Quote
Blick
Очень интересный вопрос. Виноградарством облагала всю стоимость коктейля. Да что там, иногда и вообще всю выручку, когда налоговую нагрузку требовали, а выручки с алкоголя не хватало. Но там процент поменьше был, чем сейчас акциз... Так что я тоже в раздумье, как считать.
Я виноделием облагала только стоимость виски. Сейчас хотелось бы продолжать так делать...
Ответ из ЗІРа (по виноделию):
Коротка:
Об’єктом оподаткування збором на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства є виручка – товарооборот, одержаний на всіх етапах реалізації в оптово –роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування (через мережу закладів ресторанного господарства, спеціалізованих відділів підприємств з універсальним асортиментом товарів) алкогольних напоїв, що входять до складу коктейлів.
Повна:
Пунктом 16 підрозділу 10 «Інші перехідні положення» розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами і доповненнями (далі – ПКУ) встановлено, що тимчасово, до 01 січня 2018 року, встановлюється збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.
Платниками збору є суб’єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності та підпорядкування, які реалізують в оптово – роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольні напої та пиво.
Виробники алкогольних напоїв та пива є платниками збору лише за умови реалізації ними цієї продукції в роздрібній торгівлі безпосередньо споживачам. У разі постачання такої продукції суб’єктам оптової та роздрібної торгівлі власного виробництва вони не є платниками збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства (п.п. 1.1 п. 16 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).
Підпунктом 1.3 підрозділу 10 розділу XX ПКУ встановлено, що об’єктом оподаткування збором є виручка – товарооборот, одержаний на всіх етапах реалізації в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольних напоїв та пива, у тому числі за операціями, що не передбачають оплати у грошовій формі.
Згідно з п.п. 14.1.5 п. 14.1 ст. 14 ПКУ алкогольні напої – продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 1,2 відс. об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2204, 2205, 2206, 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відс. об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.
Правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями (далі – Правила) затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 30 липня 1996 року № 854. При цьому у тексті Правил слова «суб’єкт господарської діяльності» і «підприємство громадського харчування» в усіх відмінках і формах числа замінено словами «суб’єкт господарювання» і «заклад ресторанного господарства» у відповідному відмінку і числі згідно з постановою Кабінету Міністрів України від
11 грудня 2013 року № 924.
Згідно з п. 22 Правил продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці дозволяється тільки закладами ресторанного господарства та спеціалізованими відділами підприємств, що мають статус закладів ресторанного господарства, підприємств з універсальним асортиментом товарів.
При цьому забороняється під час продажу алкогольних напоїв на розлив у закладах ресторанного господарства змішувати напої різних видів і марок, крім виготовлення коктейлів. Технологічні, калькуляційні картки на коктейлі погоджуються із санітарно – епідеміологічною службою, затверджуються керівником підприємства, бухгалтером та скріплюються печаткою (п. 23 Правил).
Таким чином, об’єктом оподаткування збором на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства є виручка – товарооборот, одержаний на всіх етапах реалізації в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування (через мережу закладів ресторанного господарства, спеціалізованих відділів підприємств з універсальним асортиментом товарів) алкогольних напоїв, що входять до складу коктейлів.