Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

Взносы в ПФУ по договорам ГПХ предоставл. услуг

Відправлено користувачем yelena813015 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Подскажите пожалуйста, у кого на практике заключены договора с физ. лицами на предоставление услуг и взносы в ПФУ не уплачиваются, не возникает при этом проблем с пенсионным? Очень часто они меняют свои позиции по этому вопросу, вот сегодня прочитала консультацию ПФУ о том, что на выплаты вознаграждений физ. лицам на предост. услуг нужно обязательно начислять и удерживать взносы.
В Законе "об общеобязат. пенс. страховании" предусмотрены только выплаты по договорам на выполнение работ, исходя из этого мы заключали договора предост. услуг, чтобы сэкономить на пенсионном, такой скользкий момент, наверняко пенсионный будет цепляться к этому .
Уплата взносов по договорам на предост. услуг является добровольной, но как на практике в свете последних событий пенсионный сотрит на это?
У меня проверки не было, но аудитор ПФ Печерского р-на уверила, что на оказание услуг не нужно начислять , также было письмо ПФ вроде по этому поводу, что начислять на оказ. услуг не нужно
ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 01.09.2006 р. N 11127/03-02
Щодо сплати пенсійних внесків
Пенсійний фонд України розглянув лист щодо сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування і повідомляє.
Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон) роботодавці визначені страхувальниками для застрахованих осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, і є платниками страхових внесків до Пенсійного фонду України.
Згідно частини першої статті 11 застрахованими особами визначені громадяни України, іноземці (якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України) та особи без громадянства, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях, створених відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах цих підприємств та організацій, в об'єднаннях громадян, у фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності та інших осіб (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування - фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок) на умовах трудового договору (контракту) або працюють на інших умовах, передбачених законодавством, або виконують роботи на зазначених підприємствах, в установах, організаціях чи у фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру.
Відповідно до роз'яснення, наданого Міністерством юстиції України від 16.05.2005 N 19-46-163 до класифікації, яка склалась, згідно положень Цивільного кодексу України у правовому полі України для надання послуг або виконання робіт можливо застосовувати такі правові конструкції, як договір про надання послуг та договір підряду.
Згідно із частиною першою статті 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.
Відповідно до частини першої статті 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.
Для того щоб правильно визначити правову конструкцію, яку слід застосовувати для врегулювання даних правовідносин, необхідно чітко розмежовувати поняття робіт та послуг.
Характерною ознакою послуг є відсутність результату майнового характеру, невіддільність від джерела або від одержувача, синхронність надання й одержання, неможливість зберегти, споживчість послуги при її наданні.
Предметом підрядних відносин може бути як створювана річ, так і обробка, переробка, ремонт вже існуючої речі.
Таким чином, у разі, якщо суми винагород виплачуються особам за надання послуг за договорами цивільно-правового характеру, внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування не нараховуються та не сплачуються.
У разі, якщо суми винагород виплачуються особам за виконання робіт за договорами цивільно-правового характеру, внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування нараховуються та сплачуються на загальних підставах.
Відповідальність за своєчасність, достовірність, повноту нарахування та сплату внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування несе страхувальник-роботодавець.
Самостійно виявлене платником завищення сум страхових внесків в поданих ним розрахунках (додаток N 23 до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. N 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за N 64/8663) (далі - Розрахунок), за попередні звітні періоди, відображається у рядку 7 Розрахунку "Сума, на яку зменшено внески у зв'язку з виправленням помилки у період після 01.01.2004". Причину зменшення нарахованих страхових внесків та суму фонду оплати праці необхідно зазначити у рядку Розрахунку "Зміст помилки".
Відповідно до Порядку формування та подання органами Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, затвердженого правлінням Пенсійного фонду України від 10.06.2004 N 7-6 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10.08.2004 за N 1000/9599, страхувальник подає до Пенсійного фонду України Індивідуальні відомості про застраховану особу з позначкою "коригуюча" з урахуванням сум, відображених у рядку 7 Розрахунку.
Слід зазначити, що підприємство має право на здійснення перерахунку страхових внесків за період після проведеної перевірки.
Суми надміру сплачених чи помилково сплачених страхових внесків повертаються страхувальникам або за їх згодою зараховуються в рахунок майбутніх платежів.
Одночасно повідомляємо, згідно статті 24 Закону при нарахуванні пенсії до страхового стажу включається період, протягом якого особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Заступник Голови правління В. Короневський



Надруковано:
"Все про бухгалтерський облік",
N 93, 28 вересня 2006 р.


ДЕРЖАВНА СУДОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 18.07.2007 р. N 13-4628/07
Головам апеляційних загальних судів


На виконання рішення Ради суддів України від 1 червня 2007 року про упорядкування штатної чисельності апарату апеляційних судів посадами державних службовців повідомляється.
З метою забезпечення належного функціонування апеляційних загальних судів та упорядкування штатної чисельності рекомендується вивести із штату цих судів технічних працівників (деяких службовців та робітників, крім посад водіїв) із наступним введенням необхідних посад спеціалістів (державних службовців) з подальшим затвердженням змін до штатного розпису в Державній судовій адміністрації України.
Зауважуємо, що подання на затвердження штатних розписів та змін до них здійснюється відповідно до наказу Державної судової адміністрації України від 09.06.2004 року N 82/04 "Про організаційні засади щодо забезпечення подання на затвердження штатних розписів апаратів місцевих та апеляційних судів".
Для забезпечення належного технічного обслуговування приміщень судів, як один із варіантів, рекомендуємо укладати в передбаченому законодавством порядку цивільно-правові договори (угоди) про виконання робіт чи надання послуг з фізичними або юридичними особами. Оплата за такими договорами здійснюється на підставі актів виконання робіт або надання послуг за відповідними кодами економічної класифікації видатків, які затверджені наказом Міністерства фінансів України від 27.12.2001 N 604 "Про бюджетну класифікацію та її запровадження". Відповідно до Роз'яснень щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджених наказом Державного казначейства України від 08.12.2006 N 330, оплата робіт та послуг, виконаних за цивільно-правовими угодами, проводиться за кодами економічної класифікації видатків бюджету, які відповідають економічній сутності платежів. Видатки на зазначені цілі за цими кодами фінансуються, як правило, у повному обсязі.
Крім того, звертаємо увагу на необхідність співпраці з цього питання з територіальними представництвами Держказначейства України для уникнення можливих розбіжностей щодо порядку проведення фінансування за відповідними кодами економічної класифікації.
У ході вирішення питання щодо сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та зарахування періодів роботи за цивільно-правовими договорами до страхового стажу для призначення пенсії рекомендуємо керуватись листом Пенсійного фонду України від 01.09.2006 року N 11127/03-02 "Щодо сплати пенсійних внесків" та за відповідними роз'ясненнями звертатись до органів Пенсійного фонду України.

Заступник Голови О. Булка



© Інформаційно-аналітичний центр «ЛІГА», 1991 - 2009
© ТОВ «ЛІГА ЗАКОН», 2007 - 2009

_________________________________________

Говорят, улыбка - лучшее оружие ....
Я киллер! smiling smiley smiling smiley smiling smiley


Мы начисляем т.к. у них семь пятниц на неделю то начисляем, то не начисляем.
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00033900000000001