Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму :: по порталу

зменшення статутного фонду

Відправлено користувачем nyama 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
привіт усім, потрібна невеличка консультація

учасник ТОВ написав заяву на вихід з засновників товариства, провели збори, ..
дата протоколу зборів 13 листопада 2009 року зміни в держ реєстрі пройшли 18 листопада 2009 року.

з моменту виходу засновника, пройшло 10 місяців, з ним розрахувались, але цю частку офіційно ще не передали нікому з інших засновників

а тепер у мене незакритий статутний фонд на цю суму, і засновники хочуть його зменшити на цю суму

питання - якою датою повинні бути проведені зміни про зменшення СФ? по закінченні річного терміну чи до цієї дати?

усім дякую
Re: зменшення статутного фонду
Питання перше. Що написано в заяві - засновник виходить з виплатою йому частки?
Питання друге. Що означає "з моменту виходу засновника, пройшло 10 місяців, з ним розрахувались, але цю частку офіційно ще не передали нікому з інших засновників"? А кому ви збираєтесь передати частку засновника, якій вийшов з ТОВ, крім нього? Він написав заповіт?
так засновник в заяві і в протоколі зборів засновників вказано - з виплатою частки

цю частку засновнику який вийшов виплатили,

його частка становила 22,5% - її нікому не продали, вона залишилась в ТОВ і напротязі року має бути продана, подарована...
але засновники вирішили нікому її не передавати а зменшити на цю сум у СФ


Re: зменшення статутного фонду
У вашему випадку, частку засновника, що вийшов, придбало саме товариство. Для того, щоб прийняти рішення про реалізацію цієї частки іншим засновникам або третім особам, або зменшити на цю частку СФ, у вас є рік часу.

Ст.53 Закону про госптовариства - У разі придбання частки (її частини) учасника самим товариством з обмеженою відповідальністю воно зобов'язане реалізувати її іншим учасникам або третім особам протягом строку, що не перевищує одного року, або зменшити свій статутний капітал відповідно до статті 52 цього Закону.
ч.5 ст.89 ЦКУ - Зміни до установчих документів юридичної особи набирають чинності для третіх осіб з дня їх державної реєстрації, а у випадках, встановлених законом, - з моменту повідомлення органу, що здійснює державну реєстрацію, про такі зміни. Юридичні особи та їх учасники не мають права посилатися на відсутність державної реєстрації таких змін у відносинах із третіми особами, які діяли з урахуванням цих змін.

Тобто, на мою думку, ви маєте зібрати загальні збори не пізніше 13 листопада 2010 року для прийняття рішення про продаж частки третім особам (чи учасникам) або зменшити статутний фонд. І подати на реєстрацію.
Хоча мій реєстратор каже, що потрібно провести реєстрацію змін до установчих документів до 13.11.2010 р., щоб не порушити річний строк для продажу частки. Зменшення статутного капіталу може відбуватися й після річного терміну.
Спробуйте ще порадитись з реєстратором, яікй буде безпосередньо проводити реєстрацію змін до вашого статуту.
Подскажите пожалуйста, в данной ситуации за проданую часть рассчитались с бывшим учредителем, а если уже год не расчитываются и не известно когда будут деньги. Вопрос волнует с декларацией о доходах за год: пока они деньги за долю не заплатят декларацию не подавать?
Re: зменшення статутного фонду
Якщо засновник фізособа, то при отриманні коштів за свою частку він має сам подати декларацію про отримані доходи.
Поки доходи не виплачені, фізособа декларацію не подає. Єдиний момент- купівля/продаж частки у статутному фонді між фізособами посвідчується нотаріально і відповідно нотаріус подає ці відомості до податкових органів. А в договорах, як правило, пишеться, що сторони розрахувались повністю... Цей момент потрібно відслідкувати....
Крім того, потрібно памятати, що оподатковується тільки інвестиційний прибуток...Якщо отримана (запланована) сума від продажу частки не більше, ніж внесена частка, то про подання декларації можна забути взагалі.... Хіба що є бажання задекларувати свої доходи на майбутнє, оскільки за податковим кодексом при внесенні частки до СФ юрособи потрібно буде з наступного року отримувати довідку про задекларовані доходи від ДПІ... Тому, мабуть, варто подати деку за 2010 рік...
Виняток складає ситуація, коли юрособа придбаває корправа засновника. Тут юрособа подає відомості до податкової про виплачений дохід, а вже сума податку сплачується самою фізособою знову ж такі від інвестиційного прибутку та сама подає деку...
Сума продажу частки менша ніж придбання, але придбання частки було через Договір дарування і фізособа кошти не платила. Це має значення при візначенні інвестиційного прибутку для подачі декларації про доходи?
Re: зменшення статутного фонду
Має.
пп. 9.6.2 Закону про доходи № 889 "Інвестиційний актив, подарований платнику податку чи успадкований платником податку, вважається придбаним за нульовою вартістю."
Зрозуміло, отже вся сума, яка буде отримана за продаж частки є інвестиційним доходом. Але поки кошти не отримано-декларація не здається. А якщо разрахуються з фізособою готівкою, який документ підтвердить цей факт?
Re: зменшення статутного фонду
Поки розрахунку немає, дека не подається. А щодо документа, якій має пітверджувати передачу коштів, то це може будь-який документ - розписка, фраза у договорі купівлі-продажу про проведення розрахунків (нотаріусу не підтверджується факт розрахунку), щось типу такого...
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00036399999999998