Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

Еще вопрос по ОФ

Відправлено користувачем Даша 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Еще вопрос по ОФ
Можно еще вопрос по ОФ.
Мы купили комп., котор. состоит из процессора, мышки, модулей всяких, клавиатуры, чтоимость у всего разная, есть и 30 грн., есть и 2000грн.
Как это все провести, как одно целое-компьютер и амортизировать?
а у вас в накладной он расписан по запчастям что ли ?
Re: Еще вопрос по ОФ
да. в накладной именно расписано (клавиатура. модуль, мышка, процессор....)


тады шо < 1 000 можно того сразу на ВР наверное smiling smiley
Re: Еще вопрос по ОФ
наверное-не годится.
Может кто знает наверняка?
Re: Еще вопрос по ОФ
Не лучше на ОС одним объектом, или на расходы по 10% лимиту (на улучшение ОС). Вам виднее должно быть.
Даша Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> наверное-не годится.
> Может кто знает наверняка?

Я знаю. На ОС надо. На улучшение нельзя. Мі же ничего не улучшаем, а покупаем новое.
Но если вдруг при проверке накажут, то я не виновата smiling smiley)))))

_______________
Корисна інформація для бухгалтера
Re: Еще вопрос по ОФ
Как одно целое
Re: Еще вопрос по ОФ
А может улучшушают? Откуда вы знаете, МН?
Как это процессор могут отдельно от системного блока продать?
Олег Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> А может улучшушают? Откуда вы знаете, МН?
> Как это процессор могут отдельно от системного
> блока продать?


Это Даша назвала системный блок процессором.... уверена на 99% smiling smiley)))))

_______________
Корисна інформація для бухгалтера
не ну если там расписано всё до материнской платы , оперативки и т д., просто впервые такое встречаю, обычно монитор + комп ( с расписанной конфигурацией) smiling smiley
Re: Еще вопрос по ОФ
Смеетесь надо мной! Бессовестные!
Re: Еще вопрос по ОФ
? Чи може підприємство оподатковувати складові комп'ютера як окремі об'єкти основних фондів вартістю до 1000 грн., оскільки різні його складові мають різні термін і порядок використання?

(ВАТ «Демітекс», м. Полтава)

 

У пп. 8.2.1 п. 8.2 ст. 8 Закону «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (у редакції Закону України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, зі змінами та доповненнями) надано визначення терміна «основні фонди», під яким слід розуміти матеріальні цінності, що призначаються платником податку для використання у господарській діяльності платника податку протягом періоду, який перевищує 365 календарних днів з дати введення в експлуатацію таких матеріальних цінностей, та вартість яких перевищує 1000 грн. і поступово зменшується у зв'язку з фізичним або моральним зносом.

Відповідно до пп. 8.2.2 п. 8.2 ст. 8 Закону № 334/94-ВР електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичного оброблення інформації, пов'язані з ними засоби зчитування або друку інформації, інші інформаційні системи, комп'ютерні програми, телефони (у тому числі стільникові), мікрофони і рації, вартість яких перевищує вартість малоцінних товарів (предметів), належать до групи 4 основних фондів.

Облік балансової вартості основних фондів групи 4 ведеться за сукупною балансовою вартістю відповідної групи основних фондів незалежно від часу введення в експлуатацію таких основних фондів. При цьому окремий облік балансової вартості індивідуальної матеріальної цінності, що входить до складу основних фондів груп 2, 3 або 4, з метою оподаткування не ведеться (пп. 8.3.5 п. 8.3 ст. 8 Закону № 334/94-ВР)1.

(1 Якщо один об'єкт основних засобів складається з частин, які мають різний строк корисного використання (експлуатації), то кожна з цих частин може визнаватися в бухгалтерському обліку як окремий об'єкт основних засобів (ПБО 7 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну України від 27.04.2000 р. № 92, зареєстрованим у Мін'юсті України 18.05.2000 р. за № 288/4509).)

Тобто підприємство з метою оподаткування має вести облік не за окремими складовими комп'ютера, а за сукупною балансовою вартістю групи 4 основних фондів у порядку, визначеному п. 8.4 ст. 8 Закону № 334/94-ВР.

 

Відповідь підготовлено за сприяння 
  
Наталії Хоцянівської 
Директора Департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів (обов'язкових платежів) ДПА України
Валентина Завгороднєва 
Начальника відділу адміністрування податку на прибуток та інших платежів
Комп’ютер — до складу ОФ, монітор — на валові витрати
Підприємство придбало комп’ютер. У накладній написано окремо вартість комп’ютера — 1116 грн і вартість монітора — 598 грн (без ПДВ). Чи може підприємство відразу ж віднести монітор на витрати?

Згідно з П(С)БО 7, основні засоби — це матеріальні активи, що їх підприємство утримує з метою використання у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, надання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний термін корисного використання яких перевищує один рік (або операційний цикл, якщо він більший за рік).

Одиницею обліку основних засобів є об’єкт основ­них засобів, тобто закінчений пристрій:

— з пристроями й обладнанням до нього;

— конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій;

— відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів однакового або різного призначення, причому кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс — роботу загалом тільки у складі комплексу, а не самостійно.

Якщо один об’єкт основних засобів складається з частин, що мають різний термін корисного використання (експлуатації), то кожна з цих частин може визнаватися у бухгалтерському обліку як окремий об’єкт основних засобів.

З метою податкового обліку, згідно з пп. 8.2.1 Закону про прибуток, під терміном «основні фонди» маються на увазі матеріальні цінності, які призначаються платником податків для використання у господарській діяльності протягом періоду, що перевищує 365 днів з дати введення в експлуатацію, і вартість яких перевищує 1000 грн. З цим критерієм треба порівнювати вартість об’єкта без ПДВ, якщо підприємство — платник ПДВ. Якщо ж підприємство — неплатник ПДВ або ж об’єкт передбачається використовувати для операцій, які не обкладаються ПДВ, тоді з вказаним вище критерієм порівнюємо вартість об’єкта з ПДВ.

Якщо об’єкт основних засобів складається з кількох відокремлених частин, вартість кожної з яких достовірно визначена, то у цьому разі, на думку автора, може бути два варіанти обліку:

1) якщо термін служби всіх частин об’єкта однаковий, всі вони обліковуються у складі первісної вартості цього об’єкта;

2) якщо термін служби частин об’єкта неоднаковий, то кожна з цих частин може визнаватися окремим об’єктом основних засобів.

Одиницею обліку основних фондів у податковому обліку є група основних фондів (крім основних фондів групи 1). Облік балансової вартості основних фондів груп 2, 3, 4 ведеться за сукупною балансовою вартістю групи основ­них фондів.

У цій ситуації з метою податкового обліку витрат на придбання комп’ютера ці витрати розглядатимуться як витрати на придбання двох окремих об’єктів. Тільки один із них підпадає під визначення основних фондів, а саме той, вартість якого перевищує 1000 грн. Витрати на придбання комп’ютера збільшать вартість групи 4 у податковому обліку й амортизуватимуться починаючи з кварталу, наступного за кварталом, в якому вони були здійснені.

А витрати на придбання монітора треба віднести до валових у загальному порядку, не забуваючи про те, що вони повинні будуть враховуватися під час перерахунку згідно з п. 5.9. Закону про оподаткування прибутку.

Увага! На практиці податківці можуть не погодитися з тим, що монітор можна обліковувати окремо від комп’ютера, і відповідно, віднести його вартість на валові витрати, тому підприємство мусить бути готовим обгрунтувати обраний ним порядок податкового обліку.

У бухгалтерському і податковому обліку ця операція буде відображена таким чином (див. таблицю 1):

Таблиця 1№ з/п Зміст господарської операції Сума, грн Бухгалтерський облік Податковий облік
Д-т К-т ВД ВВ
1. Отримано комп’ютер і монітор 1714 152 631 - 598
2. Відображено ПДВ за надходженням комп’ютера 342,8 641 631 - -
3. Введення комп’ютера в експлуатацію 1714 104 152 - -


Юлія МИРОНОВА, «Дебет-Кредит»

_______________
Корисна інформація для бухгалтера
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00035099999999999