Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

Отражение ННР в налоговой накладной

Відправлено користувачем yeroshik 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Мне нужно письмо ГНИ или хотя бы его номер, в котором налоговая рекомендует отражать налог на рекламу в налоговой накладной в строчке трансп. расходов.
Спасибо.
Чи треба зазначати у податковій накладній податок на рекламу? Якщо так, то в якому рядку? Чи записувати податок на рекламу в книзі продажів?

 

З посиланням на п. 4.1 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі – Закон про ПДВ) Любов Прийма зауважує, що база оподаткування операцій з поставки визначається виходячи з її договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними або регульованими цінами (тарифами) з урахуванням, зокрема, загальнодержавних податків та зборів (обов’язкових платежів), за винятком ПДВ, що включається до ціни товарів (робіт, послуг). А оскільки податок з реклами є місцевим податком (ст. 15 Закону України «Про систему оподаткування»), то при визначенні бази обкладення ПДВ його не враховують. Покупець (замовник) сплачує податок з реклами під час оплати вартості послуг зі встановлення та розміщення реклами. 

Якщо виходити з назви графи 11 «Загальна сума коштів, що підлягає оплаті» податкової накладної з ПДВ, то «підстави для розшифрування, з чого складається загальна сума до оплати, є». Платникові податку слід також дотримуватися вимог до заповнення податкової накладної, встановлених у п. 7.2 Закону про ПДВ, тобто окремими рядками навести, зокрема, відомості про: ціну поставки без урахування податку; ставку податку та відповідну суму податку у цифровому значенні; загальну суму коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку. А позаяк загальна сума коштів, належна до сплати, дорівнює арифметичній сумі ціни поставки і ПДВ, то Л. Прийма наголошує на необхідності правильно зазначити загальну суму коштів, до якої входитиме й податок на рекламу. 

Для «відображення суми, яка не включається до бази оподаткування, але при цьому збільшує загальну вартість продажу (поставки)», у формі податкової накладної призначений лише розділ III «Зворотна (заставна) тара». Отже, складаючи «податкову накладну на операцію з поставки послуг, за якими є суми коштів, що не включаються до бази оподаткування», платник податку може вказати суму таких коштів у графі 11 розділу III, після слів «зворотна тара» через кому дописавши «податок з реклами» (туди ж можна дописати будь-який інший податок або збір, що згідно із законодавством не включається до бази обкладення ПДВ). Загальна «вартість поставки з урахуванням знижок та всіх товаротранспортних витрат продавця, які не входять до договірної (контрактної) вартості товарів», наводиться у графі 11 розділу V податкової накладної. 

Що стосується останнього запитання, то, за твердженням Л. Прийми, записувати податок з реклами в книгу обліку продажу товарів (робіт, послуг) не треба, адже вона «не містить інформації про сплачені покупцями суми, які не входять до ціни поставки (до бази нарахування ПДВ)». 

 

«Дебет–Кредит», 14 лютого 2005 р., № 7, с. 69

Дата підготовки 17.02.2005
ЛІГАБізнесІнформ
українська Мережа ділової інформації
www.liga.net
Анфисочка, спасибо большущееsmiling smiley)
Оказывается это была лишь консультация, а не письмо...


Лена письма нет вообще, были только консультации в Виснике еще за 2001 или 2000
А если налог на рекламу в налоговой накладной не отражен, чем это чревато? Обязательно ли его выделять? И в НДС-декларации он будет в какой -либо стороке отражаться? Никогда не работала с ННР... Подскажите, пжлт.
Он вообще никак не отражается в деке по НДС. В нн можно отражать либо как рекомендует налоговая в рядку "Зворотна (заставна) тара", либо внизу таблички дописать "ПЗР справочно - " и "Всего с ПЗР - ", либо вообще не отражать. Налоговая ничего не имеет против как бы вы ни отразили. Это уж как вам удобно. Мне лично удобно отражать справочно.
Налоговая все таки советует отражает в налоговой накладной

Питання: Підприємство-платник ПДВ надає рекламні послуги та отримує від замовника податок на рекламу. Як відобразити в податковій накладній податок на рекламу?

Відповідь: Відповідно до п. 4.1 ст. 4 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» база оподаткування операції з поставки товарів (послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними цінами, але не нижче за звичайні ціни, з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов'язкових платежів), згідно із законами України з питань оподаткування (за винятком податку на додану вартість, а також збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв'язку, що включається до ціни товарів (послуг)).
Згідно зі ст. 15 Закону України від 25.06.91 р. № 1251-XII «Про систему оподаткування» (зі змінами та доповненнями) податок на рекламу не входить до переліку загальнодержавних податків і зборів, а є місцевим податком.
Отже, при визначенні бази оподаткування ПДВ податок на рекламу не враховується.
Оскільки у формі податкової накладної, затвердженої наказом ДПА України від 30.05.97 р. № 165, який зареєстровано в Мін’юсті України 23.06.97 р. за № 233/2037 (зі змінами та доповненнями), відсутній рядок, в якому відображаються дані про платежі та збори, які не включаються до бази оподаткування ПДВ операцій з продажу товарів (робіт, послуг), однак компенсуються споживачами таких товарів (робіт, послуг), то абсолютну величину цих податків та зборів, у тому числі податку на рекламу, слід вносити в розділ ІІІ податкової накладної з відображенням в графі 11 як загальну сума коштів, що підлягає сплаті. При цьому після слів «зворотна тара» (через кому) слід дописати: «податок на рекламу» чи інший податок або збір, який не включається згідно з законодавством до бази оподаткування ПДВ.

[www.kyivsta.gov.ua]
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00040299999999993