Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

Мінімальна заробітна плата не може бути нижчою за прожитковий мінімум

Відправлено користувачем Nadijka 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Діє чи ні? Яким законом затверджено? Хто, як нараховує?
Діє.
Минимальная заработная плата является государственной социальной гарантией, то ее применение в установленных законом размерах является обязательным для любого работодателя, в том числе и физического лица - предпринимателя, использующего наемный труд.
Если работник отработал месячную норму, работодатель обязан выплатить ему основную заработную плату в размере не меньше, чем размер минимальной заработной платы.
Согласно КЗоТ, Закона об оплате труда , Закона о Госбюджете 2009.


Может, так и есть мин ЗП 605 грн, прожиточный минимум 669 грн, а вот если человек полностью отработал месяц, то у него ЗП не должна быть меньше чем 605 грн
С 01.10.2009 вступил в силу ЗУ о том, что минимальная з/п не может быть ниже прожиточного минимума. Хочу также напомнить, что действует на сегодня Генеральное соглашения, в котором написано, что за неквалифицированный труд платим : минимальная з/п +20%. (Так что даже курьер должен получать как минимум 802,8). Для фондов это соглашения как красная тряпочка.
Предполагалось, что на 01.01.2009 уж сведется наконец прожиточный минимум и минимальная зарплата. Но в реальности такое схождение будет только в конце 2009 и то только потому, что прожиточный минимум не менялся.

А по поводу Генугоды тут есть интересное такое письмо.


МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 04.07.2008 р. N 435/13/84-08

Про поширення норм Генеральної угоди

Департамент з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянув ваше звернення і в межах компетенції повідомляє.

Чинним в Україні законодавством (стаття 15 Закону України "Про оплату праці", стаття 97 КЗпП України) визначено, що форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами, у т. ч. приватними, самостійно у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами.

Статтею 9 Закону України "Про колективні договори і угоди" встановлено, що положення генеральної, галузевої, регіональної угод діють безпосередньо і є обов'язковими для всіх суб'єктів, що перебувають у сфері дії сторін, які підписали угоду.

Відповідно до статті 3 Закону України "Про колективні договори і угоди" сторонами генеральної угоди виступають: професійні спілки, які об'єдналися для ведення колективних переговорів і укладення генеральної угоди; власники або уповноважені ними органи, які об'єдналися для ведення колективних переговорів і укладення генеральної угоди, на підприємствах яких зайнято більшість найманих працівників держави.

Таким чином, власники підприємств і первинні профспілкові організації не є безпосередніми учасниками колективних переговорів щодо укладення угоди на державному рівні (Генеральної угоди).

Інтереси власників підприємств, установ, організацій всіх форм власності представляють відповідні об'єднання організацій роботодавців з всеукраїнським статусом в особі уповноважених ними органів. Представництво і здійснення захисту прав членів первинних профспілок на державному рівні договірного регулювання трудових і соціально-економічних відносин здійснюють відповідні профспілки, які мають статус всеукраїнських профспілок, в особі уповноважених ними органів.

Отже, якщо представники сторін (через уповноважених осіб), які представляють інтереси підприємства, брали участь у підписанні Генеральної угоди (або згодом приєдналися до цієї угоди), то її норми є обов'язковими під час укладення колективного договору.

В іншому випадку для підприємств, які при укладенні угоди не були представлені уповноваженими представниками зі сторони власника і сторони профспілки, умови і розміри оплати праці встановлюються з дотриманням мінімальних гарантій, встановлених законодавством України, зокрема розміру мінімальної заробітної плати, оплати за роботу у нічний час, святкові та неробочі дні, надурочну роботу тощо.

Разом з тим слід зазначити, що законодавство не забороняє суб'єктам (підприємствам) різних форм власності застосовувати під час укладення колективного договору норми Генеральної угоди або положення галузевої угоди, до якої підприємство належить за характером виробництва.

 

Директор Департаменту 
О. Товстенко 
так я не поняла,должна бы ть минимальная 605 при начислениее или 605,00 к выдаче?
Колективний договір (КД) необхідно укладати ч/з те, що він сприяє стабільності, високопродуктивній діяльності підприємства, створенню надійної основи соціального захисту працівників ,уникненню трудових конфліктів. Проте, Конвенцією Міжнародної організації праці передбачено укладання КД на добровільних засадах. Ст.8 Кодексу законів про працю вказує на те, що якщо міжнародна угода, в яких бере участь Україна, встановлено інші правила, ніж ті, що містяться в українському законодавстві про працю, то застосовуються правила міжнародного договору або угоди. І в нашому чинному законодавстві відсутня норма, що передбачає відповідальність за відсутність КД!!!
З нашими законами на заскучаєш...Старий порядок, який дозволяв переглядати прожитковий мінімум та мінімальну зарплату згідно з показниками, затвердженими у законі про Державний бюджет на відповідний рік з урахуванням прогнозованого рівня інфляції, вже не діє, а нового порядку, який би визначав правила обчислення базових соціальних стандартів та границій, не встановлено. Залишається надіятися, що "вчорашне звернення нашого "любого" Президента до народу і до депутатів внести поправки до БЮДЖЕТУ на 2009р" щось змінить...

ТеТЯНА
Всім дякую. Але ви не зрозуміли. Хотіла почути хто нараховує не 605, а 669.
Мінімальна заробітна плата не може бути нижчою за прожитковий мінімум = (669) нараховуємо.

- Если путь ведет к цели, то безразлично какова его длина...
Интересно, налоговая будет учитывать этот Закон, проверяя 1-дф...

******************************************************
Давайте жить дружно и помогать друг другу! winking smiley
подскажите, у меня по начислению 1000грн, к выплате 819,40 - согласно повышению прожиткового минимума и мин. зарплате, мне надо повышать начисления? или нет?
Зачем? Единственное, может есть индексация, смотря какой базовый месяц
А якщо працівник працює на 0,5 ставки, то нарахована ЗП може бути менша за мінімальну, так?
Мінімальна заробітна плата не може бути нижчою за прожитковий мінімум

а что, разве они не сравнялись?
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00040300000000004