Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

рядок 20.1 декларації з ПДВ за лютий 2015

Відправлено користувачем natalka_l 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вирішила створити окрему тему по даному питанню, щоб не загубилось в інших проблемах СЕА.

І так, що ми маємо на сьогодні: деякі бухгалтера/директора/аудитори возмущаються, а від ДФС ніякої реакції... Чому написала "деякі", тому що, почула від інших, що наші вимоги, щодо збільшення реєстраційної суми на суму в р.20.1, не законні.
Тепер детальніше по проблемі.
В процесі спілкування з аудитором і роз'ясненням проблеми "на пальцях" юристам, довелось ще декілька раз вернутись до нормативки:
Кодекс:
Quote

«33. За вибором платника податку, який він відображає у заяві, що подається у складі податкової декларації, непогашені залишки сум податку на додану вартість, що були заявлені платниками податку до бюджетного відшкодування за звітні (податкові) періоди до 1 лютого 2015 року, задекларовані до бюджетного відшкодування за звітні (податкові) періоди до 1 лютого 2015 року в рахунок зменшення податкових зобов’язань з податку на додану вартість наступних звітних (податкових) періодів, від’ємне значення суми, розрахованої згідно з пунктом 200.1 статті 200 цього Кодексу, та залишок від’ємного значення попередніх звітних (податкових) періодів після бюджетного відшкодування, задекларовані платниками податку за звітні (податкові) періоди до 1 лютого 2015 року:
а) або без проведення перевірок, передбачених статтею 200 цього Кодексу, збільшують розмір суми податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, визначену пунктом 200-1.3 статті 200-1 цього Кодексу, з одночасним збільшенням розміру суми податкового кредиту у податковій декларації за звітний (податковий) період, в якому було здійснено таке збільшення.
...
В Кодексі чітко зазначено що всі непогашені залишки ПДВ (і р.19 січня і р.24 січня; і невикористана сума з р.23.2) на 01.02.2015 ми можемо використати для збільшення реєстраційної суми з одночасним збільшенням кредиту. Ось ця фраза "одночасне збільшення кредиту" досить цікава. Звичайно, коли я чую словосполучення "податковий кредит" я відразу асоціюю його з ІІ розділом декларації. В даному випадку мався на увазі ІІІ розділ декларації.
Звичайно ніхто з нас не розумів як це робити на практиці, тим більше з появою нової форми декларації з ПДВ. І тут з’явився цей жахливий лист ДФСУ від 06.03.2015 р. № 7796/7/99-99-19-03-02-17 (який надісланий до виконання всім структурним підрозділам ДФС), яким ДФСУ, порушуючи норми Кодексу, обмежує збільшення реєстраційної суми:

Quote

«Таким чином, до декларації за лютий 2015 року (рядок 20.1) можуть бути включені суми непогашених станом на 01.02.2015 залишків від'ємного значення попередніх податкових періодів, задекларовані у рядках 20.2 та 24 декларації за січень 2015 року, у розмірі, що не перевищує позитивне значення різниці між сумою податкового зобов’язання та податкового кредиту звітного періоду лютий 2015 року (рядок 18). Вказана сума не обліковується у додатку 2 (Д2) до декларації та не може бути врахована у збільшення реєстраційної суми та заявлена до бюджетного відшкодування.»

Більшість з нас, не задумуючись, заповнила нову декларацію відповідно до даного листа… Але ж листи ДФСУ не є нормативно-правовими актами, та не можуть вносити зміни до податкового законодавства. В результаті, сума з рядка 20.1 не враховується у формулі для розрахунку реєстраційної суми, і всі платники ПДВ, що в декларації з ПДВ за лютий 2015 (чи в уточнюючому розрахунку з ПДВ за лютий 2015 року) заповнили рядок 20.1, на суму ПДВ в рядку 20.1 мають занижену реєстраційну суму в СЕА.

Почитавши повідомлення на різних форумах, бачу що всі чекають поки ДФСУ сама збільшить їм реєстраційну суму. Думаю що цього не буде!!! – так як такі дії не передбачені в Кодексі. В Кодексі передбачене збільшення реєстраційної суми на 1/12 середньомісячного платежу, на переплати на 01.07.2015, але не на збільшення по р.20.1

Ще раз вертаюсь до Кодексу
Quote

«..33. За вибором платника податку, який він відображає у заяві, що подається у складі податкової декларації…».
От воно що, ми самі повинні були визначити правильну суму збільшення і в абзаці «а» додатка 2 ставити як мінімум суму значень гр.14 таблиці 1 додатка 2 та рядка 20.1 деки з ПДВ. А зараз звичайно, якщо ми будемо вимагати в податкової збільшити нам реєстраційну суму на суму р.20.1, вони можуть сказати що Ви самі її не заявляли, і збільшили вони нам реєстраційну суму саме на те значення яке ми заявили… Вроді і оскаржувати в ДФСУ чи в суді немає що…

Тепер щодо «фрази з одночасним збільшенням податкового кредиту». На прикладі буде наглядніше. Припустимо є підприємство в якого залишок непогашеного ПДВ на 01.02.2015 – 10 млн. За лютий 2015 року р.18 – 3 млн. – в рядку 20.1 – також 3 млн., в ІV розділі деки - 7 млн. Виходить що «збільшення податкового кредиту» в мене відбулось в лютому 2015 (3 млн. ж потрапило в р.20.1), а одночасне збільшення реєстраційної суми на 3 млн.грн. не відбулось. Далі, 30.03.2015 так як і у всіх відбулося збільшення реєстраційної суми на 7 млн.грн., і в деці за березень 2015 року ці 7 млн. потрапили також в ІІІ розділ.

Абсолютно всі мої опоненти, які не погоджуються з моєю точкою зору (а це і ДФС і аудитори-не понятно на кого працюють ))), аргументовували свою позицію тим, що ми вже використали ці 3 млн. в деці за лютий і вони відповідно «погасилися». На мої зауваження що потрібно брати «непогашене» на 01.02.2015, а не на 01.03.2015 відповідей ніяких немає. Тобто основний їх аргумент – ну Ви ж скористались, ну Ви ж використали. Я погоджуюсь з ними, що ми використали цю суму по декларації з ПДВ!, але ж не по сумі, що необхідна для реєстрації на рахунку СЕА. А проблема в тому, що вони не можуть/не хочуть в своїй уяві відділити декларацію від реєстраційної суми. Я аналогічно можу сказати що ми суму 7 млн теж ж використали в деках, що були подані після березня 2015 року, коли виникав рядок 18 і що?- але ж ці 7 млн. також потрапили на збільшення реєстраційної суми. А у випадку по сумі 3 млн. в деці ми її використали, але в обрахунок реєстраційної суми вони не потрапили.

Побачивши, що податкова не збирається нічого робити, депутати також не поспішають - вирішила я виправити цю ситуацію сама – подала уточнення за лютий 2015. Уточнення прийняті (як хочеш пробувала, і з заповненою таблицею 1 в додатку 2 і з не заповненою, і щоб сума в гр..14 не перевищувала суму в абз «а») – реєстраційна сума не змінилась… Сьогодні відвідала податкову (спілкувалась не з інспектором winking smiley) – вони рахують що в них все правильно, а ми «скористались». По моєму уточненні, кажуть що заповнено вроді нормально, а чого не збільшується реєстраційна сума не знають, теоретично мала б.

Отакє.

Можливо все вище написане мною, на наступному тижні вже стане не актуальне (якщо формулу все-таки обнулять), але зараз (поки актуально) потрібно щось робити. Принаймні в мене вже є уточнюючий розрахунок і витяг, які хоч якось можна використати як доказову базу під час оскарження. Як мінімум відправлю все вище написане в ДФС (десь були в мене якісь емейли), спочатку на емейл, далі буде видно…
Хто ще щось думає по цьому питанню? – бажано аргументи «за» і «проти». Можливо хтось все-таки зміг подати таке уточнення як я описала вище?
33. За вибором платника податку, який він відображає у заяві, що подається у складі податкової декларації, непогашені залишки сум податку на додану вартість, що були заявлені платниками податку до бюджетного відшкодування за звітні (податкові) періоди до 1 лютого 2015 року, задекларовані до бюджетного відшкодування за звітні (податкові) періоди до 1 лютого 2015 року в рахунок зменшення податкових зобов'язань з податку на додану вартість наступних звітних (податкових) періодів, від'ємне значення суми, розрахованої згідно з пунктом 200.1 статті 200 цього Кодексу, та залишок від'ємного значення попередніх звітних (податкових) періодів після бюджетного відшкодування, задекларовані платниками податку за звітні (податкові) періоди до 1 лютого 2015 року:

я вижу ссылки на стр. 23
Сума, що підлягає бюджетному відшкодуванню (рядок 3 Д3) (рядок 23.1 + рядок 23.2):
"у зменшення податкових зобов'язань з податку на додану вартість наступних звітних (податкових)
періодів"
и 24
"Залишок від'ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається до складу
податкового кредиту наступного податкового періоду (рядок 22 - рядок 23) (значення цього
рядка переноситься до рядка 21.2 декларації наступного звітного (податкового) періоду)"
деки за 01/2015

стр. 20.2 - не вижу прямого указания в НКУ
до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (рядок 19 - рядок 20.1) (значення цього рядка переноситься до рядка 21.1 декларації наступного звітного (податкового) періоду**)

======================================================================
Все вышеуказанное строго мое ИМХО!
Согласна с natalka_l : почему такое избирательное отношение к НК, ведь весь НК используется в формуле, и мы им "скористались". Почему же НК из строки 20.1. не может участвовать в формуле?


Ляля - Оля, нічого не зрозуміла. Уточніть своє питання/тезу ?

Quote
Ляля - Оля
...
я вижу ссылки на стр. 23
...
и 24
...
деки за 01/2015
...
стр. 20.2 - не вижу прямого указания в НКУ

Так як я зрозуміла, то Ви не знаєте що входить реально в "непогашені залишки ПДВ до 01.02.2015"...
Quote
natalka_l
Ляля - Оля, нічого не зрозуміла. Уточніть своє питання/тезу ?

Quote
Ляля - Оля
...
я вижу ссылки на стр. 23
...
и 24
...
деки за 01/2015
...
стр. 20.2 - не вижу прямого указания в НКУ

Так як я зрозуміла, то Ви не знаєте що входить реально в "непогашені залишки ПДВ до 01.02.2015"...
Наталка, не будьте так категоричны. Как по мне, личное мое ИМХО, Вы несколько частично цитируете НКУ.
Я выделила важные участки, связанные с тем, что выделили Вы. Т.е. не просто "непогашені залишки сум податку на додану вартість", а именно, связанные с бюджетным возмещением, а не с решением плательщика увеличить НК следующего периода.
Вырываете фразы из контекста НКУ.
Почему именно так в НКУ - это вопрос не ко мне. Я трактую именно нормы НКУ.
Множество сложноподчиненных предложений в этой норме сбивают с толку. Как и в других нормах, впрочем, тоже.

======================================================================
Все вышеуказанное строго мое ИМХО!
natalka_l, маю аналогічну ситуацію.
Коли прийшла в податкову за консультацією, мені сказали "по секрету", що з приводу ПДВ НІХТО НІЧОГО НЕ ЗНАЄ (!!!), навіть консультаційний відділ, не кажучи вже про інспекторів. Дзвонила в Інформаційно-довідковий департамент (тел. 0-800-501-007), вони взагалі не розуміють запитання. Написала запит на електронну адресу idd@minrd.gov.ua (треба вказати тему листа 6001), тепер чекаю на відповідь.
Так само подала уточнений розрахунок, який був прийнятий, але реєстраційна сума не збільшилась.
Чекаємо...(((
Да ГФСники реально не понимают ситуации. Да, мы воспользовались отрицательным значением сформированным до 01.02 против НО за февраль. Так в формуле должна же была строка под это появиться отдельная. Потому что НО в формуле в полном объеме с 01.02.2015. И небходимо в формуле отразить так же весь НДС который зачитывается по всем операциям против этого НО. Т.е. входящие накл.+ таможня+ полполнение счета+ фактически зачтенный по 20.1 стр. в феврале+ сумма увеличения из дод.2 + овердрафт. А строку 20.1 потеряли. Просто в рабочей группе у ГФС, очевидно какой-то туповатый товарищ руководит, не видит очевидных вещей. Тупо твердят как заводные: вы уже воспользовались! Ну так и НК от поставщиков за февраль уже мы воспользовались и что? Он УЧАСТВУЕТ в расчете строки 2. А сторка 20.1 НЕТ.
Quote
Ляля - Оля
Т.е. не просто "непогашені залишки сум податку на додану вартість", а именно, связанные с бюджетным возмещением, а не с решением плательщика увеличить НК следующего периода.
Вырываете фразы из контекста НКУ.

Це смішно. Те що Ви написали непов'язано навіть між собою. По-перше, там не все повязане з БВ (тільки 2 складові- і я проти цього нічого не маю), а по-друге, рішення платник має прийняти щодо збільшення реєстраційної суми (з одночасним збільшенням ПК на цю суму).
Оля, Ви "не в темі". На практиці не стикались, прочитали, не розібрались і не вникали. Навіть вчорашнє Ваше повідомлення про це свідчить:

Quote
Ляля - Оля
ребята, прошу помочь с простым примером. Коллеге нужна помощь, а я в этот вопрос не вникала, нет у меня минусов.
Заполнение фвральской деки и додатка 2.
В январе стр. 20.2 108,00, в феврале стр 18 157,00, стр 20.1 108, 25.1 49,00.
Я так понимаю, что додаток 2 не нужен? или нужно в додатке два заполнить только шапку с указанием суммы, которую хотим включить в формулу СЭА НДС в размере 108,00 (как стр. 20.2 января)?
или как этот минус января должен учитываться в формуле?

Я не хочу Вам роз'яснювати, тут є люди які на практиці з цим всім стикнулись і прекрасно розуміють про що я пишу. Хотілось би почути їх думку.

А для Вас все таки напишу складові що означає "непогашені залишки сум ПДВ до 01.02.2015" (все з кодексу - п.33):
1. непогашені залишки сум податку на додану вартість, що були заявлені платниками податку до бюджетного відшкодування за звітні (податкові) періоди до 1 лютого 2015 року - при умові якщо Ви відмовляєтесь від нього (від того щоб Вам відшкодували на р/р- передумали). Хоча, якщо читати буквально - то нехай би збільшували і на суму не відшкодованого станом на 01.02.2015р. БВ від якого платники не відмовились.
2. непогашені залишки сум податку на додану вартість, задекларовані до бюджетного відшкодування за звітні (податкові) періоди до 1 лютого 2015 року в рахунок зменшення податкових зобов’язань з податку на додану вартість наступних звітних (податкових) періодів - це все відшкодування в рахунок майбутніх платежів підтверджене і перевірене яке підприємства мали на особовому рахунку і витягнули його з особового в декларацію за лютий 2015 року.
3. від’ємне значення суми, розрахованої згідно з пунктом 200.1 статті 200 цього Кодексу - тут не дуже корректно написано, так як стаття 200.1 має визначати суму податку яка підлягає сплаті (тобто рядок 25), але від'ємною вона не може бути в принципі, а тут мається на увазі 19 (20.2) рядок деки за січень 2015.
4. залишок від’ємного значення попередніх звітних (податкових) періодів після бюджетного відшкодування, задекларовані платниками податку за звітні (податкові) періоди до 1 лютого 2015 року - це 24 рядок декларації за січень 2015 року.

В моєму прикладі що є навела вище всі ці 4 складові дають суму 10 млн.грн. на 01.02.2015р.
Мне не понятно Ваше противостояние после приглашения к дискуссии. Если Вы не готовы видеть мнение, отличное от Вашего, для чего тогда тему создавать? Откуда Вы знаете что в моих деках?

Quote
200.4. При від'ємному значенні суми, розрахованої згідно з пунктом 200.1 цієї статті, така сума:
в) та/або зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.

Вот прямая ссылка в НКУ на стр 20.2 в деке за 01/2015.
Была бы эта ссылка в НКУ - вопросов бы не было.
Я не говорю, что не зачисление стр 20.2 в формулу есть верным. Я говорю, что читая НКУ на данный момент, действительно нет прямого основания ее включать.

======================================================================
Все вышеуказанное строго мое ИМХО!
а когда должна быть сессия, где будут рассматривать обнуление формулы? уверена, что это единственный и самый простой способ выйти из всех проблем с их СЕА)
что значит обнуление? (у меня лимит положительный с 5 нолями)
Quote
Ляля - Оля
Мне не понятно Ваше противостояние после приглашения к дискуссии. Если Вы не готовы видеть мнение, отличное от Вашего, для чего тогда тему создавать? Откуда Вы знаете что в моих деках?
Я просила навести аргументи в кого є "за" і "проти", а Ваші повідомлення для мене взагалі не зрозумілі.... Звідки я знаю що в Ваших деках? - я ж процитувала Ваше ж повідомлення про р.20.2:
Quote
Ляля - Оля
..а я в этот вопрос не вникала, нет у меня минусов.

Quote
Ляля - Оля
Вот прямая ссылка в НКУ на стр 20.2 в деке за 01/2015.
Была бы эта ссылка в НКУ - вопросов бы не было.
Ви про що взагалі? про одну і ту ж саму ссилку? і до чого тут рядок 20.2 деки за січень 2015?

Quote
Ляля - Оля
Я говорю, что читая НКУ на данный момент, действительно нет прямого основания ее включать.
А Ви почитайте ще перехідні положення в Кодексі, а то читаєте лише V розділ.
Quote
natha_lia
а когда должна быть сессия, где будут рассматривать обнуление формулы? уверена, что это единственный и самый простой способ выйти из всех проблем с их СЕА)

Сесія у вівторок, але в понеділок потрібно проконтролювати,
аби погоджувальна рада включила в порядок денний закон
2960 - який дає відстрочку до 01.01.2016 - це проміжне рішення,
задля того аби відстрочити застосування формули - його простіше
всього прийняти за дуже короткий час, який залишився у нас до
часу "Х" - 15-го числа... А вже після прийняття 2960 вимагати
скасування цього брєду...eye rolling smiley

[club.dtkt.com.ua]



Ну і що шо в голові вітер?!
Зате думки завжди свіжі!!!
Наталка, я Вас поняла. Вам лично мое мнение не интересно.
Да, я не вникала, пока меня не попросили помочь. Почему я должна ВАМ это пояснять????
Капец какой-то. Мне еще тут будут указывать что делать.

======================================================================
Все вышеуказанное строго мое ИМХО!
а от і оф.позиція ДФСУ

Quote

Чому формула розрахунку реєстраційної суми не враховує від’ємного значення ПДВ, задекларованого у податковій декларації з ПДВ за січень 2015 року, яке було зараховане у зменшення податкових зобов’язань з ПДВ по податковій декларації з ПДВ за лютий 2015 року?

Якщо непогашений залишок ПДВ по декларації з ПДВ за січень 2015 року (р.20.2 та р.24) був врахований платником у зменшення податкових зобов’язань за лютий 2015 року (рядок 18 декларації), то сума такого залишку вважається погашеною. Така сума не переноситься до додатку 2 декларації за лютий 2015 року та за рахунок такої суми не збільшується реєстраційна сума, оскільки в такому випадку відбудеться подвійне врахування вказаної суми від’ємного значення у складі податкового кредиту за лютий 2015 року та березень 2015 року.
Це суто технічна причина. А чому не можна збільшити реєстраційну суму в лютому не відображаючи її в додатку 2?
колеги, а в когось ще залишився ПДВ на особовому рахунку, який не задекларували в лютому 2015р.?
виходить, що в зв'язку з зміною форми вже не буде можливості його задекларувати...
Не думаю. Максимум залишилось БВ на рахунок, або переплата по уточненнях.
А у Вас що залишилось?
в мене сума бюджетного відшкодування, яку нам при перевірці перенесли з р.24 в "бюджетне відшкодування в рахунок майбутніх платежів" по формі В2., тут ще знайшла листа ДФС, де прямо вказано, що таке не можна декларувати, дивно sad smiley


У такому випадку відповідно до повідомлення-рішення форми "В2" проводилось нарахування в КОР (збільшення суми ПДВ за результатами перевірки контролюючого органу). Ця сума ПДВ використовувалася для зменшення податкових зобов'язань у наступних звітних (податкових) періодах, не підпадала під зміну напрямку відшкодування і не могла бути відшкодованою на рахунок платника у банку.
Перенесення суми ПДВ, нарахованої в КОР відповідно до повідомлення-рішення форми "В2", до гр. 4 таблиці 1 додатка 2 до декларації з ПДВ (тобто до складу сум ПДВ, задекларованих до бюджетного відшкодування в рахунок зменшення податкових зобов'язань у наступних звітних (податкових) періодах) призведе до можливої зміни шляхів повернення (напрямку відшкодування) такої суми.
Враховуючи наведене, а також те, що таблиця 1 додатка 2 до декларації з ПДВ не передбачає внесення відомостей з КОР щодо сум ПДВ, які платником не декларувались, Департамент оподаткування юридичних осіб ДФС України вважає за доцільне не враховувати суми ПДВ, нараховані відповідно до повідомлення-рішення форми "В2" у податковій декларації з ПДВ, керуючись тим, що закони та інші нормативно-правові акти відповідно до статті 58 Конституції України не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи (можливість недотримання добровільно прийнятого рішення не є відповідальністю особи).
на консультаційній лінії сказали, що по старій формі щеки ще можно було уточнити, по аналогії з р.23.2, а тепер лише якщо буде УР, де збільшуються зобов'язання і буде зараховуватись з цією сумою на особовому рахунку
Нда, а де Ви були з 02.2015 по 12.2015?
Ну якщо це було БВ в майбутні - то на р/р вам не повернуть (якщо заяву написати по старому, як до СЕА було) ну і в СЕА не зрозуміло чи перекинуть.
А у Вас випадково ця сума не відображалась в витязі з СЕА на 01.07.2015 в рядку 11?
smiling smiley та да, думали, що самі хитрі
ні, не відображалось, не переплата
тільки по УР
дякую, що відгукнулись
тоже про р11 подумала (не написала), ее же нужно было в деку перетащить
Quote
ELNik
smiling smiley та да, думали, що самі хитрі
ні, не відображалось, не переплата
тільки по УР
дякую, що відгукнулись

написала в приват
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00042600000000004