Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму :: по порталу

Интернет-конференция: "Займы, финансовая помощь и кредиты, просроченные задолженности: учет и налогообложение"

Відправлено користувачем DK-admin 
Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Интернет-конференция:
"Займы, финансовая помощь и кредиты, просроченные задолженности:
учет и налогообложение"
(18 апреля 2014 года)


Уважаемые участники форума!


Предлагаем вам принять участие в очередной экспертной интернет-конференции и получить ответы на Ваши вопросы.

Вопросы Вы можете задавать до 16 апреля 2014 года и уже 18 апреля получить ответы специалиста.

Партнер проведения этой конференции - одна из ведущих аудиторских фирм "Контракты-Аудит", которая работает на рынке консультационных услуг по всей Украине с 1995 года.

На ваши вопросы будет отвечать Александр Блотнер - старший бухгалтер-эксперт ООО АФ "Контракты-Аудит" (сертификаты CIPA, IFA, EBC*L)



Как задать вопрос
и другие Правила для участников конференции:


1. Вопросы формируем в той же теме. Для формирования вопроса необходимо кликнуть на кнопке "Ответить" в правом нижнем углу этого сообщения и написать свой вопрос в открывшемся окне для сообщения;

2. Вопросы задаем исключительно по теме конференции. Вопросы заданные не по теме, повторяющиеся вопросы, комментарии к чужим вопросам или ответам специалиста будут удалены модератором.
Обсудить вопросы участников, ответы специалиста и просто поговорить можно в других специальных разделах нашего форума >>>;

3. Вопрос может задать только авторизированный участник форума (АВТОРИЗИРОВАТЬСЯ >>>). Если вы не зарегистрированы на нашем форуме - пройдите регистрацию (бесплатно!). ЗАРЕГИСТРИРОВАТЬСЯ >>>

4. Пост должен содержать только один вопрос (проблему). Если Вас интересует несколько вопросов, формируйте их в отдельных сообщениях.

5. По окончанию конференции все ответы на вопросы (результаты интернет-конференции) будут приведены в этой же теме.

6. Все вопросы связанные с проведением этой и других конференций, технические вопросы к администрации форума задаем в подразделе форума "Про сайт".

7. Внимание! Время принятия вопросов а также количество вопросов специалисту ограничено. Спешите задать вопрос до наступления граничного времени указанного в топовом посте темы-конференции.

8. Ответы на вопросы участников публикуются в день конференции, указанный в топовом посте темы-конференции. Ответы будут приведены в каждом посте-вопросе конференции.
Вновь созданное ООО: для уплаты банковских услуг Директор внес личные средства 200 грн 28.03.2014. Как провести в бухгалтерии? Как займ? Как отразить в квартальной отчетности?

Отвечает Александр Блотнер:

Якщо директор сплатив певний рахунок власними коштами, то він може відзвітуватись за ці витрати, і така сума буде відображатись як заборгованість за підзвітною сумою перед директором.

Якщо ж кошти були внесені в касу підприємства, то необхідно оформити договір надання позики (поворотної фінансової допомоги) директором підприємству. Відповідно до п. 57.1 ст. 57 ПКУ: “Платники податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році без подання податкової декларації за звітні (податкові) періоди (календарний квартал, півріччя та дев'ять місяців) та не сплачують авансового внеску”.

Якщо на кінець 2014 року позика не буде повернута, то згідно з пп. 135.5.5 п. 135. ст. 135 ПКУ: “Інші доходи включають: суми поворотної фінансової допомоги, отриманої платником податку у звітному податковому періоді, що залишаються неповерненими на кінець такого звітного періоду, від осіб, які не є платниками цього податку (в тому числі нерезидентів), або осіб, які згідно із цим Кодексом мають пільги з цього податку, в тому числі право застосовувати ставки податку нижчі, ніж установлені пунктом 151.1 статті 151 цього Кодексу”.

Якщо після включення до доходів буде повернуто позику, сума повернутих коштів буде включена до складу витрат.



Редаговано разів: 2. Востаннє 18/04/2014 04:05 користувачем DK-admin.
Добрый день.Ген.директор внес финансовую помощь на р/с предприятия.Можем ли мы возвращать ее из кассы предприятия налом и какое ограничение в день?(Предприятие-производитель, торгует без кас.аппарата)

Отвечает Александр Блотнер:

Заборона на повернення отриманої позики, яка була внесена на розрахунковий рахунок шляхом видачі позикодавцю готівки через касу підприємства, не встановлена законодавством України. Проте зауважимо, що бажано, щоб можливість такого способу повернення була передбачена у договорі на позику.

Стосовно повернення коштів, то необхідно врахувати наступне. Відповідно до п. 2.3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15 грудня 2004 р. № 637, підприємства (підприємці) мають право здійснювати розрахунки готівкою між собою та/або з фізичними особами протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами в межах граничних сум розрахунків готівкою, установлених відповідною постановою Правління Нацбанку. Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунку, шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку для подальшого їх перерахування на поточні рахунки. Кількість підприємств (підприємців) та фізичних осіб, з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.

Постановою НБУ від 06.06.2013 р. № 210 встановлено граничну суму розрахунків готівкою:
- підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня в розмірі 10000 (десяти тисяч) гривень;
- фізичної особи з підприємством (підприємцем) протягом одного дня за товари (роботи, послуги) у розмірі 150000 (ста п'ятдесяти тисяч) гривень;
- фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі 150000 (ста п'ятдесяти тисяч) гривень.

При цьому відповідно до роз'яснення, наданого НБУ листом від 24.01.2014 р. № 11-116/3159, даний пункт поширюється і на операції позики: “Вимоги щодо обмеження готівкових розрахунків фізичної особи з підприємством (підприємцем), установлені пунктом 1 Постанови N 210 та пунктом 2.3 глави 2 Положення N 637, стосуються розрахунків за правочинами, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі, у тому числі розрахунків за договорами, пов'язаними з корпоративними правами, наданням чи поверненням позики, виплатою неустойки”.

Тож при поверненні необхідно враховувати обмеження в 150000 грн.



Редаговано разів: 1. Востаннє 18/04/2014 04:10 користувачем DK-admin.


Чи встановлені обмеження щодо розміру фінансової допомоги, яку може отримати ФОП на ЄП?
Чи буде порушенням, якщо розмір допомоги буде значно перевищувати дозволений річний ліміт доходу, наприклад, 5,0 млн.грн. для підприємця третьої групи?
Повернення фінансової допомоги планується здійснити як за рахунок доходу, отриманого в межах дозволенного ліміту (3,0 млн.грн), так і за рахунок власних коштів підприємця. Чи слід оподатковувати єдиним податком або ПДФО власні кошти підприємця, внесені ним на поточний рахунок та використані для погащення фінансової допомоги?
Наперед вдячний.

Відповідає Олександр Блотнер:

Законодавство не містить обмеження на отримання платниками єдиного податку - фізичними особами позики (поворотної фінансової допомоги). При цьому необхідно враховувати норму ч. 3 п. 292.11 ст. 292 ПКУ, згідно з якою до доходу, визначеного цією статтею, не включаються, зокрема, суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів. Тобто, якщо кошти не будуть повернуті протягом 12 календарних місяців, то такі кошти необхідно буде включити до доходу, оподаткувати, і як наслідок це може призвести до втрати права перебувати на спрощеній системі оподаткування або лише на певній групі платників єдиного податку.

Що стосується оподаткування власних коштів, внесених фізичною особою на розрахунковий рахунок, то не зважаючи на те, що такі кошти не можна назвати доходом фізичної особи, працівники податкової наполягають на їх оподаткуванні. Наведемо витяги з консультацій з бази ЗІВ:

“Власні кошти, внесені платником єдиного податку третьої групи на розрахунковий рахунок, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, є доходом платника єдиного податку третьої групи, який оподатковується, за умови не перевищення обсягу доходу - 3000000 гривень, за обраними ставками, визначеними у пп.293.3.1 п.293.3 ст.293 Податкового кодексу України, та відображаються у графах 2, 4 та 7 книги обліку доходів або книги обліку доходів і витрат”;

“Власні кошти, внесені на розрахунковий рахунок, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку”.






Редаговано разів: 1. Востаннє 18/04/2014 04:18 користувачем DK-admin.
Предприятие имеет долги по з/п. Директор (он же учредитель) хочет внести фин.помощь, что бы расчитаться с сотрудниками. Подскажите как лучше оформить фин.помощь, как возвратную или безвозвратную дабы меньше платить налогов. И на сколько времени можно оформить возрат.фин.помощь?

Отвечает Александр Блотнер:

Щодо отримання від засновника фінансової допомоги підприємством-платником податку на прибуток зазначимо наступне.
Якщо допомога надана на безповоротній основі, то вона включається до складу доходів відповідно до пп. 135.5.4 ПКУ: “Інші доходи включають: вартість товарів, робіт, послуг, безоплатно отриманих платником податку у звітному періоді, визначена на рівні не нижче звичайної ціни, суми безповоротної фінансової допомоги, отриманої платником податку у звітному податковому періоді, безнадійної кредиторської заборгованості, крім випадків, коли операції з надання/отримання безповоротної фінансової допомоги проводяться між платником податку та його відокремленими підрозділами, які не мають статусу юридичної особи”.

Якщо ж допомога буде надана на поворотній основі, то вона повинна оподатковуватись відповідно до пп. 135.5.5: “суми поворотної фінансової допомоги, отриманої платником податку у звітному податковому періоді, що залишаються неповерненими на кінець такого звітного періоду, від осіб, які не є платниками цього податку (в тому числі нерезидентів), або осіб, які згідно із цим Кодексом мають пільги з цього податку, в тому числі право застосовувати ставки податку нижчі, ніж установлені пунктом 151.1 статті 151 ПКУ"

У разі, якщо в майбутніх звітних податкових періодах платник податку повертає таку поворотну фінансову допомогу (її частину) особі, яка її надала, такий платник податку збільшує суму витрат на суму такої поворотної фінансової допомоги (її частини) за наслідками звітного податкового періоду, в якому відбулося таке повернення.

При цьому доходи такого платника податку не збільшуються на суму умовно нарахованих процентів, а податкові зобов'язання особи, яка надала поворотну фінансову допомогу, не змінюються як при її видачі, так і при її зворотному отриманні.

Положення цього пункту не поширюються на суми поворотної фінансової допомоги, отриманої від засновника/учасника (в тому числі нерезидента) такого платника податку, у випадку повернення такої допомоги не пізніше 365 календарних днів з дня її отримання”. Тобто після спливу 365 днів з дня отримання допомоги, якщо вона не буде повернута на кінець звітного періоду, така допомога повинна бути включена до доходів.

Обмеження в законодавстві стосовно строку надання поворотної фінансової допомоги не існує.

При цьому, на нашу думку, оптимальним варіантом буде збільшити статутний фонд. Така операція не оподатковується.



Редаговано разів: 1. Востаннє 18/04/2014 04:22 користувачем DK-admin.
Підприємство — платник податку на прибуток звітується за наслідками року. Отриману у січні 2013 року від засновника (юрособа платник податку на прибуток) ПФД повернули тільки у квітні 2014 р. У пп. 14.1.257 ПКУ сказано, що умовні проценти нараховуються на суму ПФД, що залишається неповернутою на кінець звітного періоду? Чи потрібно у цьому випадку нараховувати умовні проценти?

Відповідає Олександр Блотнер:

На нашу думку, норма абзацу 4 пп. 135.5.5 ПКУ поширюється не лише на пп. 135.5.5, але на весь пункт 135.5, адже: “положення цього пункту не поширюються на суми поворотної фінансової допомоги, отриманої від засновника/учасника (в тому числі нерезидента) такого платника податку, у випадку повернення такої допомоги не пізніше 365 календарних днів з дня її отримання”. Тобто вказівка йде саме на пункт, в тому числі і на норму пп. 135.5.4 ПКУ.

Відповідно умовні проценти нараховувати на кінець періоду на суму не повернутої допомоги не потрібно, якщо кінець звітного періоду припадає на строк у 365 днів з дати отримання.

Щодо періоду після закінчення 365 днів, то, на нашу думку, умовні проценти необхідно буде нараховувати, якщо сума допомоги не буде повернута на кінець періоду.



Редаговано разів: 1. Востаннє 18/04/2014 04:25 користувачем DK-admin.
Предприятие плательщик 3 группы НДС+3% единый. Директор, он же учредитель в одном лице, берет на фирме "поворотну фінансову допомогу" по договору на 2 года, Он говорит, что это типа "кредит сотруднику", которую возвращает больше 12 месяцев, то есть например по 3000 грн. каждые 24 месяца. В 1 ДФ показывали код 153. Вот С НДФЛ вроде понятно, что не удерживается, Надо ли начислять 3 % единого на суму возврата, которая возвращается больше 12 месяцев. Спасибо.

Отвечает Александр Блотнер:

Повернення наданої фінансової поворотної допомоги працівнику не включається до складу доходу юридичної особи - платника єдиного податку.



Редаговано разів: 1. Востаннє 18/04/2014 04:27 користувачем DK-admin.
Засновник-нерезидент має заборгованість за внесками до статутного капіталу в інвалюті вже кілька років. Як відображається така заборгованість та курсові різниці за нею в обліку підприємства?

Відповідає Олександр Блотнер:

Відповідно до абзацу четвертого пункту 8 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 21 “Вплив зміни валютних курсів”, курсові різниці, які виникають внаслідок перерахунку зобов'язань засновників при формуванні статутного капіталу, відображаються у складі додаткового капіталу.



Редаговано разів: 1. Востаннє 18/04/2014 04:28 користувачем DK-admin.
Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Нажаль ви не зможете відповісти на цю тему. Вона була закрита.


Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00029199999999996