Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

кто в курсе по бух.учету облигаций?

Відправлено користувачем verashka 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
на предприятии была эмиссия облигаций, потом эти облигации были проданы. Какие проводки по выпуску облигаций? Новая фирма, а я полный профан в этой области.
и у меня облигации.... и то же профан...


Это только теория, и то за 2004 год. Поросмотрите - может найдете для себя что-то полезное.

Бухгалтерський облік у підприємства-емітента
При відображенні у бухгалтерському обліку випущених облігацій треба керуватися П(С)БО 11 "Зобов’язання" і П(С)БО 13 "Фінансові інструменти".
Для відображення короткострокових облігацій у плані рахунків не передбачено рахунків, тому треба ввести додатковий субрахунок 607 "Зобов’язання за короткостроковими облігаціями" або використати суб¬рахунок 685 "Розрахунки з іншими кредиторами".
Нараховані за облігаціями відсотки відображають на рахунку 952 "Інші фінансові витрати".
Бухгалтерський облік у підприємства-інвестора
Нагадаємо, що придбавати облігації на вторинному ринку слід через фінансового посередника - торговця цінними паперами.
Придбання підприємством облігацій як під час емісії, так і на вторинному ринку є для нього фінансовою інвестицією. Порядок обліку подібних операції встановлено П(С)БО 12 "Фінансові інвестиції".
Облігації спочатку оцінюють і відображають у бухгалтерському обліку за собівартістю, до якої, крім ціни придбання, відносять комісійну винагороду фінансового посередника, оплату послуг хранителя цінних паперів та інші витрати, безпосередньо пов’язані з придбанням облігацій. Якщо облігації придбавають шляхом обміну на інші активи, їх первісна вартість визначатиметься виходячи зі справедливої вартості активів, що передаються.
Подальший порядок обліку облігацій залежить від того, з якою метою інвестор утримує їх на балансі: чи з метою подальшого перепродажу, чи до погашення. У першому випадку балансову вартість облігацій визначають виходячи зі справедливої, тобто такої, що склалася на фондовому ринку. А зменшення або збільшення балансової вартості відносять до складу інших доходів або інших витрат відповідно. Якщо визначити їх справедливу вартість неможливо, вони відображаються у балансі за собівартістю з урахуванням зменшення корисності. Втрати від зменшення корисності відображають у складі інших витрат з одночасним зменшенням балансової вартості.
Для фінансових інвестицій, що утримуються до погашення, передбачено особливий метод - їх відображають на дату балансу за амортизованою собівартістю. Амортизації підлягає додатна (премія) або від’ємна (дисконт) різниця між собівартістю придбання та номінальною вартістю фінансової інвестиції. Одночасно з нарахуванням відсотків за облігаціями суму амортизації відносять до складу інших фінансових доходів (облігації придбано з дисконтом) або інших фінансових витрат (облігації придбано з премією). При цьому балансова вартість відповідно збільшується або зменшується.
Амортизацію балансової вартості фінансової інвестиції розраховують за методом ефективної ставки відсотка. Він полягає у визначенні амортизації дисконту або премії як різниці між доходом за фіксованою ставкою відсотка і добутком ефективної ставки на амортизовану вартість на початок періоду, за який розраховується відсоток. Ефективна ставка відсотка - ставка відсотка, що визначається діленням суми річного відсотка і дисконту (або різниці річного відсотка і премії) на середню величину собівартості інвестиції і вартості її погашення.
Що стосується обліку безвідсоткових облігацій, то сума дисконту (премії) 1 відноситься до складу інших фінансових доходів (витрат) у момент погашення.
1 ДКЦПФР вважає, що доходом за безвідсотковими облігаціями є сума дисконту, виключаючи можливість отримання вигоди від пільгового придбання товарів (робіт, послуг). Такі облігації емітент може реалізовувати з премією.
Для відображення облігацій треба використати такі рахунки:
субрахунок 142 "Інші інвестиції пов’язаним сторонам",
субрахунок 143 "Інвестиції непов’язаним сторонам" рахунка 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" для обліку облігацій терміном погашення понад рік з моменту придбання;
субрахунок 352 "Інші поточні фінансові інвестиції" рахунка 35 "Поточні фінансові інвестиції" для облігацій, до погашення яких залишилося менше року або придбаних з метою подальшого перепродажу.
Відсотки за облігаціями інвестор відображає на субрахунку 732 "Відсотки отримані" рахунки 73 "Інші фінансові доходи".
Оподаткування у підприємства-емітента 2
Згідно з пп. 7.9.1 Закону про прибуток, не включаються до валового доходу і не підлягають оподаткуванню кошти, залучені шляхом емісії облігацій. Йдеться тільки про ту суму, яка буде повернена інвестору, тобто суму премії включають до валового доходу. Підпункт 7.9.3 дозволяє емітенту відсоткових цінних паперів відносити до складу валових витрат суму відсотків у тому податковому періоді, в якому відбулася або мала відбутися їх виплата. Також до валових витрат відносять суму дисконту, щоправда, лише у тому періоді, коли відбулося погашення облігацій.
2 Розглядаємо тільки податок на прибуток. Обкладання податком на додану вартість у цьому разі не розглядається, оскільки, згідно з пп. 3.2.1 Закону про ПДВ, операції емісії, погашення цінних паперів, продажу за кошти й обміну на інші цінні папери не є об’єктом оподаткування.
Боргові цінні папери, які не мають встановленого терміну погашення або у яких цей термін перевищує 10 років, або такі, які за умовами емісії передбачають право емітента приймати одноосібне рішення про продовження терміну погашення, Закон про прибуток називає безстроковими. Операції з ними, згідно з пп. 7.9.4, обкладають податком на прибуток у порядку, передбаченому для оподаткування дивідендів. Ця норма важка для розуміння. Не зрозуміло, які саме операції маються на увазі і хто саме повинен їх оподатковувати. З одного боку, найбільше схожа на виплату дивідендів виплата відсотків за облігаціями, але, з іншого боку, виплату відсотків важко назвати операцією з цінними паперами. Однак автори вважають, що у цьому випадку законодавець мав на увазі операції емісії і виплати доходу за такими цінними паперами, при яких у емітента безстрокових паперів виникає обов’язок нарахувати й утримати авансовий внесок з податку на прибуток (аналогічно з оподаткуванням нарахування і виплати дивідендів).
Оподаткування у підприємства-інвестора
Придбання, реалізація і погашення облігацій є операціями з цінними паперами, порядок оподаткування яких визначає п. 7.6 Закону про прибуток. Згідно з цим пунктом, платник податків веде окремий облік фінансових результатів від таких операцій щодо окремих видів цінних паперів. Закон визначає облігації як окремий вигляд цінних паперів.
Таким чином, якщо протягом звітного періоду витрати на придбання облігацій перевищують доходи від реалізації облігацій, від’ємний фінансовий результат переносять на зменшення фінансових результатів від операцій з цінними паперами у подальших періодах. Якщо протягом звітного періоду доходи від реалізації облігацій перевищують витрати на придбання облігацій з урахуванням від’ємного фінансового результату попередніх податкових періодів, додатний фінансовий результат включають до складу валового доходу, крім випадків, установлених пп. 7.9.4 Закону про прибуток, які застосовуються при придбанні безстрокових цінних паперів (такі витрати не відносять до валових і підлягають амортизації як нематеріальні активи згідно зі ст. 8 цього Закону).
Під терміном "доходи" мається на увазі сума коштів або вартість майна, отримана (нарахована) від продажу, обміну або інших способів відчуження цінних паперів, збільшена на вартість будь-яких матеріальних цінностей і нематеріальних активів, які отримані у зв’язку з таким продажем, обміном або іншим відчуженням.
Під терміном "витрати" мається на увазі сума коштів, сплачених (нарахованих) продавцю, або вартість майна, що передається продавцю як компенсація вартості цінних паперів. До складу витрат відносять також суму будь-якої заборгованості, що виникає у зв’язку з таким придбанням. Закон не уточнює, про яку саме вартість майна (балансову, договірну тощо), що передається як компенсація продавцю, йдеться. Але з урахуванням того, що компенсація вартості цінних паперів, що придбаваються, не коштами перетворює цю операцію на бартерну, до витрат треба відносити звичайну ціну майна, що передається.
При визначенні дати виникнення доходів і витрат використовують правило першої події.
Суму отриманих (нарахованих) відсотків включають до складу валових доходів у загальному порядку.
Приклад 1. Випуск, погашення процентних облігацій для емітента й інвестора
Підприємство "А" випустило облігації загальною номінальною вартістю 100000 грн терміном погашення 3 роки, фіксована ставка відсотка - 19% річних з виплатою щорічно. Весь пакет купило підприємство "Б" з дисконтом за 95000 грн і відразу ж реалізувало підприємству "В" за 97000 грн. Підприємство "В" утримувало облігації до погашення (див. таблицю 1).
Таблиця 1
Відображення в обліку випуску і погашення відсоткових облігацій для підприємства "А" (до прикладу 1)
Зміст операції Д-т К-т Сума
Реалізовано облігації 31 521 95000
Сума дисконту 523 521 5000
Через рік після емісії нараховано відсотки 952 684 19000
Відображено амортизацію дисконту за методом ефективної ставки відсотка 952 523 1140
Перераховано відсотки 684 31 19000
Через два роки після емісії нараховано відсотки 952 684 19000
Відображено амортизацію дисконту за методом ефективної ставки відсотка 952 523 1382
Перераховано відсотки 684 31 19000
Заборгованість за довгостроковими облігаціями переведено до категорії поточної 521 611 100000
Наприкінці терміну обігу списано дисконт 952 523 2478
Наприкінці терміну обігу нараховано відсотки 952 684 19000
Перераховано відсотки 684 31 19000
Погашено облігації 611 31 100000
Розрахунок амортизації дисконту для підприємства "А" наведено за формулою:
1) ефективна ставка відсотка:
((100000 х 0,19) + (5000 : 3 роки)) : ((100000 + 95000) : 2) =21,2%;
2) сума амортизації дисконту:
1-й рік: 95000 х 0,212 - 100000 х 0,19 = 1140;
2-й рік: (95000 + 1140) х 0,212 - 100000 х 0,19 = 1382;
3-й рік: у витрати списується весь незамортизований залишок дисконту, тобто 2478,00 грн.
Емісію та погашення облігацій не відображають у податковому обліку. Суму нарахованих відсотків включають до складу валових витрат у той момент, коли вони мають бути виплачені, сума дисконту (5000) - у момент погашення облігацій (див. таблицю 2).
Таблиця 2
Відображення в обліку випуску і погашення відсоткових облігацій для підприємства "Б" (до прикладу 1)
Зміст операції Д-т К-т Сума
Придбано облігації з метою подальшого перепродажу 352 685 95000
Сплачено облігації продавцю 685 31 95000
Відображено дохід від реалізації облігацій 377 741 97000
Списано на витрати собівартість облігації 971 352 95000
Отримано гроші від покупця 31 377 97000
У "ціннопаперовому" обліку у підприємства "Б" у момент придбання облігацій виникнуть витрати у сумі 95000 грн за видом ЦП "облігації", а при їх реалізації - доходи на суму 97000 грн. Таким чином, до складу валових доходів у підприємства буде включено суму в 2000 грн (див. таблицю 3).
Таблиця 3
Відображення в обліку випуску та погашення відсоткових облігацій для підприємства "В" (до прикладу 1)
Зміст операції Д-т К-т Сума
Придбано облігації з метою утримання на балансі до погашення 143 685 97000
Сплачено облігації продавцю 685 31 97000
Нараховано відсотки до отримання наприкінці першого року 373 732 19000
Визнано доходом суму амортизації дисконту (див. розрахунок) 143 733 400
Отримано відсотки 31 373 19000
Нараховано відсотки до отримання наприкінці другого року 373 732 19000
Визнано доходом суму амортизації дисконту (див. розрахунок) 143 733 480
Отримано відсотки 31 373 19000
Облігації переведено до категорії короткострокових фінансових інвестицій 352 143 98176
Нараховано відсотки до отримання наприкінці третього року 373 732 19000
Визнано доходом суму амортизації дисконту (див. розрахунок) 352 733 2120
Отримано відсотки 31 373 19000
Відображено дохід від реалізації фінансової інвестиції 377 733 100000
Списано собівартість фінансової інвестиції 971 352 100000
Погашено облігації 31 377 100000
Розрахунок амортизації дисконту для підприємства "В":
1) ефективна ставка відсотка:
((100000 х 0,19) + (3000 : 3 роки)) : ((100000 + 97000) : 2) =20,0%;
2) амортизація дисконту:
1-й рік: 97000 х 0,20 - 100000 х 0,19 = 400;
2-й рік: (97000 + 400) - 100000 х 0,19 = 480;
3-й рік: 3000 - 400 - 480 = 2120.
У момент придбання облігацій в окремому обліку за цінними паперами за видом "облігації" будуть відображені витрати у сумі 97000, а в момент погашення - доходи у сумі 100000. Суму отриманих (нарахованих) відсотків включають до складу загальних валових доходів.
Приклад 2. Випуск і погашення безвідсоткових цільових облігацій, придбаних з дисконтом для інвестора й емітента
Підприємство "А", що виробляє холодильники, випустило 100 безвідсоткових цільових облігацій номіналом 1000 грн з терміном погашення через 1 рік.
Власникам облігацій при погашенні надається змога придбати холодильник за ціною 1000 грн. Весь пакет продано підприємству "Б" з дисконтом за 99000 грн.
На момент погашення облігацій відпускна ціна холодильника на підприємстві "А" становила 900 грн з ПДВ.
За умовами емісії підприємство "Б" обміняло весь пакет на 100 холодильників з метою їх подальшого перепродажу й отримало на поточний рахунок 10000 грн (див. таблицю 4).
Таблиця 4
Відображення в обліку випуску і погашення безвідсоткових цільових облігацій, придбаних із дисконтом для підприємства "А" (до прикладу 2)
Зміст операції Д-т К-т Сума
Реалізовано облігації 31 685 99000
Суму дисконту списано на фінансові витрати 952 685 1000
Відвантажено холодильники 901 26
Відображено дохід від реалізації 361 701 90000
Відображено зобов’язання з ПДВ 704 641 15000
Суму перевищення номінальної вартості облігацій над вартістю товару перераховано підприємству "Б" 685 311 10000
Зроблено зарахування заборгованості 685 361 90000
При погашенні облігацій дисконт включають до валових витрат. При реалізації товару - оподаткування у звичайному порядку (див. таблицю 5).
Таблиця 5
Відображення в обліку випуску і погашення безвідсоткових цільових облігацій, придбаних із дисконтом для підприємства "Б" (до прикладу 2)
Зміст операції Д-т К-т Сума
Придбані облігації 352 685 99000
Сплачено облігації продавцю 685 31 99000
У момент погашення облігацій списано дисконт 352 733 1000
Списано облігації у зв’язку з їх погашенням 971 352 100000
Відображено дохід від реалізації фінансової інвестиції 377 733 100000
Отримано товар 28 631 75000
Відображено податковий кредит з ПДВ 641 631 15000
Отримано гроші на поточний рахунок 31 377 10000
Зроблено зарахування заборгованості 631 377 90000
При придбанні облігацій в окремому обліку за цінними паперами за видом "облігації" відображено витрати у сумі витрат на придбання 99000 грн, а при погашенні - доходи у розмірі 100000 грн.
Приклад 3. Конвертація облігацій в акції емітента для інвестора
Підприємство (акціонерне товариство) "А" випустило 100 безвідсоткових облігацій номіналом 1000 грн із терміном погашення через 1 рік. Погашення відбувається шляхом обміну на акції додаткової емісії. 1 облігація обмінюється на 10 акцій. Номінал акції - 70 грн.
Весь пакет продано підприємству "Б" з премією за 110000 грн. За умовами емісії підприємство "Б" обміняло весь пакет на 1000 акцій підприємства "А" (див. таблицю 6).
Таблиця 6
Відображення в обліку конвертації облігацій в акції емітента для інвестора для підприємства "А" (до прикладу 3)
Зміст операції Д-т К-т Сума
Реалізовано облігації 31 685 110000
Суму премії віднесено до складу фінансових доходів 685 733 10000
Відображено суму збільшення статутного фонду 46 40 70000
Відображено суму перевищення вартості реалізації акцій над їх номінальною вартістю (емісійний дохід) 46 421 30000
Списання сум зобов’язань товариства за облігаціями, наданими для обміну, на зменшення заборгованості власників облігацій з формування власного капіталу товариства 685 46 100000
При емісії облігацій премія включена до валових доходів. Обмін облігацій на акції у цьому разі не є об’єктом обкладення ПДВ згідно з пп. 3.2.1 Закону про ПДВ. Ця операція не є також об’єктом обкладання податком на прибуток, оскільки додаткова емісія акцій не включається до валових доходів (пп. 4.2.5 Закону про прибуток) (див. таблицю 7).
Таблиця 7
Відображення в обліку конвертації облігацій в акції емітента для інвестора для підприємства "Б" (до прикладу 3)
Зміст операції Д-т К-т Сума
Придбано облігації 352 685 110000
Оплачено облігації продавцю 685 31 110000
У момент погашення облігацій проведено їх обмін на акції підприємства "А" 352 352 110000
При придбанні облігацій в окремому обліку за цінними паперами за видом "облігації" відображено витрати у сумі витрат на придбання 110000.
При їх обміні на акції підприємства в окремому обліку за цінними паперами відображено доходи за видом "облігації" й одночасно витрати за видом "акції" на суму 110000 грн. Операції не є об’єктом обкладення ПДВ згідно з пп. 3.2.1 Закону про ПДВ.
________________________________________
Важливо
До собівартості облігацій у бухобліку підприємства-інвестора, крім ціни придбання, відносять комісійну винагороду фінансового посередника, оплату послуг охоронця цінних паперів і інші витрати, безпосередньо пов’язані з придбанням облігацій.
а какая проводка Акціонерне товариство обміняло акціонерам акції на облігації
Eva, могли б и автора статьи упомянуть :-)
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00036600000000001