Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

Оплата физ.лицу по договору

Відправлено користувачем Maaska 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Как оформляется выплата по договору выполнения работ одноразово. Наняли человека он выполнил работу. Мы с ним заключили ДОГОВІР ПРО ВИКОНАННЯ РАЗОВОЇ РОБОТИ. В нем оговорено, что оплату по нему мы осуществляем после принятия его работ актом.
1. Как оформляется человек на предприятии, как совместитель?(мое мнение не оформляется)
и соответственно оплата производится по РКО?
Верно, не оформляется, оплата можно по РКО, на карточку и т.д.
Налогообложение как у обычного сотрудника или есть какие-то нюансы?


НДФЛ 15% без уменьшения дохода на сумму соцвзносов
Начисление ПФ 33,2% и удержание 2%.
Начисление ФЗ 2,2%
А можете сбросить форму договора?
Человек выполнил работу примерно на 1500 грн.
из этой суммы в ПФ 1500*33,2%=498грн
в ФЗ 1500*2,2%= 33грн
ПФ 1500*2%= 30грн
1500-(2%) 30 = 1470*15% = 220,5грн
1500-30-220,5 = 1249,5грн -ему на руки, правильно?
а какую сумму списываем по акту?
1. НДФЛ = 1500 * 15%= 225
на руки 1500-225-30=1245.
2. акт выполненных работ составляется на 1500.
Марина, а проводить через операцию, я имею ввиду ручной проводкой, или как то можно в 1С 7.7 провести? подскажите плиз
я провожу операцией.
начислено:
Дт 81 (например) Кт 685 сумма вознаграждения
Дт 82 Кт 651 и 653 33.2 и 2.2%
Дт 685 Кт 641 сумма НДФЛ
Дт 685 Кт 651 2% ПФ
Моя думка що це договір цивільно правового характеру, тому на мою думку не потрібно робити нарахування фсс.
Таким чином моя думка полягае в тому, що по даній виплаті треба утримати 15 % НДФЛ і утримати в фсс на випадок безробіття 2,2%
SIR VOLAND , а как оприделить что это цивил.правов. договор?
у нас человек конкретно со своего материала поменял нам розетки в офисе. как нам все это правильно оформить если не сложно то напишите что за чем и какими доками оформлять, зарание спасибо.
ПСИ, це є чистої воді договір ЦПХ..
Трудовий договір і договір цивільно-правового характеру
Форми використання праці фізичних осіб можуть бути різними. Найбільше використовуються як способи залучення працівників до виробничого процесу трудові договори та договори цивільно-правового характеру (далі — ЦПХ).
1. Трудовий договір
Нормативне визначення поняття «трудовий договір» дане в ст. 21 КЗпП України. Підписуючи трудовий договір, працівник стає членом трудового колективу і зобов’язаний не тільки виконувати певне коло робіт, але й підкорятися внутрішньому трудовому розпорядку: графікові робочого дня, перерв у роботі, черговості відпусток і т.д. Зі своєї сторони, роботодавець відповідно до трудового договору зобов’язується не тільки заплатити працівникові за виконану роботу, але й забезпечити йому умови, необхідні для здійснення трудової діяльності, дотримуватися встановлених законодавством норм охорони праці, а також здійснювати соціальний захист працівника.
До соціального захисту працівників відносяться оплата лікарняних, обов’язкових і додаткових відпусток, виплата премій, допомог та інших заохочувальних і компенсаційних виплат, утримання соціальної інфраструктури (їдалень, гуртожитків, дитячих садків, профілакторіїв і т.д.), оплата за навчання працівників та їхніх дітей у нав¬чальних закладах.
Трудовий договір може бути як строковим (містити строки дії цього договору), так і безстроковим, тобто укладеним на невизначений строк. Строковий договір може укладатися на строк, установлений за узгодженням сторін, або на період виконання певної роботи. При укладанні строкового трудового договору бажано в заяві про прийняття на роботу вказати обставини, що змушують працівника найматися на роботу на обмежений строк.
Прикладами підстав для укладання строкових трудових договорів можуть бути: прийняття працівника на сезонні роботи, прийняття працівника на час відсутності працівника, що виконував цю роботу до нього (на час відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, здійснення працівником, обраним на виборну посаду, своїх обов’язків депутата, на час проходження військової (альтернативної) служби) і т.д.
Необхідно враховувати, що строковий трудовий договір, переукладений один або кілька разів, за винятком вище¬згаданих випадків, вважається укладеним на невизначений строк. Є також можливість переходу строкової форми трудового договору в безстрокову. Якщо по закінченні строку строкового трудового договору трудові відносини фактично тривають і жодна із сторін не вимагає їхнього припинення, строковий трудовий договір вважається продовженим на невизначений строк.
Типова форма трудового договору затверджена наказом Мінпраці від 08.06.2001 р. № 260. На підставі укладання та розірвання (закінчення дії) договору на підприємстві видається наказ по відділу кадрів, а також робиться запис у трудовій книжці працівника.
У тому випадку, якщо трудовий договір укладається між працівником і фізособою-роботодавцем, роботодавець повинен подати договір на реєстрацію до державної служби зайнятості за місцем свого проживання в тижневий строк з моменту фактичного допуску працівника до роботи. Також не пізніше трьох днів після закінчення дії трудового договору цей договір необхідно зняти з реєстрації в службі зайнятості. Записи про реєстрацію та зняття з реєстрації трудового договору надають право роботодавцеві зробити записи в трудову книжку працівника про прийняття та звільнення його з роботи. Всі записи, внесені в трудову книжку працівника роботодавцем - фізособою, необхідно посвідчити підписом посадової особи служби зайнятості та підтвердити печаткою цієї служби.
Особливою формою трудового договору є контракт (ст. 21 КзпП). Порядок укладання контрактів визначений Положенням про порядок укладання контрактів при прийнятті на роботу працівників від 19.03.94 р. № 170. Типова форма контракту із працівником затверджена наказом Мінпраці від 15.04.94 р. № 23. Роботодавець може наполягати на укладанні з працівником контракту як форми строкового трудового договору тільки в тому випадку, якщо працівник відноситься до категорії осіб, для яких укладання контракту для здійснення трудової діяльності є обов’язковим (наприклад, при прийнятті на роботу іноземного громадянина). Укладання контракту з усіма працівниками, з погляду Мінпраці (лист від 03.02.2003 р. № 06/2-4/13), є неправомірним і знижує рівень соціальної захищеності працівників.
Оподаткування доходів, отриманих у результаті трудової діяльності в межах трудового договору, здійснюється на підставі нормативних актів (законів, інструкцій, роз’яснень), що регулюють трудові відносини.
2. Договір цивільно-правового характеру
Юридичне визначення договору ЦПХ на виконання робіт дається в Цивільному Кодексі України (далі — ЦКУ). Існує ряд договорів ЦПХ, перелічених у главах 61-63 ЦКУ, які можуть бути укладені між юридичною та фізичною особою. До них відносяться договір підряду, договір будівельного підряду, договір підряду на проведення проектних і пошукових робіт, договір на проведення науково-дослідних або дослідно-конструкторських і технологічних робіт, договір про надання послуг, договір перевезення багажу (пасажира), договір транспортного експедирування, договір відповідального зберігання, договір доручення, договір керування майном і т.д. Кожний з перелічених договорів має свою встановлену типову форму. Як і трудовий договір, договір ЦПХ укладається в письмовій формі та містить у собі опис робіт, які зобов’язується виконати підрядник замовникові, строки виконання цих робіт, а також умови їхньої оплати.
Серед розходжень між договором ЦПХ і трудовим договором, можна виділити такі:
а) за договором ЦПХ виконавець (підрядник), на відміну від працівника, не підкоряється правилам внутрішнього трудового розпорядку, він сам організовує свою роботу та виконує її на свій ризик;
б) за трудовим договором працівника приймають на посаду, включену до штату підприємства, для виконання певних функцій. Працівникові гарантується зарплата, установлені трудовим законодавством гарантії, пільги, компенсації. При укладанні договору ЦПХ роботу виконавця, як правило, не можуть виконати працівники замовника, тому що або посада працівника, зобов’язаного виконувати таку роботу, не передбачена штатним розкладом замовника, або на момент дії договору ЦПХ працівник, що раніше виконував такий вид робіт, тимчасово відсутній. Фізособа, що уклала договір ЦПХ, не включається до штату замовника. На неї не розповсюджуються встановлені трудовим законодавством гарантії та пільги;
в) на відміну від трудового договору, за договором ЦПХ оплачується не процес роботи, а її результати; таким чином, до договорів ЦПХ, на відміну від трудових договорів, не може застосовуватися погодинна оплата праці. Результати роботи з договорів ЦПХ визначають після закінчення роботи й оформляють актами прийому-здачі виконаних робіт (наданих послуг), на підставі яких і здійснюється їхня оплата. Однак договором ЦПХ, як і трудовим договором, може бути передбачена попередня (поетапна) оплата роботи;
г) при здійсненні робіт (послуг) за договорами ЦПХ, на відміну від роботи за трудовими договорами, в трудовій книжці виконавця не робиться ніяких записів. Але, відповідно до ст. 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 р. № 1788-ХІІ, робота за договорами ЦПХ зараховується в стаж роботи, що надає право на пенсію;
д) відповідно до ст. 6 Закону України «Про обов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, обумовленими народженням і похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-ІІІ обов’язковому державному соціальному страхуванню підлягають особи, що працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях, незалежно від форм власності та господарювання, або фізособи. Особи, що виконують роботи (надають послуги) за договорами ЦПХ, беруть участь у державному соціальному страхуванні тільки на добровільних засадах. Обов’язковими до сплати для цієї категорії осіб є тільки внески на обов’язкове державне пенсійне страхування. При утриманні ПДФО з доходів за договорами ЦПХ, на відмінну від трудових договорів, оподатковуваний дохід не зменшується на суму внесків до ПФУ(див. лист ДПА в м. Києві від 28.09.2004 р. № 4928/10/17-224).
3. Особливі випадки укладання договору ЦПХ
На практиці поодинокі, але можливі випадки, коли фізособа укладає з тією самою особою як трудовий договір, так і договір ЦПХ. Наприклад, якщо працівник працює на підприємстві неповниний робочий день, припустимо, вантажником і одночасно укладає з підприємством договір ЦПХ з надання транспорт¬но-експедиційних послуг (доставки товарів власним транспортом). У такому випадку як бухгалтерський, так і податковий облік розрахунків з такою фізособою буде вестися окремо. Розглянемо бухгалтерський і податковий облік доходів, що виникають за трудовим договором і договором ЦПХ, на прикладі1.
Таблиця 1
№ з/п Зміст операції Бухгалтерський облік Сума, грн Податковий облік
Дт Кт ВД ВВ
Трудовий договір
1 Нараховано заробітну плату за окладом 93 661 500,00 - 500,00
2 Нараховано внески до Пенсійного фонду (33,2 %) 93 651 166,00 - 166,00
3 Нараховано внески до Фонду соцстрахування з ТВП (1,5 %) 92 652 7,50 - 7,50
4 Нараховано внески до Фонду страхування на випадок безробіття 92 653 6,50 - 6,50
5 Нараховано внески до Фонду страхування від нещасних випадків (0,7 %) 92 656 3,50 - 3,50
6 Утримано внески до Пенсійного фонду: 500,00 х 0,5/ 100 = 2,50 661 651 2,50 - -
7 Утримано внески до Фонду соцстрахування з ТВП (1 %) 661 652 5,00 - -
8 Утримано внески до Фонду страхування на випадок безробіття (0,5 %) 661 656 2,50 - -
9 Утримано ПДФО (500,00 - 2,50 - 5,00 - 2,50 - 200,00)*0,15 = 43,50 661 6413 43,50 - -
10 Виплачено заробітну плату через касу 661 301 446,50 - -
Договір ЦПХ
11 Нараховано винагороду за договором 93 631 500,00 - 500,00
12 Нараховано внески до Пенсійного фонду (33,2 %) 93 651 166,00 - 166,00
13 Утримано внески до Пенсійного фонду: 500,00 * 0,5/ 100 = 2,50 631 651 2,50 - -
14 Утримано ПДФО 500 х 0,15 = 75,00 631 6413 75,00 - -
15 Виплачено винагороду через касу 661 301 422,50 - -
ПРИклад 1
На підприємстві працює вантажник. Його зарплата за штатним розкладом — 500,00 грн. Одночасно у вільний від роботи час він надає для цього ж підприємства експедиційні послуги з договору ЦПХ, винагорода за договором ЦПХ — 500 грн.
1 Якщо, на відміну від умов цього прикладу, мова буде йти про різні фізособи, що працюють за трудовим договором та договором ЦПХ, то порядок оподаткування їхніх доходів буде таким самим, як це наведено у прикладі.
[www.dtkt.com.ua] Таж стаття як і вище тільки по сильці.
Закриваються надані послуги Актом наданих робіт (послуг).
Спасибо всем огромное за помощь
Підскажіть , будь-ласка, як внести в програму 1-С версія 7.7 працівника за договором ЦПХ, щоб підтягнувся в розрахункову відомість по зарплаті.
вы смертник?????? или лентяй, готовый дорого заплатить??
цпх в ведомости по зп = зп со всеми начислениями. +41,5%
выплата только РКО конкретно или на счет физлица

Я не за отчисления спрашиваю и не за выдачу вознаграждения. Мне нужно внести эту операцию в 1-С. Причем здесь смертник!
При том, что договор ЦПХ - это никак не работник, в ведомости его быть не может. В 1С7.7 начисления и удержания проводятся только ручными операциями.
В договоре ЦПХ -Исполнитель. Я эти все ньюансы знаю. Будьте по-проще и доброжелательнее. А за 1-С спасибо.
ЦПХ проводите как стандартный договор с поставщиком услуг.

а как налоги 22% показать и 1с?
начислением (операция возможно)

Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00050000000000006