Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму :: по порталу

может ли физлицо-ЧП быть учредителем юрлица?

Відправлено користувачем oleg 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
сабж собственно smiling smiley
скромные аргументы "за":
ст.51 ГК
п.2.ст.79 - ст.2 - ст.55 ХГ

не юрист...так что сильно не бейте...но очень нужно докопаться до истины smiling smiley
заранее благодарен
с ув.
smiling smiley скромненько,
я не юрист...

мои доводы "нет"


ст 63, п1 ХК приватне підприємство, що діє на основі приватної власності громадян чи суб'єкта господарювання (юридичної особи)

я не считаю, что "громадян" и субэкт підпр діяльности" одно и тоже


может я не правильно поняла - физлицо является СПДшником, и в то же время учредитель юр лица как физ лицо.......такое можна...или он хочет именно как СПД войти в состав учредителей?
хочет стать учредителем именно как СПД_физлицо
oleg Автор строк:
-------------------------------------------------------
> хочет стать учредителем именно как СПД_физлицо


Смысл?

Толково не урегулировано. Может стать перврпроходцем. Потом об этом будут читать лекции. smiling smiley

2Серж
то есть категоричное "нет" говорить рано? smiling smiley
с ув.
ИМХО - нет -- просто как физ.лицо
Только случае регистрации полного товарищества - тогда будет учредитель СПД-физ.лицо
вважаю що не може. ст. 114 ЦК України чітко вказано хто може бути засновником господ товариства.
на мою думку СПД - означає статус фізичної особи для заняття господарською діяльністю....
Автор [ Відповісти приватно ]
Re: может ли физлицо-ЧП быть учредителем юрлица? 02 жовтня, 2008 14:19

ИМХО - нет -- просто как физ.лицо
Только случае регистрации полного товарищества - тогда будет учредитель СПД-физ.лицо

------------------------
хм...не уверен, имхо он или может быть учред. люього товарищества или пп-юр.лица или не может вообще...имхо, конечно
с ув.
Таня,у меня нет доступа-только 1/3 -можеш сбросить целиком -в личку или на olegik2005@ukr.net
спасибо!
oleg Автор строк:
-------------------------------------------------------
> 2Серж
> то есть категоричное "нет" говорить рано? smiling smiley
> с ув.


Исходя из того, чему нас учит Камасутра (безвыходных позиций - не бывает) - рано. smiling smiley
Исходя из теории права - поздно: или физик, или юрик. winking smiley

Фізична особа — СПД: нюанси статусу підприємця

Останні роки кількість фізичних осіб, які реєструються підприємцями, неухильно зростає. Тенденція до зростання, на нашу думку, ще деякий час набиратиме обертів. Цьому є об’єктивні причини: розуміння того, що краще працювати на себе, ніж на когось. Але є й такі, які мало в чому залежать від бажання самої особи, а зумовлені необхідністю. У цій статті спробуємо з’ясувати, де закінчується підприємницька діяльність і починається звичайне життя особи, де воно перехрещується, а де не має нічого спільного з підприємництвом.

Нагадаємо, що підприємець — це фізична особа (громадянин), яка здійснює господарську (підприємницьку) діяльність та зареєстрована відповідно до законодавства України.

Згідно зі ст. 42 ГК «підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку».

Отже, фізична особа після її державної реєстрації наділяється статусом підприємця лише для здійснення певної господарської діяльності, спрямованої на отримання прибутку. У всьому іншому, що не стосується такої діяльності, вона залишається звичайним громадянином з правами і обов’язками, наданими їй Конституцією та законами України.

Постає запитання, яка саме діяльність буде здійснюватися особою як підприємцем, а яка, навпаки, здійснюється нею без урахування спеціального статусу підприємця?

Наприклад, фізична особа може бути учасником (засновником) юридичної особи. А чи може бути учасником (засновником) фізична особа — СПД? Чи потрібно в установчих документах юридичної особи зазначати статус такої фізичної особи? Такі запитання доводиться чути досить часто.

Відповідь дуже проста: так, фізична особа — СПД може бути учасником (засновником) юридичної особи без будь-яких обмежень, пов’язаних із її статусом, але цей статус у більшості випадків не матиме жодного значення для участі особи у створенні суб’єкта господарювання.1 Тобто учасником (засновником) юридичної особи буде просто фізична особа без урахування її спеціального статусу як СПД. В установчих документах юридичної особи, що створюється за участю фізичної особи — СПД, не потрібно зазначати статус учасника (засновника) — підприємця.

Є лише один момент, на який може вплинути підприємницький статус учасника. Пов’язаний він із тим, що інформація про учасника (заснов­ника) — підприємця міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — ЄДР). Це інформація про прізвище, ім’я, по батькові, ідентифікаційний номер, паспортні дані та місце проживання особи. Якщо ж після державної реєстрації фізичної особи — СПД відбулися будь-які зміни (зміна прізвища, зміна місця проживання тощо) і про це не повідомлено державного реєстратора, як це передбачено Законом про держреєстрацію, неодмінно виникнуть проблеми із реєстрацією юридичної особи, що створюється за участю такої фізичної особи — СПД. Адже в установчих документах юридичної особи, ймовірно, будуть зазначені вже нові дані про учасника, тоді як в ЄДР залишатиметься стара інформація. При введенні даних до спеціальної автоматизованої програми (АРМ) така розбіжність спричинить відмову у проведенні державної реєстрації юридичної особи.2 Тому при бажанні фізичної особи, яка має статус СПД, виступити учасником (заснов­ником) юридичної особи слід обов’язково подбати, щоб інформація, яка вже міститься в ЄДР, збігалася з інформацією про учасника (засновника) юридичної особи.

1Згідно з ч. 7 ст. 80 ГК, учасниками повного товариства та повними учасниками командитного товариства можуть бути лише особи, зареєстровані як суб’єкти підприємництва.

2Додатково див. лист Держпідприємництва від 19.03.2007 р. №1943 («ДК» №16/2007).

Інший приклад. Особа, яка має статус підприємця і займається наданням юридичних послуг, вирішила здати в оренду свою квартиру. Чи має відношення до цих дій той факт, що особа має статус підприємця? Чи потрібно в договорі оренди вказувати, що орендодавець є СПД? Як оподатковуватимуться доходи від такої діяльності?

Існує думка, що особа в межах підприємницької діяльності може займатися лише тими видами діяльності, що зазначалися в реєстраційній картці за формою №10 при реєстрації СПД. На погляд автора, така думка є хибною, адже до підприємницької діяльності фізичних осіб, згідно зі ст. 51 ЦК, застосовуються нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб, якщо інше не встановлене законом. А юридичні особи, як це визначено у ст. 91 ЦК, володіють загальною правоздатністю і мають право займатися будь-якою діяльністю, що не заборонена законом.

Жодних інших норм для фізичної особи — СПД з цього приводу законодавство України не встановлює. Таким чином, фізична особа — СПД також володіє загальною правоздатністю.3

Щодо здачі в оренду квартири, то, на нашу думку, особа самостійно вирішуватиме, в якому статусі їй виступати при здійсненні таких операцій. Звичайно, визначальною буде саме сутність операції. Але за відсутності чітких законодавчих критеріїв з’ясувати її (сутність) можна далеко не завжди. Саме тому в основу свого вибору більшість людей ставлять принцип доцільності.

Мабуть, єдиним критерієм доцільності в цьому випадку будуть податкові наслідки операції зі здачі в оренду квартири.

Якщо 15% податку з доходів фізичних осіб сплатити вигідніше, то навіщо в договорі оренди зазначати, що орендодавцем є СПД?

Якщо ж 200 грн ЄП виявляться меншими, ніж 15% податку з доходів фізичних осіб, то чому б не «пов’язати» здачу в оренду (продаж) квартири із провадженням господарської діяльності?4 Наприклад, особа завжди може обґрунтувати свої дії тим, що саме ця квартира була офісом, саме тут стояли комп’ютер, факс, принтер, за допомогою яких проводилася діяльність і, як наслідок такої діяльності, було отримано дохід.

Чи погодяться з такою думкою податківці? Адже податкові наслідки будь-якої операції, що вигідні для платника податків, практично завжди «невигідні» для держави, інтереси якої представляють податкові органи. Але кожен дбає про свій інтерес, тому не варто боятися гніву податківців, якщо, звичайно, ви дієте у правовому полі.

Водночас якщо ви як СПД займаєтеся нерухомістю, придбаваєте квартири (земельні ділянки), потім систематично здаєте їх в оренду або продаєте саме з метою отримання прибутку, то угледіти в таких діях комерційний інтерес буде неважко. Звичайно, в такій ситуації не слід приховувати свій статус.

Отже, як ми вже зазначили, вирішувати питання щодо використання статусу підприємця при укладенні договорів повинна сама особа. Чітких норм немає. Основний критерій — належність операції до господарської діяльності.

Питання про те, в якому статусі виступає особа, має значення не тільки для кваліфікації ним самим своїх операцій, а й для кваліфікації операцій контрагентами такої особи.

Ось приклад. Фізична особа — СПД надає послугу підприємству. Підприємство оплачує отриману послугу. Як кваліфікувати таку оплату? Адже це може бути і дохід від господарської діяльності, і дохід фізичної особи, не пов’язаний із провадженням підприємницької діяльності. В останньому випадку підприємство має утримати податок з доходу фізичної особи.

Як підприємство може з’ясувати, в якому статусі виступала особа, яка надавала послугу? І чи взагалі воно повинне з’ясовувати це?

Закон про доходи не пояснює, яким чином фізична особа повинна підтвердити, а підприємство — переконатися в тому, що дохід, отриманий за надану послугу, пов’язаний саме із підприємницькою діяльністю.

На практиці це зазвичай відбувається так: бухгалтер підприємства вимагає надати копію свідоцтва про реєстрацію фізичної особи — СПД, а якщо особа перебуває на спрощений системі оподаткування — ще й свідоцтво про сплату єдиного податку та квитанцію про його сплату.

Саме такий підхід підтримують податкові органи, про що свідчить лист ДПАУ від 13.03.2006 р. №2241/6/17-0716: «... У разі виникнення у підприємства господарських відносин з фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності для уникнення подвійного оподаткування доходів фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності підприємство при укладенні з ними господарських договорів та з метою наявності достатніх підстав для неутримання податку з доходів фізичних осіб у джерела виплати доходів таким фізичним особам — суб’єктам підприємницької діяльності має вимагати у останніх копії Свідоцтва про реєстрацію підприємницької діяльності, Свідоцтва про сплату єдиного податку, платіжних документів про сплату єдиного податку або авансових платежів податку з доходів фізичних осіб та пред’являти зазначені документи на вимогу працівників податкової служби під час проведення перевірки».

Але ж погодьтеся, той факт, що особа має статус СПД, зовсім не означає, що така особа не може отримувати дохід, не пов’язаний із провадженням підприємницької діяльності.

Звичайно, якщо є така можливість, підприємству краще перестрахуватися й отримати у фізичної особи — СПД наведені документи. Але якщо з будь-яких причин такої можливості немає, достатньо вказати в договорі з фізичною особою — СПД її реквізити або навіть зазначити такі реквізити у платіжних документах, якими оформлюється перерахування коштів на рахунок фізичної особи — СПД. Нагадаємо, що вимоги щодо отримання документів від фізичних осіб — СПД містяться лише в листі ДПАУ.

При аналізі наведеного може скластися враження, що відбувається таке собі «роздвоєння» однієї і тієї ж особи: з одного боку вона фізична особа — СПД, з іншого боку — просто фізична особа. Але не слід забувати, що будь-який правочин тісно пов’язаний з волею особи, її бажанням вчиняти або не вчиняти певні дії. І незважаючи на те, що в одному випадку особа діє як СПД, а в іншому — як особа без статусу СПД, вольове рішення в обох випадках приймається однією і тією ж особою.

Важливо пам’ятати і те, що фізична особа — СПД відповідає за своїми зобов’язаннями всім майном, що їй належить, незалежно від того, використовувалось воно в підприємницькій діяльності чи ні. Також зобов’язання, взяті на себе фізичною особою — СПД, зберігають свою чинність після втрати нею статусу суб’єкта господарювання.

Наприклад, якщо фізична особа — СПД уклала договір, а незабаром втратила статус підприємця, чинність договору зберігається, і фізична особа повинна виконувати взяті на себе обов’язки.

3СПД, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, також можуть займатися будь-якою діяльністю, не забороненою законом, але право на сплату єдиного податку, на думку податківців, поширюється лише на ті види діяльності, що зазначаються у свідоцтві про сплату ЄП. Аргументи «проти» див. у статті «ЄП і ПДФО: на яку діяльність поширюються?» («ДК №44).

4На думку ДПАУ, при продажу нерухомості єдиноподатником такий продаж здійснюється від імені фізособи з відповідним оподаткуванням ПДФО (див. лист ДПАУ №4851/В/17-0715 від 05.10.2007 р. в «ДК» №46/2007). Наш коментар до цього листа читайте в «ДК» №46/2007.

Нормативна база

ЦК — Цивільний кодекс України.

ГК — Господарський кодекс України.

Закон про держреєстрацію — Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців».

Закон про доходи — Закон України від 22.05.2003 р. №889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб».

Тетяна Донець, юрист

_________________________________________

Говорят, улыбка - лучшее оружие ....
Я киллер! smiling smiley smiling smiley smiling smiley
спасибо всем!!! просветлело smiling smiley
с ув.
дана стаття якраз підтвердила мою думку smiling smiley
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00031599999999998