Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

Финансовые обязательства и увальнение

Відправлено користувачем vellmy 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Здравствуйте!
Ситуация такова : у сотрудника на руках находится непогашеная возвратная помощь в размере 70 тыс.грн. Погасить её он не может сразу, но намерен увольняться. Каковы могут быть последствия для него и для предприятия? Какие санкции к сотруднику можна применить со стороны директора. И может-ли сотрудник вообще уволиться при таких обстоятельствах?
Звільнення працівника не змінює його зобовязань в частині повернення позики (фіндопомоги). Просто, поки працівник працював на підприємстві, його з/п в певній мірі забезпечувала щомісячне погашення наданої позики. Мені не відомі умови вашого договору, але як правило в таких договорах погашення привязане до дати виплати з/п. А іноді, й виплачується з/п у різниці між нарахованою сумою та сумою боргу (якщо виплачується через касу). Загалом, варіантів може бути багато.
Оскільки працівник звільняється, то потрібно, якщо ви вважаєте це за необхідне, обговорити (змінити) умови та строки погашення боргу (підписати зміни до існуючого договору позики/фіндопомоги), якщо інше не передбачено договором позики.
Можливо й забезпечити виконання позикоотримувачем умов договору (якщо ви домовитесь про таке).
Можете відступити право вимоги новому роботодавцюsmiling smiley
А если увольняющийся не отказывается от обязательств и согласен погашать задолженость, а директор настаивает на погашении? Как сотрудник в одностороннем порядке может написать расписку или другой документ?

Нашла договор.
ДОГОВІР ПОЗИКИ

(між підприємством і працівником)



м. Київ "___" ____________ 200_ р.



Товариство з обмеженою відповідальністю***************”( надалі іменується "Позикодавець") в особі ***************,що діє на підставі Статуту з однієї сторони, та громадянин України **********************.(надалі іменується "Позичальник"), з іншої сторони, (в подальшому разом іменуються "Сторони", а кожна окремо - "Сторона") уклали цей Договір безпроцентної позики (надалі іменується "Договір") про таке.


1. В порядку та на умовах, визначених цим Договором, Позикодавець передає у власність Позичальнику грошові кошти на безпроцентній основі (надалі іменується "позика"), а останній зобов'язується використати за призначенням та повернути позику в порядку та на умовах, визначених цим Договором.

2. Грошовими коштами за цим Договором є національна українська валюта – гривня.

3. Цільове призначення позики : Особисті потреби.

4. Розмір позики складає 200 000 грн., 00 коп. (Двісті тисяч гривень, 00 коп.).

5.Цей договір є безпроцентним.

6. Позика надається шляхом передання готівкових коштів Позичальнику під час підписання Сторонами цього Договору, або перерахування коштів з розрахункового рахунку підприємства на рахунок позичальника окремими сумами на протязі 24-х місяців з моменту підписання договору.

7. Підписання цього Договору Позичальником підтверджує факт одержання ним від Позикодавця позики в розмірі, зазначеному в п. 3 цього Договору.

8. Остаточною датою повернення позики є 31 грудня 2010 року.

9. Позика підлягає поверненню шляхом внесення готівкою в касу підприємства або зарахування на розрахунковий рахунок підприємства через касу банку.

10. Строк та інші умови повернення позики можуть бути змінені тільки за домовленістю Сторін, окрім випадків прямо визначених у цьому Договорі.


- 1 -


11. Строк повернення позики може бути скорочений в односторонньому порядку за бажанням Позичальника. Позичальник має право достроково повернути позику повністю або частково. У цьому випадку повернення здійснюється шляхом внесення Позичальником відповідних сум грошових коштів в касу

12. Позикодавець має право в односторонньому порядку скасувати зобов`язання Позичальника перед Позикодавцем на часткову або повну суму не повернутої позики. В момент такого скасування Позикодавець зобов`язаний нарахувати та перерахувати в бюджет всі податки, передбачені законодавством України на всю суму позики, що не підлягає поверненню Позичальником.

13. У випадку порушення зобов'язання, що виникає з цього Договору (надалі іменується "порушення Договору"), Сторона несе відповідальність, визначену цим Договором та (або) чинним в Україні законодавством.

14. Порушенням Договору є його невиконання або неналежне виконання, тобто виконання з порушенням умов, визначених змістом цього Договору.

15. Сторона не несе відповідальності за порушення Договору, якщо воно сталося не з її вини (умислу чи необережності).

16. Сторона вважається невинуватою і не несе відповідальності за порушення Договору, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання цього Договору.

17. Усі спори, що пов'язані із цим Договором, його укладанням або такі, що виникають в процесі виконання умов цього Договору, вирішуються шляхом переговорів між представниками Сторін.

18. Якщо спір неможливо вирішити шляхом переговорів, він вирішується в судовому порядку за встановленою підвідомчістю та підсудністю такого спору у порядку, визначеному відповідним чинним в Україні законодавством.

19. Цей Договір підписується Сторонами та скріплюється печаткою Позикодавця.

20. Цей Договір є укладеним і набуває чинності з моменту передання позики Позикодавцем Позичальникові.

21. Після набрання чинності цим Договором всі попередні переговори за ним, листування, попередні угоди та протоколи про наміри з питань, що так чи інакше стосуються цього Договору, втрачають юридичну силу.

22. Всі зміни та доповнення до даного Договору матимуть юридичну силу тільки у разі підписання обома Сторонами Додаткових угод до даного Договору.

21. Цей Договір складений українською мовою, на ___ сторінках у ___ примірниках, кожний з яких має однакову юридичну силу.


осталась невозвращённой сумма 70тыс.грн.
я б на Вашому місці не ризикувала б, а здійснила б переведення боргу на працівника, який перебуває з Вами у трудових відносинах, а саме:
Фактичний Позичальник нехай покрутиться і знайде собі таку довірену особу, яка йому вірить і візьме зобовязання сплачувати його борг підприємству, ну а Позичальник відшкодовуватиме вже Новому боржнику. Бо Договором не передбачено скорочення строку повернення Позики за інініціативою Позикодавця ( а працівнику пояснити, що поки він співпрацював з підприємством, поки і користувався пільговим безпроцентним кредитуванням, а так він стане сторонньою людиною і не має права на кредит)
ну а на майбутнє цю ситуацію прописувати у Договорі, щоб людина знала про всі можливі наслідки її дій.
Интересно smiling smiley С кем бы я не дружила и не была в отличных отношениях, но чужой долг на себя никогда бы не переписала!

я згодна, буде важко, але я просто описала б варіант, з яким би діяла, як Позикодавець ( ну а раптом там хтось взагалі із рідні ще працює?! я ж не знаю!): згодні, що і підприємство ризикує неабияк? тим більш, договір Підприжємство ніяк не захищає і працівник подасть заяву і має право на звільнення - не видадуть книжку - ще й у суд подасть за затримку при звільненні , і буде правий! ( а на підприємстві директор гризтиме юриста, от я йому, юристу, і співчуваю!)
vellmy Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> А если увольняющийся не отказывается от
> обязательств и согласен погашать задолженость, а
> директор настаивает на погашении? Как сотрудник в
> одностороннем порядке может написать расписку или
> другой документ?
>
>
> 10. Строк та інші умови повернення позики можуть
> бути змінені тільки за домовленістю Сторін, окрім
> випадків прямо визначених у цьому Договорі.

У вашему договорі є п. 10. Він дозволяє внести зміни до укладеного договору в частині визначення стркоів сплати та суми погашення. Жодних розписок!!! Тільки зміни до самого договору.
Ви могли би вимагати дострокового погашення позики в звязку зі звільненням, якщо такі умови були б прописані безпосередньо в договорі.
Можете забезпечити виконання позичальником умов договору - порукою або майном на суму, що залишилась несплаченою.
Але, знову ж такі - якщо ви про це домовитесь. Якщо раніше ви мали певний вплив на позичальника як на праццівника, то тепер - тільки за домовленістю сторін.
Можете також встановити й штрафні санкції за несвоєчасне внесення щомісячних платежів. Загалом, цей договір варто тепер ретельно доопрацювати.
так на бензиновому більш крете обсуждение
[club.dtkt.com.ua]
svinka Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> Интересно smiling smiley С кем бы я не дружила и не была в
> отличных отношениях, но чужой долг на себя никогда
> бы не переписала!

просто є деякі люди які іноді бажають повісити свої борги на когось


в один прекрасний моменнт до нас приїхала далека родичка... ну розгорорились
розказувала як купили хату . і що їй потрібні горші на ремонт

тут почула пропозицію від неї

я працюю неофіційно мені потрібна людина яка має офіційну зарплату яка б взяла на себе кредит в банку а мені б дала я б їй гроші з процентами віддавала. і таким взглядом дивиться на мене.. "типу візьми мені кредит"

ну я сказала "Ліль -купила хату йди в банк тепер любий банк під заставу хати дає кредит ( були такі часи)"

відповідь -я свою хату заставляти НЕ ХОЧУ.


тут заходить в кімнату її чоловік. він напевно спеціально виходив щоб ми глаз на глаз поговорили . присів з з ходу говорить нам би хоч 70 000 тис грн на ремонт треба...
я конешно офонарела.. (думала що мова й де про менші суми )

але знову і її чоловіка відправила в банк - запропонувавши брати кредит на себе під заставу хати.


Потім від інших родичів дізналась що вони по всіх родичах поназичали гроші . Нікому не віддали і судя по поведінці навіть віддавати не збираються...

Тепер ми цих родичів давно не бачили - Типу обідильсь і в селі сказали що ми такі-сякі не захотілт грошей позичити....
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.000516