Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму :: по порталу

Покупка корпоративных прав за переводным векселем

Відправлено користувачем vitalxat 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Добрый день. Подскажите пожалуйста, как отразить в бухгалтерском и налоговом учете покупку (предприятием А) (продажу - предприятием Б) корпоративных прав предприятия Б. Покупатель и продавец - предприятия одного владельца. Размер доли покупаемой (продаваемой) 100% Уставного капитала. Форма расчетов - переводной вексель, который выписывается покупателем (предприятие А), а оплату по нему будет осуществлять (акцептирует) инвестор - предприятие В.
Как отразить это в бухгалтерском и налоговом учете и как законно оформить.
Спасибо, с уважением Виталий.
Кто владелец корпоративных прав предприятия Б? С одной стороны, Вы пишите, что А и Б принадлежат одному владельцу, а с другой - что продавцом КП является предприятие Б. Выходит, что предприятие А принадлежит предприятию Б, т.е. дочернее предприятие хочет купить материнское (змея съела саму себя).

У предприятия В существует задолженность перед предприятием А?
Запрещается внесение в качестве взноса в уставный капитал хозяйственного общества:

- векселей (ст. 12 Закона Украины от 05.04.2001 г. № 2374-III "Об обращении векселей в Украине", п. 3 ст. 86 ХКУ);

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Боишься - не делай, делаешь - не бойся,а сделал - не жалей!


Добрый день! Есть желание выписать вексель для расчета за корпоративные права (ООО_1 покупает часть КП ООО_2 у ООО_3 и хочет рассчитаться векселем с ООО_3). Согласно ст4 ЗУ "Об обращении векселей" векселем можно рассчитаться только за товар или услугу. Кто может, подскажите, пожалуйста, как аргументировать, что корп.права - это товар. Большое спасибо.
Кто является собственноком корп.прав предприятия, которое продаётся? Если єто физ.лицо, то продаёт корп.права не предприятие, а єто физ.лицо.
Вот налоговая считает, что можно:

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
ЛИСТ

від 05.08.2009 р. N 3484/К/17-0714

Оподаткування інвестиційних прибутків фізичних осіб регламентується п. 9.6 ст. 9 Закону України від 22.05.2003 р. N 889 "Про податок з доходів фізичних осіб" (далі - Закон), згідно з яким до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку включається позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами за наслідками такого звітного року. Загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами визначається як сума інвестиційних прибутків, отриманих платником податку протягом звітного року, зменшена на суму інвестиційних збитків, понесених платником податку протягом такого року.

Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу, та його вартістю, що розраховується виходячи з суми витрат, понесених у зв'язку з придбанням такого активу.

Облік фінансових результатів операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат.

Фізичні особи, які протягом звітного року одержували доходи від продажу інвестиційних активів згідно зі ст. 18 Закону, повинні до 1 квітня наступного за звітним року подати до податкового органу за місцем проживання річну податкову декларацію та сплатити податок з суми одержаного інвестиційного прибутку за ставкою п. 7.1 ст. 7 Закону.

Щодо правомірності оплати юридичною особою придбаних у фізичної особи корпоративних прав векселем, то згідно із ст. 3 Закону України "Про обіг векселів в Україні" від 05.04.2001 р. N 2374 зобов'язуватися та набувати права за переказними і простими векселями на території України можуть юридичні та фізичні особи. Також відповідно до ст. 341 Господарського кодексу України взаємні розрахунки між учасниками господарських відносин, а також інші розрахунки у фінансовій сфері (безготівкові розрахунки) можуть здійснюватися у формі платіжних доручень, платіжних вимог, вимог-доручень, векселів, чеків, банківських платіжних карток та інших дебетових і кредитових платіжних інструментів.



Заступник Голови


С. Лекарь
Векселем можна розрахуватися за товари. Чомусь ніде не зазначено чітко, що корп.права є товаром.
"14.1.244. товары - материальные и нематериальные активы, в том числе земельные участки, земельные доли (паи), а также ценные бумаги и деривативы, используемые в любых операциях, кроме операций по их выпуску (эмиссии) и погашению." НКУ

Чи можна сказати, що корп.права=нематеріальний актив із його визначення в податковому кодексі:
14.1.120. нематеріальні активи - право власності на результати інтелектуальної діяльності, у тому числі промислової власності, а також інші аналогічні права, визнані об'єктом права власності (інтелектуальної власності), право користування майном та майновими правами платника податку в установленому законодавством порядку, у тому числі набуті в установленому законодавством порядку права користування природними ресурсами, майном та майновими правами;
дело в том, что определения налогового кодекса в данном случае не применимы

Стаття 1. Сфера дії Податкового кодексу України

1.1. Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов’язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов’язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.
А не встречали Вы каких-либо разъяснений или решений налоговой по этому поводу?
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.000329