Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму :: по порталу

в какой период включать в декларацию НДС разблокированные входящие налоговые?

Відправлено користувачем любаша 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
добрый день. ноябрьскую входящую налоговую разблокировали 02.01.23 .поставщики кидали на регистрацию вовремя и через запыт вытянула налоговую ,там дата регистрации стоит 29.11. Вопрос, могу ли я включить в декабрьскую декларацию это НК? или только датой разблокировки? тобиш в январь...
В якому місяці до складу податкового кредиту підприємство має право включити розблоковану податкову накладну від постачальника?

Якщо коротко, то:

Після прийняття в установленому порядку та набрання чинності рішення про реєстрацію ПН, покупець має право включити її до складу податкового кредиту в місяці реєстрації або протягом 365 календарних днів з дати її складання. В разі зупинення реєстрації ПН / РК в ЄРПН ці 365 днів перериваються на період зупинення реєстрації таких ПН / РК.

Що нам каже законодавство?

Відповідно до п.10 ст. 201 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів / послуг продавець зобов’язаний в установлені терміни скласти податкову накладну та зареєструвати її в ЄДРПН. Після прийняття та набрання чинності рішення про реєстрацію ПН (або РК) в ЄРПН, документ реєструється тією датою,якою він був відправлений в ДПС з метою реєстрації. Ця дата зафіксована в квитанції до ПН.




Згідно з п.19 Порядку ведення єдиного реєстру податкових накладних ПН або РК, реєстрацію яких зупинено, реєструються у день прийняття в установленому порядку та набрання чинності рішення про реєстрацію. Одночасно, п.12 Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН / РК в ЄДРПН визначено, що рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН / РК в Реєстрі набирає чинності в день прийняття відповідного рішення.

Це означає, що покупець має право включити таку ПН до податкового періоду, в якому її було складено, у разі якщо вона була вчасно відправлена на реєстрацію, або протягом 365 днів, починаючи з дати складання такої ПН (ст. 198 ПКУ).

Якщо податкова накладна була подана на реєстрацію несвоєчасно із порушенням терміну, установленого п.10 ст. 201 ПКУ, після розблокування вона може бути відображена в декларації покупця в періоді розблокування або будь-якому наступному звітному періоді протягом 365 календарних днів з дня її складання. Таким чином, щоб включити до податкового кредиту такі розблоковані накладні, покупець не зобов’язаний коригувати декларації за попередні періоди. У випадку, якщо була виявлена помилка, або було отримано РК до того періоду, в якому було складено таку ПН, а потім і розблоковано, таку ПН можна включити до декларації за той податковий період.

Якщо продавець встигає розблокувати ПН до граничного терміну звітування з ПДВ, то покупець має право включити такий документ до поточного звітного періоду, або в інший наступний місяць.

В разі зупинення реєстрації ПН / РК в ЄРПН згідно з п.16 ст. 201 ПКУ, перебіг строків, зазначених у п.6 ст. 198 ПКУ (а саме, 365 календарних днів), переривається на період зупинення реєстрації таких ПН / РК.


Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00037900000000002