Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

делаю декл по прибыли( ошибки)

Відправлено користувачем Гала85 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Приветик всем, в первый раз столкнулась с таким. Нашла ошибки( условно)
не включенные :за 2007 год( вд - 5 000 ) вр( 2000) итого платить 3000*25%=750 гривен, .
не включенные а 2008 г ( вд 30 000) вд(20000) итого платить 10000*25%=2500гривен

я их в декларацию, которую делаю за 2009 г, хочу поставить по строке 02.2( вд) и 0.5.2( вр)..но по декларации за 2009 году у меня огроммный убыток.Получается не платить ( 750+2500), не чего и штраф тоже не платить (750+2500)*5%?
Платить все равно придется, так как убыток у Вас в 2009 году, а доход был в предыдущих годах.
а з цієї статті випливає що не потрібно доплачувати

Виправлення помилки з податку на прибуток
Доброго дня!Підприємство на загальній системі оподаткування не відобразило у складі валових доходів за 2008 рік суму позики від фізичної особи, що призвело до несплати податку на прибуток за 2008 рік. Позика була повернута повністю у травні місяці 2009 року. Чи можна у декларації з податку на прибуток підприємств за півріччя 2009 року показати самостійно виявлену помилку у рядку 02,2 деларації, сплатити 5% штрафу, але саму суму недоплати за 2008 рік не платити, оскільки об'єкт оподаткування за перше півріччя 2009 року матиме від'ємне значення? Дякую.


01 июня 2009, 08:44

Ответил эксперт Александр Койнов:


Відповідно до пункту 17.2 статті 17 Закону № 2181, платник податків, який до початку його перевірки податковим органом самостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів має у своєму розпорядженні 2 сценарії виправлення такої помилки:

або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму такої недоплати та штраф у розмірі 5 % від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;
або відобразити суму такої недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за наступний податковий період, збільшену на суму штрафу у розмірі 5% від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми податкового зобов'язання з цього податку.
Тож, як бачимо, законодавець передбачив необхідність сплати недоплати та штрафу тільки при виправленні помилки шляхом подання уточнюючого розрахунку ( в більшості випадків так вчиняють в ситуаціях, коли податківці вже стукають у двері з перевіркою, а строки подання чергової декларації ще не настали). При виправленні самостійно виявленої помилки в складі поточної декларації з податку на прибуток платник податку зобов»язаний самостійно нарахувати штраф в розмірі 5% від суми недоплати за 2008 рік, а самий розмір недоплати буде «зарахований» в складі показників декларації за півріччя 2009 року.

Тому, в даному випадку, суму недоплати дійсно не потрібно сплачувати окремо від загального податкового зобов»язання за півріччя 2009 року – якщо Ваше підприємство має «непокриті» збитки за результатами цього звітного періоду, то й сплачувати не потрібно нічого. Більше того, за умови наявності достатнього розміру від»ємного податкового результату Вам не потрібно також сплатувати і сам штраф – на його суму буде автоматично зменшено розмір Ваших збитків по «лицьовій картці платника податку» в момент подачі декларації з податку на прибуток з заповненим в ній рядком 22.

[openbiz.com.ua]


Согласно законодательным нормам все вроде правильно, если убыток, то недоимку можно не платить, а заплатить только штраф 5%. Но на местах в налоговых инспекциях трактуют иначе, требуют платить,несмотря на убыток, ссылаясь на Закон №2181. Даже декл. по прибыли требуют заполнять отключая алгоритм, чтобы сумма недоимки вышла к уплате. Кто не слушается, составляют акт кам. проверки с доначислением к уплате налога. Так, что и судись, или плати.
ага, получается, надо делать коррестировки к 2008 и 2007.. и платить налог н а прибыль.. а если потсавлю в текущую декл 2009 г..( где убыток) то тогда.. придется с ними ( гни)судится?
Попробуйте задать свой вопрос вашему инспектору в ГНИ. Может быть у Вас в ГНИ не такие наглые, как у меня. И еще задавала этот вопрос по электронке в консультационку ГНИ в Киеве. Ответили по Закону - платить недоимку, если убыток, не надо.
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00029100000000001