Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

Практика проверок - входящие налоговые накладные

Відправлено користувачем Монна Нонна 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Сторінка 1 з 3    Сторінки: 123Наступна
Интересуют меня вести с полей по данному вопросу.
Как глубоко "геологи" копают правильность оформления входящих налоговых накладных:
1. наименование покупателя - строго согласно свидетельству НДС ТОВ "Рога и котыпа" или они пропускают такие варианты как Рога и копыта ТОВ?
2. адрес покупателя
3. единицы измерения по услугам - "грн." и "послуга"
4. дописывание ручкой недостающих реквизитов
5. прочие мелочи?

Придраться на 150% ко входящей НН я и сама умею.... а сейчас готовлю первичку по налоговому кредиту к проверке, и вижу кучу вот таких досадных мелочей. Если придираться, то треть НН заменять надо...
СтОит эта игра свеч или не совсем?
скажу Вам по поводу п.4, придирались, не смотря на то, что сумма была, мягко скажем, незначительная.

__________________________________________________

Не позволяй своим ушам слышать то, чего не видели твои глаза


а придрались = сняли НК , или просто повоняли ?
Юль,
Дело случая...
У меня не придирались ни по одному пункту, хотя на одной из проверок инспектор взяла в руки, практически,каждую из не одной тысячи, проверяемых НН . А у знакомых из-за сокращенного названия были очень крупные неприятности...
Клотильда Автор строк:
-------------------------------------------------------
> а придрались = сняли НК , или просто повоняли ?
хотели снять, но мы быстренько предоставили им нормальную НН(благо поставщики пошли нам навстречу), но может это прокатило из-за маленькой суммы.

__________________________________________________

Не позволяй своим ушам слышать то, чего не видели твои глаза
Клотильда Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> а придрались = сняли НК , или просто повоняли ?

да, меня эт тоже интересует smiling smiley
Вонь-то мы выдержим, а вот НК будет жалко smiling smiley)))
БОюсь ошибиться, но вроде сняли. Но они больше другого ничего не смогли найти, поэтому хоть что-то им нужно было.
Всё зависит от трудолюбия геолога и от объема документации

********************************************************************************************************************


Никогда не ожидай беды и не беспокойся о том, чего, может быть, никогда и не будет. Держись поближе к солнечному свету. (Бенджамин Франклин)
По пункту 1 и 4 было несколько судебных решений в пользу налогоплательщика и разъяснений, что это не есть нарушение.
У меня в последнюю проверку, даже не смотрели налоговые накладные.
Всю проверку писали акт, таблицы составляли. Договоры изучали и под микроскопом смотрели спорные на их взгляд, операции, делали свои умозаключения, типа это не расход, а покраска облаков. Я посоветовала , написать эту фразу в акте...
Проверку продлевали, так как написать акт сейчас за 20 дней невозможно.
Татьяна,возможно, это был период когда они на это дело обращали вниминие и поголовно придирались (по п.1 ) , а потом было разъяснение о том , что можно сокращенное названее (ТОВ ) как в уставе.
Не придирались, как не странно. Смотрели только, чтобы все необходимые реквизиты были, но их никто не сверял. На допись ручкой не реагировали.

1. ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ від 30.12.2005 р. N 26268/7/16-1117

7. Приватне підприємство "Кара-Кум" у виданій податковій накладній вказало назву постачальника так: ПП "Кара-Кум". Чи суттєво це при включенні суми ПДВ до податкового кредиту?

З урахуванням положень підпункту в) підпункту 7.2.1 пункту 7.2 статті 7 Закону у податковій накладній вказується повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи, або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість.

Отже, якщо платником податку вказано скорочено його назву, зазначену у статутних документах, а не повну, порушення податкового законодавства відсутнє.

2. ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

УХВАЛА

від 27 липня 2006 року

"..Рішення контролюючого органу вмотивоване порушенням ТОВ "Львівзовніштранс" підпункту 7.4.5 пункту 7.4 ст. 7 Закону України "Про податок на додану вартість", оскільки позивачем було включено до податкового кредиту витрати із сплати податку на додану вартість, на підставі податкових накладних, оформлених з порушенням підпунктів "є", "ж", "д" підпункту 7.2.1 пункту 7.2 ст. 7 цього Закону, відповідно до яких податкова накладна має містити зазначені окремими рядками, зокрема, місце розташування юридичної особи або місце податкової адреси фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість; опис (номенклатуру) товарів (робіт, послуг) та їх кількість (обсяг, об'єм); ціну поставки без врахування податку.

Згідно підпункту 7.2.3 цього ж пункту податкова накладна складається у момент виникнення податкових зобов'язань продавця у двох примірниках. Оригінал податкової накладної надається покупцю, копія залишається у продавця товарів (робіт, послуг). Податкова накладна є звітним податковим документом і одночасно розрахунковим документом.

Платники податку повинні зберігати податкові накладні протягом строку, передбаченого законодавством для зобов'язань із сплати податків.

Підпунктом 7.2.6 цього пункту передбачено, що податкова накладна видається в разі продажу товарів (робіт, послуг) покупцю на його вимогу.

У разі порушення продавцем порядку виписування податкової накладної на вимогу покупця останній має право звернутися до кінця поточного податкового періоду з відповідною заявою до органу державної податкової служби за своїм місцезнаходженням. До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують придбання товарів (робіт, послуг). Своєчасно подана заява є підставою для включення до податкового кредиту сум податку на додану вартість, сплаченої у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг).

Визначення законодавцем юридичного значення податкової накладної, встановлення порядку видачі та вимог щодо її формального змісту дає підстави для висновку, що дотримання платником податку зазначеного порядку і форми податкової накладної є обов'язковою умовою для набуття податковою накладною юридичного значення, а отже і підстави, з якою підпункт 7.4.5 пункту 7.4 ст. 7 Закону України "Про податок на додану вартість" пов'язує право платника податку на включення до податкового кредиту витрат по сплаті податку.

Задовольняючи позов, суд першої інстанції, з висновками якого погодився і апеляційний господарський суд, виходив з того, що формуючи податковий кредит на підставі податкових накладних, вказаних відповідачем у акті перевірки як такі, що не відповідають вимогам підпунктів "є", "д", "ж" підпункту 7.2.1 пункту 7.2 ст. 7 Закону України "Про податок на додану вартість", позивач не порушив чинне законодавство. При цьому суд апеляційної інстанції обґрунтовував свій висновок посиланням на пункт 5 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПА України від 30.05.97 N 165, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23.06.97 за N 233/2037, яким встановлені підстави фіктивності та недійсності податкової накладної, відмінні від дефекту форми останньої.

Однак, з таким висновком суду апеляційної інстанції погодитися не можна, оскільки він зроблений без врахування вимог вищезазначених норм матеріального права.

Висновок же суду про заповнення відповідно до чинного законодавства податкових накладних, на підставі яких позивачем був сформований податковий кредит в сумі, що стосується спору, зроблений без дотримання вимог ст. 43 ГПК України, за правилами якого здійснювався розгляд справи, оскільки з наявних у справі копій податкових накладних вбачається, що не всі з них містять адресу місцезнаходження покупця (або містять різні адреси місцезнаходження покупця в одному звітному податковому періоді), кількість (об'єм, обсяги) проданих товарів (робіт, послуг), ціну продажу без урахування ПДВ, обов'язковість зазначення яких у податковій накладній передбачена підпунктами "д", "є", "ж" підпункту 7.2.1 пункту 7.2 ст. 7 Закону України "Про податок на додану вартість".

З огляду на межі касаційного перегляду справи, вказане порушення судом норми процесуального права, як таке, що призвело до прийняття неправильних судових рішень, є підставою для скасування останніх з передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції. "

3.ГОСУДАРСТВЕННАЯ НАЛОГОВАЯ АДМИНИСТРАЦИЯ УКРАИНЫ

ПИСЬМО

от 02.12.2005 г. N 24078/7/16-1117

"Подпунктом "е" подпункта 7.2.1 пункта 7.2 статьи 7 Закона Украины от 03.04.97 N 168/97-ВР "О налоге на добавленную стоимость" с изменениями и дополнениями (далее - Закон) определено, что налоговая накладная должна содержать, в частности, количество (объем) товаров (услуг).

При этом плательщики налога могут предоставлять услуги, не имеющие таких показателей, а измеряемые только в стоимостном выражении.

Исходя из положений абзаца второго пункта 12.4 Порядка заполнения налоговой накладной, утвержденного приказом Государственной налоговой администрации Украины от 30.05.97 N 165, зарегистрированного в Министерстве юстиции Украины 23.06.97 за N 233/2037, в случае предоставления услуг, измеряемых только в стоимостном выражении, в графе 5 указывается "услуги"; если налоговая накладная выписывается на операцию, когда база налогообложения определяется с учетом суммы процентов, - в графе 5 указывается "проценты". При этом в графе 4 налоговой накладной, в которой указывается единица измерения товара (услуги), необходимо указать "грн". "

4.
Журнал «Вісник податкової служби України»
Передплатні індекси – 22599 (укр.), 22600 (рос.)
Е-mail: mail@visnuk.com.ua
Тел.: (044) 501-06-43
[www.visnuk.com.ua]

? Чи вважається податкова накладна недійсною, якщо до неї вписано номер телефону покупця, та чи потрібно вимагати у продавця заміну податкової накладної з усіма необхідними реквізитами?

(м. Київ, електронна пошта)

 

Відповідно до пп. 7.2.1 п. 7.2 ст. 7 Закону «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (зі змінами та доповненнями) платник податку зобов'язаний надати покупцю податкову накладну, що має містити зазначені окремими рядками:

порядковий номер податкової накладної;

дату виписування податкової накладної;

повну або скорочену назву, зазначену у статутних документах юридичної особи, або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ;

податковий номер платника податку (продавця та покупця);

місце розташування юридичної особи або місце податкової адреси фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ;

опис (номенклатуру) товарів (робіт, послуг) та їх кількість (обсяг, об'єм);

повну або скорочену назву, зазначену у статутних документах отримувача;

ціну поставки без урахування податку;

ставку податку та відповідну суму податку в цифровому значенні;

загальну суму коштів, що підлягають сплаті, з урахуванням податку.

Але п. 2 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПА України «Про затвердження форми податкової накладної та порядку її заповнення» від 30.05.97 р. № 165 (зареєстровано в Мін'юсті України 23.06.97 р. за № 233/2037, зі змінами та доповненнями), визначено, що податкова накладна може друкуватися поліграфічним методом, за допомогою комп'ютера або іншим методом.

Отже, вписаний власноруч номер телефону у податкову накладну не можна вважати порушенням порядку заповнення податкової накладної.

 5. Случаи пишиsmiling smiley  
не дивилися зовсім.
Більшість наших покупців, які просять замінити податкову забувать повідомити про зміну № свідоцтва, або адреси, але траплялися ті, хто просив писати зовсім повну назву як у свідоцтві.

________________
Just do it!!!
Спасибо всем smiling smiley

А что насчет того, как я написала в п. 1, когда пишут назву без кавычек, а всякие ПП и ТОВ - в конце? Как 1С-неги советуют?
Т.е. назва выглядит как

Рога и копыта ТОВ

Повбывала б.... sad smiley

Аня, по п. 5 -
- заполнение на русском языке
- хрэстыкы "оригинал-копия" не там стоят
- печатка "для документов"
- факсимиле
а, и еще номера через дроби и прочие иные матюги, кроме цифр smiling smiley
еще наличие надписи "дубликат"

Как я вижу, фантазия у народа просто безгранична smiling smiley
Монна Нонна Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> еще наличие надписи "дубликат"
>
> Как я вижу, фантазия у народа просто безгранична
> smiling smiley

Это нормально. Ставится при восставновлении по утере, действительна.
"Геологи" бурят на свое усмотрение, иногда дается команда свыше на определенные ...хз факты...если придираются к НН, то ты имееш право до конца проверки предоставить исправленную НН, ручкой дописывается все, чего не хватает - объясняется неумением обращатся с принтером того персонала и все!!!, надпись "дубликат" елементарно срезается вместе с куском НН канцелярским ножом... как правило, в суде выигрываются все дела по поводу заполнения НН.
не принципиально, дописывать даже нужно иногда.

Бывают проблемы с -печатка "для документов",- факсимиле smiling smiley но ты и сама все знаешь smiling smiley)))

Проблему если захотеть можно создать всегда. У меня вчера был предварит заседание админ суду. Никчемний правочин. + дод 5 не совпадает с данными дод 5 контрагента...
Но! все совпадает и соответствует, -контрагент предоставил копии своих дек и дод 5.
При всей правоте предприятия, админ обжалование городской и обл ДПИ - результата нет.

А ты говоришь о таких "мелочах" smiling smiley

_________________________________________

Говорят, улыбка - лучшее оружие ....
Я киллер! smiling smiley smiling smiley smiling smiley
Бенвенута Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> Монна Нонна Автор рядків:
> --------------------------------------------------
> -----
> > еще наличие надписи "дубликат"
> >
> > Как я вижу, фантазия у народа просто
> безгранична
> > smiling smiley
>
> Это нормально. Ставится при восставновлении по
> утере, действительна.

Иногда возникает вопрос, когда в структуре предприятия существуют структурные подразделения, филии, вот тогда лучше просто уничтожить надпись - просто обрезать ее, ее в основном пишут сверху листа.
А такое "обрезанное название", как

Рога и копыта ТОВ
?

Кавычки я допустим сама нарисую, а еще мне кажется, что от перестановки слагаемых сумма не меняется, т.е.
"Рога и копыта" ТОВ = ТОВ "Рога и копыта"
smiling smiley
а?
хрэстыкы "оригинал-копия" не там стоят

я сама ставлю такие крестики от руки
так хрестик не тот значит это не тот экземпляр вобще ,чужой smiling smiley
Михаил Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> так хрестик не тот значит это не тот экземпляр
> вобще ,чужой smiling smiley

ню-ню, во-во smiling smiley И ваще это не наша налоговая накладная, а ее копия smiling smiley)))
Монна Нонна Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> а, и еще номера через дроби и прочие иные матюги,
> кроме цифр smiling smiley

Номера через дроби и коды - только филиалы и обособленные подразделения.
Русский язык -нормально.

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 15.08.2003 р. N 12846/7/15-2317-22

ДПА України розглянула лист щодо роз'яснення питань застосування окремих норм чинного законодавства з ПДВ і повідомляє таке.

Порядок заповнення податкової накладної з ПДВ регулюється наказом ДПА від 30.05.97 р. N 165 "Про затвердження форм податкової накладної, книги обліку придбання та книги обліку продажу товарів (робіт, послуг), порядку їх заповнення", який зареєстровано в Мін'юсті України 23.06.97 р. N 233/2037 (з урахуванням внесених змін).

Пунктом 12.4 Порядку передбачено, що в графі 5 необхідно зазначати кількість (об'єм, обсяг) поставки товарів, виконання робіт, надання послуг.

Практика застосування положень вищезазначеного наказу свідчить про те, що окремі послуги мають лише грошову форму вимірювання, а тому за наявності таких обставин в графі 5 податкової накладної повинен проставлятися прочерк.

Щодо питання стосовно мови, на якій необхідно заповнювати податкову накладну, то в цілому ні чинним законодавством з питань оподаткування, ні, зокрема, пп. 7.2.1 ст. 7 Закону України "Про податок на додану вартість", який містить перелік даних, що в обов'язковому порядку вносяться в податкову накладну при її заповненні, не передбачено норми (вимоги), яка б встановлювала обов'язковість застосування державної української мови при її заповненні.

Конституція України передбачає, що застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом. Нині цю функцію виконує Закон УРСР від 28.10.89 р. N 8312-XI "Про мови в Українській РСР" (із змінами і доповненнями, внесеними Законами України від 28.02.95 p. N 75/95-ВР, від 06.03.2003 р. N 594-IV).

Враховуючи те, що податкова накладна є звітним податковим документом і одночасно розрахунковим документом, який застосовується в податковому обліку як підстава для відображення в книгах обліку продажу (придбання) товарів (робіт, послуг) податкових зобов'язань продавця та відповідно податкового кредиту у покупця, то за наявності у продавця податкових зобов'язань у покупця такі зобов'язання відносяться до податкового кредиту незалежно від того, якою мовою заповнено податкову накладну (російською чи українською).

 

Заступник Голови 
Ю. Гриб 
К русскому языку можно придраться при желании smiling smiley
Согласно какой-то статте Закона про мовы - кажеца, 11, другой язык, нежели государственный, может использоваться, только если большинство людей в данной местности говорят на нем. Только вот как это большинство законодательно закрепляется - я уже не помню smiling smiley
Русский - это ладно, его все знают, а вот если та же ситуация будет с идишем? smiling smiley
Ну ладно, то вже юридические измышления пошли smiling smiley))

Остались у меня сомнения только по названию.... smiling smiley
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Сторінка 1 з 3    Сторінки: 123Наступна
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00038800000000005