Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

Сроки сдачи единого. кто ошибается?

Відправлено користувачем Тося 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вчера попала на штраф за несвоевременную сдачу отчетности по единому налогу юр лиц. Налоговая сказала, что последний срок сдачи 19-е. А в бух календаре, да и здесь на сайте стоит 20-е. Как правильно?
Платники податків мають право подати документацію до податкової служби і в день, зазначений як граничний
Якщо у законодавстві визначено, що подати документи треба до N числа місяця, наступного за звітним, то вказане число включається до встановленого терміну. Таке правило знайшло своє підтвердження в постанові ВГСУ у справі №2-23/1006-0, в якій суд роз’яснив, що останній день подання звітності щодо сплати єдиного податку - саме 20-е, а не 19-е число.
У розглянутій справі ВГСУ податкова інспекція стверджувала, що терміном подання декларації зі сплати єдиного податку є саме 19-е число місяця, наступного за звітним. Тобто її подання 20-го числа вже буде недотриманням терміну, встановленого законодавством. А відповідач подав на пошту лист із декларацією з єдиного податку 19 квітня, а до податкової він дійшов 20-го. Про це свідчило повідомлення про вручення поштового відправлення.
Якщо встановлено, що подати документи треба до N числа, то це число включається до зазначеного терміну.
А ВГСУ роз’яснив, що подання платником податків податкової декларації зі сплати єдиного податку безпосередньо 20-го числа не є порушенням термінів. Для такого висновку суду було достатньо положення Указу Президента "Про спрощену систему оподаткування, обліку і звітності суб’єктів малого підприємництва", згідно з яким "юридичні особи подають до органу державної податкової служби до 20-го числа місяця, що наступає за звітним періодом, розрахунки про сплату єдиного податку, а також платіжні доручення на сплату єдиного податку за звітний період з позначкою банку про зарахування коштів".
Таким чином, останнім днем подання документації до податкової інспекції буде дата, вказана у законодавстві. Тобто якщо передбачається, що, наприклад, декларація подається до N числа місяця, наступного за звітним, то її можна подавати до закінчення робочого дня саме N числа. Відповідно, вимога податкового органу подавати документи до закінчення робочого дня попереднього числа є незаконною.
9. За результатами господарської діяльності за звітний (податковий) період (квартал) суб'єкти малого підприємництва - юридичні особи подають до органу державної податкової служби до 20-го числа місяця, наступного за звітним (податковим) періодом, розрахунки про сплату єдиного податку

ДО 20 числа - значит 20 не включается, то есть 19 последний срок


вчера без корешка об уплате 170 грн штрафа не принимали декларации единого налога в московском, червонозаводском р-нах харькова. многие "попали". и кому что доказывать?
Ну да, закон-то я потом подняла. Только когда несла отчет 20-го, ориентировалась на календарь бухгалтера. Самое смешное, что в самой налоговой на стенде стоит срок подачи отчетности 20-е.
тогда искать решение суда, см.выше - и вперед!
за отказ в принятии - отправлять почтой
попробую. попытка-не пытка) штраф я вчера не заплатила, потому что денег не было с собой. хотя бы время потяну с этой перепиской))
нашла постанову суда, в которой "... зазначено, що останнім днем строку для подання розрахунку про сплату єдиного податку є 20 число місяця, що наступає за звітним (податковим) періодом..."

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

28.07.2005 р.

Справа N 2-23/1006-05

Останній день подання звітності щодо сплати єдиного податку - 20 число

28 липня 2005 року Вищий господарський суд України, розглянувши касаційну скаргу Державної податкової інспекції у м. Сімферополі на постанову від 15.03.2005 р. Севастопольського апеляційного господарського суду у справі N 2-23/1006-05 господарського суду Автономної Республіки Крим за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Т" до ДПІ у м. Сімферополі про визнання недійсним податкового повідомлення-рішення та першої податкової вимоги, встановив наступне.

Рішенням господарського суду Автономної Республіки Крим від 13.01.2005 по справі N 2-23/1006-2005, яке залишене без змін постановою від 15.03.2005 р. Севастопольського апеляційного господарського суду, позов задоволено, вищеназване податкове повідомлення-рішення та перша податкова вимога від 05.11.2004 визнані недійсними.

Не погоджуючись з прийнятими по справі судовими рішеннями, ДПІ у м. Сімферополі звернулася до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову від 15.03.2005 р. Севастопольського апеляційного господарського суду та рішення господарського суду Автономної Республіки Крим від 13.01.2005 по справі N 2-23/1006-2005, а в позові ТОВ "Т" відмовити.

Розглянувши матеріали справи та касаційної скарги, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступних обставин.

Як вбачається з матеріалів справи, Державною податковою інспекцією у місті Сімферополі Автономної Республіки Крим складено акт про порушення податкового законодавства від 02.06.2004 та прийнято податкове повідомлення-рішення N 0011001501/0 від 03.06.2004 про донарахування штрафних санкцій у розмірі 170,00 грн. за порушення установленого строку подання податкової звітності; перша податкова вимога від 05.11.2004 N 1/2427 про сплату податкового боргу за узгодженими податковими зобов'язаннями по єдиному податку у розмірі 133,93 грн.

За результатами перевірки виявлені порушення позивачем податкового законодавства, зокрема несвоєчасне подання податкової декларації, оскільки останній день її подання - 19 квітня 2004 року, а фактично декларація була подана 20.04.2004.

Відповідно до ст. 1117 ГПК України, переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права. Касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази.

Як встановлено судами, товариство з обмеженою відповідальністю "Таврія-Консалтінг" є платником єдиного податку по ставці 10 %, про що свідчить свідоцтво серія А N 365952 від 01.01.2004.

Позивач подав на пошту лист з декларацією по єдиному податку 19.04.2004, який був отриманий податковим органом 20.04.2004, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення.

Указ Президента України "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" від 28.06.99 N 746/99 передбачає особливий порядок оподаткування суб'єктів малого підприємництва шляхом сплати єдиного податку.

Згідно пункту 3 даного Указу Президента України, суб'єкти підприємницької діяльності - юридичні особи сплачують єдиний податок не пізніше 20 числа наступного місяця на окремий рахунок відділень Державного казначейства України.

Відповідно до абзацу 9 пункту 4 Указу, за результатами господарської діяльності за звітний період суб'єкти малого підприємництва - юридичні особи подають до органу державної податкової служби до 20 числа місяця, що наступає за звітним періодом, розрахунки про сплату єдиного податку, а також платіжні доручення на сплату єдиного податку за звітний період з позначкою банку про зарахування коштів.

Таким чином, попередніми судовими інстанціями вірно зазначено, що останнім днем строку для подання розрахунку про сплату єдиного податку є 20 число місяця, що наступає за звітним (податковим) періодом, тобто у даному випадку 20 квітня 2004 року.

Судами встановлено, що розрахунок про сплату єдиного податку був отриманий Державною податковою інспекцією у місті Сімферополі 20 квітня 2004 року, тобто до встановленого спливу строку його подачі.

З огляду на вищевикладене, колегія суддів дійшла висновку, що оскаржувана постанова апеляційного господарського суду прийнята у відповідності до вимог чинного законодавства і підстави для її зміни або скасування відсутні.

Відповідно до ст. ст. 85, 1115 Господарського процесуального кодексу України в судовому засіданні за згодою сторін оголошена вступна та резолютивна частини постанови.

Керуючись, ст. ст. 1115, 1119, 1117, 11111 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України постановив:

касаційну скаргу Державної податкової інспекції у м. Сімферополі залишити без задоволення;

постанову від 15.03.2005 р. Севастопольського апеляційного господарського суду у справі N 2-23/1006-05 господарського суду Автономної Республіки Крим залишити без змін.



Колегія суддів:


І. П. Ходаківська

Г. В. Савенко

А. Г. Полянський
Несколько лет назад с таким вопросом разбиралась, еще бывши "по ту сторону баррикад" - если в законе указано ДО такого-то, то это значит такое-то число не включается, а если ПО такое-то, то тогда включается. Это в какой то статье ГПК или ГК, сейчас под рукой нет этой шпаргалки, не могу указать точно.
Если интересует вечерком скину текст самой статьи.
Очень интересует, скиньте, пожалуйста.
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00035099999999999