Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму :: по порталу

ФОП, он же наемный работник - теперь низзя? eye popping smiley

Відправлено користувачем Westa 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
В налоговой, похоже, начали читать кодекс. И появился вот такой комментарий:

"Суб’єктами господарювання при мінімізації податків та зборів (зокрема, до Пенсійного фонду) досить часто використовувалась схема перенесення податкових зобов’язань на фізичних осіб-підприємців. Так, між підприємствами та робітниками, які працюють з ними на постійній основі, укладалися договори (угоди), за якими здійснювалась оплата за виконані роботи, надані послуги самозайнятим особам (замість нарахування заробітної плати).

Для недопущення втрат Податковим кодексом України для самозайнятих осіб не передбачено можливості бути найманими працівниками в межах своєї господарської діяльності."

[sta.gov.ua]
это в какой же статье НК написано??? что-то налоговики на статью не ссылаются smiling smiley))
14.1.226 - так відповіли по довідці ДПАУ,
але після 03.02.2011 будуть ще роз'яснення
якогось там департаменту.


Все правильно. Если регистрируешься самозанятым лицом, то уже наниматься работником не можешь в той же сфере. Но как это соотносится с борьбой с минимизацией я не понимаю.
и как сие сотносится с Конституцией, КЗоТ и прочими глупостямиsmiling smiley)

думаю, они имеют в виду корреспонденцию вот с чем:

14.1.222. роботодавець - юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ чи її представництво) або самозайнята особа, яка використовує найману працю фізичних осіб на підставі укладених трудових договорів (контрактів) та несе обов'язки із сплати їм заробітної плати, а також нарахування, утримання та сплати податку на доходи фізичних осіб до бюджету, нарахувань на фонд оплати праці, інші обов'язки, передбачені законами.

Для цілей розділу IV цього Кодексу до роботодавця прирівнюються юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ чи її представництво), постійне представництво нерезидента або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) дохід за виконання роботи та/або надання послуги згідно із цивільно-правовим договором у разі, якщо буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими;

типа если я плачу ЧП-нику за рекламные услуги, то он не может у меня работать рекламным агентом...

а вы как думаете?
Стаття 235. Правові наслідки удаваного правочину

1. Удаваним є правочин, який вчинено сторонами для приховання іншого правочину, який вони насправді вчинили.

2. Якщо буде встановлено, що правочин був вчинений сторонами для приховання іншого правочину, який вони насправді вчинили, відносини сторін регулюються правилами щодо правочину, який сторони насправді вчинили.
(Кодекс України, Закон, Кодекс (435-15), чинний
Верховна Рада України від 16.01.2003 № 435-IV
Цивільний кодекс України
Публікації: Відомості Верховної Ради України, 03.10.2003, № 40, ст. 356; Голос України, 12.03.2003, № 45; Інформаційний бюлетень НКРЕ, 2003 р., № 7; Офіційний вісник України, 28.03.2003, № 11, ст. 461, стор.7, код 24654/2003
Редакція з 15.01.2011 по 08.03.2011 (Увага! Існує редакція на 08.03.2011))

Вот если установят, что договор на оказание услуг носит притворный характер, тогда к нему применять правила трудового со всемы вытекающими последствиями.

А если работаешь в одном месте, а услуги оказываешь в другом, то проблем быть не должно
ну да, а если рассмотреть другой вариант применения этой нормы:

я плачу ЧП-нику за рекламные услуги
а он - подлец! - работает на другой фирме рекламным агентом

и? кто чего нарушил? ясно, не я, а ЧП-ник, так? и чего ему за это будет? в закон о гос.регистрации изменения не внесены
и? кто чего нарушил? ясно, не я, а ЧП-ник, так? и чего ему за это будет?///

ЧПшнику ничего не будет, наказаний за это не предусмотрено smiling smiley
Думаю, что налоговая будет поступать следующим образом... если на фирме есть сотрудники -ЧПшники с таким же видом деятельности как и у самого предприятия,то все оплаты им за услуги,работы,товары снимут с валовых затрат.
Действительно:

14.1.226. самозайнята особа  платник податку, який є фізичною особою  підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.
Незалежна професійна діяльність  участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою  підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб;

Объясните, пожалуйста, кто как этот перл понял, что-то туплю, три раза прочитала, а смысл не дошел!!!!
На бухгалтер911 эта же норма приведена с мааааленьким, но очень важным уточнением длиною в 5 слов (выделено жирным) :

Физические лица-предприниматели, находящиеся на упрощенной системе налогообложения, не могут одновременно с осуществлением своей основной деятельности быть наемными работниками по этому же виду хозяйственной деятельности, отмечает Государственная налоговая служба Украины (ГНСУ).

Но тут же цитата: /// "Для недопущения потерь Налоговым кодексом Украины для самозанятых лиц не предусмотрена возможность быть наемными работниками в пределах своей хозяйственной деятельности", - говорится в разъяснении ГНСУ, обнародованном на веб-сайте ведомства.

Согласно разъяснению, субъекты хозяйствования при минимизации налогов и сборов (в частности, в Пенсионный фонд) достаточно часто использовали схему переноса налоговых обязательств на физических лиц-предпринимателей. "Так, между предприятиями и рабочими, которые работают с ними на постоянной основе, заключались соглашения, по которым осуществлялась оплата за выполненные работы, предоставленные услуги самозанятым лицам (вместо начисления заработной платы)", - говорится в сообщении.

Помимо того, в ГНСУ отмечают, что в соответствии с Налоговым кодексом Украины и постановлением правительства "О внесении изменений в постановление Кабинета министров Украины от 16 марта 2000 года №507" №1196 от 27 декабря 2010 года, плательщики единого налога не имеют права регистрироваться плательщиками налога на добавленную стоимость (НДС).

Напомним, постановлением правительства №1196 также предусмотрено, что функции уплаты и распределения сумм единого налога с введением в действие Налогового кодекса будут осуществлять сами плательщики, а не Государственное казначейство, как это предусмотрено законодательством.

Помимо того, согласно документу, субъект малого предпринимательства, не являющийся плательщиком НДС, в случае осуществления операций по импорту товаров на таможенную территорию Украины платит НДС в определенном Налоговым кодексом порядке.

Постановление вступило в силу одновременно с Налоговым кодексом - с 1 января 2011 года.///


Так это только еднщикам или всем предпринимателям? Или кто в данном контексте подразумевается под "самозанятыми особами"?

О, нашла сама в НК ответ:
63.5. Всі фізичні особи - платники податків та зборів реєструються в органах державної податкової служби шляхом включення відомостей про них до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків у порядку, визначеному цим Кодексом.
Фізичні особи-підприємці та особи, які мають намір провадити незалежну професійну діяльність, підлягають взяттю на облік як самозайняті особи в органах державної податкової служби згідно з цим Кодексом.

-----------------------------------------------------------
Я люблю тебя, жизнь, и надеюсь, что это взаимно! smiling smiley

Если каждый человек сделал счастливым хотя бы одного - себя, мир был бы полон счастливыми людьми!
Quote
Апельсинка
Так это только еднщикам или всем предпринимателям? Или кто в данном контексте подразумевается под "самозанятыми особами"?

О, нашла сама в НК ответ:
63.5. Всі фізичні особи - платники податків та зборів реєструються в органах державної податкової служби шляхом включення відомостей про них до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків у порядку, визначеному цим Кодексом.
Фізичні особи-підприємці та особи, які мають намір провадити незалежну професійну діяльність, підлягають взяттю на облік як самозайняті особи в органах державної податкової служби згідно з цим Кодексом.

Зачем физ лицу - предпринимателю еще как-то регистрироваться? Он и так в налоговой зарегистрирован... Или этого теперь недостаточно для ведения деятельности? Кто-то уже это выяснял?
Quote
Шустрик
14.1.226 - так відповіли по довідці ДПАУ,
але після 03.02.2011 будуть ще роз'яснення
якогось там департаменту.

Ну что, в связи с тем, что 3.02 завершается (по крайней мере, рабочая его часть smiling smiley), апнем темку? winking smiley
Читаю дословно:
14.1.226. самозайнята особа - платник податку, який є фізичною особою  підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.
Незалежна професійна діяльність - участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою  підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб;....
Это определение "самозайнятої" особи, которой мож. быть или или предприниматель, или плательщик, кот. "провадить незалеж. проф. діяльність", и которые "не є працівником ..."
Из определения следует всего-навсего вывод, что предприниматель, который одновременно "є працівником..." не є "самозайнятою особою", запрета быть предпринимателем и работать по найму, даже "в межах... діяльності" я не вижу.
С чего это налоговая сделала такой вывод?
Знаете, с чего?

Считают, что если ваш работник получает зарплату как работник и, кроме того, получает вознаграждение за те же работы, услуги как ЧПЕН от вас же - то это зарплата в конвертах...


С ув.

__________________________________________
Покупаю за 100, продаю за 500, и на эти 5 % живу.
Народ, есть конституция и КЗоТ. Че вы так паретесь?
Почитайте інтервю з Т.Добродій в журналі "Головбух" № 5/2011. Вона там пояснювала, що б це означало.
Quote
Димцьом
Почитайте інтервю з Т.Добродій в журналі "Головбух" № 5/2011. Вона там пояснювала, що б це означало.

а выложите нам здесь пожалуйста это интервью и почитаем
Интересно, а господа бухгалтера будут все время всякую хрень налоговую обсуждать с таким вот фанатизмом?
Это мы обсуждаем эту хрень, а скоро придется от нее отбиваться!
Викласти можна, але...

Суть зводиться до того, що якщо вид діяльності та посада співпадають, то його доходи від такого роботодавця не повинні розяглдатися як доходи від підприємницткої діяльності.
Тобто якщо на фірмі працює юрист і він же підприємець-юрист, ви йому платите оклад, а оплату за розгляд справ в суді оформляєте як на підприємця, то його дохід для цілей оподаткування не вважається доходом від підприємницької діяльностіі ви його маєте оподаткувати
делов то, переведите его на должность зам генерального, штоли....
А где там написано, что єто на том же предприятии и зарплата и услуги ЧП? Из текста следует, что вообще

... самозайнята особа - платник податку, який є фізичною особою - підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності...

Где тут написано, что рассматривается в контексте одного предприятия?
Quote
sldaemon
А где там написано, что єто на том же предприятии и зарплата и услуги ЧП? Из текста следует, что вообще

... самозайнята особа - платник податку, який є фізичною особою - підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності...

Где тут написано, что рассматривается в контексте одного предприятия?

Конечно, не только в контексте одного предприятия! Просто это самый распространенный случай.....
Quote
Димцьом
Викласти можна, але...

Суть зводиться до того, що якщо вид діяльності та посада співпадають, то його доходи від такого роботодавця не повинні розяглдатися як доходи від підприємницткої діяльності.
Тобто якщо на фірмі працює юрист і він же підприємець-юрист, ви йому платите оклад, а оплату за розгляд справ в суді оформляєте як на підприємця, то його дохід для цілей оподаткування не вважається доходом від підприємницької діяльностіі ви його маєте оподаткувати
У меня возникает один нескромный вопрос. Ну ясно, что налоговая так считает, но вот где такое написано в законодательстве? Также ясно, что налоговым кодексом не предусмотрена возможность самозанятому лицу устраиваться на работу. А разве НК должен эту возможность предусматривать? Это называется правом на труд и никто запретить трудоистроиться ЧПшнику не может. Также нет особых правил налогообложения для доходов, полученных от предпринимательской деятельности, если я работаю и получаю доход от такой же деятельности как наемное лицо. Отбиваться будем уже в судах...
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.000425