Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

ФОП и аренда собственного помещения, налог на землю

Відправлено користувачем fedora 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Я ФОП, сдаю в аренду собственное помещение. Земля под ним выкуплена, есть госакт на собственность. Только начинаю деятельность, и налоговая требует представления расчета земельного налога,потому что земля под помещением используется в деятельности арендатора. Правы они? Есть ли консультации? Спасибо
скажите, а у вас именно помещение, или отдельно стоящее здание на приватизированной земле?
Переходите на единый налог, тогда будете освобождены от уплаты земельного.


На едином, 200 грнsmiling smiley
Отдельно стоящее здание на приватизированной земле
Есть вид деятельности - сдача в аренду...?
В том-то все и дело..У нас такое было пару лет назад.. Налоговая мотивирует тем, что деятельность ведет не сам ЧП на этом участке земли, а арендатор, поэтому от зем.налога он не освобождается... Многие тогда повелись и сдали Рорахунок земельного податку, чем пописали свои обязательства...мы отбились и ничего не платили и не сдавали..
Так все теми же документами: Указ об упрощенке и освобождении от зем.налога и возможностью осуществлять предприн.деят-ть на ед.налоге именно по этому виду деят-ти (сдача в аренду). Мы настаивали - они махнули рукой..
Земельний податок для «спрощенця»: платити чи ні?

На думку податкової служби, «єдиноподатники» не звільняються від сплати орендної плати за землю у разі передачі її в оренду разом з основними фондами, розміщеними на ній. Про це ДПАУ висловилася у листі від 21.04.2006 р. №148/2/15-0410 (див. с. 60). Подивимося, наскільки цей висновок є обгрунтованим.

Чому ДПАУ зробила такий висновок?

Основний аргумент, з погляду ДПАУ, — те, що відповідно до п. 6 Постанови Кабінету міністрів України №5071 «єдиноподатники» звільняються від плати (податку) за землю тільки за земельні ділянки, які використовують для проведення підприємницької діяльності.

До того ж, згідно зі ст. 796 ЦКУ, одночасно з правом найму будівлі чи іншої капітальної споруди (їх окремої частини) наймачеві надається право:

1) користування земельною ділянкою, на якій вони розташовані;

1) користування земельною ділянкою, прилеглою до будівлі чи споруди, у розмірі, необхідному для досягнення мети найму.

Крім того, при передачі СПД-«єдиноподатниками» будівель чи їх частин (майна) іншим суб’єктам господарювання будівлі (їх частини), а відповідно, і земельні ділянки під ними використовуються наймачами таких будівель або їх частин. Державна податкова адміністрація України також звернула увагу на те, що згідно зі ст. 797 ЦКУ плата, яка стягується з наймача будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), складається з плати за користування нею і плати за користування земельною ділянкою.

Позиція інших держорганів

З висновками ДПАУ важко погодитися, і це підтверд­жує, наприклад, лист Держпідприєм­ництва від 22.08.2001 р. №1-221/5249: «Держпідприємництво вважає, що у разі передачі земельної ділянки в оренду іншим СПД, реалізуючи цим один з видів своєї підприємницької діяльності (здавання в оренду приміщень), підприємство не повинно сплачувати земельний податок. Але має бути записано у статуті, що здавання в оренду приміщень є одним із видів підприємницької діяльності, на підставі чого буде внесено запис до ЄДРПОУ. Якщо ж підприємство — платник єдиного податку за ставкою 6% використовує земельну ділянку для інших потреб, то земельний податок сплачується на загальних підставах».

Отже, «єдиноподатники» мо­жуть ставати на бік Держпід­приємництва, і не тільки тому, що це логічно, а й тому, що таку точку зору підтверджує судова практика, зокрема:

— Рішення ГС м. Києва від 28.08.2002 р., справа №29/241 від 01.09.2003 р., справа №28/360;

— Постанова ВСУ від 22.06.2004 р., справа №28/506;

— Постанова ВАСУ від 03.05.2006 р.

Згідно зі ст. 3 ГКУ:

1. Під господарською діяльністю у цьому Кодексі розуміється діяльність суб’єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

2. Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних та соціальних результатів і з метою отримання прибутку, є підприємництвом, а суб’єкти підприємництва — підприємцями. Господарська діяльність може здійснюватися і без мети отримання прибутку (некомерційна господарська діяльність).

Операції оренди за своєю суттю є операціями надання послуг. Орендна плата включає не тільки компенсацію витрат, а й відповідний прибуток орендодавця.

Думка редакції

На нашу думку, операції з надання в оренду нежитлового приміщення підпадають під визначення підприємницької діяльності, а платник єдиного податку — орендодавець звільняється від сплати податку на землю, головне — щоб такий вид, як оренда, при цьому був вказаний у свідоцтві «єдиноподатника».

Що стосується обкладення ПДВ (для платників єдиного податку за ставкою 6%) суми земельного податку, то тут, з урахуванням усього вищесказаного, можна дійти висновку: ПДВ слід обкладати тільки суму орендної плати, а що стосується суми земельного податку, то вона взагалі не повинна фігурувати у договорі про оренду.

1 Постанова КМУ від 16.03.2000 р. №507 «Про роз’яснення Указу Президента України від 3 липня 1998 року №727».

Людмила ЗГУРСЬКА, «Дебет-Кредит»

_____________________________________
Страшно не то, что человек глуп, а то, что он считает себя умным.
Мирон Володин
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00029299999999999