Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

СПД и % по депозиту

Відправлено користувачем matilda 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
СПД и % по депозиту
Спд-физ.лицо положил свои деньги с расч. счета на депозит и получает %.

Вопрос: эти % указывать как доход в Книге или нет?
Суб’єкт підприємницької діяльності – фізична особа – платник єдиного податку отримав відсотки, нараховані банком за депозитними вкладами. Чи відносяться ці відсотки до обсягу виручки платника єдиного податку?

Відповідь: Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регулюється Законом України від 22 травня 2003 року № 889 - IV «Про податок з доходів фізичних осіб» із змінами та доповненнями, (далі – Закон №889), п.9.12. ст.12 якого визначено, що оподаткування доходів, отриманих фізичною особою від продажу нею товарів / надання послуг, виконання робіт/ у межах їх підприємницької діяльності без створення юридичної особи, здійснюється за правилами, встановленими спеціальним законодавством з цих питань, з урахуванням норм цього пункту.
Таким спеціальним законодавством на даний час є розділ IV Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.1992р. №13-92 „ Про прибутковий податок з громадян” із змінами та доповненнями /далі – Декрет/, який регулює здійснення підприємницької діяльності за загальною системою оподаткування і фіксованим розміром оподаткування та Указу Президента України від 03.07.98 N 727 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (в редакції Указу Президента України від 28.06.99 N 746) (далі – Указ ).
Оподаткування фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування, здійснюється за правилами, встановленими Указом.
Згідно зі статтею 2 Указу фізична особа - платник єдиного податку сплачує єдиний податок за ставкою, встановленою місцевими радами за місцем державної реєстрації цього платника залежно від виду діяльності.
Види діяльності зазначаються в Свідоцтві платника єдиного податку, порядок видачі якого затверджено наказом Державної податкової адміністрації України від 29.10.99 N 599, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 02.11.99 за N 752/4045, і саме від виду (видів) діяльності залежить розмір єдиного податку, який повинен сплачуватися.
Доходи платника єдиного податку, одержані ним від провадження саме зазначених у Свідоцтві видів підприємницької діяльності, не включаються до складу його загального річного оподатковуваною доходу і з них не сплачується податок з доходів фізичних осіб. Це підтверджується також і підпунктом 4.3.25 пункту 4.3 статті 4 Закону №889.
Відповідно до Указу спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності запроваджена для суб’єктів малого підприємництва зокрема, фізичних осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і у трудових відносинах з якими, включаючи членів їх сім’ї, протягом року перебуває не більше 10 осіб та обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 500 тис. грн.
Виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг), а також всі кошти, які надходять на розрахунковий рахунок, відкритий СГД для здійснення своєї діяльності.
Платники єдиного податку згідно зі ст. 4 Указу ведуть спрощений облік доходів і витрат згідно з Книгою обліку доходів і витрат, форму якої затверджено наказом ДПА України від 29.10.1999 р. № 599 «Про затвердження Свідоцтва про сплату єдиного податку та Порядку його видачі» (далі – Порядок), зареєстрованим в Міністерстві України 02.11.1999 р. № 752/4045.
Відповідно до цього Порядку, для визначення результатів власної підприємницької діяльності на підставі хронологічного відображення здійснених господарських і фінансових операцій платник єдиного податку веде Книгу обліку доходів та витрат згідно додатку №10 до Інструкції про прибутковий податок з громадян, затвердженої наказом Головної державної податкової інспекції України від 21.04.1993 р. № 12, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.06.1993 р. № 64 (в редакції наказу ДПА України від 16.07.2003 р. № 352). При цьому, обов’язковому заповненню підлягають лише графи № 1, № 3, № 6 та № 7 – «період обліку (день, тиждень, місяць, рік), «витрати на виробництво продукції», «суми виручки (доходу), «чистий дохід».
У графі «сума виручки, дохід», відображаються фактично отримана сума виручки, до якої входить і сума, що надійшла на розрахунковий рахунок.
Нараховані банком відсотки не є виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), тому вони не включаються в обсяг виручки в звіті платника єдиного податку – фізичної особи. та не відображаються в книзі обліку доходів і витрат, яку ведуть суб’єкти підприємницької діяльності – фізичні особи – платники єдиного податку.
Додатково повідомляємо, що відповідно до пп. 22.1.4 п. 22.1 ст.22 Закону №889 п. 4.2.12 п.4.2 ст.4 цього Закону у частині включення до загального місячного оподатковуваного доходу доходів у вигляді процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок (у тому числі картковий рахунок), вклад до небанківських фінансових установ згідно із законом або процентів (дисконтних доходів) на депозитний (ощадний) сертифікат та підпункти 9.2.1 і 9.2.2 пункту 9.2 статті 9 цього Закону у частині оподаткування процентів набирають чинності з 1 січня 2010 року.
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00034800000000001