Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

Резидент нерезидент?

Відправлено користувачем laneta 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Как вы думаете , что делать с этим письмом.



ЛИСТ
від 15.05.2009 р.
N 4470/6/17-0716


N 10018/7/17-0717





Згідно із Законом України "Про податок з доходів фізичних осіб" від 22.05.2003 р. N 889 (далі - Закон) фізична особа - нерезидент - це фізична особа, яка не є резидентом України (пп. 1.20.2 п. 1.20 ст. 1).

Згідно із п. 1.1 та 1.3 "д" ст. 1 Закону заробітна плата - це доходи, нараховані (виплачені, надані) внаслідок здійснення платником податку трудової діяльності на території України, від працедавця. Також для цілей цього Закону під терміном "заробітна плата" розуміються також інші заохочувальні та компенсаційні виплати або інші виплати та винагороди, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв'язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Статтею 8 Кодексу законів про працю України встановлено, що трудові відносини іноземних громадян, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях України, регулюються законодавством держави, в якій здійснене працевлаштування (наймання) працівника, та міжнародними договорами України.

Згідно із постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку оформлення іноземцям та особам без громадянства дозволу на працевлаштування в Україні" від 01.11.99 р. N 2028 підприємства, установи та організації незалежно від форми власності і господарювання та іноземні суб'єкти господарської діяльності, що діють на території України (роботодавці), можуть використовувати працю іноземців лише за наявності у них дозволів на працевлаштування, якщо інше не передбачене міжнародними договорами України. Оформлення іноземцями та особами без громадянства дозволу на працевлаштування в Україні здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку оформлення іноземцям та особам без громадянства дозволу на працевлаштування в Україні" від 01.11.99 р. N 2028. В таких осіб має бути імміграційна віза (ІМ-1).

Дія Порядку N 2028 поширюється і на іноземців, які направлені закордонним роботодавцем в Україну для виконання певного обсягу робіт або послуг на основі контрактів, укладених між українським та іноземним суб'єктами господарської діяльності.

Наказом ДПА України від 05.10.2004 р. N 581 для забезпечення виконання норм Закону впорядковано діяльність працедавців щодо працевлаштування іноземців та осіб без громадянства затверджено примірні форми Заяви фізичної особи - іноземця про самостійне визначення резидентського статусу та Повідомлення працедавця про самостійне визначення резидентського статусу фізичною особою - іноземцем.

Після одержання працедавцем повідомлення податкового органу, визначеного наказом ДПА України N 581, іноземець набуває статусу податкового резидента України, і доходи, одержані ним від працедавця за виконання трудової функції (заробітна плата), оподатковуються у загальному порядку, встановленому Законом за ставкою п. 7.1 ст. 7 Закону.

Оскільки визначення резидентського статусу іноземця здійснюється в межах звітного податкового (календарного) року, то повідомлення працедавця податковим органом про самостійне визначення іноземцем чи особою без громадянства статусу податкового резидента України є чинним в межах податкового (календарного) року, тобто іноземці мають здійснювати підтвердження свого резидентського статусу щорічно.



Заступник Голови
С. Лекарь







(Лист, Державна податкова адміністрація, від 15.05.2009, № 4470/6/17-0716|10018/7/17-0717 "Щодо працевлаштування іноземців та осіб без громадянства
По-моему все предельно ясно smiling smiley

__________________________________________
Покупаю за 100, продаю за 500, и на эти 5 % живу.
Разясните, плиз, с какого момента ( с 15/05/09 или с другой даты)придерживаться того, что нерезиденты должны каждый год подтверждать свой статус резидента. Ведь до этого письма достаточно было один раз за весь период проживания и работы иностранца в Украине оформлять статус резидента.
спасибо


каждый год... в уведомлении из ГНА указывается период - календарный год (2008 или 2007), на который гражданин такой-то получает статус резидента.... подаю каждый год... правда налоговая не с первого раза отправляет уведомление.... а в этом году вообще - вызвонила сотрудника и попросила приехать и лично забрать уведомление....
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.000303