Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму :: по порталу

1ДФ, які подачють нотаріуси

Відправлено користувачем korustuvach_2601 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
В 1ДФ потрібно вписувати лише суми, по якім відбулися нотаріальні операції, чи також потрібно вписувати суми, наприклад було закуплено оргтехніку, канцтовари у ФОП, вписувати такі дані?
нашла таке:
приватний нотаріус щокварталу подає до органу ДПС за місцем розташування свого робочого місця інформацію про посвідчені ним договори щодо проведення операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна між фізичними особами та продажу (обміну) рухомого майна між стороною (сторонами) цього договору, включаючи інформацію про вартість такого майна та суму сплаченого податку, а також інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину та/або посвідчення договорів дарування в порядку, встановленому вказаним розділом Кодексу для податкового розрахунку
и таке стосовно помічників (консультантів) приватного нотаріуса або інших працівників, які перебувають у трудових відносинах з приватним нотаріусом, такий нотаріус є податковим агентом та зобов'язаний ... подавати до органу державної податкової служби ... ф. 1ДФ
а доходи які отримують ФОПи(у нас це витрати за оргтехніку, канцтовари) також показувати и подавати все в одному звіті 1ДФ чи може окремо по з/п, доходах и окремо по інформації про посвідчені ним договори
ДОПОМОЖІТЬ


В налоговую по месту жительства нотариуса подаёте 1 ДФ, показывая з-ту и НДФЛ помощников нотариуса +ФОПов, у которых что-либо приобретали или они нотариусу оказывали услуги. В налоговую по месту нахождения офиса подаёте 1 ДФ, показывая сделки между физ.лицами. (если юр.лицо и физ., тогда не показываете, его покажет в своём 1 ДФ юр.лицо)/
Прочтите статью:

Складання та подання приватними нотаріусами звіту за ф. № 1ДФ: спроба поставити крапки над «і»


Розмежування поняття незалежної професійної діяльності накладає свої особливості у питаннях оподаткування діяльності самозайнятих осіб та подання звітності до органів ДПС.

З урахуванням положень ст. 63 та 65 ПКУ приватний нотаріус підлягає взяттю на облік в органах державної податкової служби за основним та неосновним місцем обліку.

Ще донедавна, до набрання чинності ПКУ, основними місцями обліку приватних нотаріусів були органи ДПС за місцями розташування їх робочих місць (контор), тому питання, куди подавати звітність, не виникало. У зв'язку із змінами у законодавстві та набранням чинності ПКУ виникли запитання щодо визначення основного місця обліку приватних нотаріусів та місця подання відповідної звітності.

Отже:

– приватні нотаріуси, у яких місце проживання (реєстрації згідно з
паспортом) та місце розташування робочого місця (контори) згідно з реєстраційним посвідченням про реєстрацію приватної нотаріальної діяльності відповідають одному органу ДПС, подають звітність як і раніше – тобто цей орган є основним і єдиним місцем їх обліку;

– приватні нотаріуси, у яких місце проживання та місце розташування контори відповідають різним органам ДПС, реєструються у двох органах ДПС (п. 63.3 ПКУ), а тим нотаріусам, що були зареєстровані до дати набрання чинності ПКУ, необхідно було провести зміни:

за місцем проживання визначити основне місце обліку;

за місцем розташування робочого місця (контори) – неосновне місце обліку.

Для спрощення цієї процедури органами ДПС проводилися зміни основного та неосновного місць обліку приватних нотаріусів без подання ними будь-яких заяв, шляхом надання повідомлення (листом) на підставі р. X, з урахуванням положень пп. 6.10.1 та п. 7.5 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Після отримання органом ДПС за місцем проживання нотаріуса повідомлення про зміну відомостей, а саме даних про основне та неосновне місце обліку, для зареєстрованих до 14 січня 2011 року нотаріусів проводилась заміна довідки за ф. № 4-ОПП, виданої за попереднім місцем обліку, на нову довідку за ф. № 4-ОПП про взяття на облік за основним місцем обліку із зазначенням виду професійної діяльності «приватний нотаріус» (стара довідка мала бути зданою нотаріусом до ДПС).

Виникає питання: яким чином і за якою адресою нотаріуси, як податкові агенти, подають звіт за ф. № 1ДФ до податкового органу?

Насамперед необхідно з’ясувати, в яких випадках нотаріус виступає як податковий агент і про що саме нотаріус має звітувати перед податковим органом.

Відповідно до пп. 14.1.180 ПКУ податковий агент щодо податку на доходи фізичних осіб – юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента – юридичної особи, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі), зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок до бюджету, передбачений р. ІV ПКУ, від імені та за рахунок фізичної особи, – з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність податковим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому ст. 18 та р. ІV ПКУ.

Відповідно до цього визначення приватний нотаріус, як самозайнята особа, виступає податковим агентом стосовно працівників, які перебувають з ним у трудових відносинах, що одночасно накладає на нього обов’язок виконувати функції податкового агента. Таким чином, розрахунок за ф. № 1ДФ, що стосується нарахування доходу найманим працівникам, подається нотаріусом до органів ДПС за основним місцем обліку, а саме за місцем проживання (реєстрації відповідно до паспорта). Також нотаріус виступає податковим агентом при співпраці з фізичними особами в межах своєї господарської діяльності (оренда приміщень та ін.).

При укладанні певних видів договорів законодавство передбачає, що приватний нотаріус виконує функції контролю за сплатою податку фізичною особою – платником податку.

Згідно з п. 172.5 ПКУ сума податку самостійно визначається та сплачується через банківські установи за місцем нотаріального посвідчення таких договорів особою, яка продає або обмінює нерухомість з іншою фізичною особою, – до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, обміну.

Виходячи із виконання покладених на них функцій контролю нотаріуси не несуть відповідальність за нарахування та перерахування ПДФО при вчиненні нотаріальних дій (в тому числі за неправильне визначення суми податку), оскільки відповідно до положень п. 172.4 та 173.4 ПКУ нотаріус посвідчує договір купівлі-продажу (обміну) нерухомого майна між фізичними особами за наявності оціночної вартості такого майна та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору.

В той же час, приватний нотаріус зобов’язаний надавати органу ДПС за місцем розташування свого робочого місця інформацію про нотаріально посвідчені ним договори. Тобто ПКУ прямо вказує на необхідність інформування органів ДПС все ж таки за місцем вчинення нотаріальних дій.

Виникає наступна колізія: приватний нотаріус по закінченні звітного кварталу подає інформацію як податковий агент щодо нарахованого доходу своїм найманим працівникам та щодо суми утриманого та перерахованого податку за ф. № 1ДФ до органів ДПС за основним місцем обліку. Одночасно, він інформує органи ДПС про вчинені ним нотаріальні дії за місцем розташування робочого місця (неосновним місцем обліку).

Отже, приватний нотаріус, у якого місце проживання та ведення нотаріальної діяльності не співпадають, формує та подає розрахунок за ф.
№ 1ДФ до різних органів ДПС – за основним та неосновним місцем обліку.

Подання двох однакових форм № 1ДФ (стосовно посвідчених договорів та інших передбачених законодавством дій) до різних органів ДПС може призвести до задвоєння поданих звітних даних про отримані доходи фізичними особами, тому слід чітко розмежовувати звітну інформацію для подання за основним та неосновним місцем обліку приватного нотаріуса.

Вчинення яких нотаріальних дій підпадає під інформування та звітування до органів ДПС?

На обґрунтовану письмову вимогу органів державної податкової служби приватні нотаріуси, згідно із Законом України «Про нотаріат» від
02.09.93 р. № 3425-XII, зобов’язані протягом 10 днів подавати інформацію про суму нотаріально посвідчених договорів у вигляді повідомлення (довідки). Тобто незважаючи на необхідність додержання приватними нотаріусами нотаріальної таємниці, законодавство зобов’язує інформувати органи ДПС в цілях оподаткування про вчинення окремих нотаріальних дій.

Крім того, відповідно до п. 172.4, 173.4, 174.4 ПКУ приватні нотаріуси подають до органів ДПС інформацію про вчинення таких нотаріальних дій:

– посвідчення договорів з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна між фізичними особами;

– видача свідоцтв про право на спадщину;

– посвідчення договорів дарування нерухомості й дарування валютних цінностей на суму, що перевищує п'ятдесятикратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (ч. 5 ст. 719 ЦКУ), де обдарованим виступає фізична особа.

Водночас варто зазначити, що у разі, якщо сторонами договору купівлі-продажу об'єкта нерухомого майна є фізична особа та юридична особа або фізична особа – підприємець, то така особа вважається податковим агентом платника податку – фізособи та зобов'язана виконати функції податкового агента. Тобто нотаріальне посвідчення такого виду договорів не потребує повідомлення про них органів ДПС, оскільки ця функція покладається на відповідного податкового агента, що виступає однією із сторін договору.

Чому надання інформації приватними нотаріусами органам ДПС здійснюється шляхом подання звіту за ф. № 1ДФ?

Слід наголосити на тому, що ПКУ прямо не визначає форму звітності, яку використовують приватні нотаріуси для надання інформації податковим органам. Лише постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1242 «Про затвердження зразка повідомлення про нотаріальне посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості» чітко встановлено, що приватні нотаріуси повинні повідомляти органи ДПС про посвідчення договорів оренди об’єктів нерухомості за податковою адресою платників податків (орендодавців) за затвердженим зразком в день посвідчення таких договорів.

Проте органи ДПС у своїх роз’ясненнях та консультаціях наголошують на тому, що нотаріуси щокварталу в звіті за ф. № 1ДФ подають до органів ДПС за місцем знаходження нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про посвідчення договорів купівлі-продажу (обміну), дарування та видачу свідоцтв про право на спадщину.

Тобто, посилаючись на роз’яснення податківців, розрахунок за ф. № 1ДФ, окрім інформації про суми нарахованого та виплаченого доходу працівникам приватних нотаріусів, а також суми утриманого ПДФО, повинен містити інформацію про нотаріальне посвідчення певних видів договорів.

Інформація, що подається нотаріусами до органів ДПС стосовно вчинення окремих нотаріальних дій, має довідковий характер та включає такі елементи:

– індивідуальний податковий номер фізичної особи або серія та номер паспорта фізичної особи (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті) – сторони договору, що отримує дохід, набуває певне благо та відповідно до законодавства зобов’язана сплачувати ПДФО (графа 2);

– сума нотаріально посвідченого договору (графа 3а);

– сума податку, що підлягає сплаті до бюджету (графа 4а);

– сума фактично перерахованого податку (графа 4);

– код ознаки доходу, що визначається приватним нотаріусом за Довідником ознак доходів (графа 5).

При укладанні ряду договорів, що потребують нотаріального посвідчення, існують випадки, що звільняють сторони договору від сплати податку. Це стосується ситуацій:

1) отримання майна у спадщину від членів сім’ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, в т. ч. усиновлені), окрім нерезидентів;

2) згідно з п. 172.1 ПКУ не оподатковується дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані вони і господарсько-побутові споруди і будівлі), а також земельної ділянки, площа якої не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 ЗКУ залежно від призначення, і за умови перебування такого майна у власності платника податку більше трьох років.

У випадках, коли укладання договору не передбачає сплату податку, це не звільняє нотаріуса від обов’язку інформувати органи ДПС про посвідчення такого виду договору.

Заповнення розрахунку за ф. № 1ДФ приватними нотаріусами вимагає від них посилання на Довідник ознак доходів, при обов’язковому інформуванні органів ДПС про нотаріальне посвідчення нижченаведених договорів:

Код
Характеристика ознаки доходу
104
Зазначається у разі отримання доходів від операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна
113
Дохід, отриманий платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину від члена сім'ї першого ступеня споріднення
114
Дохід, отриманий платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину від фізичної особи, що не є членом сім'ї першого ступеня споріднення
115
Дохід, отриманий у спадщину (подарований) від нерезидента або отриманий нерезидентом
116
Дохід, отриманий у спадщину (подарований) платником, який є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування

Отже, приватні нотаріуси складають та подають розрахунок за ф. № 1ДФ, звітуючи перед органами ДПС водночас як податкові агенти та як суб’єкти контролю за вчиненням окремих господарських дій, які вони посвідчують.


Ольга Краєва
Ніна Вархоляк

Дата підготовки 13.08.2012
если офис орендуем в ФОП то в 1ДФ как ето показивать?
Quote
tavrosr
если офис орендуем в ФОП то в 1ДФ как ето показивать?

конечно
извините не правильно задала вопрос, если офис орендуем в ФОП то в 1ДФ как ето показивать? Сумана нарахованого и виплаченого ставлю за 3 месяця к примеру 3000 грн. сума утриманого податк нараховано и сплачен 3000*5%(ФОП на єдином 5%) =150грн, так правильно или не нужно нечего ставить в графах "Сума утриманого податку".
И еще такой вопрос если ми покупали в одного и того ж самово ФОПа в разное время квартала, то ставим в 1ДФ в одной строке с подбитой сумой или по каждой суме показивать?
Фоп с аренды сам платит налог 5%, вы его не показываете. Одной суммой за весь квартал по одному ФОпу
ФОП платит единый налог, а в 1ДФ указывается НДФЛ. Это разные налоги. "Сума утриманого податку" = 0.
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00026999999999999