Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

Безпроцентная финансовая помощь

Відправлено користувачем Зеленка 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Может ли директор предприятия снять деньги со счета для того что-бы выдать себе( как физ.лицу) Безпроцентную финансовую помощь. И как это будет облагаться для предприятия и физ.лица?
Для предприятия облагаться не будет.Для директора будет облагаться,если не вернет в оговоренный срок.Сначала должен быть протокол учредителей и договор с директором.
а как именно для директора будет облагаться? (он единщик)


Он физ.лицо прежде всего.И если ему надо будет вернуть например,31 дек.2010г.,а он не вернет,то это уже доп.благо с налогообложением 15 % НДФЛ
.
извините за навязчивость, а фонды не начисляют? а то в инете пишут, если сотрудник не вернул деньги, то это доп.благо и сразу воникают фонды sad smiley
извините "возникают"
если интересно, нашла некоторые письма Фондов соц.страх-ния по поводу невозвращения займа работником:


ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

ЛИСТ

від 03.08.2005 р. N 02-24-1173

Члену Громадської колегії Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва
Новікову С. Л. 


Про нарахування внесків

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності розглянула Ваш лист та повідомляє.

Згідно із Законами України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" від 18.01.2001 р. N 2240 та "Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування" від 11.01.2001 р. N 2213, базою для нарахування страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, є суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці" від 24.03.95 р. N 108/95 (далі - Закон N 108/95), та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб.

Статтею 2 Закону N 108/95 визначена структура заробітної плати, яка складається із основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат. Нормами зазначеної статті встановлено належність до заохочувальних і компенсаційних виплат грошових і матеріальних виплат, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми. Статтею 5 Закону N 108/95 визначено, що організація оплати праці здійснюється на підставі законодавчих та інших нормативних актів; генеральної угоди на державному рівні; галузевих, регіональних угод; колективних договорів; трудових договорів.

Надання позики регулюється положеннями Цивільного кодексу України. Зокрема, статтями 1046, 1049 передбачено, що позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Позика або її частина, яка згідно з рішенням керівництва підприємства не підлягає поверненню працівником, втрачає ознаки позики.

Відповідно до підпункту "д" підпункту 4.2.9 пункту 4.2 статті 4 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" від 22.05.2003 р. N 889 сума позики, яка згідно з рішенням керівництва підприємства не підлягає поверненню працівником (тобто, погашається за рахунок коштів працедавця), включається до загального оподатковуваного доходу і підлягає обкладанню податком з доходів фізичних осіб.

Таким чином, прощену працівникові позику слід відносити до фонду оплати праці в складі інших заохочувальних і компенсаційних виплат (стаття 2 Закону N 108/95) як додаткове благо працівника, та, як наслідок, на вищезазначену суму прощеної позики необхідно нараховувати та утримувати страхові внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

Роз'яснення щодо віднесення суми позики, яка згідно з рішенням керівництва підприємства не підлягає поверненню працівником, до фонду оплати праці надані листом Державного комітету статистики України від 11.04.2005 р. N 9/2-2-9/116.

 

Перший заступник директора 
М. В. Субота 


ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ ВІД НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ НА ВИРОБНИЦТВІ ТА ПРОФЕСІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 22.04.2005 р. N 34-07-5

Щодо нарахування страхових внесків на суму разово погашеної підприємством за рахунок власних коштів частини позики

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України розглянула лист щодо нарахування страхових внесків на суму разово погашеної підприємством за рахунок власних коштів частини позики і повідомляє.

Однією з умов для нарахування страхових внесків є віднесення зазначеної виплати до витрат на оплату праці.

При визначенні видів виплат, що включаються до фонду оплати праці, слід керуватися Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою Держкомстатом України від 13.01.2004 року N 5 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27.01.2004 року за N 114/8713 (далі - Інструкція).

Згідно з цією Інструкцією фонд оплати праці складається з фонду основної заробітної плати, фонду додаткової заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Листом від 11.04.2005 року N 9/2-2-9/116 Держкомстат України роз'яснює, що позики, видані працівникам підприємств, не включаються до фонду оплати праці (підпункт 3.28 Інструкції).

Позика або її частина, яка згідно з рішенням керівництва підприємства не підлягає поверненню працівником, відноситься до фонду заробітної плати в частині інших заохочувальних та компенсаційних виплат, як виплати, що мають індивідуальний характер (підпункт 2.3.4 Інструкції).

Таким чином, частина позики, разово погашена підприємством за рахунок власних коштів, відноситься до фонду оплати праці і на її суму нараховуються страхові внески до Фонду.

 

Заступник директора 
В. Ворона 

 

Надруковано:
"Галицькі контракти - Дебет-Кредит",
N 21, 23 травня 2005 р.


ФОНД ОБЩЕОБЯЗАТЕЛЬНОГО ГОСУДАРСТВЕННОГО СОЦИАЛЬНОГО СТРАХОВАНИЯ УКРАИНЫ НА СЛУЧАЙ БЕЗРАБОТИЦЫ
ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ЦЕНТР ЗАНЯТОСТИ

ПИСЬМО

от 12.08.2005 г. N ДЦ-09-4303/0/6-05

Государственный центр занятости - исполнительная дирекция Фонда общеобязательного государственного социального страхования Украины на случай безработицы, рассмотрев Ваше письмо относительно начисления страховых взносов в Фонд на сумму прощенного работнику займа, сообщает.

Начисление и уплата страховых взносов на общеобязательное государственное социальное страхование на случай безработицы осуществляются в соответствии с Законами Украины "Об общеобязательном государственном социальном страховании на случай безработицы" и "О размере взносов на некоторые виды общеобязательного государственного социального страхования". Этими законами определено, что работодатели уплачивают страховые взносы в процентах от суммы фактических расходов на оплату труда наемных работников включающих расходы на выплату основной и дополнительной заработной платы, прочие поощрительные и компенсационные выплаты, в том числе в натуральной форме, определяемые согласно нормативно-правовым актам, принятым в соответствии с Законом Украины "Об оплате труда", и подлежащие обложению налогом с доходов физических лиц в пределах максимальной величины; наемные работники - в процентах от суммы оплаты труда, включающей основную и дополнительную заработную плату, а также прочие поощрительные и компенсационные выплаты, в том числе в натуральной форме, подлежащие обложению налогом с доходов физических лиц в пределах максимальной величины.

Перечень видов выплат, относящихся к фонду основной, дополнительной заработной платы, прочим поощрительным и компенсационным выплатам, определен в Инструкции по статистике заработной платы, утвержденной приказом Госкомстата Украины от 13.01.2004 г. N 5 и зарегистрированной в Министерстве юстиции Украины 27.01.2004 г. за N 114/8713.

В соответствии с п. 3.28 вышеуказанной Инструкции займы, предоставленные работникам предприятий [для улучшения жилищных условий, на индивидуальное строительство, обзаведение домашним хозяйством], не включаются в фонд оплаты труда, то есть страховые взносы в Фонд на суммы займа не начисляются. В случае если суммы займа аннулируются кредитором по его самостоятельному решению, не связанному с процедурой банкротства, то они рассматриваются как дополнительное благо, предоставленное плательщику за счет работодателя (пп 4.2.9 Закона Украины "О налоге с доходов физических лиц"). Доход, полученный работником от его работодателя как дополнительное благо, относится к фонду заработной платы в части прочих поощрительных и компенсационных выплат как выплаты, имеющие индивидуальный характер (в соответствии с абзацем 4 подпункта 2.3.4 пункта 2.3 Инструкции по статистике заработной платы).

Таким образом, по нашему мнению, на суммы прощенного работнику займа страховые взносы на общеобязательное государственное социальное страхование Украины на случай безработицы начисляются и удерживаются.

 

Директор 
В. Ярошенко 
спасибо.
Тогда получается, что мы должны уплатить 15% и фонды sad smiley
Может есть еще какие-то мнения?
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00031600000000004