Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

ПСП на 3 дітей - має право чи ні??

Відправлено користувачем Anna 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Працівник другий раз у шлюбі - має 2 дітей. Від першого шлюбу - 1 дитина - платить аліменти по викон.листу. Чи має право такий працівник на ПСП на 3 дітей??? Які міркування?? Поділіться будь-ласка!!!
ні

__________________________________________

У кождого в руках тяжкий залізний молот,
І голос сильний нам згори, як грім, гримить:
"Лупайте сю скалу! Нехай ні жар, ні холод
Не спинить вас! Зносіть і труд, і спрагу, й голод,
Бо вам призначено скалу сесю розбить."
Дякую за відповідь. Також більше схиляюся до такої думки, що не має права.
А моя гол.бух вважає - чому б і ні? В свідоцтвах про народження дітей - прізвище працівника. пп."в" п. 6.1.2 ЗУ Про ПДФО говорить "має троє чи більше дітей віком до 18 років - у розрахунку на кожну таку дитину" Має - троє дітей і все.
Може ще хтось поділиться своєю думкою?? smiling smiley Будь-ласка


Если работник имеет троих детей до 18 лет, то за каждым из родителей закреплено право применения 150% НСЛ на каждого ребенка и еще 100% НСЛ — на себя.
Но всегда работники, имеющие право на более высокие НСЛ, должны заявить о нем письменно и сопроводить подтверждающими документами. Причем тот из родителей, который собирается воспользоваться льготами на детей, должен предоставить подтверждение, что его “половина” обходится без них. Льгота начинает применяться с месяца, когда были поданы документы.
Евгений [ Відповісти приватно ]
Re: ПСП на 3 дітей - має право чи ні?? нове 11 листопада, 2009 11:33
Если работник имеет троих детей до 18 лет, то за каждым из родителей закреплено право применения 150% НСЛ на каждого ребенка и еще 100% НСЛ — на себя.
=======================================================================

Полностью согласен
Anna Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> Дякую за відповідь. Також більше схиляюся до такої
> думки, що не має права.
> А моя гол.бух вважає - чому б і ні? В свідоцтвах
> про народження дітей - прізвище працівника.
> пп."в" п. 6.1.2 ЗУ Про ПДФО говорить "має троє чи
> більше дітей віком до 18 років - у розрахунку на
> кожну таку дитину" Має - троє дітей і все.
> Може ще хтось поділиться своєю думкою?? smiling smiley
> Будь-ласка

Ну, допустим, помимо Закона есть еще Постановление Кабмина - № 2035 от 26.12.2003 г.

3) платник податку, який має троє чи більше дітей віком до 18 років: подает кроме заявления

копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ, що підтверджує визнання (встановлення) батьківства, чи документи, які підтверджують наявність та вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа - платник податку постійно проживав(ла) до прибуття в Україну..

Так что если подаст документы - право есть. Никаких других документов не нужно, потому что это дети от разных матерей и такая льгота по этим детям только у него. Льгота, кстати, не только в том, что его персональная НСЛ = (150% от НСЛ + 100%НСЛ на себя). Льгота в том, что он применять ее может к размеру дохода, равному 940 х количество детей, вашем случае, 3.
у нас тоже появился сотрудник с тремя детьми. Поискала информацию и на сайте ВР:
[zakon.rada.gov.ua]
нашла, что этот пункт исключен.

цитата: { Підпункт "в" підпункту 6.1.2 пункту 6.1 статті 6 виключено
на підставі Закону N 1343-VI ( 1343-17 ) від 19.05.2009 }

Этому сайту можно верить? Теперь такой льготы нет?
о, дочитала. Тем же Законом N 1343-VI дополнили пункт 6.1.3 "е". [news.yurist-online.com]
кто-то применяет эту льготу 200%?
как ее правильно применить?
Т.е. теперь я могу при зарплате работника менее 2820 грн (940*3 ребенка) применить НСЛ в размере 2117,50 грн? (200%*302,50*3ребенка+302,50грн).

Подскажите, так? или нет? smiling smiley
З 01.01.2010 - зміни в Законі про податок з фізичних осіб. Чи має тепер батько 3-х дітей від різних шлюбів право на ПСП?
в законе написано - мае - без ограничений -значит, можете применить.
Только с 01.01.2010 там еще написано "нетолько мае, но и виховуе"!!!!! а вот какими документами подтвердить, что "и виховуе" - сие неведомо. Один из вариантов -справка из ЖЕКа. А вот в вашем случае...(??)
Є порядок Кабміну №2035 від 26.12.2003 про перелік документів, які необхідно подати на ПСП. І в цьому переліку відсутня довідка з ЖЕКу. Але бухгалтер керується роз"ясненням податкової, в якій ДПІ посилається на довідку з ЖЕКу.
Doda Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> Є порядок Кабміну №2035 від 26.12.2003 про перелік
> документів, які необхідно подати на ПСП. І в цьому
> переліку відсутня довідка з ЖЕКу. Але бухгалтер
> керується роз"ясненням податкової, в якій ДПІ
> посилається на довідку з ЖЕКу.

Тут питання в тому, чи є сплата аліментів еквівалентом виховання???
Звичайно в законі писати слова типу "виховує" некоректно, коректніше було б написати проживає, або розтлумачити на початку термін "виховує", або надати перелік конкретних документів, які мають надатися для застосування пільги.

Але, на мій погляд, це "виховує" для того і дописали, щоб унеможливити надання пільги на тих дітей, яких батько/мати покинув/ла.

Не падай духом где-попало!
To Sunghost Закон - змінили, а порядок Кабміну - ні.
а учитывая, что с 01.01.2010 штраф 200% от суммы налогов, которые не уплатили в рез-те неправомерного применения льготы...я бы не рисковала
Минулого року надавала такому працівнику пільгу, а цього року - ні, оскільки він не надав довідки з Жеку
еще раз.... на сейчас сотруднику имеющему 3-х детей 150% или 200% льготы?
Але ж довідка з ЖЕКу не може бути доказом, на моя думку
і на мою тежsmiling smiley) тому б я її не застосовувала - цю пільгу
Стаття:
Податкова соціальна пільга для жінок, які мають дітей віком до 18 років

Оподаткування доходів фізичних осіб здійснюється згідно із Законом № 889-IV. Відповідно до ст. 6 цього Закону платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного з джерел на території України від одного працедавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги (далі – ПСП).
Верховною Радою України 20.10.2009 р. ухвалено Закон № 1646-VI, спрямований на встановлення розміру прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати, що забезпечить належний соціальний захист кожного громадянина України у період фінансово¬економічної кризи. Статтею 2 цього Закону встановлено розмір мінімальної заробітної плати у таких розмірах: з 1 січня 2010 р. – 869 грн., з 1 квітня – 884 грн., з 1 липня – 888 грн., з 1 жовтня – 907 грн., з 1 грудня – 922 грн.
Проте для розрахунку розмірів податкових соціальних пільг протягом всього 2010 р. слід застосовувати мінімальну заробітну плату, встановлену на 1 січня цього року, тобто 869 грн.
ПСП застосовується до нарахованого місячного доходу платника податку у вигляді заробітної плати виключно за одним місцем його нарахування (виплати).
Визначення поняття заробітної плати наведено у пп. «д» п. 1.3 ст. 1 Закону № 889-IV, згідно з положеннями якого заробітна плата – це доходи, нараховані (виплачені, надані) внаслідок здійснення платником податку трудової діяльності на території України, від працедавця незалежно від того, чи є такий працедавець резидентом або нерезидентом, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати або інші виплати та винагороди, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв'язку з відносинами трудового найму відповідно до закону (абзац третій п. 1.1 ст. 1 Закону № 889-IV).
Підпунктом 6.5.1 п. 6.5 ст. 6 Закону № 889-IV визначено, що ПСП застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та відшкодування), якщо його розмір не перевищує суми, яка дорівнює сумі місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 грн.
Станом на 1 січня 2010 р. розмір прожиткового мінімуму на одну працездатну особу становить 869 грн. Отже, граничний розмір доходу, що дає право на отримання ПСП, дорівнює 1220 грн. (869 х 1,4 = 1216,6  1220 грн.).
Відповідно до Закону № 889-IV розмір ПСП залежить від категорій платників податку і дорівнює 50 % (загальна ПСП), 150 % (підвищена ПСП) та 200 % (максимальна ПСП) від 50 % мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року, тобто становить:
Отже, згідно із Законом № 889-IV у 2010 р. платник податку, у якого заробітна плата протягом звітного податкового місяця не перевищує 1220 грн., має право на застосування 50 % ПСП у розмірі 434,5 грн.
Якщо платник податку має право на ПСП за двома підставами і більше, то пільга застосовується за однією з підстав, що передбачає її найбільший розмір. Тобто платник податку, який має підстави для застосування декількох ПСП, повинен сам визначитись, яку з пільг, перелічених у п. 6.1 ст. 6 Закону № 889-IV, він бажає одержати, та подати про це працедавцю заяву і документи, що підтверджують право на пільгу.
Також потрібно зазначити, що ПСП застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати виключно за одним місцем його нарахування (виплати). Наказом № 461 визначено, що при виявленні порушень у разі застосування ПСП орган ДПС повідомляє платника податку про порушення платником норм пп. 6.3.1 п. 6.3 ст. 6 Закону № 889-IV, а саме: якщо дані аналізу податкової звітності чи результати документальних перевірок свідчать про отримання платником податку ПСП протягом будь-якого податкового місяця більше ніж за одним місцем нарахування (виплати) доходу у вигляді заробітної плати.
У таких випадках структурний підрозділ органу ДПС, що здійснює аналіз даних податкової звітності чи проводить документальні перевірки, складає повідомлення про наявність порушень платником податку застосування пільги за формою «ФП» та надсилає його порушнику.
Вид ПСП (норма п. 6.1 ст. 6 Закону № 889-IV)
Розрахунок Розмір ПСП (грн.)
Загальна ПСП відповідно до пп. 6.1.1
869 х 50 % 434,50
Підвищена ПСП відповідно до пп. 6.1.2
869 х 50 % х 150 % 651,75
Максимальна ПСП відповідно до пп. 6.1.3
869 х 50 % х 200 % 869,00


Платники податку – батьки мають право на ПСП двох видів: підвищену – 150 % та максимальну – 200 %.
Право на підвищену ПСП у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років мають такі категорії батьків, як одинока матір або одинокий батько (опікун, піклувальник), та особи, які утримують дитину-інваліда.
Максимальну ПСП застосовують до доходів батьків, які мають і виховують трьох дітей та більше віком до 18 років, у розрахунку на кожну таку дитину.
До початку 2010 р. батьки, які мають і виховують трьох дітей та більше віком до 18 років, мали пільгу у розмірі 150 %. Але з метою посилення соціального захисту багатодітних сімей, поліпшення їх державної підтримки, створення більш сприятливих умов для виховання дітей у таких сім'ях внесено зміни до Закону № 889-IV, якими збільшено розмір ПСП для таких категорій платників зі 150 до 200 %.
На застосування максимальної ПСП мають право обоє батьків, якщо дохід кожного з них не перевищує встановленого рівня заробітної плати.
Згідно з пп. «е» пп. 6.1.3 п. 6.1 ст. 6 Закону № 889-IV платнику податку, який має та виховує трьох дітей чи більше віком до 18 років, надається право на одержання 200 % ПСП у розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років (у 2010 р. цей розмір дорівнює 869,00 грн. на місяць) та на додаткове одержання ПСП безпосередньо на себе у розмірі, визначеному у пп. 6.1.1 п. 6.1 ст. 6 зазначеного Закону (434,50 грн. на місяць).
При цьому відповідно до пп. 6.5.1 п. 6.5 ст. 6 Закону № 889-IV, як виняток, граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП одному із батьків, вираховується як добуток суми, визначеної в абзаці першому цього підпункту (869 х 1,4 = 1216,6  1220 грн.), та, відповідно, кількості дітей. Наприклад, для матері, яка виховує трьох дітей віком до 18 років, цей розмір становить 3660 грн. = 1220 грн. (розмір заробітної плати, що дає право на ПСП у 2010 р.) х 3 (кількість дітей до 18 років). У тому місяці, коли нарахований розмір заробітної плати перевищуватиме зазначений рівень, ПСП не застосовуватиметься.
Відповідно до пп. 6.4.2 п. 6.4 ст. 6 Закону № 889-IV ПСП, передбачена, зокрема, пп. «е» пп. 6.1.3 п. 6.1 цієї статті, надається до кінця року, в якому дитина досягає 18 років. Право на отримання такої ПСП втрачається у разі позбавлення платника податку батьківських прав або якщо він відмовляється від дитини чи передає дитину на державне утримання, у тому числі до будинку маляти, дитини, інтернату, дитячого будинку сімейного типу, незалежно від того, береться плата за таке утримання чи ні, а також якщо дитина стає курсантом на умовах її повного утримання починаючи з податкового місяця, на який припадає відповідна подія.
Якщо старшій дитині виповнилось 18 років у поточному році, то батьки мають право скористатися пільгою на цю дитину до кінця поточного року. Але починаючи з наступного року право на отримання ПСП у такому випадку втрачається.
Підпунктом 6.4.1 п. 6.4 ст. 6 Закону № 889-IV передбачено, що платник податку, який має право на застосування ПСП більшої, ніж передбачено пп. 6.1.1 п. 6.1 цієї статті (50 %), зазначає про таке право у заяві про застосування пільги та додає відповідні підтвердні документи за формою, визначеною центральним податковим органом.
ПСП починає застосовуватися з податкового періоду (місяця), у якому одержано таку заяву та підтвердні документи, перелік яких затверджено постановою № 2035.
Відповідно до цієї постанови якщо платник податку, який має трьох дітей чи більше віком до 18 років, вирішив скористатися підвищеним розміром ПСП, то він повинен, крім заяви про застосування пільги, пред'явити працедавцю: копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ, що підтверджує визнання (встановлення) батьківства, чи документи, які підтверджують наявність та вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа – платник податку постійно проживала до прибуття в Україну; копію рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки чи піклування (якщо із заявою звертається опікун або піклувальник).
Досить часто виникає питання щодо необхідності поновлювати заяви про застосування ПСП на початку нового року. Така необхідність виникає, але стосується це не всіх категорій працівників, а лише тих, які: змінили місце отримання основного доходу і, відповідно, місце отримання ПСП – були прийняті на роботу в поточному році (пп. 6.3.2 п. 6.3 ст. 6 Закону № 889-IV); отримали право на підвищений розмір ПСП у поточному році на підставі норм п. 6.1 ст. 6 Закону № 889-IV; належать до кола осіб, визначених пп. «е» пп. 6.1.3 п. 6.1 ст. 6 вищезазначеного Закону (оскільки ця норма набрала чинності з 01.01.2010 р.).
Законом № 889-IV установлено для деяких категорій платників податку певні обмеження щодо застосування ПСП. Вона застосовується тільки за одним місцем роботи фізичної особи за її вибором. Однак відповідно до пп. 6.3.3 п. 6.3 ст. 6 зазначеного Закону така пільга не може застосовуватися до інших доходів платника податку, якщо він одночасно отримує протягом звітного податкового місяця такі доходи, як:
плата за виконання громадських робіт, яка повністю або частково фінансується за рахунок бюджету або відповідного фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування;
стипендія, грошове чи майнове (речове) забезпечення, одержувані учнями, студентами, аспірантами, ординаторами, ад'юнктами, військовослужбовцями строкової служби, що виплачуються з бюджету;
заробітна плата під час відбування покарання у вигляді позбавлення волі;
заробітна плата, нарахована (виплачена) за здійснення роботи за наймом у складі екіпажу (команди) транспортного засобу, який перебуває за межами території України, її територіальних вод (виключної економічної зони), у тому числі на якірних стоянках, та належить резиденту на праві власності або перебуває у його тимчасовому (строковому) користуванні та/або є зареєстрованим у Державному судновому реєстрі України чи Судновій книзі України;
заробітна плата осіб, які відповідно до закону є державними службовцями;
доходи самозайнятої особи від підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.
ПСП починає застосовуватися до вищезазначених доходів при їх нарахуванні (виплаті) та закінчує застосовуватися при завершенні нарахування таких доходів, без подання відповідних заяв, визначених пп. 6.3.2 п. 6.3 ст. 6 Закону № 889-IV. Проте це не стосується самозайнятих осіб, які отримують доходи від підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

Олена Хобич Оглядач «Вісника»



«Вісник податкової служби України», квітень 2010 р., № 14 (586), с. 23 (www.visnuk.com.ua)
Дата підготовки 16.04.2010
Журнал «Вісник податкової служби України»
У цій статті не згадується про необхідність подачі будь-яких додаткових документів (наприклад, довідка з ЖЕКу) для застосування пільги.
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00039899999999998