Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

Повернення поворотної фінансової допомоги

Відправлено користувачем Марша 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Підкажіть, нам надили фін. допомогу ( договір підписали) чи потрібно при поверненні складати ще 1-н договір про повернення поворотної фін. допомоги?
ох ты ж господиииии... а что, в первом договоре про возврат ничего не написали??? сроки не указали???

======================================================================
Все вышеуказанное строго мое ИМХО!


Ляля - Оля не сердиь.... )))) Москва не сразу строилась
я також вважаю, що не потрібно, але наш партнер наполягає, говорить що завжди так роблять... От я і вирішила краще уточнити... Дякую всім за відповідь.smiling smiley
Ні, договір це ж не розписка )
Quote
Vitalika
Ні, договір це ж не розписка )
thumbs upsmiling smiley
А якщо нам надав фін.допомогу засновник, тепер ми хочемо йому повернути кошти. Чи є обмеження в 10000 грн.?, тобто чи можемо ми зняти з рахунку більше 10 тис.грн і одноразово видати їх одній людині?
можете. 10 тыс - ограничения для расчетов между СПД (юр и физ лицами). При расчетах с обычными физиками нет ограничений

======================================================================
Все вышеуказанное строго мое ИМХО!
Поворотна фінансова допомога
Оподатковування поворотної фінансової допомоги довгий час було "каменем спотикання" при перевірках підприємств і організацій податковими органами. За "листуванням" ДПАУ і Державного комітету України з питань регуляторної політики спостерігали всі небайдужі до цього питання громадяни. Згодом до рішення цієї проблеми підключився і Вищий господарський суд України. Тому всі з полегшенням зітхнули, коли до Закону про прибуток були внесені зміни, що розставили усі крапки над "і"...
Фінансова допомога являє собою ні що інше, як позику. Юридична сторона позики регулюється Цивільним кодексом України (ЦКУ). У відповідності зі ст. 1046 нового ЦКУ
за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальнику) грошові кошти, а позичальник зобов’язується повернути позикодавцю таку ж суму коштів (суму позики). Договір позики є укладеним із моменту передачі грошей.
Статтею 1048 нового ЦКУ за договором позики допускається одержання відсотків. Однак, у цьому випадку позика буде класифікуватися як фінансовий кредит, надавати який дозволено тільки фінансовим установам. Відповідно до пп.1.11.1 Закону про прибуток
фінансовий кредит - це кошти, надані банком або небанківською фінансовою установою в позику юридичній або фізичній особі на певний термін для цільового використання і під відсоток.
Фінансова допомога на поворотній основі не може вважатися фінансовим кредитом, тому що не передбачає ні цільового використання отриманих коштів, ні одержання їх під відсоток.
Законом № 349 пункт 1.22 ст.1 Закону про прибуток був доповнений визначенням поворотної фінансової допомоги:
Поворотна фінансова допомога - це сума коштів, передана платникові податку у користування на певний термін відповідно до договорів, що не передбачають нарахування відсотків або надання інших видів компенсацій як плату за користування такими коштами.
Як бачимо з визначення поворотної фінансової допомоги, при її наданні повинний бути укладений договір із вказівкою терміну повернення. Відсутність договору або конкретного терміну повернення коштів приводить до того, що при перевірці така допомога може бути кваліфікована як безповоротна фінансова допомога. Вона ж передбачає інші, ніж поворотна допомога, податкові наслідки.
Після введення в дію змін до Закону про прибуток, внесених Законом № 349, установлений наступний порядок оподатковування поворотної фінансової допомоги:
I. Податкові зобов’язання осіб, що надають фінансову допомогу, не змінюються як при її видачі, так і при її зворотнім одержанні.
II. Сума (частина суми) фінансової допомоги, повернутої одержувачемна кінець звітного періоду будь-якій особі, що її надала, не враховується в її одержувача при визначенні податкових зобов’язань такого звітного періоду.
III. Сума (частина суми) фінансової допомоги, неповерненої одержувачемна кінець звітного періоду, відображається в такий спосіб:
1. Якщо допомога надана платником на загальних підставах податку на прибуток, то валовий доход виникає, але тільки на суму відсотків1, умовно нарахованих на суму неповерненої на кінець звітного періоду фінансової допомоги2.
1 Умовно нараховані відсотки встановлені в розмірі дисконтної ставки НБУ, розрахованої за кожний день фактичного використання поворотної фінансової допомоги.
2 Такий висновок випливає з пп.1.22.1 Закону про прибуток, відповідно до якого умовні відсотки є безповоротною фінансовою допомогою.
2. При наданні в звітному періоді фінансової допомоги особами, що не є платниками податку на прибуток (у т.ч. нерезидентами) або тими, що мають пільги з цього податку (у т.ч. тими, що застосовують ставки податку на прибуток нижче 25%), податкові наслідки будуть наступними: суми фінансової допомоги, неповернуті на кінець звітного періоду, включаються до складу валового доходу. Якщо в наступних податкових періодах одержувач повертає цілком або частково фінансову допомогу, раніше включену у валові доходи, то сума повернення збільшує суму валових витрат податкового періоду, у якому відбулося повернення. При цьому валові доходи на суму умовно нарахованих відсотків не збільшуються.
До осіб, що не є платниками податку на прибуток відносяться:
- особи, що не мають статусу юридичної особи;
- нерезиденти, що одержують доходи з джерел, що знаходяться за межами України;
- фізичні особи - суб’єкти підприємницької діяльності;
- платники єдиного податку, у т.ч. СПД, що придбали спеціальні торгові патенти;
- платники фіксованого сільськогосподарського податку.
До осіб, що мають пільги зі сплати податку на прибуток, відносяться:
- неприбуткові установи й організації;
- підприємства й організації громадських організацій інвалідів при наявності дозволу міжвідомчої Комісії з питань діяльності підприємств і організацій інвалідів;
- підприємства, що одержують прибуток від продажу на митній території України спеціальних продуктів дитячого харчування власного виробництва відповідно до переліку КМУ і направляють його на збільшення обсягів виробництва і зменшення роздрібних цін таких продуктів;
- Чорнобильська АЕС на період підготовки до виводу і виводу з експлуатації її енергоблоків і перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему;
- підприємства, що одержують прибуток за рахунок міжнародної технічної допомоги, що надається на безкоштовній і безповоротній основі або коштів, що передбачаються в державному бюджеті як внесок України в Чорнобильський фонд "Укриття" для експлуатації, підготовки до виводу і виводу енергоблоків Чорнобильської АЕС з експлуатації, перетворення об’єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему, забезпечення соціального захисту персоналу Чорнобильської АЕС;
- підприємства, що здійснюють науково-дослідні і реставраційні роботи в сфері охорони культурної спадщини;
- позашкільні освітні заклади, незалежно від підпорядкування, типу і форми власності, при одержанні ними доходів від здійснення або на здійснення діяльності, передбаченої їхнім статутом у вигляді коштів, матеріальних цінностей і нематеріальних активів;
- знову створені фермерські господарства протягом 3 років, а у важкодоступних населених пунктах - 5 років при одержанні прибутку від їхньої господарської діяльності.
У зв’язку з цим податкове роз’яснення № 26 ДПАУ рекомендує включати до договорів з надання поворотної фінансової допомоги інформацію про податковий статус позикодавця. Звертаємо Вашу увагу, що згідно п.1 Перехідних положень Закону № 349 поворотна фінансова допомога, отримана до 1 січня 2003 року, могла бути включена у валові витрати при її поверненні тільки до 1 січня 2004 року. Після зазначеної дати повернення фінансової допомоги вже не може збільшити валові витрати платника податків.
Торкнемося ще одного аспекту оподатковування поворотної фінансової допомоги - ПДВ. Сума фінансової допомоги на поворотній основі не підлягає оподаткуванню ПДВ, тому що відповідно до пп. 3.2.5 Закону про ПДВ операція з розміщення і повернення коштів за договорами позики не є об’єктом оподатковування ПДВ.
Розглянемо порядок відображення сум поворотної фінансової допомоги на прикладі.
Приклад 1
Підприємство "Ікс", платник податку на прибуток на загальних підставах, надало підприємству "Зет" відповідно до договору на термін із 15.10.2003 року до 15.12.2003 року фінансову допомогу на поворотній основі в сумі 10 000 грн. Розглянемо відображення в обліку зазначеної операції на кожному підприємстві за умови, що фінансова допомога:
1) повернута підприємством "Зет" у встановлений строк (до закінчення податкового періоду);
2) повернута підприємством "Зет" 17.01.2004 р.
При першому варіанті:
Таблиця 1
Дата Зміст господарської операції Бухгалтерський облік Сума, грн. Податковий облік
Дт Кт ВД ВВ
Підприємство "Ікс"
15.10.2003 Перераховано фінансову допомогу згідно договору 377 311 10 000 - -
15.12.2003 Повернено фінансову допомогу вчасно 311 377 10 000 - -
Підприємство "Зет"
15.10.2003 Отримано фінансову допомогу на зворотній основі 311 55 10 000 - -
15.12.2003 Фінансову допомогу повернено до закінчення звітного кварталу 55 311 10 000 - -
При другому варіанті:
Таблиця 2
Дата Зміст господарської операції Бухгалтерський облік Сума, грн. Податковий облік
Дт Кт ВД ВВ
Підприємство "Ікс"
15.10.2003 Перераховано фінансову допомогу згідно договору 377 311 10 000 - -
17.01.2004 Повернено фінансову допомогу після встановленого терміну 311 377 10 000 - -
Підприємство "Зет"
15.10.2003 Отримано фінансову допомогу на зворотній основі 311 55 10 000 - -
31.12.2003 Кінець звітного кварталу - - - 147,67 3 -
17.01.2004 Фінансову допомогу повернено після закінчення звітного кварталу 55 311 10 000 32,60 4 -
3 Ставка НБУ на цей період - 7%, отже, за 77 днів використання фінансової допомоги до кінця IV кварталу 2003 року (16 днів жовтня + 30 днів листопада + 31 день грудня) умовно нараховані відсотки складуть 147,67 грн. (10 000 грн. х 77 дн. х 7 / 100 / 365 дн.).
4 Умовні відсотки нараховуються до дати повернення фінансової допомоги і їхня частина за період із 1 січня 2004 року в розмірі 32,60 грн. (10 000 грн. х 17 дн. х 7 / 100 / 365 дн.) буде віднесена до валових доходів I кварталу 2004 року.
Приклад 2
ПП "Техмаш", платник єдиного податку, надало ТОВ "Сервіс" поворотну фінансову допомогу на термін із 15.01.2004 р. по 15.03.2004 року в сумі 8 000 грн. Розглянемо, як у податковому і бухгалтерському обліку відобразиться зазначена операція за умови, що фінансова допомога повернута ПП "Техмаш" 15.04.2004 р.:
Таблиця 3
Дата Зміст господарської операції Бухгалтерський облік Сума,
грн. Податковий облік
Дт Кт ВД ВВ
ПП "Техмаш"
15.01.2004 Перераховано фінансову допомогу 377 311 8 000 - -
15.04.2004 Повернено фінансову допомогу 311 377 8 000 - -
ТОВ "Сервіс"
15.01.2004 Отримано фінансову допомогу 311 55 8 000 - -
31.03.2004 Кінець звітного кварталу - - - 8 000 -
15.04.2004 Фінансову допомогу повернено 55 311 8 000 - 8 000
Олена Ткаченко
________________________________________
Нормативна база
1. Цивільний кодекс України - Цивільний кодекс Українивід 16.01.2003 р. № 435-IV.
2. Закон про прибуток - Закон України від 28.12.94 р. № 334/94-ВР "Про оподаткування прибутку підприємств".
3. Закон про ПДВ - Закон України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР "Про податок на додаткову вартість".
4. Закон № 349 - Закон України від 24.12 2002 р. № 349-IV "Про внесення змін у Закон України "Про оподаткування прибутку підприємств".
5. Податкове роз’яснення № 26 - Узагальнююче податкове роз’яснення щодо застосування підпункту 4.1.6 пункту 4.1 статті 4 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" щодо відображення в податковому обліку операцій з одержання та повернення сум поворотної фінансової допомоги (позики), затверджене наказом ДПАУ від 24.01.2003 р. № 26.
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00031599999999998