Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

Учет ГСМ по талонам

Відправлено користувачем KontoraB 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Учет ГСМ по талонам
Такая вот ситуация
Предприятие А берет ( не покупает ) у предприятия Б талоны на ГСМ и сразу заправляет свои машины (предприятие Б никаких накладных при этом не дает - может дать только счет ) через месяц предприятие А рассчитывается с предприятием Б ( просто перечисляет энную сумму денег ) а предприятие Б дает накладную предприятию А на день оплаты и дает с ценами которые действительны на момент оплаты и такая ситуация у предприятия А и Б на постоянной основе.
Предприятие А захотела навести учет по ГСМ - вот теперь думаю с какой стороны подступиться - что делать

Хочу проконсультироваться у форумчан
Б - это предприятие которое торгует ГСМ и у которого есть заправка ( на которой заправляются машины предприятия А )

совсем как дом который построил Джек


Re: Учет ГСМ по талонам
У нас похожая ситуация, только машины заправляются по карточкам, а в конце месяца мне дают накладную за весь месяц. Движение ГСМ я могу увидеть в распечатках, которые они прилагают к накладной.
Попробуйте попросить у них расшифровки.

********************************************************************************************************************


Никогда не ожидай беды и не беспокойся о том, чего, может быть, никогда и не будет. Держись поближе к солнечному свету. (Бенджамин Франклин)
Понятно.
Получается, что заправка продает предприятию ГСМ на условиях фьючерсного контракта.
Я думаю, что в момент получения талонов нужно приходовать ГСМ по ценам на момент приходования, а потом делать корректировки.
Или в момент отоваривания талонов...
больше мыслей нет, на практике я с таким не работала

_______________
Корисна інформація для бухгалтера
Талоны выдавать водителям под расписку,при отоваривании вписывать в путевые листы.По концу месяца к-во залитого в баки бензина должно соответствовать накладной.РН проводите последним числом месяца и в этот же день списываете на пр-во ГСМ согласно акту списания.
К-во по РН-списанный=остатку в баках.Цены бензина не имеют значения,по какой оприходованы,по такой и списаны.
Что тут плохо - накладную дают не в конце месяца а когда оплатят, а день оплаты - понятие неопределенное
KontoraB Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> Что тут плохо - накладную дают не в конце месяца а
> когда оплатят, а день оплаты - понятие
> неопределенное


Это фьючерсная сделка.
От этого и танцевать надо

_______________
Корисна інформація для бухгалтера
Пусть к накладной прилагают расшифровку - когда сколько взяли.
И пусть предприятие А платит почаще.

_______________
Корисна інформація для бухгалтера
Заправляння на АЗС з використанням талонів
На практиці це поширений спосіб заправляння автомобілів на АЗС, незважаючи на те, що у пп. 4.1.7.27 Інструкції 81 передбачено: «...використання талонів на пальне як засіб розрахунків на АЗС заборонено». Талони не можуть бути засобом розрахунків, оскільки оплата за ПММ здійснюється за безготівковим розрахунком на банківський рахунок постачальника (АЗС), а талон є документом, що підтверджує право покупця на отримання ПММ на АЗС.
Після укладення договору на поставку бензину підприємство перераховує грошові кошти на розрахунковий рахунок постачальника і натомість одержує талони. Оплачене пальне зберігається на АЗС (цей момент слід відобразити в договорі), оскільки в покупця немає можливості забрати весь оплачений бензин. Талони зберігаються, як правило, у касі установи разом з іншими документами і грошовими коштами або в матеріально відповідальної особи. Протягом місяця талони на ПММ видаються водіям під звіт. Після заправляння на АЗС водій має подати звіт про використання талонів до бухгалтерії (див. консультацію фахівця Держказначейства «Облік бензину в талонах» // «Бюджетна бухгалтерія», 2007, № 16, с. 27).
Слід пам'ятати: звіряння розрахунків за відпущені нафтопродукти має провадитися зі споживачами щомісяця (пп. 4.1.7.26 Інструкції № 81). Крім того, рекомендуємо здійснювати звіряння з АЗС наприкінці місяця щодо заправляння кожного автомобіля за днями.
Отримання пального з оптових складів та баз
На перший погляд дуже привабливим здається варіант закупівлі пального на оптовій базі, та ще й за оптовою ціною, але такий варіант можливий лише в тому випадку, якщо в установі є відповідна тара і спеціально обладнане з дотриманням пп. 7.10.2 Правил пожежної безпеки місце для зберігання ПММ. Якщо такого місця зберігання в установі немає, то вона може укласти договір відповідального зберігання з АЗС чи оптовою базою.
При вивезенні нафтопродуктів з оптової бази автотранспортом одержувача на підставі довіреності споживача оформляється товарно-транспортна накладна (далі – ТТН), а централізоване вивезення здійснюється на підставі подорожнього листа автотранспортної організації.
Згідно з пп. 4.2.2.4 Інструкції № 81 у ТТН обов'язково зазначаються: найменування нафтопродуктів, густина, температура, об'єм та загальна маса нафтопродуктів (на вимогу покупця до накладної додається паспорт якості нафтопродукту).
Перелічені вище дані ТТН застосовуються для переведення ПММ з тонн (кілограмів) у літри. Нагадуємо, що відповідно до пп. 4.1.1.1 Інструкції № 81 облік нафтопродуктів на підприємствах, які здійснюють забезпечення нафтопродуктами, ведеться в одиницях маси (тоннах, кілограмах), а пп. 4.2.4.5 цієї ж Інструкції приписує підприємствам-споживачам провадити видачу водіям пального в одиницях об'єму (літрах), а мастил – в одиницях маси (кілограмах).
Документальним підтвердженням факту отримання пального (талонів, смарт-карток) є накладна.
На підставі накладної постачальника (ТТН) здійснюється оприбуткування пального (талонів, смарт-карток).
Облік талонів на бензин
Згідно з Планом рахунків талони на бензин обліковуються на субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті» і позабалансовому рахунку 08 «Бланки суворої звітності».
При оформленні операцій з надходження талонів на склад (до каси) та їх видачі зі складу (каси) використовується Прибутково-видаткова накладна на бланки суворої звітності (форма № СЗ-1), затверджена наказом № 67.
Рух талонів на бензин підлягає відображенню в Прибутково-видатковій книзі щодо обліку бланків суворої звітності (форма № СЗ-2), затвердженій наказом № 67.
Талони на бензин видаються водіям, які є матеріально відповідальними особами, під звіт. Наприкінці місяця вони складають авансові звіти про використання талонів (талони переводяться в бензин на підставі позначки в подорожньому листі про заправляння або відомості з АЗС, де зазначено дати заправляння, марки машин, кількість відпущеного пального).
Аналітичний облік надходження та витрачання талонів на бензин ведеться на підставі прибутково-видаткових накладних на бланки суворої звітності в меморіальному ордері 16 «Накопичувальна відомість позабалансового обліку», форму якого затверджено наказом № 68.
Re: Учет ГСМ по талонам
Нет в этой статье такого варианта, как в вопросе. В целом тяжело обосновать, что такое вообще на практике правильно. Фактически имеет место отгрузка без оформления в момент осуществления операции, а это противоречит общепринятым нормам учета. Получается, что если А платит раз в год, то раз в год Б декларирует свои налоговые обязательства. Покупатель не имеет никаких оснований для проведения прихода: если бы использование талона равнялось отгрузке, то у поставщика было бы незаконным выписывать налоговую только по оплате - разве же у них кассовых метод?

А как в договоре выписана эта операция или нет никакого договора?
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.000374