Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

Хелп.Переуступка долга.

Відправлено користувачем ltan 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Фирма А отгркузила товар Б.
Подскажите пожалуйста при подписании договора переуступки долга фирма С, которой в итоге будут платить долг ставит себе эти платежи в обязательства, а фирма А корректирует "сторно" свои обязательства?
Или С не ставит себе в обязательства?
[buhgalter911.com]

Питання:Чи повинно підприємство виписати податкову накладну на суму вартості договору факторингу?

Відповідь:Відповідно до підп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону України від 03.04.97 №168/97-ВР “Про податок на додану вартість” (далі – Закон №168) об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України.

Пунктом 1.4 ст. 1 Закону №168, зокрема, визначено, що поставка товарів – це будь-які операції з договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари, а послуг - будь-які операції цивільно-правового характеру з виконання робіт, надання послуг. В обох випадках поставка передбачає операцію як за компенсацію, так і операцію з безоплатного виконання зазначених поставок.

База оподаткування операцій з поставки товарів (послуг) визначена п. 4.1 ст. 4 Закону №168, а саме – виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними цінами, але не нижче за звичайні ціни, з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов‘язкових платежів), згідно із законами України з питань оподаткування (за винятком податку на додану вартість, а також збору на обов’язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв’язку, що включається до ціни товарів (послуг)). До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу в зв’язку з компенсацією вартості товарів (послуг).

Якщо об‘єктом боргу є операції з продажу товарів (послуг), то в частині ПДВ по таких товарах (послугах) податкові зобов‘язання і право на податковий кредит виникають відповідно до вимог пунктів 7.3 та 7.4 ст. 7 Закону №168, тобто на загальних підставах. Дані податкової накладної, яка складається у момент виникнення податкових зобов‘язань продавця та оригінал якої надається покупцю, переноситься продавцем і покупцем до відповідних розділів Реєстру податкових накладних.

Ні податкові зобов‘язання перед бюджетом, ні право на податковий кредит платника ПДВ не можуть бути передані іншим особам. Забороняється будь-яка уступка податкових зобов‘язань або податкового боргу платника податків третім особам, а також уступка контролюючим органом права вимоги податкового боргу платника податків іншим особам.

Пунктом 1.10 ст. 1 Закону №168 операція з переуступки першим кредитором прав вимоги боргу третьої особи другому кредитору визначена як факторинг. При цьому порядок оподаткування таких факторингових операцій регулюється підп. 3.2.5 п. 3.2 ст.3 Закону №168, згідно з яким ці операції підпадають під об‘єкт оподаткування ПДВ. У разі здійснення факторингових операцій, якщо об‘єктом боргу є валютні цінності, цінні папери, у тому числі компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, житлові чеки, земельні бони та деривативи, такі операції не є об‘єктом оподаткування відповідно до названого підп. 3.2.5 п. 3.2 ст. 3 Закону №168.

Відповідно до ст. 1077 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 №435-ІV за договором факторингу (фінансування під відступлення права грошової вимоги) одна сторона (фактор) передає або зобов‘язується передати грошові кошти в розпорядження другої сторони (клієнта) за плату, а клієнт відступає або зобов‘язується відступити факторові своє право грошової вимоги до третьої особи (боржника).

Статтею 1079 Цивільного кодексу визначено, що фактором може бути банк або фінансова установа, а також фізична особа – суб‘єкт підприємницької діяльності, яка відповідно до закону має право здійснювати факторингові операції.

Відповідно до ст. 514 та 517 Цивільного кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов‘язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом. Первісний кредитор у зобов‘язанні повинен передати новому кредиторові документи, які засвідчують права, що передаються, та інформацію, яка є важливою для їх здійснення.

Отже операції з виконання зобов‘язань щодо права вимоги боргу, де об‘єктом боргу є товари (роботи, послуги), підпадають під об‘єкт оподаткування та оподатковуються за ставкою 20%. При цьому податкова накладна виписується другим кредитором в адресу першого кредитора, де базою оподаткування ПДВ є вартість послуги незалежно від порядку та форми проведення розрахунків першим кредитором з другим кредитором, що має передбачатися умовами цивільно-правового договору.

27.03.2007 По материалам : ДПА у Дніпропетровській області
в данном случае речь идет об уступке права требования долга
в налоговом учете фирм ничего не изменится при соблюдении ряда правил:
- в договоре не прописано вознаграждение
- оплата по договору будет произведена в полном объеме


как раз если не прописано вознаграждение в налоговом учете многое изменится
я так понимаю, что если мы берем на себя права требования долга и получаем его в полном обьеме и сумма остается у нас,то фирме А мы выписываем налоговую накладную на всю сумму при поступлении денег на р/с?
Если же в договоре прописанно вознаграждение то при перечислении нам долга, мы возвращаем его фирме А .
А налогоавая выписывается только на сумму вознаграждения, которое нам платит фирма А?
если долг денежный, то нет объекта обложения НДСом, никаких НН выписывать не нужно.
Ничего фирме А вы не возвращаете. Вы получаете право требовать долг и платите за это фирме А. Если вы покупаете право требовать долг за сумму, равную самому долгу, то в этом случает никаких налоговых последствий действительно нет (имеется в виду налог на прибыль)
Денис, под вознаграждением я имела в виду не основную сумму, а дополнительное вознаграждение
как правило, дополнительного вознаграждения не бывает - это экономически не оправдано для нового кредитора. обычно дисконт
ну...с моей точки зрения, все вообще должно быть под ноль, иначе - финансовая услуга
Фирма А отгркузила товар Б. У фирмы А закрыли счет.Поэтому по договору деньги получит фирма С от фирмы Б. Как это правильно провести?
Фирма А заключает договор уступки права требования долга с фирмой С. Договор возмездный. Сумма дисконта пойдет в ВД, т.ч. лучше продать задолженность по номиналу. Тогда после сделки фирма С будет должна фирме А. Этот вопрос надо решить
Спасибо за участие.
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00038199999999999