Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

бесплатно полученная рекламная продукция от нерезидента и право на НК

Відправлено користувачем Kiss_iz_home 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Ситуация такова, бесплатно получили рекламную продукцию от нерезидена, уплатили НДС в таможню, имеем ли мы право на включение данной суммы в НК....знаю, что вопрос неоднозначный....Помню налоговики были против нк по таким операциям, потом появилось хорошее письмо в ебз (но что такое письмо....) у р. 130.23 ЄБПЗ вони оприлюднили вже нову точку зору: «Сплачений при імпорті безоплатно отриманих товарів ПДВ, обчислений відповідно до вимог податкового і митного законодавства, включається до складу податкового кредиту платника податку за умови використання імпортованих товарів в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку». .....однако появились и судебные решения, что т.к. нет факта придбання товару п. 198.1 а (бесплатный товар), то нет и права на нк...Подскажите, кто как действует в подобной ситуации. Спасибо
вот мисли изданий, в который раз убеждаюсь, что бесплатный сыр- только в мышеловке....

РОЗДАЄМО БЕЗКОШТОВНО ОТРИМАНІ ВІД НЕРЕЗИДЕНТА ЗРАЗКИ ТОВАРУ: ЧИ Є ПРАВО НА ПОДАТКОВИЙ КРЕДИТ ІЗ ПДВ
Наше підприємство отримало від нерезидента безкоштовні зразки товарів. Їх плануємо роздавати на території України потенційним покупцям. Чи можна включити в податковий кредит суму ПДВ, сплаченого на митниці при ввезенні цих зразків? Якою буде база в разі їх безкоштовної роздачі?
ВІДПОВІДЬ РЕДАКЦІЇ
Так, суму сплаченого на митниці ПДВ ви вправі включити до податкового кредиту (далі — ПК). Звісно, за умови, що імпортні зразки товарів використовуватимуть в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності (пп. 198.3 Податкового кодексу України, далі — ПКУ). Адже таку можливість дає п. 198.1 ПКУ. За ним ПК складається, зокрема, із сум податків, нарахованих (сплачених) платником у зв'язку з придбанням або виготовленням товарів (у т.ч. при їх імпорті). Відповідно, потрапить до ПК і вхідний ПДВ у вартості послуг, супутніх такому імпорту.
Утім, податківці довгий час були категорично проти ПК за безкоштовно отриманими імпортними товарами (див., наприклад, листи ДПАУ від 08.08.07 р. № 3955/Т/16-1515-20 та від 07.11.07 р. № 22703/7/16-1117, опубліковані в газеті «Все про бухгалтерський облік» № 92 за 2007 р., стор. 35 та № 9 за 2008 р., стор. 70, відповідно). Аргументували вони свою позицію тим, що при безоплатному отриманні імпортованих товарів відсутній факт придбання товарів, під яким контролери розуміють лише придбання за плату. І ще зовсім недавно в р. 130.31 Єдиної бази податкових знань на офіційному сайті ДПАУ (www.sta.gov.ua) (далі — ЄБПЗ) контролери робили такі самі висновки. Але нещодавно для цього роз’яснення податківці прописали: діє до 09.06.11 р. Натомість у р. 130.23 ЄБПЗ вони оприлюднили вже нову точку зору: «Сплачений при імпорті безоплатно отриманих товарів ПДВ, обчислений відповідно до вимог податкового і митного законодавства, включається до складу податкового кредиту платника податку за умови використання імпортованих товарів в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку».
Пригадаємо: господарською вважається діяльність, пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів (робіт, послуг), спрямована на отримання доходу (пп. 14.1.36 ПКУ), позаяк, роздаючи зразки товару потенційним клієнтам (тим самим рекламуючи його), платник очікує отримати замовлення на цей товар і фактично в майбутньому збільшити доход від реалізації товарів. Тож аби документально підтвердити рекламний характер такої роздачі, варто про це зазначити в наказі керівника про роздачу зразків та у звіті про таку роздачу. А реклама товару, який платник планує імпортувати з метою реалізації в Україні, безумовно, вписується в рамки його госпдіяльності.
У декларації з ПДВ митна вартість безкоштовно отриманих від нерезидента товарів та відповідна сума ПДВ осяде в рядку 12.1.
Надалі, роздаючи зразки імпортних товарів, платник нараховує податкові зобов’язання (звісно, якщо постачання таких товарів за ПКУ не звільнено від ПДВ). Позаяк безкоштовна роздача товарів підпадає під визначення постачання товарів за пп. 14.1.191 ПКУ. При цьому базу оподаткування в разі постачання раніше імпортованих товарів визначають, виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче митної вартості (абз. 3 п. 188.1 ПКУ). Оскільки при безкоштовній роздачі імпортних зразків договірної вартості немає, ПДВшні зобов’язання нараховують, виходячи з їх митної вартості.
Як оформити податкову накладну при безкоштовній роздачі, ми писали в газеті «Все про бухгалтерський облік» № 89 за 2010 р., стор. 13. Тут доведеться виписувати дві податкові накладні (далі — ПН) на кожну безкоштовну поставку:
— першу (у двох примірниках) — на фактичну ціну товару (тобто нуль). При цьому, якщо зразки товару надають платнику ПДВ, то шапку першої ПН заповнюють у загальному порядку. А коли неплатнику — обидва її примірники залишаєте в себе й у лівому верхньому кутку зазначаєте код причини «02».
— другу (у двох примірниках) — на звичайну ціну безкоштовно переданого зразка товару. Обидва примірники такої ПН залишаються у вас, при цьому ставите код причини «01».
Якщо імпортований товар, який отримано безкоштовно, був використаний в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності, то коригувати ПК на суму ПДВ, сплаченого при його ввезені, не треба. Погоджуються із цим і податківці (див. р. 130.23 ЄБПЗ). Та враховуючи той факт, що донедавна вони були категорично проти ПК за безкоштовно отриманими імпортними товарами, рекомендуємо отримати індивідуальну податкову консультацію за ст. 52 ПКУ. Це застрахує Вас на випадок чергової зміни позиції контролерів із цього питання.
У відповіді враховано норми законодавства станом на 04.10.2011
Kiss_iz_home, якщо у вас рекламувки якісь (тобто брошурки, каталоги), які ви роздаєте потенційним покупцям, то на мою думку у вас є право на ПК (є господарська д-сть та оподатковувані операції) і при роздачі жодного ПК не треба нараховувати - нема об"єкта, адже роздача рекламних листівок не підпадає під поставку товарів, які ви рекламуєте на листівках чи послуг (нема об"єкту оподаткування ПДВ)



Наше підприємство замовило каталоги продукції від ФОП на 3 групі без ПДВ.Чи можна цю суму включити у витрати у податковому обліку і чи всю суму?І якщо ми будемо безкоштовно їх роздавати клієнтам , то які зобов'язання у нас виникають?Як правильно відобразити в обліку?
Народ , відгукніться, будь ласка...Незнаю,що сказати керівництву...
оформити як витрати на рекламу з наказом, відповідальним і тому подібне, актом списання каталогів - тоді будуть просто витрати і більше нічого

Galla, нам виготовили їх по ціні 60 грн. за 1 шт. керівництво каже, щоб ми їх продавали по ціні 1 грн, щоб не робити ці акти на списання.Чи так буде можна включати у витрати?
ви їх маєте продавати??? Дивна реклама - кому тоді ці ваші каталоги потрібні. Це тоді не реклама. це звичайна реалізація - причому ПДВ ви маєте собі нарахувати з 60 грн

Galla , а на який рахунок в 1 С оприбуткувати каталоги?І списувати поштучно їх, із підписами клієнтів ?
на якийсь 209, списувати партіями на підставі звіту відповідального за роздачу каталогів по акту списання, витрати на рекламу.

тобто прибуткування - Дт 209 Кт 63
Дт 93 Кт 209 - списали

Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.000301