Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

Комплектация и налоговая накладная.

Відправлено користувачем why111 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Мы покупает болтик (код укт зед ххх) и гаечку (код ууу).Насаживаем одно на другое и получаем комплект - болтик с гаечкой тм.
Казалось бы - это украинское производство (хотя производства нет, есть просто комплектация), и в налоговой накладной нужно указывать одну позицию - "Комплект болтик гаечка тм" без кода УКТ ЗЕД.
Но налоговая утверждает, что в налоговой накладной, в случае продажи комплектов товаров, которые имеют кода УКТ ЗЕД, нужно указывать не готовые комплекты, а расписывать комплектующие с соответствующими кодами.
Получается бред - в расходной накладной одна позиция "Комплект", а в налоговой должны быть 1. болтик. 2. гаечка.
Кто что думает по этому поводу?
Читала роз"яснення щодо комплектів від податкової, і справді якщо є комплект товару , то в ПН потрібно кожну позицію окремо показати з кодами.
Але з іншої сторони ДПА сама собі заперечує. Товар/послуга, вироблена, оброблена , перероблена на території України реєстрації не підлягає, тобто якщо з деталей утворили комплект, то це по суті новий товар, виготовлений на території України.
Вот вот. Кто-то работает по старинке, скомплектовал - значит, без кодов. Но я бы хотел все же выяснить, как это можно сделать на самом деле правильно.


ДПА явно не просто так уточнила питання з комплектами, очевидно, що вже були перевірки , при яких комплекти не розбивали на позиції. Ну і відповідно ті хто , відмазувався поясненням - про перероблений товар, довго сперечався з перевіряючими.
Тоді знову дилема виникає, вони ж скажуть , що покупцю продали за видатковою накладною один товар, а за ПН інші smiling smiley)))))))))))
уже обсуждали. смотря как у себя проводите- если через 23 счет со всеми составляющими производства + нужно смотреть первые 4 цифры кода УКТ - если они поменялись - значит товар подвергся существенной переработке на тер. Укр и соответственно стал укр....


--------------------------------------------
Те, кто соблюдает нейтралитет, сталкиваются с ненавистью побежденных и презрением победителей. Никколо Макиавелли

Допомога нашим бійцям на сході
Приват 4731185602392919 Есаулова Тетяна
НП, відділення №80, Київ, 063-400-3434
Да я тоже так себе думал, что производство - это важно, но у меня ничего производственного нету. Мне поставили задачу собрать и продать комплект. А я себе теперь ломаю голову (и не только себе), как это сделать правильно, и вообще, можно ли это сделать правильно.
ну а собрать это разве не производство?


--------------------------------------------
Те, кто соблюдает нейтралитет, сталкиваются с ненавистью побежденных и презрением победителей. Никколо Макиавелли

Допомога нашим бійцям на сході
Приват 4731185602392919 Есаулова Тетяна
НП, відділення №80, Київ, 063-400-3434
Ну, как бы непонятно. Мы пытаемся говорить о том, что мы взяли две номенклатурки, положили их в коробочку, и получили комплект чего-то там. У нас нет сборщика, инструментов, производственного помещения, хотя фактически легкую сборку осуществляет коммерческий директор. Получается, у меня нет оснований прогонять ТМЦ через 23 счет, по идее я просто списываю две ТМЦ с 281 и приходую одну на 281 же счет.
интересная тема,а если делать номенклатуру следующую:
комплект"болт с гайкой" в составе-гайка(код)-1шт.+болт(код)-1шт.
и так прописывать в накладной и в налоговой но без кода комплекта и,соответственно,без регистрации?
Получается, что нельзя ( Сказали четко, в налоговой раскрыть комплектацию и указать кода комплектующих (
а ссылку дадате на "сказали" ? ))
спасибо,понятно,а у меня вот что есть-
Лист Державної податкової служби України
від 29.12.2011 р. № 10768/7/15-3117

Код товару згідно з УКТ ЗЕД
(для підакцизних товарів та товарів,
ввезених на митну територію України)
повинен зазначатись по всьому ланцюгу
постачання таких товарів до моменту
їх продажу кінцевому споживачу,

або до моменту коли такі товари перетворюються в інший товар,
або стають частиною нового в результаті виробництва, обробки,
переробки тощо.

У випадку, коли в результаті такого
виробництва, обробки, переробки тощо створено

новий підакцизний продукт,

йому присвоюється новий відповідний
код згідно з УКТ ЗЕД
я когда -то этот вопрос выясняла ...и поняла что в таких случаях нужно к налоговой накладной делать додаток 1, где и расписывать все комплектующие с кодами...

-------


Чтобы жить и радоваться, надо всего две вещи: Во-первых жить... А во-вторых радоваться....
Интересное мнение, но, исходя из правил заполнения, додаток один прицепить не к чему. В консультации сказали, что есть такая вот точка зрения, которую я выкладывал выше, а вот как правильно заполнить налоговую накладную, ориентируясь на это точку, непонятно. Ну и вопрос, что именно считать достаточной обработкой товара, на данный момент рассматривается.
Начинаю склоняться к мнению, что если масса болтика больше, чем гаечки, то у комплекта будет один код - код болтика. А если гаечка весит три кило, а в нее вкручивается малюсенький болтик куда-то сбоку, то код будет кодом гаечки. Бред сумашедшего.
У нас ситуация следующая:
Есть комплектуха и импортного и нашего производства, я делаю калькуляцию на комплектацию ТМЦ, потом приказом по предприятию присваиваю этому ТМЦ свой артикул, согласно -Листу Державної податкової служби України від 29.12.2011 р. № 10768/7/15-3117 этому ТМЦ код не присваиваю. Отгружаю в РН и НН этот артикул в кол-ве 1 единица. Провожу всю комплектацию через 23 счет. Незавершенки нет т.к. комплектую весь товар месяц в месяц.
В начале года делаю все калькуляции(проект) и приказом провожу их название и состав.
На сайте нашего предприятия повесила письмо, где указала на какой товар даю код ВЭД(импорт), на какой нет(коплектация), причина и сноску на НКУ за подписью дира.
Так делала и до налогового кодекса.
Вот теперь подскажите, что делаю не так и где меня можно прижать?
Спасибо за отклики.
Стаття 277. Визначення країни походження товару

Визначення країни походження товару здійснюється на основі принципів міжнародної практики. Порядок визначення країни походження товару встановлюється Кабінетом Міністрів України на підставі положень цього Кодексу.

Країною походження товару вважається країна, в якій товар був повністю вироблений або підданий достатній переробці відповідно до критеріїв, встановлених цим Кодексом.

При цьому під країною походження товару можуть розумітися група країн, митні союзи країн, регіон чи частина країни, якщо є необхідність їх виділення з метою визначення походження товару.

Стаття 278. Товари, повністю вироблені у країні

Товарами, повністю виробленими у країні, вважаються:

1) корисні копалини, видобуті на її території або в її територіальних водах, або на її континентальному шельфі і в морських надрах, якщо країна має виключне право на розробку цих надр;

2) рослинна продукція, вирощена та зібрана на її території;

3) живі тварини, що народилися і вирощені в цій країні;

4) продукція, одержана від тварин, вирощених у цій країні;

5) продукція мисливського, рибальського та морського промислів;

6) продукція морського промислу, видобута та/або вироблена у Світовому океані суднами цієї країни;

7) вторинна сировина та відходи, які є результатом виробничих та інших операцій, здійснених у країні;

8) продукція високих технологій, одержана у відкритому космосі на космічних кораблях, що належать цій країні чи орендуються нею;

9) товари, вироблені у цій країні виключно з продукції, зазначеної у пунктах 1-8 цієї статті.

Стаття 279. Критерій достатньої переробки товару

У разі якщо у виробництві товару беруть участь дві або більше країн, походження товару визначається згідно з критерієм достатньої переробки, а саме: країною походження товару вважається країна, в якій було здійснено повне виготовлення товару або останні операції з його переробки, достатні для того, щоб товар
одержав основні характерні риси.

Критеріями достатньої переробки є:

1) правило, яке потребує в результаті переробки товару зміни класифікаційного коду товару за Українським класифікатором товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) на рівні будь-якого з перших чотирьох знаків;

2) правило адвалерної частки, яке полягає у зміні вартості товару в результаті його переробки, коли відсоткова частка вартості використаних матеріалів або доданої вартості досягає фіксованої частки у вартості кінцевого товару;

3) виконання виробничих і технологічних операцій, які можуть не вести в результаті переробки товару до зміни його коду або вартості згідно з правилом адвалерної частки, але з дотриманням певних умов вважаються достатніми для визнання товару походженням із тієї країни, де такі операції мали місце.

Такі критерії достатньої переробки, як правило адвалерної частки та виконання виробничих і технологічних операцій, встановлюються та застосовуються для конкретних товарів або конкретної країни (країн) у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Якщо стосовно конкретного товару або конкретної країни (країн) такі критерії достатньої переробки, як правило адвалерної частки та виконання виробничих і технологічних операцій не встановлено, то застосовується правило, згідно з яким товар вважається підданим достатній переробці, якщо в результаті його переробки змінено класифікаційний код товару за Українським класифікатором товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) на рівні будь-якого з перших чотирьох знаків.

У разі застосування правила адвалерної частки вартість товару, одержаного в результаті переробки в цій країні, визначається на базі ціни франко-завод виробника товару. Вартість складових цього товару, що походять з інших країн, визначається за їх митною вартістю, а тих складових, походження яких не визначено,
- за встановленою ціною першого їх продажу в цій країні.

Стаття 280. Додаткові положення щодо визначення критерію достатньої переробки товару

Не визнаються такими, що відповідають критерію достатньої переробки:

1) операції, пов'язані із забезпеченням збереження товарів під час зберігання чи транспортування;

2) операції щодо підготовки товарів до продажу та транспортування (роздрібнення партії, формування відправлень, сортування, перепакування);

3) прості складальні операції - операції, які здійснюються шляхом складання виробів за допомогою простого кріпильного матеріалу (гвинтів, гайок, болтів тощо) чи клепання або монтажу готових вузлів за допомогою зварювання (за винятком виготовлення складних виробів шляхом зварювання), а також інші операції (регулювання, контроль, заправка робочою рідиною тощо), необхідні у процесі складання і не пов'язані з переробкою (обробкою) товарів незалежно від кількості та складності таких операцій;

4) змішування товарів (компонентів) без надання одержаній продукції характеристик, що істотно відрізняють її від вихідних складових;

5) комбінація двох чи більшої кількості зазначених вище операцій;

6) забій тварин.
да,перечитала все,очень вопрос "дискутабелен")).
В письме ГНАУ не говорится о "достаточной переработке",говорится о "...перетворюються в інший товар,
або стають частиною нового в результаті виробництва, обробки,переробки тощо."
Т.е. обработка и производство тоже повод.
Но аргументы из статей ТКУ (особенно 277) заставляют думать,что борьба,скорее всего, переместится в суды.
Т.о. вопросы опять остаются на усмотрение каждого из нас:
1.Создавать комплекты ,не присваивать им кодов и не регистрировать НН (минус-возможное "подставление" покупателей)
2.Создавать комплекты,присваивать им коды основной составлящей-регистрировать НН
3.Создавая комплекты,в документах отражать отдельно каждую составляющую, брать ее код и регистрировать НН.
Кажется так))).
Мы с директором выбрали пункт два. Якобы проабгрейдили основую часть за счет неосновной, доукомплектовали и продали под кодом основной части.
Quote
КЕЕ
да,перечитала все,очень вопрос "дискутабелен")).
В письме ГНАУ не говорится о "достаточной переработке",говорится о "...перетворюються в інший товар,
або стають частиною нового в результаті виробництва, обробки,переробки тощо."
Т.е. обработка и производство тоже повод.
Но аргументы из статей ТКУ (особенно 277) заставляют думать,что борьба,скорее всего, переместится в суды.
Т.о. вопросы опять остаются на усмотрение каждого из нас:
1.Создавать комплекты ,не присваивать им кодов и не регистрировать НН (минус-возможное "подставление" покупателей)
2.Создавать комплекты,присваивать им коды основной составлящей-регистрировать НН
3.Создавая комплекты,в документах отражать отдельно каждую составляющую, брать ее код и регистрировать НН.
Кажется так))).

При реализации пункта 3 проблкмы:у меня до 30 составляющих: винты, гайки, заклепки, диоды, платы, кабеля и т.д. это все в НН?
А если 2 вида изделия или 3? Это сколько листов НН?
и потом куда поставить затраты по комплектации и упаковке? Эти суммы вошли в с/с товара.
Спасибо.
Quote
knopa
Quote
КЕЕ
да,перечитала все,очень вопрос "дискутабелен")).
В письме ГНАУ не говорится о "достаточной переработке",говорится о "...перетворюються в інший товар,
або стають частиною нового в результаті виробництва, обробки,переробки тощо."
Т.е. обработка и производство тоже повод.
Но аргументы из статей ТКУ (особенно 277) заставляют думать,что борьба,скорее всего, переместится в суды.
Т.о. вопросы опять остаются на усмотрение каждого из нас:
1.Создавать комплекты ,не присваивать им кодов и не регистрировать НН (минус-возможное "подставление" покупателей)
2.Создавать комплекты,присваивать им коды основной составлящей-регистрировать НН
3.Создавая комплекты,в документах отражать отдельно каждую составляющую, брать ее код и регистрировать НН.
Кажется так))).

При реализации пункта 3 проблкмы:у меня до 30 составляющих: винты, гайки, заклепки, диоды, платы, кабеля и т.д. это все в НН?
А если 2 вида изделия или 3? Это сколько листов НН?
и потом куда поставить затраты по комплектации и упаковке? Эти суммы вошли в с/с товара.
Спасибо.

Думаю я,что у вас не комплектация товара,а производство готовой продукции,тем более все проводите через 23.
Посмотрите еще п.3 ст. 280 (выше),как это согласуется с вашим производством.
А то,как вы это "обложили документами" мне кажется достаточным.
Но Вы же понимаете,это только мое мнение))
КЕЕ, спасибо.
Если я решусь назвать всю свою комплектуху-произвоством, что для меня координально поменяется в бух и налоговом учете, если учесть, что по статистике я имею право этим заниматься?
Спасибо.
Ну, для производства, ИМХО, кроме 23 счета, нужно иметь зарплату производственного персонала, помещения, инструменты, оборудование. Я без этого всего не рискну вводить производство. Комплектация таки удобнее.
Quote
why111
Ну, для производства, ИМХО, кроме 23 счета, нужно иметь зарплату производственного персонала, помещения, инструменты, оборудование. Я без этого всего не рискну вводить производство. Комплектация таки удобнее.


У нас аренда есть, оборудование(простейшее) есть, работы делает ФОП, где могут быть риски еще, а главное, от кого, и где эта грань, которая проходит между комплектацией и производством и наоборот? Допустим я решу делать НН по 15 страниц, с меня покупатили будут только смеяться и никакие разговоры, что это для их пользы не помогут. А с другой стороны чем отмахиваться от налоговой?
Очень прошу объясните(только как душевно-больному) а то я просто начинаю думать, что в этом вопросе тоже нам морочят голову намеренно.
Спасибо.
Ох, кто бы мне объяснил (((
ЯК ОФОРМИТИ ПОДАТКОВУ НАКЛАДНУ НА ПРОДУКЦІЮ, ВИГОТОВЛЕНУ З ІМПОРТНОЇ СИРОВИНИ
(Консультує ДПАУ)
"Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ" N 44, від 14 листопада 2011 р.
Алла Ліщименко завідувач консультаційного сектору ДПА у м. Києві

Підприємство — платник ПДВ виробляє швейні вироби з імпортних тканин та фурнітури. Чи потрібно в податковій накладній зазначати код УКТ ЗЕД швейних виробів, якщо вони вироблені з імпортних тканин та фурнітури?
А. Михайлов.

Ні, не потрібно.
Відповідно до п. 201.1 ст. 201 р. V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями платник податку зобов'язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою податкову накладну, у якій зазначаються в окремих рядках такі обов'язкові реквізити, зокрема, код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України).
На підставі ст. 278 та ст. 279 р. XII Митного кодексу України від 11 липня 2002 року N 92-IV із змінами та доповненнями товари вважаються українського походження, якщо вони повністю вироблені або піддані достатній обробці/переробці на митній території України.
Враховуючи викладене, якщо з імпортованих товарів були вироблені інші види продукції на митній території України, то вироблені товари вважаються товарами українського походження, а тому при їх постачанні код УКТ ЗЕД в податковій накладній не зазначається.
Все правильно - например компьютер (системный блок) состоит минимум из :
Корпус - 8473308000
Системная плата - 847330200
Процессор - 8542319000
Жесткий диск - 8471705000
Память - 8471709800
После сборки мы получаем - 84714100 - інші машини автоматичного оброблення інформації, що містять в одному корпусі принаймні центральний блок оброблення інформації та пристрої введення та виведення, об’єднані або ні
Т.е. новый код УКТ и уже производство.
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.000384