Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

Предприниматель и льгота по налогу с физических лиц

Відправлено користувачем levva 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Помогите, сотрудник работает с 1 апреля и с 1 апреля есть подписанное заявление про применение льготы.Ему позвонили с налоговой и сказали, что он не имеет права на льготу, т к является частным предпринимателем/ мы тоже с этим согласны/ и пусть фирма делает перерасчет/ пока это обнаружилось по фирме, где он до нас работал/. С 1 июля напишет про отказ от льготы, но второй квартал ушел и заявление есть, то есть предприятие не виновато. На основание чего делать перерасчет за второй квартал, это тогда и штраф с него снимать что ли, или вообще не делать? В налоговую пока не дозвонилась. Где-то мелькала такая темка, но сейчас не нашла. Может кто сталкивался, подскажите!
пересчитайте, доудержите, доплатите
штрафа нет
в 1-ДФ сдать уточненный
Kahovka,
А на каком основании доудержать, на момент удержания налога у предприятие есть основание-заявление на льготу.Если сами исправим/опять же, на основании чего/, получается ошибка предприятия, ведь недоудержан и недоплачен налог, а значит штраф. Мне, кажется, что это работник должен разбираться с налоговой.В крайнем случае, от работника заявление с просьбой пересчитать из-за его халатностии, и все-таки штраф мне кажется тоже нужно с него удержать.


если Вы доплатили НДФЛ до начала проверки, то штрафов там нет вообще

я бы выкинула заявление на льготу и пересчитала не дожидаясь, что налоговая пришлет (а там уже со штрафными)

в данном случае вопрос о халатности ИМХО слегка не корректен

он же фактически не получает минимальную зарплату, а предприятие просто экономит на налогах

или я не права ?
И при подаче заявления работником на льготу вы должны уточнять чвляется ли он предпринимателем (зная, что таковым ее не положено). Вы ведь не уточняли? Здесь ничего страшного - доначисляете, с сотрудника удерживаете и подаете 1 ДФ уточненку по нему.
вот уточнять они как раз и не должны
Если человек, пишет заявление по применение льготы, то ответственность на нем, а он вообще и забыл, что предприниматель, доходов то нет . Я могу доначислить налог, но на каком основании делать этот перерасчет -по его заявлению?А уточнять надо как-то, чтобы видно было, что снята льгота его за 2 квартал, иначе с налоговой ему опять будут звонить.
У меня тоже был такой сотрудник, только он уже уволился,а теперь сообщил что с 2003 года он частный предприниматель. Что нам теперь делать?
У него деятельность была? Хотя налоговая считает, что ЧП вообще льгота не положена, в законе сказано, что при наличии доходов только не положена. Можно взять его пустую декларацию.

Если есть заява про льготу, то можно ничего не делать. Это его проблемы. Кроме случая, когда как ЧП он с вашей фирмой работал winking smiley
Так ну все,вот прочитала материальчик и у меня есть таких двое товарищей.Сижу делаю уточненку.Подскажите в уточнённом расчете в графе 4а(нараховано)показываем новую исправленную сумму начислений,а в графе 4(перераховано) что нужно показать:новую или старую сумму?...
а мне налоговая позвонила и сказала, что мой сотрудник чпен и не имеет права на льготу и я должна дать письмо в налоговую что я с него обязуюсь доудержать и доплатить налог и штраф... а то у него не примут отчет по единому ..а потом еще копии платежек пришлось нести
В Повідомленні про наявність порушень застосування податкової соціальної пільги вказано:
Для відновлення права на застосування пільги Вам необхідно подати всім працедавцям заяву про відмову від пільги із зазначенням місяця, у якому мало місце порушення, для розрахунку і утримання працедавцем суми недоплати податку та штрафу.
anna1364 Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> а мне налоговая позвонила и сказала, что мой
> сотрудник чпен и не имеет права на льготу и я
> должна дать письмо в налоговую что я с него
> обязуюсь доудержать и доплатить налог и штраф... а
> то у него не примут отчет по единому ..а потом еще
> копии платежек пришлось нести


Так, хочу предупредить об одной вещи. Сейчас пошла такая тенденция, что единый распространяется только на те виды деятельности, которые у него заявлены и ставки на которые утверждены местными райадминистрациями (советами), а на другие виды доходов чепешника единый не распространяется и на них начисляется НДФЛ, естественно, с учетом льгот.
Вы разберитесь, а на тот ли вид деятельности, на который вы его приняли, у него открыт (записан) ЕДИНЫЙ налог?
costa ,
а уточненный отчет вы за какой период делаете и на основании чего, у вас есть от них заявления на льготы?Ведь если сделать новый отчет без льгот, то получится недоплата за предыдущие периоды. А штраф насчитываете или просто пересчет?
anna1364
Так вы уже сделали этот пересчет, а какой штраф/сколько процентов/, это с него же удерживать?И причем отчет, не имеют права не принять, это его проблемы. И вообще ответственность на нем, причем предприятие?
Наталка, но не Полтавка Автор рядків:
-------------------------------------------------------

> Вы разберитесь, а на тот ли вид деятельности, на
> который вы его приняли, у него открыт (записан)
> ЕДИНЫЙ налог?

Это к делу не относится. У сотрудника зарплата, зарплата не может подпадать или не подпадать под единый налог. Налоговая требует облагать НДФЛ доходы от предпринимательсткой деятельности, не входящие в свидательство. Соц.льгота же применяется только к зарплате, которая всегда НДФЛ 15%. По закону соц.льгота не дается, если есть доходы от предпринимательской деятельности. Спорить здесь можно только о том, что при наличии доказательств, что как предприниматель сотрудник в этом периоде доходы не получает, ему все-таки может предоставляться льгота.
levva,
делаю уточнёнки за 2007 год по-квартально,с укзанием "ничисленно"новая сумма (т.е. исправленная), а в "перераховано" ставлю старую,а до-перечисления покажу в отчете за 3 квартал 2008года (т.к. доплата произошла именно в 3 квартале 2008 года) и в разъяснении я так прочитала.А штрафов никаких,т.к. ошибку обнаружии до начала проверки..или не так?

по поводу на основании чего....так это наши ЧП..поэтому ждать писем или звонков не буду...
costa,
а в каком разъяснении прочитали? Если можно ссылочку. А основание, я имела ввиду- заявление на отказ от льготы, или просто заявление с просьбой про пересчет от сотрудников.Насчет штрафа тоже не знаю, если и снимать, так это надо с сотрудника.

brick ,
"По закону соц.льгота не дается, если есть доходы от предпринимательской деятельности". Чем это подтвердить, у меня один без деятельности 2 года, а налоговая требует пересчет.
Подтвердить можно отчетами СПД - декларация о доходах или по единому с прочерками. Написать ответ типа "по закону о НДФЛ (указать пункт) льгота не дается, если есть доходы от предпринимательства, доходов не было, о чем прилагаются отчеты, поэтому право на льготу есть". Не имеют они право снимать льготу по свои разпоряжениям, если в законе такое не прописано.
levva,

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 07.02.2008 р. N 2155/7/17-0217
Державним податковим адміністраціям в АР Крим, областях, мм. Києві і Севастополі


Про розгляд листа
Державна податкова адміністрація України розглянула запит щодо порядку вилучення із податкового розрахунку ф. N 1ДФ помилки, самостійно виявленої платником податку, і повідомляє.
Відповідно до пункту 19.2 статті 19 Закону України від 22 травня 2003 року N 889-IV "Про податок з доходів фізичних осіб" обов'язки щодо подання до податкових органів у строки, встановлені законом для податкового кварталу, податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також сум утриманого з них податку, покладено на осіб, які відповідно до цього Закону мають статус податкових агентів.
Податковий розрахунок подається органу податкової служби за місцезнаходженням податкового агента - юридичної особи або її відокремлених підрозділів чи за місцем проживання фізичної особи - суб'єкта господарської діяльності - податкового агента.
Форму та Порядок заповнення податковими агентами податкового розрахунку затверджено наказом ДПА України від 29.09.2003 N 451 "Про затвердження форми податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (ф. N 1ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 22.10.2003 за N 960/8281.
Пункт 3 даного Порядку регламентує питання, які стосуються порядку заповнення податкового розрахунку ф. N 1ДФ, а пункт 4 - визначає порядок проведення коригувань розрахунку, поданого і прийнятого податковими органами.
Відповідно до підпункту 3.2 пункту 3 Порядку у графі 3а "Сума нарахованого доходу" податкового розрахунку відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано фізичній особі, відповідно до ознаки доходу згідно з довідником ознак доходів, наведеним у додатку до цього Порядку.
У графі 3 "Сума виплаченого доходу" відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом. Заробітна плата, що виплачується у встановлені терміни в наступному місяці, повинна бути відображена в податковому розрахунку за той період, у який входить попередній місяць, за який заробітна плата була нарахована (пп. 3.3 п. 3 Порядку).
У графі 4а "Сума нарахованого податку" відображається сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно з чинним законодавством (пп. 3.4 п. 3 Порядку).
У графі 4 "Сума перерахованого податку" відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету (пп. 3.5 п. 3 Порядку).
Порядок проведення коригувань податкового розрахунку передбачає, що коригування вже поданого і прийнятого розрахунку проводяться на підставі самостійно виявлених податковим агентом помилок, а також на підставі повідомлення про помилки, виявлені органом державної податкової служби.
У разі необхідності проведення коригувань показників поданого податкового розрахунку після закінчення терміну його подання до податкових органів подається уточнюючий податковий розрахунок, який заповнюється на підставі інформації з копії попередньо поданого податкового розрахунку. Для вилучення одного помилкового рядка з попередньо введеної інформації необхідно повторити всі графи такого рядка і у графі 9 вказати ознаку "1", яка є ознакою того, що рядок підлягає вилученню (пп. 4.5.1 п. 4.5 Порядку). Для введення нового або пропущеного рядка потрібно повністю заповнити всі його графи і у графі 9 вказати ознаку "0" - рядок на введення (пп. 4.5.2 п. 4.5 Порядку).
Для заміни одного помилкового рядка іншим потрібно вилучити помилкову інформацію за правилами підпункту 4.5.1 та ввести вірну інформацію за правилами підпункту 4.5.2, тобто, повністю заповнити два рядки, один з яких вилучає попередньо внесену інформацію, а другий - вносить вірну інформацію. У такому разі в першому рядку в графі 9 указується ознака "1" - рядок на вилучення, а в другому - вказується "0" - рядок на введення (пп. 4.5.3 пп. 4.5 п. 4 Порядку).
Отже, у випадку, коли податковий агент у IV кварталі 2007 року самостійно виявив помилку, допущену у I кварталі 2007 року, яка призвела до заниження нарахованого та перерахованого до бюджету податку, відображеного у податковому розрахунку ф. N 1ДФ за I квартал 2007 року, виправлення такої помилки слід провести за правилами, встановленими вищевказаним Порядком.
При цьому податковий агент повинен подати до податкових органів уточнюючий розрахунок ф. N 1ДФ за I квартал 2007 року, який заповнити на підставі інформації з копії попередньо поданого звітного податкового розрахунку за I квартал 2007 року. Для вилучення помилкової інформації в графі 9 рядка, який містить занижену (помилкову) суму нарахованого податку, слід проставити ознаку "1". Для внесення вірної інформації - в уточнюючому розрахунку за I квартал 2007 року слід заповнити додатковий новий (правильний) рядок, в якому повторити показники всіх граф помилкового рядка, крім показників граф "4а" та "9". У графі 4а "Сума утриманого нарахованого податку" додаткового (правильного) рядка проставляється виправлена (вірна) сума податку, нарахована з доходів, нарахованих у I кварталі 2007 року, а в графі "9" цього рядка - ознака "0".
Щодо відображення у податковому розрахунку ф. N 1ДФ суми недоплати податку з доходів фізичних осіб за I квартал 2007 року, перерахованої податковим агентом до бюджету у IV кварталі 2007 року, то така сума податку відображається у графі 4 "Сума перерахованого податку" звітного податкового розрахунку ф. N 1ДФ за IV квартал 2007 року.

Заступник Голови С. І. Лекарь
Спасибо, по которому нет деятельности пока не будем исправлять, пусть официально присылают письмо, пока это только угрозы о непринятии отчета у работника. А вот у другого/директора/ похуже ситуация-2 года считал бухгалтер с льготой, хотя сразу предупредили. Наверное, будем исправлять.
Quote
brick
По закону соц.льгота не дается, если есть доходы от предпринимательской деятельности. Спорить здесь можно только о том, что при наличии доказательств, что как предприниматель сотрудник в этом периоде доходы не получает, ему все-таки может предоставляться льгота.
В этом вопросе налоговая свои незаконные действия прикрывает письмом С. І. Лекаря (суд во внимание не берет). Позже дам ссылку или текст. Действуют по принципу сила (власть) есть - ума не надо.
А когда платить недоплату - до или после подачи уточненки?

Нормальные герои всегда идут в обход (с)
NeBuh Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> По закону соц.льгота не дается, если есть доходы
> от предпринимательской деятельности. Спорить здесь
> можно только о том, что при наличии доказательств,
> что как предприниматель сотрудник в этом периоде
> доходы не получает, ему все-таки может
> предоставляться льгота. В этом вопросе налоговая
> свои незаконные действия прикрывает письмом С. І.
> Лекаря (суд во внимание не берет). Позже дам
> ссылку или текст. Действуют по принципу сила
> (власть) есть - ума не надо.


Да, мне тоже такое сказали, но добавили, что проблемы будут не у фирмы, а у самого предпринимателя! :-(
Незаконные действия налоговой должны стать проблемой для самой налоговой.
ЧП-шнику они могут (опять же незаконно) на какое-то время задержать выдачу свідоцтва про сплату єдиного податку.
Вот чем аргументируют:
Quote

Лист ДПА України від 21.5.2007 № 6194/5/17-0716
Щодо права фізосіб-СПД на застосування податкової соціальної пільги до отримуваних ними доходів у вигляді заробітної плати за основним місцем роботи (витяг)

Відповідно до статті 6 Закону України від 22 травня 2003 року №889 «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон) податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата виключно за одним місцем його нарахування (виплати), якщо його розмір не перевищує суми місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленої на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 гривень.
Визначення поняття «заробітної плати» наведено у пункті 1.3 «д» ст. 1 Закону, згідно з положеннями якого «заробітна плата» — це доходи, нараховані (виплачені, надані) внаслідок здійснення платником податку трудової діяльності на території України, від працедавця, незалежно від того, чи є такий працедавець резидентом або нерезидентом, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати або інші виплати та винагороди, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом (абзац третій п. 1.1 ст. 1 Закону).
Податкова соціальна пільга не може бути застосована до інших доходів платника податку, якщо він отримує протягом звітного податкового періоду одночасно доходи, перелічені у пп. 6.3.3 п. 6.3 ст. 6 Закону. До цього переліку (частина «е») відносяться доходи суб’єктів підприємницької діяльності, одержувані ними від здійснення такої діяльності. При цьому не має значення фактичний результат діяльності підприємця за відповідний податковий період (прибутки чи збитки), оскільки статтею 42 Господарського кодексу України визначено, що підприємництво — це систематична, ініціативна на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється з метою одержання прибутку.
Крім того, згідно із статтею 14 розділу IV Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. №13-92 «Про прибутковий податок з громадян», який регулює здійснення підприємницької діяльності за загальною системою оподаткування та фіксованим розміром оподаткування, та Указом Президента України від 3 липня 1998 року №727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції Указу Президента України від 28 червня 1999 року №746/99, звітним податковим періодом у фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності є квартал, півріччя, рік.
Податкова соціальна пільга не застосовується також до доходів самозайнятої особи, одержаних безпосередньо від здійснення підприємницької діяльності.
Реалізація позиції Держпідприємництва України з даного питання потягне за собою необхідність доведення фізичною особою — СПД податковому агенту відсутності в нього доходів від підприємницької діяльності. Тобто за таких умов для застосування податкової соціальної пільги до отримуваних фізичною особою — СПД доходів у вигляді заробітної плати (у випадку, якщо така фізична особа — СПД не отримує доходи від провадження підприємницької діяльності), такій особі необхідно буде довести своє право на податкову соціальну пільгу податковому агенту, підтвердивши його документально. При цьому такій фізичній особі треба буде пред’явити податковому агенту, крім свідоцтва про державну реєстрацію його як суб’єкта підприємницької діяльності, ще й податкову декларацію або звіт платника єдиного податку чи довідку від органів державної податкової служби про свої доходи. Але ні порядку, ні механізму надання таких документів податковому агенту фізичною особою — СПД для застосування до його заробітної плати податкової соціальної пільги законодавчо не встановлено.
При цьому слід особливо зазначити, що Держпідприємництво України листом від 18.04.2007 р. №2804 висловило свою позицію стосовно того, що нормами чинного законодавства не передбачено правових підстав для надання фізичними особами — СПД будь-яких інших документів, крім свідоцтва про державну реєстрацію, для розгляду питання оподаткування їх доходів податковим агентом.
Крім того, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 26 грудня 2003 року №2035 «Про затвердження Порядку надання документів та їх складу при застосуванні податкової соціальної пільги» податкова соціальна пільга починає застосовуватися працедавцем з податкового місяця, у якому платник податку подав заяву про її застосування з відповідними підтвердними документами.
Оскільки звітний період у суб’єкта підприємницької діяльності — квартал, а податкова соціальна пільга застосовується до місячного доходу у вигляді заробітної плати, то факт одержання (відсутності) доходів від провадження підприємницької діяльності в такому випадку може бути підтверджений підприємцем лише після того, як йому вже буде фактично безпідставно надано податкову соціальну пільгу за попередні 3 місяці.
Виходячи з наведеного, працівник підприємства, який зареєстрований як суб’єкт підприємницької діяльності, але не отримує доходи від такої діяльності (виручку у грошовій та натуральній формі чи прибуток), не має права на застосування податкової соціальної пільги до отримуваних ним доходів у вигляді заробітної плати, як це і передбачено пп. 6.3.3 «е» п. 6.3 ст. 6 Закону.
Заступник голови С. ЛЕКАРЬ

Нужны ли комментарии этому бреду?
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00043899999999997