Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму :: по порталу

приобретение ноутбука

Відправлено користувачем bonyblu 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
стоимость ноута 6400 с ндс, без ндс 5332 грн. Подскажите-объясните, пжл, своими словами, КТО может, без ссылок на статьи, ибо читала, путаюсь...Мы плательщики налога на прибыль, до 20 млн грн. , малое предпр. ЧТО делаеть с этим ноутом? Спасибо
Если Вы плательщики НДС, первоначальная стоимость ноута 5332, меньше 6000, следовательно его можно отнести к МНМА. Приход на счет 153, ввод в эксплуатацию на счет 112.
Quote
Blick
Если Вы плательщики НДС, первоначальная стоимость ноута 5332, меньше 6000, следовательно его можно отнести к МНМА. Приход на счет 153, ввод в эксплуатацию на счет 112.

т.е. я могу сразу самортизировать на 100%. но на балансе будут весеть...так? Это бухучет. А прибыль тогда не пойму? Зачем расписывают "учет налога на прибыль", если все равно она считается на основе баланса (бухучета)? [news.dtkt.ua]


Статью не читала, нет доступа, но видимо там расписывают для тех, у кого доход больше 20 млн и кто разницы считает. А малышам сразу на затраты и все.
Quote
Blick
Статью не читала, нет доступа, но видимо там расписывают для тех, у кого доход больше 20 млн и кто разницы считает. А малышам сразу на затраты и все.

Податок на прибуток. Оскільки з 01.01.2015 року за п. 134.1 ПКУ об’єктом оподаткування податком на прибуток є скоригований фінрезультат, який визначено на підставі П(С)БО або МСФЗ, на податкові різниці у разі їх застосування. Тому в першу чергу потрібно відштовхуватися від правил відображення господарських операцій в бухобліку.
Про обік МНМА ми вже визначили вище.
Але тепер дізнаємося про долю тих платників податку на прибуток, які за минулий звітний рік отримали дохід понад 20 млн грн або у разі самостійного прийняття рішення щодо коригування на податкові різниці.

Відповідно до ст. 138 ПКУ такі платники податку на прибуток мають коригувати фінрезультат на різниці, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів.

Але таке коригування стосується амортизації виключно основних засобів або нематеріальних активів. А оскільки МНМА не належать до основних засобів для цілей ПКУ, то різниці, які визначаються згідно зі ст. 138 ПКУ, за такими активами у платника не виникають. Такої ж думки дотримуються й податківці не лише у своїх індивідуальних податкових консультаціях (зокрема, див. листи ДФСУ від 18.07.2016 р. №15394/6/99-99-15-02-02-15, від 12.07.2016 р. №15072/6/99-99-15-02-02-15, від 06.05.2016 р. №10168/6/99-99-15-02-02-15), а й в підкатегорії 102.05 ресурсу «ЗІР».

Щоправда, в той же час чинною у ресурсі «ЗІР» (підкатегорія 102.05) залишається відповідь щодо нарахування амортизації по МНМА у податковому обліку для суб’єктів господарювання, що ведуть облік по МСФЗ.

У зв’язку із цим виникають питання щодо заповнення декларації з податку на прибуток, а саме додатків РІ та АМ.
Судячи із роз’яснень податківців, амортизація МНМА в додаток РІ не повинна потрапляти - ні бухгалтерська, ні податкова. Адже як для збільшення фінрезультату на бухамортизацію, так і для його зменшення на податкову амортизації у ст. 138 ПКУ згадано лише про «основні засоби», які слід в обох випадках тлумачити за визначенням, наведеним у ПКУ.

Що ж стосується Додатку АМ, то він містить інформацію по 11 групі (МНМА). Втім, відповідно до самої шапки цього додатку – Додаток АМ складається до рядка 1.2.1 додатка РІ, тобто податкової амортизації. А як самі податківці роз’яснюють, у МНМА немає амортизації у податковому обліку. Тому, вважаємо, що й додаток АМ не потрібно заповнювати.

У зв’язку із недосконалістю додатка АМ радимо разом із податковою декларацією подати доповнення із поясненням щодо не заповнення додатку АМ на підставі ст. 46 ПКУ.

Якщо показати амортизацію МНМА як за рядком 1.1.1 додатка РІ (бухгалтерська амортизація), так і за рядком А11 додатка АМ (податкова амортизація), то:

по-перше, у такому випадку підприємство буде занижувати об’єкт оподаткування на суму податкової амортизації «негосподарських» МНМА,

по-друге, існує ризик «зняття» контролюючими органами витрат по податковій амортизації, адже відповідно до їх роз’яснень її немає для МНМА.

Але з метою податкового обліку основних засобів потрібно дотримуватися вартісного показника для визнання активів ОЗ у розмірі 6000 грн, встановленого пп. 14.1.138 ПКУ. Тому, якщо підприємство все ж таки в бухобліку визнає інший вартісний показник ОЗ, то у такого платника у разі застосування податкових різниць виникнуть різниці при нарахуванні їх амортизації.

За пп. 138.3.1 ПКУ розрахунок амортизації основних засобів здійснюється відповідно до П(С)БО або МСФЗ з урахуванням обмежень, встановлених пп. 14.1.138, 138.3.2-138.3.4 ПКУ. При такому розрахунку застосовуються методи нарахування амортизації, передбачені НП(С)БО, крім "виробничого" методу.

За п. 138.1 ПКУ фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму нарахованої амортизації ОЗ відповідно до П(С)БО або МСФЗ, а зменшується на суму розрахованої амортизації основних засобів відповідно до п. 138.3 ПКУ.
Quote
Blick
Статью не читала, нет доступа, но видимо там расписывают для тех, у кого доход больше 20 млн и кто разницы считает. А малышам сразу на затраты и все.

ну я так..- отправила статью, чтоб убедится. Сппасибо. Т.е. можно сразу на затраты..
Можно сразу на затраты.
Но вы еще в свою учетную политику загляните.
Может там еще 1600, тогда нельзя.
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.000415