Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

Транзитні кошти

Відправлено користувачем manja 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Транзитні кошти
Доброго дня! Цікавить питання: чи можна в валовий дохід підприємтсва включати тільки винагороду за транспортно-експедиційні послуги. Може потрібно укладати якісь договори спеціальні. Ато ніяк не можем вийти на 1% нагрузки, податкова вічно дістає. А якби показували тільки винагороду а транзитні кошти за самі транспортні послуги не показувати (щось типу того як по договору консигнації).Буду вдячна за відповідь.
Re: Транзитні кошти
На скільки я розумію, то транзитними можна вважати кошти, які Ви перераховуєте постачальнику згідно агентського договору (ви дієте від імені, за рахунок та в інтересах постачальника) за винагороду (тобто це плата за посередницькі послуги).
Re: Транзитні кошти
Мне тоже это интересто. В договоре прописано: от имени, за счет и по поручению. И ещё меня интересует НДС. Начисляется за вознаграждение или проходит путем перевыставления счетов перевозчиков? А если перевозчик неплательщик НДС? Я задавала эти вопросы в департамент ГНИ - ответ один п.186.3.ж , т.е. если заказчик и экспедитор резиденты, то на всю сумму начисляется НДС. Других разъяснений пока нет.ЖДУТ!


Re: Транзитні кошти
Здравствуйте!
Что значит ндс на всю сумму? То-есть и на транспортные перевозчика, которые по ставке 0% тоже начислять ндс?
Re: Транзитні кошти
Quote
Lipa
Здравствуйте!
Что значит ндс на всю сумму? То-есть и на транспортные перевозчика, которые по ставке 0% тоже начислять ндс?[/quot

Если есть документ по п.195.1.3 (CMR), то НДС не начисляется. Тут вопрос в другом: Перевозчик - не плательщик НДС, а Заказчик и Экспедитор - плательщики, разъяснений департамент не даёт.
Re: Транзитні кошти
Quote
Lipa
Здравствуйте!
Что значит ндс на всю сумму? То-есть и на транспортные перевозчика, которые по ставке 0% тоже начислять ндс?


Если есть документ по п.195.1.3 (CMR), то НДС не начисляется. Тут вопрос в другом: Перевозчик - не плательщик НДС, а Заказчик и Экспедитор - плательщики, разъяснений департамент не даёт.
Re: Транзитні кошти
Так в кодексе тоже написано, что по договорам поручения, комиссии и т д. выручкой считается вся сумма договора. Может чуть неточно выразилась, но смысл такой. Раньше ведь было на уровне писем,а теперь?
Re: Транзитні кошти
у кого-то что-то прояснилось с данным вопросом? Как же учитывать "транзитные" суммы?
Re: Транзитні кошти
Хочу привести пример чтобы узнать как поступать в данной ситуации:
Договор транспортной экспедиции, экспедитор -ЮРЕН по ставке 6% действует от своего имени. Перевозка -Киев-Москва. Заказчик нерезидент.Перевозчик резидент. Экспедитор резидент. Суммы условные.
Сумма согласно заявки - 2500 $ (24000) грн. в т. ч Перевозчик 2400 $ (19200 грн.)по ставке 0%. Экспедиторское вознаграждение, отдельно выделено в акте и счете -100 $ (800 грн)не является объектом налогообложения согласно п.186.3 так как получатель услуг находится на пределами Украины.
Перевозчик дает экспедитору н.н. по ставке 0% -19000 грн.
Экспедитор выписывает заказчику нерезиденту н/н на ту же сумму по ставке 0% и оставляет у себя.
На вознаграждение в нашем случае н/н не выписывается.
В январе впервые возникают облагаемый и необлагаемый обороты. Рассчитываем коэффициент. В расчет включать только экспедиторское вознаграждение? Или учитывать всю сумму договора( транспортные+вознаграждение)?
В реестр включаются налоговые накладные на транзитные суммы по ставке 0% от перевозчика-экспедитору?
В реестр включаются налоговые накладные на транзитные суммы по ставке 0% от экспедитора-заказчику?
Надо ли эти транзитные суммы отражать в деке по НДС, или только вознаграждение?
В опубликованных раньше консультациях всегда приводили пример на украинских перевозках, которые облагались по ставке 20%, а международных не попадалось.

Кто-нибудь может описать конкретный пример из своих соображений, что называется от "а" до "я"?
Re: Транзитні кошти
Я уже с нового года бъюсь над этими вопросами и ответить никто не может, или не хотят. Звонила в ДПА, ответ на сегодня стандартный-ваш вопрос на рассмотрении, когда рассмотрят - неизвестно, пишите письма. Знаю, что проводилось много семинаров по поводу экспедирования, но никто конкретно не отвечает. Может. все-таки, поделятся? Будем надеяться на солидарность..
". Помогите, кто чем может,.."
Re: Транзитні кошти
На семинарах тоже нет конкретной информации, говорят расплывчато: типа если вы "смелый налогоплательщик"-тогда так, а если "осторожный" -тогда этак. Когда-то отправляла запрос- в ответе процитировали абзацы из законов. Теперь тоже или ждать очередных писем-разьяснений, или поступать на свой страх и риск.
Re: Транзитні кошти
По-моему, в данный момент никто точного ответа не даст, нужно писать вопрос в свою ГНИ, пока ответят, пройдет "пол года", но другого выхода не видно: ждать разъяснений...
Re: Транзитні кошти
Требуется еще одно мнение!
ЮРЕН по ставке 6%. Для пребывания на е/н берет в расчет только экспедиторское вознаграждение или и транзитные средства?
Было в прошлом году письмо, что у ЮРЕНОВ -вознаграждение у ФОП =все. Потом эти письма появились в "отозванных"
Кто как думает?
вот что нашла - может, кому пригодится
из единой базы налог.знаний

# Який порядок оподаткування операції з постачання транспортно-експедиторських послуг нерезиденту?
# Коротка відповідь : Діє з 01.01.2011 Оскільки місцем надання транспортно-експедиторських послуг нерезиденту, є місце їх надання за межами митної території України, то операція з постачання таких послуг не підпадає під об’єкт оподаткування ПДВ.
# Повна відповідь : Діє з 01.01.2011 Відповідно до пп. б) п. 185.1 ст. 185 р. V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі - ПКУ) об’єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ. Згідно з пп. ж) п. 186.3 ст. 186 р. V ПКУ місцем надання транспортно-експедиторських послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання або - у разі відсутності такого місця - місце постійного чи переважного його проживання. Тобто, оскільки місцем надання транспортно-експедиторських послуг нерезиденту, є місце їх надання за межами митної території України, то операція з постачання таких послуг не підпадає під об’єкт оподаткування ПДВ.

Питання:

Який порядок оподаткування ПДВ операції з реалізації квитків з міжнародного перевезення пасажирів і багажу за дорученням перевізника через автостанцію?

Відповідь:

Діє з 01.01.2011. Відповідно до пп. "а" пп. 195.1.3 п. 195.1 ст. 195 р. V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI (далі - ПКУ) операції з міжнародного перевезення пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом оподатковуються за нульовою ставкою. Для цілей цього підпункту перевезення вважається міжнародним, якщо таке перевезення здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом. У разі якщо автостанцією за дорученням перевізника здійснюється реалізація квитків на перевезення пасажирів, то така операція здійснюється згідно договорів поруки, доручення, комісії у порядку, передбаченому п. 189.4 ст. 189 р. V ПКУ. Тобто базою оподаткування ПДВ у автостанцій за операціями з продажу квитків є вартість пасажирського квитка. Автобусна станція, утримуючи з пасажира ПДВ у складі вартості квитка, зобов'язана внести його до бюджету. У разі продажу автостанцією квитків перевізника на міжнародне перевезення пасажирів і багажу, які здійснюються ним за єдиним міжнародним перевізним документом, такі квитки підлягають оподаткуванню за ставкою 0%. При цьому, винагорода, отримана автостанцією за надані нею послуги з продажу квитків, оподатковується ПДВ в загальному порядку за основною ставкою та на суму такої винагороди, автобусні станції виписують перевізнику податкову накладну.
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00058400000000003