любой НН придраться, столько они правил заполнения напридумывали, то крестики, то нолики, то выравнивание по правому краю, то размер букв... Но повторюсь, поле "причина корректировки" не является обязательным реквизитом, следовательно нельзя признать РК недействительной при его неверном заполнении. Поправьте, если ошибаюсь.
Дело не в обязательности поля "причина корректировки", а в том, что в ст. 192 перечислены конкретные случаи, при которых делаются корректировки. Изменения номенклатуры в них нет. Это "нетипичный случай". Вот к этому и придираются. И в деке тоже названия строк = причинам в 1932 статье.
Quote
Blick
Да поняла я в чем вопрос. Бюджет им нужно пополнять. Я уже высказывала мнение, что при желании можно к любой НН придраться, столько они правил заполнения напридумывали, то крестики, то нолики, то выравнивание по правому краю, то размер букв... Но повторюсь, поле "причина корректировки" не является обязательным реквизитом, следовательно нельзя признать РК недействительной при его неверном заполнении. Поправьте, если ошибаюсь.

Я думаю всі з вами згодні, тільки чийськарманбюджет
від того не поповниться... confused smiley
Тут в сусідній темці і не таке розказують.......eye popping smiley
[club.dtkt.com.ua]



Ну і що шо в голові вітер?!
Зате думки завжди свіжі!!!
Quote
SP
Дело не в обязательности поля "причина корректировки", а в том, что в ст. 192 перечислены конкретные случаи, при которых делаются корректировки. Изменения номенклатуры в них нет. Это "нетипичный случай". Вот к этому и придираются. И в деке тоже названия строк = причинам в 1932 статье.

Нету в ст. 192 перечисления конкретных случаев

192.1. Якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.
192.1.1. Якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку - постачальника, то:
а) постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов'язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок, та надсилає отримувачу розрахунок коригування податку;
б) отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв'язку з отриманням таких товарів/послуг.
192.1.2. Якщо внаслідок такого перерахунку відбувається збільшення суми компенсації на користь платника податку - постачальника, то:
а) постачальник відповідно збільшує суму податкових зобов'язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок, та надсилає отримувачу розрахунок коригування податку;
б) отримувач відповідно збільшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення перерахунку.
192.2. Норма пункту 192.1 цієї статті не поширюється на випадки, коли постачальник товарів/послуг не є платником податку на кінець звітного (податкового) періоду, в якому був проведений такий перерахунок.
Зменшення суми податкових зобов'язань платника податку - постачальника в разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, наданих особам, що не були платниками цього податку на дату такого постачання, дозволяється лише при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості, у тому числі при перегляді цін, пов'язаних з гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів відповідно до закону або договору.
192.3. Результат перерахунку податкових зобов'язань і податкового кредиту постачальника та отримувача відображається у складі податкової декларації за звітний податковий період у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.

Есть изменение компенсации, причин этого может быть масса и совсем не изменение количества или цены - это уже следствие.

Кроме того из единой базы

Питання:
Чи необхідно платнику ПДВ виписувати розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної у разі зміни номенклатури товарів?
Відповідь:
Відповідно до п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі - ПКУ), якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.
Зміна номенклатури товарів також є зміною суми компенсації їх вартості, оскільки один вид товарів кількісно або вартісно зменшується, а інший - на відповідну кількість або суму збільшується.
Згідно з п. 18 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 N 1379, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22.11.2011 за N 1333/20071 (далі - Порядок N 1379), у разі здійснення коригування сум податкових зобов'язань відповідно до ст. 192 ПКУ постачальник товарів/послуг виписує розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі - розрахунок коригування) за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.
Порядок складання, реєстрації, зберігання розрахунку коригування аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних.
Номер розрахунку коригування присвоюється відповідно до його номера в реєстрі виданих та отриманих податкових накладних.
Пунктом 18 Порядку N 1379 визначено, що на титульному аркуші розрахунку коригування вказується, до якої податкової накладної та за яким договором вносяться зміни.
Таким чином, оскільки у разі зміни номенклатури постачання товарів фактично відбувається повернення одних товарів та отримання інших, то продавець в обов'язковому порядку повинен виписати розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної, до якої згідно з договором вносяться зміни на товари, кількість (вартість) яких зменшується та виписати іншу податкову накладну на товари, які постачаються на їх заміну.
есть, их 3:
1. будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін,
2. перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала,
3. або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг
они же перечисляются в п. 3.9. Порядка 1342
т.е. налоговики прицепились исключительно к слову изменение номенклатуры, вместо кол-ва?
а так их все устраивает?

Бондарева настоятельно советовала сводить все "нетипичные" случаи к этим "классическим формулировкам".
Об этом кстати и в вашей цитате из ЕБЗ налоговики тоже пишут:
Таким чином, оскільки у разі зміни номенклатури постачання товарів фактично відбувається повернення одних товарів та отримання інших, то продавець в обов'язковому порядку повинен виписати розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної, до якої згідно з договором вносяться зміни на товари, кількість (вартість) яких зменшується та виписати іншу податкову накладну на товари, які постачаються на їх заміну
Quote
tax_agent
т.е. налоговики прицепились исключительно к слову изменение номенклатуры, вместо кол-ва?
а так их все устраивает?

Ну да.
Quote
SP
Бондарева настоятельно советовала сводить все "нетипичные" случаи к этим "классическим формулировкам".
Об этом кстати и в вашей цитате из ЕБЗ налоговики тоже пишут:
Таким чином, оскільки у разі зміни номенклатури постачання товарів фактично відбувається повернення одних товарів та отримання інших, то продавець в обов'язковому порядку повинен виписати розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної, до якої згідно з договором вносяться зміни на товари, кількість (вартість) яких зменшується та виписати іншу податкову накладну на товари, які постачаються на їх заміну

кількість (вартість) яких зменшується - но это же не причина корректировки, это то, что указывается в других графах , т.е. следствие
У разі зміни номенклатури - это и есть причина в результате чего и происходят зміни на товари, кількість (вартість) яких зменшується
Не хочу создавать новую тему, поддскажите пож: Изменении номенклатуры не всей НН (зарегина),
1)выписывается РК с "-" неправельной номенклатуры и в этом же РК с "+" новая номенклатура и регится, новая НН не выписывается и не регится??
Или
2)выписывается РК с "-" все номенклатура к зарегиной НН а потом выписывается датой отгрузки новая НН с правельной номенклатурой(всей) и регится опять??
Чето я совсем запуталась........smiling smiley
Выписывается РК с "-" неправильной номенклатуры и новая НН с правильной номенклатурой (не всей, а только той, что меняется). Сумма РК и новой НН равна нулю. Новая НН регистрируется, если в ней номенклатура с кодами, или если сумма НДС больше 10тыс.
Спасибо Blick!!! А покупателю отдается И Старая НН и новая НН и РК?
Ну конечно все отдается покупателю, иначе зачем выписывать-то. Многие выписывают один РК, так как Вы писали в 1 варианте, но согласно разъяснениям налоговиков нужно делать так, как я написала.
Blick,Спасибо как всегда Вам!!!Новое для меня разбираюсь))
а якщо пройшла попередня оплата за однією номенклатурою, а сама реалізація за іншою, то нову пн виписуємо на дату відвантаження ?
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00037000000000009