Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

SOS! СПД на едином и штрафы за отсутсвие учета товара!

Відправлено користувачем kooleta 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Сторінка 1 з 2    Сторінки: 12Наступна
Помогите! У нас в городе идут массовые проверки предпринимателей на едином - штрафуют за товар без накладных приходных, за неправильное ведение книги формы 10 ( утверждают что каждую покупку надо вписывать сразу и приход этого товара тоже должен быть отображен в книге, а не итогом за день как мы привыкли) Ссылаются на письмо от 25.12.09 № 28923/7/23-7017/1485. „О применении штрафных (финансовых) санкций к субъектам хозяйствования – плательщикам единого налога” . Что делать? кто то сталивался с этим?
письмо-не НПА!!!!поэтому-тыкать их в Указ об упрощенке,пусть изучают,а не письма издают,которые их устраивают...

__________________________________________________

Не позволяй своим ушам слышать то, чего не видели твои глаза
За тыканье в законы штрафы увеличиваются в геометрической прогрессииsad smiley((((


за неведення або неналежне ведення книги обліку доходів і витрат штраф 8-15 неопод.мін.
Да - это и есть пополнение бюджета любой ценой sad smiley((( Но как с этим бороться? Что делать? Вести бухучеет как положено? Так штрафовать будут за предыдущий период . sad smiley
Если бы только 8-15 неопод миню Они считают весь товар на который нет прихода и множат кто на 2 а кто и на 5 и выставляют штраф sad smiley(
на какои основании они это делают???

__________________________________________________

Не позволяй своим ушам слышать то, чего не видели твои глаза
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Л И С Т
N 6990/7/23-3117 від 14.05.99
м.Київ
Об ответственности за неоприходование товара
На многочисленные запросы государственных налоговых администраций Государственная налоговая администрация Украины сообщает следующее.
Согласно статье 6 Закона Украины "О применении электронных контрольно-кассовых аппаратов и товарно-кассовых книг при расчетах с потребителями в сфере торговли, общественного питания и услуг" (в редакции от 06.06.96 г. N 227/96-ВР) в случае осуществления субъектами предпринимательской деятельности торговли товарами или другими товарно-материальными ценностями, не оприходованными по учету, стоимость таких товаров с предприятий, учреждений и организаций независимо от форм собственности взыскивается по решению органов государственной налоговой службы в местный бюджет соответствующего уровня в бесспорном порядке.
В отличие от обязанности юридических лиц, которые ведут бухгалтерский учет имущества и результатов своей работы в натуральном измерении и в обобщенном денежном выражении путем непрерывного документального и взаимосвязанного их отражения методом двойной записи хозяйственных операций согласно Плану счетов бухгалтерского учета, на физических лиц обязанность по ведению такого учета не возложена.
Что касается бухгалтерского учета операций, связанных с продажей товаров в розничной и оптовой торговле, то порядок учета определен Положением о порядке бухгалтерского учета операций, связанных с продажей товаров, утвержденным письмом Министерства финансов Украины и Министерства экономики Украины от 05.07.93 г. N 14-401 (с изменениями и дополнениями, внесенными письмом Минфина Украины от 10 декабря 1993 года N 18-4170 (v4170201-93 )), и Положением об организации бухгалтерского учета и отчетности в Украине, утвержденным постановлением Кабинета Министров Украины от 03.04.93 г. N 250.
Порядок приходования товаров в розничной и оптовой торговле для субъектов предпринимательской деятельности - физических лиц, которые не обязаны вести бухгалтерский учет, не определен никаким нормативным документом.
Таким образом, на физических лиц, которые осуществляют предпринимательскую деятельность в сфере торговли, без создания юридического лица, понятие "приходование товаров" не распространяется. Поэтому требования статьи 6 вышеуказанного Закона в части ответственности за неоприходованный товар к физическим лицам - субъектам предпринимательской деятельности не относятся.
Обязываем довести это письмо до подчиненных государственных налоговых инспекций.
Заместитель председателя В.Копылов

__________________________________________________

Не позволяй своим ушам слышать то, чего не видели твои глаза
а в каком это городе, скажите пожалуйста?

___________________________________________________________
"Дебет с кредитом не сходится, а человек с человеком всегда сойдется."
[search.ligazakon.ua]
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
ЛИСТ

від 25.12.2009 р. N 28923/7/23-7017/1485
Щодо застосування штрафних (фінансових) санкцій до суб'єктів господарювання - платників єдиного податку

1. Статтею 6 Закону України від 06.07.95 р. N 265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (далі - Закон N 265/95-ВР) визначено, що облік товарних запасів фізичною особою - суб'єктом підприємницької діяльності ведеться у порядку, визначеному чинним законодавством, а юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) - у порядку, визначеному відповідним національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку. Облік ведеться з урахуванням особливостей, встановлених для суб'єктів малого підприємництва. Обов'язок із ведення обліку товарних запасів не застосовується до осіб, які відповідно до законодавства оподатковуються за правилами, що не передбачають ведення обліку придбаних або проданих товарів.

Згідно з п. 6 ст. 9 Закону N 265/95-ВР реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) суб'єктами підприємницької діяльності - фізичними особами, оподаткування доходів яких здійснюється відповідно до законодавства з питань оподаткування суб'єктів малого підприємництва (в тому числі шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку), якщо такі суб'єкти не здійснюють продаж підакцизних товарів (крім пива на розлив), за умови ведення такими особами книг обліку доходів і витрат у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України за поданням державного органу, уповноваженого проводити державну регуляторну політику.

Кабінетом Міністрів України на виконання ст. 9 Закону N 265/95-ВР прийнято постанову від 26.09.2001 р. N 1269 "Про затвердження Порядку ведення книги обліку доходів і витрат" (далі - Порядок).

Відповідно до пунктів 1 та 5 Порядку Книга обліку доходів і витрат ведеться суб'єктами підприємницької діяльності - фізичними особами, оподаткування доходів яких здійснюється згідно із законодавством з питань оподаткування суб'єктів малого підприємництва (у тому числі шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку). При цьому до Книги заносяться такі відомості: порядковий номер запису; дата здійснення операції, пов'язаної з проведенням витрат і/або отриманим доходом; суми витрат за фактом їх здійснення, в тому числі заробітна плата найманого працівника; сума вартості товарів, отриманих для їх продажу (надання послуг); сума виручки від продажу товарів (надання послуг) - з підсумком за день.

Пунктом 3 Порядку визначено, що форма Книги обліку доходів і витрат затверджується Державною податковою адміністрацією України.

Форму Книги обліку доходів і витрат визначено Інструкцією про оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю (додаток N 10), що затверджена наказом ДПА України від 21.04.93 р. N 12 та зареєстрована в Мін'юсті України 09.06.93 р. за N 64.

Зважаючи на те, що в Україні діє принцип верховенства права (ст. 8 Конституції України) і закон є нормативно-правовим актом вищої юридичної сили, який регулює найважливіші суспільні відносини, а інші нормативно-правові акти приймаються на основі, на виконання і відповідно до закону, то слід керуватися вимогами Закону N 265/95-ВР.

2. Щодо застосування Указу Президента України від 03.07.98 р. N 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (далі - Указ N 727/9 зазначаємо таке.

Згідно з п. 4 Указу N 727/98 форма Книги обліку доходів та витрат, що підлягають оподаткуванню відповідно до цього Указу, і порядок її ведення суб'єктами малого підприємництва, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, встановлюються Державною податковою адміністрацією України.

На виконання Указу N 727/98 видано наказ ДПА України від 29.10.99 р. N 599 "Про затвердження Свідоцтва про сплату єдиного податку та Порядку його видачі", який зареєстровано в Мін'юсті України 02.11.99 р. за N 752/4045 (далі - наказ N 599). Згідно з п. 8 наказу N 599 для визначення результатів власної підприємницької діяльності на підставі хронологічного відображення здійснених господарських і фінансових операцій платник єдиного податку веде Книгу обліку доходів і витрат згідно з додатком N 10 до Інструкції про прибутковий податок з громадян, затвердженої наказом Головної державної податкової інспекції України від 21.04.93 р. N 12 та зареєстрованої в Мін'юсті України 09.06.93 р. за N 64. При цьому обов'язковому заповненню підлягають лише графи "період обліку", "витрати на виробництво продукції", "сума виручки (доходу)", "чистий дохід".

Відповідно до п. 2 листа ДПА України від 05.11.97 р. N 17-0117/10-8886 у Книзі обліку доходів і витрат графи 4, 5 та 6 заповнюються підприємцем безпосередньо на місці реалізації після кожного факту продажу. Наприкінці робочого дня підбиваються підсумки всіх сум, отриманих за реалізований товар, і виводиться денна сума валового доходу.

Уся отримана суб'єктом господарювання готівкова виручка протягом дня має бути в повній сумі оприбуткована у Книзі обліку доходів і витрат.

Водночас Указ N 727/98 видано 03.07.98 р., п. 6 ст. 9 Закону N 265/95-ВР викладено в наведеній редакції згідно із Законом від 04.10.2001 р. N 2746-III. Тобто, зважаючи на дію нормативно-правових актів у часі, потрібно керуватися нормами Закону N 265/95-ВР.

3. Відповідно до п. 17 Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 р. N 833, забороняється продаж товарів, що не мають відповідного маркування, належного товарного вигляду, на яких строк придатності не зазначено або зазначено з порушенням вимог нормативних документів, строк придатності яких минув, а також тих, що надійшли без документів, передбачених законодавством, зокрема що засвідчують їх якість та безпеку.

До документів, що є підставою для оприбуткування товару, як правило, належать накладні та товарно-транспортні накладні. Такі документи є підставою для внесення записів до облікових бухгалтерських реєстрів. Відсутність відповідних первинних документів, які підтверджують рух товарно-матеріальних цінностей, є порушенням установленого порядку ведення бухгалтерського обліку.

Також відсутність первинних документів, що підтверджують факт отримання та перевезення вантажів, а саме: товарно-транспортних накладних, дорожних листів тощо та документів на зберігання товару, є порушенням Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 14.10.97 р. N 363, зареєстрованих у Мін'юсті України 20.02.98 р. за N 128/2568.

Здійснення поставки товару на будь-яких умовах поставки не звільняє учасників господарської операції від складання первинних документів, які передбачені законодавством про бухгалтерський облік. Відсутність таких документів може свідчити про нездійснення самих господарських операцій.

Облік - це належним чином організована система збору, нагромадження, обробки, групування, узагальнення і реєстрації (фіксації) необхідної інформації або її сукупних даних, що відображають кількісну чи якісну характеристику подій, явищ, фактів, процесів, об'єктів тощо.

Відтак з урахуванням вищезазначеного суб'єкти господарювання зобов'язані вести зазначений облік.

Фінансові санкції відповідно до статей 20, 21 Закону N 265/95-ВР застосовуються до суб'єктів господарювання, що здійснюють реалізацію товарів, які не обліковані в установленому порядку, чи не ведуть або ведуть з порушенням установленого порядку облік товарів за місцем реалізації та зберігання.



Заступник Голови


Н. Рубан
тычут в нос вот такой документ и штрафуют sad smiley
Лист ДПАУ від 25.12.09 N 28923/7/23-7017/1485 Щодо застосування штрафних (фінансових) санкцій до суб'єктів господарювання - платників єдиного податку
1. Статтею 6 Закону України від 06.07.95 р. N 265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (далі - Закон N 265/95-ВР) визначено, що облік товарних запасів фізичною особою - суб'єктом підприємницької діяльності ведеться у порядку, визначеному чинним законодавством, а юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) - у порядку, визначеному відповідним національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку. Облік ведеться з урахуванням особливостей, встановлених для суб'єктів малого підприємництва. Обов'язок із ведення обліку товарних запасів не застосовується до осіб, які відповідно до законодавства оподатковуються за правилами, що не передбачають ведення обліку придбаних або проданих товарів.

Згідно з п. 6 ст. 9 Закону N 265/95-ВР реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) суб'єктами підприємницької діяльності - фізичними особами, оподаткування доходів яких здійснюється відповідно до законодавства з питань оподаткування суб'єктів малого підприємництва (в тому числі шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку), якщо такі суб'єкти не здійснюють продаж підакцизних товарів (крім пива на розлив), за умови ведення такими особами книг обліку доходів і витрат у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України за поданням державного органу, уповноваженого проводити державну регуляторну політику.

Кабінетом Міністрів України на виконання ст. 9 Закону N 265/95-ВР прийнято постанову від 26.09.2001 р. N 1269 "Про затвердження Порядку ведення книги обліку доходів і витрат" (далі - Порядок).

Відповідно до пунктів 1 та 5 Порядку Книга обліку доходів і витрат ведеться суб'єктами підприємницької діяльності - фізичними особами, оподаткування доходів яких здійснюється згідно із законодавством з питань оподаткування суб'єктів малого підприємництва (у тому числі шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку). При цьому до Книги заносяться такі відомості: порядковий номер запису; дата здійснення операції, пов'язаної з проведенням витрат і/або отриманим доходом; суми витрат за фактом їх здійснення, в тому числі заробітна плата найманого працівника; сума вартості товарів, отриманих для їх продажу (надання послуг); сума виручки від продажу товарів (надання послуг) - з підсумком за день.

Пунктом 3 Порядку визначено, що форма Книги обліку доходів і витрат затверджується Державною податковою адміністрацією України.

Форму Книги обліку доходів і витрат визначено Інструкцією про оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю (додаток N 10), що затверджена наказом ДПА України від 21.04.93 р. N 12 та зареєстрована в Мін'юсті України 09.06.93 р. за N 64.

Зважаючи на те, що в Україні діє принцип верховенства права (ст. 8 Конституції України) і закон є нормативно-правовим актом вищої юридичної сили, який регулює найважливіші суспільні відносини, а інші нормативно-правові акти приймаються на основі, на виконання і відповідно до закону, то слід керуватися вимогами Закону N 265/95-ВР.

2. Щодо застосування Указу Президента України від 03.07.98 р. N 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (далі - Указ N 727/98) зазначаємо таке.

Згідно з п. 4 Указу N 727/98 форма Книги обліку доходів та витрат, що підлягають оподаткуванню відповідно до цього Указу, і порядок її ведення суб'єктами малого підприємництва, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, встановлюються Державною податковою адміністрацією України.

На виконання Указу N 727/98 видано наказ ДПА України від 29.10.99 р. N 599 "Про затвердження Свідоцтва про сплату єдиного податку та Порядку його видачі", який зареєстровано в Мін'юсті України 02.11.99 р. за N 752/4045 (далі - наказ N 599). Згідно з п. 8 наказу N 599 для визначення результатів власної підприємницької діяльності на підставі хронологічного відображення здійснених господарських і фінансових операцій платник єдиного податку веде Книгу обліку доходів і витрат згідно з додатком N 10 до Інструкції про прибутковий податок з громадян, затвердженої наказом Головної державної податкової інспекції України від 21.04.93 р. N 12 та зареєстрованої в Мін'юсті України 09.06.93 р. за N 64. При цьому обов'язковому заповненню підлягають лише графи "період обліку", "витрати на виробництво продукції", "сума виручки (доходу)", "чистий дохід".

Відповідно до п. 2 листа ДПА України від 05.11.97 р. N 17-0117/10-8886 у Книзі обліку доходів і витрат графи 4, 5 та 6 заповнюються підприємцем безпосередньо на місці реалізації після кожного факту продажу. Наприкінці робочого дня підбиваються підсумки всіх сум, отриманих за реалізований товар, і виводиться денна сума валового доходу.

Уся отримана суб'єктом господарювання готівкова виручка протягом дня має бути в повній сумі оприбуткована у Книзі обліку доходів і витрат.

Водночас Указ N 727/98 видано 03.07.98 р., п. 6 ст. 9 Закону N 265/95-ВР викладено в наведеній редакції згідно із Законом від 04.10.2001 р. N 2746-III. Тобто, зважаючи на дію нормативно-правових актів у часі, потрібно керуватися нормами Закону N 265/95-ВР.

3. Відповідно до п. 17 Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 р. N 833, забороняється продаж товарів, що не мають відповідного маркування, належного товарного вигляду, на яких строк придатності не зазначено або зазначено з порушенням вимог нормативних документів, строк придатності яких минув, а також тих, що надійшли без документів, передбачених законодавством, зокрема що засвідчують їх якість та безпеку.

До документів, що є підставою для оприбуткування товару, як правило, належать накладні та товарно-транспортні накладні. Такі документи є підставою для внесення записів до облікових бухгалтерських реєстрів. Відсутність відповідних первинних документів, які підтверджують рух товарно-матеріальних цінностей, є порушенням установленого порядку ведення бухгалтерського обліку.

Також відсутність первинних документів, що підтверджують факт отримання та перевезення вантажів, а саме: товарно-транспортних накладних, дорожних листів тощо та документів на зберігання товару, є порушенням Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 14.10.97 р. N 363, зареєстрованих у Мін'юсті України 20.02.98 р. за N 128/2568.

Здійснення поставки товару на будь-яких умовах поставки не звільняє учасників господарської операції від складання первинних документів, які передбачені законодавством про бухгалтерський облік. Відсутність таких документів може свідчити про нездійснення самих господарських операцій.

Облік - це належним чином організована система збору, нагромадження, обробки, групування, узагальнення і реєстрації (фіксації) необхідної інформації або її сукупних даних, що відображають кількісну чи якісну характеристику подій, явищ, фактів, процесів, об'єктів тощо.

Відтак з урахуванням вищезазначеного суб'єкти господарювання зобов'язані вести зазначений облік.

Фінансові санкції відповідно до статей 20, 21 Закону N 265/95-ВР застосовуються до суб'єктів господарювання, що здійснюють реалізацію товарів, які не обліковані в установленому порядку, чи не ведуть або ведуть з порушенням установленого порядку облік товарів за місцем реалізації та зберігання.

Заступник Голови
Н. Рубан

sad smiley sad smiley sad smiley
І чим закінчуються такі перевірки? Вже на когось наклали штраф за неведення обліку в підприємця на єдиному? Відгукніться жертви податкової!
В газете "частный предприниматель" № 6 за 2010 год есть Постановление Кировоградского окружного админ. суда по полученному от предпринимателя иска именно по таким штрафным санкциям. ЧПЕН суд выиграл, но ведь таки штрафуют!
"но ведь таки штрафуют!" - і я про то..... мало пишуть про це, напевно що явище ще не масове.
Мы сейчас на проверке. Нам хотят скорректировать налоговый кредит. Т.е. так как мы не вели потоварно книгу 10, хотят сравнить по месяцам товар по продаже (по РН) и закупке (по ПН), а разницу отнять с налогового кредита, т.к. нигде мы не отображали переходящие остатки. Как буд-то тот товар, который был куплен и не продан в том же месяце он пошёл на личные нужды и не должен возмещать налоговый кредит в деят-ти. А оборотная сальдовая ведомость для них не является основанием или каким-то док-ом. Просто один вопрос нас проверяют по декабрь 2009 года. А письмо вышло 25 декабря 2009года. МОЖО ЛИ НА ЭТОМ СЬИГРАТЬ???????????????????
Vikulik вы ЧП на едином налоге ? ... я что то не пойму о каком налоговом кредите вы говорите ?
да СПД на едином налоге, плательщик НДС
Закон про РРО - Стаття 6. Облік товарних запасів фізичною особою - суб'єктом підприємницької діяльності ведеться у порядку, визначеному чинним законодавством, а юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) - у порядку, визначеному відповідним національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку. Облік ведеться з урахуванням особливостей, встановлених для суб'єктів малого підприємництва. Обов'язок із ведення обліку товарних запасів не застосовується до осіб, які відповідно до законодавства оподатковуються за правилами, що не передбачають ведення обліку придбаних або проданих товарів. 


Хай покажуть таке чинне законодавство для того щоб застосовувати штрафи з цього закону

[ts.zaxist.org]

Почитайте -неплохая ссылка по вашему вопросу
? Чи правомірні дії органів ДПС, котрі, керуючись п. 12 ст. 3 Закону про РРО, вимагають від суб'єкта підприємницької діяльності – платника єдиного податку надавати їм за місцем продажу товарів документи, котрі підтверджують придбання товарів, що реалізуються? 

 
Дійсно, відповідно до п. 12 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі – Закон про РРО) суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані вести у порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації, здійснювати продаж лише тих товарів, які відображені в такому обліку, за винятком продажу товарів особами, які відповідно до законодавства оподатковуються за правилами, що не передбачають ведення обліку обсягів реалізованих товарів (наданих послуг).

Таким чином, за загальним правилом СПД, що здійснює продаж товарів (послуг), зобов'язаний вести облік товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації. Такий облік повинен відповідати встановленому законодавством порядку. Але щоб відповісти на поставлене запитання, слід знайти відповідь ще на два питання:

1. Чи повинен такий суб'єкт взагалі вести облік товарних запасів у випадку, якщо він є платником єдиного податку та веде облік за спрощеною системою?

2. Якщо відповідь на перше питання «так», то чи повинен такий СПД мати прибуткові документи на товари саме у місці продажу цих товарів (послуг)?

Відповідно до ст. 6 Закону про РРО облік товарних запасів фізичною особою – суб'єктом підприємницької діяльності ведеться у порядку, встановленому чинним законодавством, а юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) – у порядку, встановленому відповідним національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку. При цьому обов'язок з ведення обліку товарних запасів не застосовується до осіб, які відповідно до законодавства оподатковуються за правилами, що не передбачають ведення обліку придбаних або проданих товарів.

Відповідно до ст. 4 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98 вимога щодо ведення книги доходів та витрат встановлена лише стосовно платників єдиного податку – юридичних осіб.

Форму Книги обліку доходів і витрат суб'єкта малого підприємництва – юридичної особи та Порядок її ведення затверджено наказом ДПАУ від 13.10.98 р. № 477.

Форму Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні соби – суб'єкти підприємницької діяльності, наведено в додатку № 10 до Інструкції про прибутковий податок з громадян, затвердженої наказом ДПАУ від 21.04.93 р. № 12 (далі – Інструкція № 12). Проте обов'язок щодо ведення обліку витрат фізособами-СПД, що застосовують спрощену систему оподаткування, чинним законодавством не передбачений. 

Отже, фізичні особи, що застосовують спрощену систему обліку та оподаткування та сплачують єдиний податок, взагалі не зобов'язані вести облік витрат на придбання товарів, а тому й не зобов'язані вести облік запасів на складах чи у місцях продажу товарів (послуг).

Але ДПАУ дотримується протилежної думки. Так, у п. 8 Порядку видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затвердженого наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599, зазначено, що для визначення результатів власної підприємницької діяльності на підставі хронологічного відображення здійснених господарських і фінансових операцій платник єдиного податку веде Книгу обліку доходів і витрат згідно з додатком 10 до Інструкції № 12. При цьому обов'язковому заповненню підлягають лише графи «період обліку», «витрати на виробництво продукції», «сума виручки (доходу)», «чистий дохід». Тому для тих, хто не готовий сперечатися з перевіряючими стосовно обов'язку щодо ведення обліку витрат на придбання, слід підкоритися вказаній вище вимозі ДПАУ.

Проте зауважимо, що облік витрат на придбання, не є обліком запасів на складах.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо – безпосередньо після її закінчення. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатись зведені облікові документи. Інформація, що міститься у прийнятих до обліку первинних документах, систематизується на рахунках бухгалтерського обліку в регістрах синтетичного та аналітичного обліку шляхом подвійного запису їх на взаємопов'язаних рахунках бухгалтерського обліку. Дані аналітичних рахунків повинні бути тотожні відповідним рахункам синтетичного обліку на перше число кожного місяця. Господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені.

До документів, що підтверджують придбання товарів та є підставою для їх оприбуткування, належать накладні та товарно-транспортні накладні. Такі документи є підставою для внесення записів до облікових бухгалтерських реєстрів.

Отже, відповівши на перше питання «так», слід погодитись з тим, що СПД – платник єдиного податку повинен вести облік витрат на придбання (витрат на виробництво) незалежно від того, фізичною чи юридичною особою він є.

Проте, як зазначалося вище, облік витрат на придбання і облік товарних запасів – не одне й те саме. Тому слід погодитись також з тим, що обов'язковим є ведення обліку саме витрат на придбання. До того ж, чинне законодавство не містить прямого обов'язку вести облік витрат на придбання саме за місцем продажу товарів.

Таким чином, відсутність накладних або їх неправильне оформлення взагалі не може бути віднесене до порушень установленого порядку обліку товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації, оскільки вони є підтвердженням витрат на придбання, а не підставою для обліку товарних запасів. Більше того, законодавством взагалі не передбачений порядок обліку товарних запасів на складах та/або за місцем реалізації, що є обов'язковим для СПД – платників єдиного податку.

Правомірність викладеного вище знайшло своє підтвердження у судовій практиці. Так, у постанові ВГСУ від 10.06.2004 р. у справі № 11/485 зазначено, що відображення надходження товарів у бухгалтерському обліку за результатами звітного періоду, не спростоване органами ДПС та встановлене судом, усуває порушення, вказане податківцями при перевірці, як порушення обліку матеріальних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації.

В ухвалі від 12.06.2007 р. у справі № 7/169-2004 ВАСУ виходив з того, що застосування штрафної санкції до суб'єкта підприємницької діяльності, який реалізує товар без підтверджуючих документів на його придбання і веде при цьому облік товарів за місцем їх реалізації у книзі обліку доходів та витрат, статтею 21 Закону про РРО не передбачено.

 Олександр Єфімов 
Адвокат, аудитор, кандидат
юридичних наук, АФ «Є.С.Аудит» 

 Дата підготовки 21.01.2010
© Інформаційно-аналітичний центр «ЛІГА» 
© ТОВ «ЛІГА ЗАКОН» 
Есть кого уже оштрафовали и решение на руках, есть кто уже подало на суд, но есть и много кто ждем проверки и трясется. Много разных мнений есть по этому поводуи за и против и разяснения есть одни - надо вести первичку, другие - не надо. А что делать и как защитится - никто не знает. В большинстве случаях люди договариваюются с инспекторами на сумму штрафа что платят в бюджет sad smiley((
kooleta, но Вам же выше подсказали как защищаться, а Вы пишете, что никто не знает.....
У ас спд торгует шинами.
Шины покупает на рыінке.. ему обязательно в книгу .10 записывать приход? Даж если нет никаких документов?

Я всегда считала, что СПД главное записать приход денег и чтоб он совпал с декой...разве нет?
записывать приход надо подтвержденный документально и оплаченный
bnm Автор строк:
-------------------------------------------------------
> записывать приход надо подтвержденный
> документально и оплаченный


приход чего?денег?smiling smileyэто что-то новенькое оплаченный приход денег smiling smiley

__________________________________________________

Не позволяй своим ушам слышать то, чего не видели твои глаза
приходный документ на товар,который оплачен
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Сторінка 1 з 2    Сторінки: 12Наступна
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00037500000000001