Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

Обложение ЕН транзитной электроэнергии

Відправлено користувачем Евгений С 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Коллеги, помогите пожалуйста! )
Проблемы с ГНАУ....
Предприятие на ЕН (10%) сдает в аренду производственные и складские помещения...
Предприятиям - арендаторам выставляли счет за электроэнергию , собирали средства у себя и платили на основании счета Электросетей по общему счетчику арендодателя (отдельных договоров с Электросетью у арендаторов нет..свои счетчики, которые проходят через основной арендодателя)
Проверка с ГНАУ считает теперь это доходом, якобы надо налогооблагать...ну это же не доход..деньги идут транзитом и суммы несоизмеримы даже с самим доходом от арендной платы... это нонсенс...
Знаю, что есть двоякое мнение по этому вопросу, может есть какие-то нюансы..скорее всего суд, может кто-то сталкивался с данной проблемой , есть опыт..помогите )
И еще дополнение..особый случай..есть предприятие , которое просто питается от нашей подстанции и компенсирует стоимость потребленной э/э ..как быть тогда..получается тоже нужно налогооблагать..?
Кошти, отримані єдиноподатником за спожиту орендарем електроенергію, не підлягають обкладенню єдиним податком, оскільки такі кошти є транзитними
Наше підприємство працює на єдиному податку за ставкою 6% та здає в оренду приміщення під виробництво. Орендарі сплачують нам вартість використаної електроенергії за тарифами РЕС і вартість наших експлуатаційних витрат з передачі електроенергії через наші мережі. Експлуатаційні витрати є послугою, що надається нашим підприємством орендарям, зі суми якої ми сплачуємо єдиний податок. Чи треба обкладати 6% податком вартість електроенергії, що проходить через наш рахунок транзитом?

Ваше запитання є водночас і простим, і складним. Про все за порядком. Згідно з пунктом 1 Указу Президента від 03.07.98 р. №727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва" (далі - Указ), виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) суб’єкта підприємницької діяльності, що обрав спрощену систему оподаткування, вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) до каси за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг). І згідно з пунктом 3 Указу саме ця отримана виручка підлягає обкладенню єдиним податком за ставкою 6 або 10 відсотків.

А тепер докладніше про склад виручки, що є об’єктом обкладення єдиним податком.

З одного боку, плата за електроенергію надходить на ваш поточний рахунок, отже, підлягає обкладенню єдиним податком. З іншого - це кошти не вашого підприємства, а того, яке фактично виробляє і передає вам електроенергію.

Спочатку звернемося до Закону України від 16.10.97 р. №575/97-ВР "Про електроенергетику" (далі - Закон №575). Статтею 1 цього Закону розрізняються такі поняття, як передача енергії та постачання електроенергії. Під передачею електроенергії розуміється транспортування енергії за допомогою мереж на підставі договору, а постачання, своєю чергою, - це надання електричної енергії споживачеві за допомогою технічних засобів передачі та розподілу електричної енергії на підставі договору. Виходячи з умов вашого прикладу можна припустити, що ваше підприємство саме передає, а не надає електроенергію. Отже, не є продавцем (власником) електроенергії. Тобто кошти у рахунок оплати за використану електроенергію проходять через поточний рахунок вашого підприємства транзитом.

Транзитні кошти не обкладаються єдиним податком. Такої думки дотримується ДПА України, про що свідчить лист від 03.01.2001 р. №1/2/15-1314. Але тут є одна обов’язкова умова. Щоб мати підстави стверджувати, що ці кошти є транзитними і ви не торгуєте електроенергією, треба укласти з постачальником електричної енергії договір комісії. Сторонами такого договору буде комітент, він же постачальник, комісіонер - ваше підприємство. За таким договором комітент доручає комісіонеру передати через свою мережу орендарям електричну енергію та прийняти кошти у рахунок її оплати на свій поточний рахунок, з подальшим перерахуванням комітенту.

За дотримання вищенаведеної умови базою оподаткування буде плата за транспортування електроенергії.

Якщо ж ваше підприємство просто уклало договір з постачальником на отримання електроенергії для власних потреб, а потім самостійно розподіляє електроенергію між орендарями та приймає за нього плату, тоді виникає кілька неприємних моментів. По-перше, згідно зі статтею 13 Закону №575, діяльність з виробництва, передачі та постачання електричної енергії в Україні підлягає ліцензуванню, тобто ваше підприємство порушує норми Закону №575, і це тягне за собою накладення штрафних санкцій у розмірі від однієї до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 27 Закону №575) залежно від ухвали суду. По-друге, виходить, що ваше підприємство фактично є продавцем електроенергії. Тобто всі кошти, що надійшли на поточний рахунок та/або до каси від орендарів, підлягають обкладенню єдиним податком. Податкові органи саме так і кваліфікуватимуть цю ситуацію, користуючись листом ДПА України від 04.03.2003 р. №1617/6/15-2216, який один із багатьох стверджує, що всі кошти, отримані орендодавцем від орендарів, підлягають обкладенню єдиним податком.

Отже, лише укладення договору комісії з постачальником електричної енергії дозволить обкладати єдиним податком плату за транспортування, а не всі отримані кошти від орендарів, що були перераховані у рахунок оплати користування електричною енергією.

+

[www.dtkt.com.ua]


И еще дополнение..особый случай..есть предприятие , которое просто питается от нашей подстанции и компенсирует стоимость потребленной э/э ..как быть тогда..получается тоже нужно налогооблагать..?

ч/з договор спильного використання сетей?
Узнавал , есть договор от 2001 года , которого я не видел, посмотрю в понедельник... вроде бы там 2 стороны мы и контрагент , на отпуск электроэнергии субсубабоненту
//Якщо підприємство-орендодавець є платником єдиного податку

Стосовно компенсації вартості спожитих орендарем комунальних послуг якщо підприємство-орендодавець — платник єдиного податку, то суперечливим є питання, чи слід враховувати ці кошти в базі оподаткування. Податкові органи дотримуються незмінної точки зору: такі надходження обкладаються єдиним податком (Див. «Вісник податкової служби України» №11/2004, №25/2004, №6/2006, а також лист ДПАУ від 04.03.2003 р. №1617/6/15-2216 («ДК» №27/2003)). Але пригадаймо собі, що листи та консультації податкових органів є документами інформаційного характеру і не мають сили нормативно-правового акта. Тож керуватися ними доцільно лише тоді, коли вони не суперечать відповідному нормативному документу.
Основним нормативним документом, що регулює порядок обкладення єдиним податком, є наразі Указ про єдиний податок, у ст. 1 якого визначено: «Виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг)». І лише виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) підлягає обкладенню єдиним податком згідно зі ст. 3 Указу про єдиний податок.
Згідно з ч. 1 ст. 901 ЦК, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається у процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. У ч. 1 ст. 902 ЦК зазначено, що виконавець повинен надати послугу особисто. У випадку, який ми розглядаємо, орендодавець не надає комунальних послуг, а лише отримує компенсацію вартості послуг, спожитих орендарями, і в подальшому здійснює розрахунки за надані послуги з безпосередніми виконавцями (постачальниками комунальних послуг). З огляду на зазначене, суми таких «транзитних» комунальних платежів, що надходять від орендарів на рахунок орендодавця — платника єдиного податку, не є його власністю, а отже, не можуть вважатись виручкою від реалізації.
Близькою за змістом є думка, висловлена в листі ДПАУ від 10.04.2006 р. №4025/6/15-04162: «...Оскільки кошти <...> є транзитними, то при визначенні суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) ці кошти не включаються до бази оподаткування єдиним податком».
----------------------------
«Якщо договори з постачальниками комунальних послуг укладені орендодавцем і суми погашення комунальних платежів, що перераховуються орендарем на підставі даних рахунків постачальників комунальних послуг, проходять транзитом через орендодавця, то, на думку Держпідприємництва, такі суми не є виручкою від реалізації продукції (робіт, послуг) і не обкладаються єдиним податком. Така позиція обґрунтована тим, що орендодавець не надає і не може надавати комунальні послуги орендарю».
Лист Держпідприємництва від 17.03.2003 р. №3-221/1489
«...Кошти, що надійшли транзитом на розрахунковий рахунок суб’єкта підприємницької діяльності — платника єдиного податку, не є власністю цього суб’єкта, оскільки підлягають обов’язковому перерахуванню відповідній третій особі, тому ці кошти не є виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Тобто такі кошти не можуть бути предметом оподаткування».
Лист Держпідприємництва від 26.10.2005 р. №9375
-----------------------------
Щоправда, в листі від 05.07.2006 р. №48443 Держпідприємництво несподівано змінює свою попередню думку і доходить нелогічного, на нашу думку, висновку, що сума комунальних платежів за спожиті орендарем комунальні послуги має враховуватись у складі виручки «при реалізації послуг (наданні в оренду приміщення)» і обкладатись єдиним податком.
Радимо підприємствам-орендодавцям, які все ж не планують включати отримані від орендаря комунальні платежі до бази обкладення єдиним податком, в договорі оренди наголосити, що суми відшкодування (компенсації) орендарем спожитих комунальних послуг є транзитними, не є власністю орендодавця, а мають перераховуватись комунальним підприємствам. Безумовно, в цьому випадку спожиті орендарем комунальні послуги не включаються до складу орендної плати, а виділяються в рахунку (акті) окремими рядками. Крім того, бажано складати довідку-розрахунок, де було б відображено баланс сум коштів, які надійшли від орендарів і які сплачені постачальникам комунальних послуг.//
[www.dtkt.com.ua]
(с) Z.K.
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00052200000000002