Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

Слияние предприятий

Відправлено користувачем GANS 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Слияние предприятий
Сливаются 2 предприятия.
Активы и пассивы одного переходят на баланс другого...
Налоговик хочет начислить условную продажу на ОС и ТМЦ.
Не могу найти бАмажку, чтоб в нос тыкнуть, что никакой условной продажи нет.
ХЕЛП!
Есть условная продажа

прежде чем сово... слияться думать надо было
у присоединенного условная продажа, да, по-моему


с НДС тут очень грустная история получаиссиsad smiley(

по логике - никакого НДСа быть не может - ведь, при слиянии вновь созданное предприятие является правопреемником предыдущих!! Но...никаких аргументов независимых специалистов, кроме "чиста логических", я не нашла. А вот аргументы налоговиков в этой ситуации почти железные: 1) либо передача ОС, ТМЦ и пр. не облагается НДС согласно п.3.2.8 - и тогда вы должны отразить условную продажу этих ОС и ТМЦ согласно п.7.4.1; 2) либо данная операция не является поставкой вообще, а следовательно, необходимо откорректировать НК
Грустно. Есть еще аргументы?
Вот вычитал:
Принципи відображення в бухгалтерському обліку операцій щодо злиття підприємств визначено ПБО 19, норми якого застосовують підприємства всіх форм власності, крім бюджетних установ. Цей документ не застосовується до операцій щодо злиття підприємств, які перебувають під загальним контролем, i обліку часток у спільних підприємствах. Відповідно до зазначеного стандарту злиттям є об’єднання підприємств, у результаті якого власники (акціонери) здійснюватимуть контроль над усіма чистими активами об’єднаних підприємств з метою досягнення подальшого загального розподілу ризику й вигод від об’єднання. При цьому жодну зі сторін не може бути визначено як покупця.
Это бухгалтерский учёт!!!

А если предприятие, которое будет присоединено реализует ОС и ТМЦ предприятию, к которому будет присоединятся. Тогда у первого будет НО и ВД, а у второго на эту сумму НК и ВР
Пунктом 1.31 ст. 1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (зі змінами та доповненнями) визначено, що продажем товарів є будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію, незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів.
Отже, приєднання одного підприємства до іншого під час реорганізації не може розглядатися як операція з купівлі-продажу підприємства або як безоплатне отримання активів підприємства, оскільки реорганізація полягає у переході за розподільним актом (балансом) у відповідних частинах майнових прав і обов'язків підприємства, яке приєднується, до правонаступника, в результаті чого податкових зобов'язань з податку на прибуток не виникає.

т.е. прибыли не возникает, т.к. "купля-продажа" по остаточной цене.
А вот с НДС начитался, что надо начислить....
Но тогда и НН выписать предприятию с которым сливаемся, т.е. наше НО будет равно НК предприятия с которым сливаемся.
Там НДС итак прет плюсом.
Можно ли как-то оформить взаимозачет, т.к. р\сч предприятия закрыты?
Хотя вот еще:

Згідно зі ст. 59 Господарського кодексу у разі злиття суб'єктів господарювання всі майнові права та обов'язки кожного з них переходять до суб'єкта господарювання, створеного внаслідок злиття.
У разі приєднання одного або кількох суб'єктів господарювання до іншого суб'єкта господарювання, до цього останнього переходять усі майнові права та обов'язки приєднаних суб'єктів господарювання.
Відповідно до пп. 3.2.8 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР не є об'єктом оподаткування операції з поставки за компенсацію сукупних валових активів платника податку (з урахуванням вартості гудвілу) іншому платнику податку.
Під поставкою сукупних валових активів слід розуміти поставку підприємства як окремого об'єкта підприємництва або включення валових активів підприємства чи його частини до складу активів іншого підприємства. При цьому підприємство-покупець набуває прав і обов'язків (є правонаступником) підприємства, що продає такі активи.
Отже, у разі якщо ситуація класифікується відповідно до Господарського кодексу як реорганізація підприємства і в результаті її відбувається включення частини активів реорганізованого підприємства до складу активів новоствореного підприємства – платника ПДВ, який набуває прав і обов'язків цього реорганізованого підприємства, то така операція не є об'єктом оподаткування.
Вот нарыл свежее:
Может кому понадобится smiling smiley

Лист Державної податкової адміністрації України
від 1 березня 2010 р. N 4183/7/116-1517-26
1. Стосовно податкового обліку з податку на додану вартість платників податку при їх перетворенні чи реорганізації
Відповідно до статті 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.
Господарським кодексом України встановлено, що припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації - за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб - засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених цим Кодексом, - за рішенням суду.
У разі злиття суб'єктів господарювання усі майнові права та обов'язки кожного з них переходять до суб'єкта господарювання, що утворений внаслідок злиття.
У разі приєднання одного або кількох суб'єктів господарювання до іншого суб'єкта господарювання до цього останнього переходять усі майнові права та обов'язки приєднаних суб'єктів господарювання.
Після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), які мають містити положення про правонаступництво щодо всіх зобов'язань юридичної особи, що припиняється, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов'язання, які оспорюються сторонами.
Згідно зі статтею 33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців" юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна - прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації). Тобто відбувається передача валових активів однієї юридичної особи іншій юридичній особі.
Відповідно до підпункту 3.2.8 пункту 3.2 статті З Закону України "Про податок на додану вартість" (далі - Закон) операції з поставки за компенсацію сукупних валових активів платника податку (з урахуванням вартості гудвілу) іншому платнику податку не є об'єктом оподаткування.
Під поставкою сукупних валових активів слід розуміти поставку підприємства як окремого об'єкта підприємництва або включення валових активів підприємства чи його частини до складу активів іншого підприємства. При цьому підприємство-покупець набуває прав і обов'язків (є правонаступником) підприємства, що продає такі активи.
При здійсненні операції з включення активів підприємства, що реорганізується, до складу активів іншого підприємства компенсацією визнаються корпоративні та майнові права і обов'язки стосовно пасивів реорганізованого підприємства.
Враховуючи зазначене, не є об'єктом оподаткування податком на додану вартість операції з включення активів (чи їх частини) реорганізованого підприємства до складу активів підприємства платника податку на додану вартість, який набуває прав і обов'язків цього реорганізованого підприємства.
2. Щодо кредиторської заборгованості підприємства, що реорганізується шляхом приєднання, строк позовної давності якої не минув
Відповідно до пункту 4.1 статті 4 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (далі - Закон про прибуток) валовий дохід - загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, її континентальному шельфі, виключній (морській) економічній зоні, так і за їх межами.
Оскільки Законом не визначається термін "дохід", то, враховуючи положення пункту 1.43 статті 1 Закону про прибуток, застосовується термін, визначений пунктом 5 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 "Дохід", яке затверджене наказом Міністерства фінансів України від 29.11.99 р. N 290. Відповідно до цього пункту дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.
Таким чином, при передачі кредиторської заборгованості підприємства, що реорганізується шляхом приєднання, у правонаступника та у підприємства, що приєднується, приріст активів або зменшення зобов'язань відсутні, і дохід та відповідно валовий дохід у такого правонаступника та у підприємства, що приєднується, від такої операції не виникає.
Заступник Голови
О. Любченко
Руководствуясь этим письмом возникает конфликт интересов, но.....

З А К О Н У К Р А Ї Н И

Про порядок погашення зобов'язань платників податків
перед бюджетами та державними цільовими фондами

( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, N 10, ст.44 )


4.4. Конфлікт інтересів та податкові роз'яснення

4.4.1. Конфлікт інтересів

У разі коли норма закону чи іншого нормативно-правового акта,
виданого на підставі закону, або коли норми різних законів чи
різних нормативно-правових актів припускають неоднозначне
(множинне) трактування прав та обов'язків платників податків або
контролюючих органів, внаслідок чого є можливість прийняти рішення
на користь як платника податків, так і контролюючого органу,
рішення приймається на користь платника податків.
( Підпункт 4.4.1 пункту 4.4 статті 4 із змінами, внесеними згідно
із Законом N 550-IV ( 550-15 ) від 20.02.2003 - набуває чинності з
01.04.2003 року )


Я прав?
А если так:

1. на момент передачи предприятие 2 не начисляет НО по п. 3.2.8 ЗУ "ПДВ"

2. на момент аннулирования св-ва НДС предприятие 2 не начисляет условную продажу, т.к. передача произошла раньше и активов на балансе уже нет
Свидетельство еще не сдали - предприятие только в процессе ликвидации. Последний штрих - налоговая проверка, а попадать в НДС не хочется - сумма не маленькая
предохраняетесь значит smiling smiley

а так?:

предприятие 2 продает предприятию 1 все свои активы до слияния а взамен на такую-же сумму получает услуги
т.е. НДС - НК перекрывает НО и начислять условную продажу уже не на что

с услугами подумать что отписать
Да дело в том что уже все регистр.документы оформлены и передаточный акт на 01.08.10 есть и баланс ликвидационный сдан в статистику
1. переделать передаточный акт и баланс (в статистику проще сдать)

2. или давить на это:
на момент аннулирования св-ва НДС предприятие 2 не начисляет условную продажу, т.к. передача произошла раньше и активов на балансе уже нет

хотя при нынешних реалиях рискованно sad smiley


3. или договариваться с налоговой чтобы по тихому ликвидировали smiling smiley
Виктория-3 Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> думаю, скорее п.3 smiling smiley

Это всегда легче smiling smiley
Но если по Закону, то тут не вижу ни ВД ни НО по НДС
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 13.10.2006 р. N 19068/7/16-1517-26
ДПАУ розглянула лист ДП щодо оподаткування ПДВ операцій з приєднання одного підприємства до іншого і повідомляє.
Статтею 104 ЦКУ визначено, що юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.
Злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади (ст. 106 ЦКУ).
Господарським кодексом України встановлено, що діяльність суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації - за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб - засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених цим Кодексом - за рішенням суду.
Згідно зі статтею 59 ГКУ у разі злиття суб'єктів господарювання усі майнові права та обов'язки кожного з них переходять до суб'єкта господарювання, утвореного внаслідок злиття.
У разі приєднання одного або кількох суб'єктів господарювання до іншого суб'єкта господарювання до цього останнього переходять усі майнові права та обов'язки приєднаних суб'єктів господарювання.
У разі перетворення одного суб'єкта господарювання в інший до новоутвореного суб'єкта господарювання переходять усі майнові права і обов'язки попереднього суб'єкта господарювання.
Відповідно до пп. 3.2.8 ст. 3 Закону України "Про податок на додану вартість" не є об'єктом оподаткування операції з поставки за компенсацію сукупних валових активів платника податку (з урахуванням вартості гудвілу) іншому платнику податку.
Під поставкою сукупних валових активів слід розуміти поставку підприємства як окремого об'єкта підприємництва або включення валових активів підприємства чи його частини до складу активів іншого підприємства. При цьому підприємство-покупець набуває прав і обов'язків (є правонаступником) підприємства, що продає такі активи.
З урахуванням вищевикладеного, у разі якщо ситуація, викладена у листі підприємства, класифікується відповідно до Господарського кодексу України як реорганізація підприємства і у результаті такої реорганізації відбувається включення частини активів реорганізованого підприємства до складу активів новоутвореного підприємства - платника податку на додану вартість, який набуває прав і обов'язків цього реорганізованого підприємства, то така операція не є об'єктом оподаткування ПДВ і здійснення зазначеної операції не призводить до збільшення чи зменшення податкових зобов'язань та податкового кредиту.
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 12.02.2001 р. N 630/6/16-1217
Про податок на додану вартість під час злиття підприємств
Державна податкова адміністрація України <...> щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з передачі активів та пасивів з балансу одного платника на баланс іншого під час злиття підприємств у порядку, встановленому статтею 34 Закону України "Про підприємства в Україні", повідомляє.
Статтею 34 цього Закону встановлено, що у разі злиття підприємства з іншим підприємством усі майнові права та обов'язки кожного з них переходять до підприємства, яке виникло в результаті злиття. А у разі приєднання одного підприємства до іншого до останнього переходять усі майнові права та обов'язки приєднаного підприємства.
Відповідно до підпункту 3.2.8 статті 3 Закону України від 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартість" операції з продажу за компенсацію сукупних валових активів платника податку (з урахуванням вартості гудвілу) іншому платнику податку. Під продажем сукупних валових активів слід розуміти продаж підприємства як окремого об'єкта підприємництва або включення валових активів підприємства чи його частини до складу активів іншого підприємства. При цьому підприємство-покупець набуває прав і обов'язків (є правонаступником) підприємства, що продає такі активи.
А тому у разі якщо в результаті реорганізації підприємства (злиття або приєднання) усі майнові права та обов'язки одного переходять в повному обсязі до іншого і активи та пасиви балансу такого підприємства зливаються (приєднуються) з активами та пасивами балансу підприємства-правонаступника, у тому числі заборгованість по сплаті податків до бюджетів усіх рівнів, то така операція не є об'єктом оподаткування податком на додану вартість.
dnat !

Спасибо, но я уже нашел письмо посвежее от 01.03.10 того же содержания (см.выше) , но через полтора месяца тот же АФТАР издал неоднозначное письмо:


ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 15.04.2010 р. N 7465/7/16-1517-07
Про обкладення ПДВ операцій з реорганізації підприємства
Державна податкова адміністрація України розглянула <...> лист <...> стосовно надання роз'яснення щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з реорганізації підприємства і повідомляє.
Відповідно до частин першої та п'ятої статті 59 Господарського кодексу України припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється, зокрема, шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділу, перетворення) за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб - засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників.
При цьому у разі перетворення одного суб'єкта господарювання в інший до новоутвореного суб'єкта господарювання переходять усі майнові права і обов'язки попереднього суб'єкта господарювання. Аналогічні норми передбачено статтями 104, 106, 108 Цивільного кодексу України. Згідно із частиною першою статті 108 цього Кодексу перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми.
Згідно зі статтею 33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації). Тобто відбувається передача валових активів однієї юридичної особи іншій юридичній особі. Компенсацією при такій передачі є набуття юридичною особою, що отримала такі активи, обов'язків юридичної особи, що передала.
Відповідно до підпункту 3.2.8 пункту 3.2 статті 3 Закону операції з поставки за компенсацію сукупних валових активів платника податку (з урахуванням вартості гудвілу) іншому платнику податку не є об'єктом оподаткування.
Під поставкою сукупних валових активів слід розуміти поставку підприємства як окремого об'єкта підприємництва або включення валових активів підприємства чи його частини до складу активів іншого підприємства.
При цьому підприємство-покупець набуває прав і обов'язків (є правонаступником) підприємства, що продає такі активи.
В той же час відповідно до положень останнього абзацу підпункту 7.4.1 пункту 7.4 статті 7 Закону у разі якщо товари (послуги), при придбанні (виготовленні, будівництві, спорудженні) яких було сформовано податковий кредит, у подальшому починають використовуватися в операціях, які не є об'єктом оподаткування згідно зі статтею 3 цього Закону, то з метою оподаткування такі товари вважаються проданими за їх звичайною ціною у податковому періоді, на який припадає початок такого використання або переведення, але не нижче ціни їх придбання (виготовлення, будівництва, спорудження).
Враховуючи викладене, в податковому періоді, в якому відбулася передача валових активів на підставі передавального акта або розподільчого балансу, платник податку - юридична особа, що здійснює реорганізацію шляхом виділу, повинен у розділі "Податкові зобов'язання" податкової декларації з податку на додану вартість відобразити суми податкових зобов'язань, обчислені виходячи із звичайних цін (але не нижче ціни придбання) тієї частини валових активів, при придбанні (виготовленні, будівництві, спорудженні) яких було сформовано податковий кредит.
На юридичну особу, утворену в результаті реорганізації та зареєстровану платником податку на додану вартість, поширюються всі без винятку норми податкового законодавства, що стосуються новостворених юридичних осіб, які визначають особливості оподаткування, визначення податкових зобов'язань, податкового кредиту, права на бюджетне відшкодування та інших прав та обов'язків.

Заступник Голови О. Любченко


Оба письма "не втратили чинність", поэтому возникает конфликт интересов, а //У разі коли норма закону чи іншого нормативно-правового акта,
виданого на підставі закону, або коли норми різних законів чи
різних нормативно-правових актів припускають неоднозначне
(множинне) трактування прав та обов'язків платників податків або
контролюючих органів, внаслідок чого є можливість прийняти рішення
на користь як платника податків, так і контролюючого органу,
рішення приймається на користь платника податків. ////
Спасибо, этого письма я еще не видела. Налоговая в своем репертуаре.... На каждый пункт закона придумает как его перекрутить, чтобы обобрать...

Это ж получается два раза содрать. С одной стороны у предприятия получателя всех активов нету налогового кредита, а будут только обязательства при продаже, а у того, что передает - условная продажа.... Нет ну они явно тянут на нобелевскую и не меньше по наполнению бюджета....
Конфликт сюда трудно приспособить - разные пункты закона (
dnat Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> Конфликт сюда трудно приспособить - разные пункты
> закона (

А по-моему именно разная трактовка закона... - вот и конфликт интересов
Я с Вами согласна, только налоговая почему-то против.
dnat Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> Я с Вами согласна, только налоговая почему-то
> против.

smiling smiley налоговая против законов??? - The best
А Вы этого не знали? smiling smiley
dnat Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> А Вы этого не знали? smiling smiley

Да что Вы!
Конечно знаю....
Но беспредел же нужно останавливать... smiling smiley поэтому и пытаюсь бороться ЗАКОНАМИ
Успехов Вам. Я тоже пытаюсь.... Поэтому предполагаю, что может возразить налоговая, чтобы быть готовым.
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00045200000000001