Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму :: по порталу

Податкова не видається покупцю VS штраф за невч. реєстрацію

Відправлено користувачем Kt-Dt 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Підприємство склало податкову накладну, яка не підлягає видачі покупцю (на операції, звільненні від оподаткування).

Зареєструвало з запізненням.

Але, згідно ст. 120-1.1 РКУ (чинна редакція):
"... (крім податкової накладної, що не надається отримувачу (покупцю), складеної на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою)... " - всі решта податкових накладних підпадають під штраф при невчасній реєстрації.

Підприємством отримано акт камеральної перевірки з ДФС, де вказано, що саме ця податкова накладна зареєстрована з порушенням, і розраховано суму штрафних санкцій.

З неофіційної розмови з працівником ДФС: в даний час цей випадок не поодинокий.

Як бути?
Так с начала 2017 года все НН штрафуются за просрочку, там изменения в НКУ вносились. Не штрафуются только с нулевой ставкой, но там и штраф рассчитывать не из чего, т.к. НДС=0. Сама только сегодня получила акт и ППР за просрочку регистрации НН на неплательщиков за январь и апрель 2017 года. А как тут можно быть? Платить и стараться больше не нарушать.
Судитись, якщо сума штрафу того варта. Наведений пункт можна розуміти й так: крім податкової накладної, що не надається отримувачу (покупцю), ЯКА СКЛАДЕНА на постачання... , а можна й так: крім податкової накладної, що не надається отримувачу, А ТАКОЖ складену....
Платникам , звичайно, підходить перший варіант. Неоднозначність трактування - рішення приймається на користь платника
Виключення для РК в переліку в дужках нема, значить запізніла реєстрація РК в любому випадку штрафується.


Я так зрозуміла, що штраф за несвоєчасну реєстрацію пн з сумою ПДВ 0грн (операції, звільнені від оподаткування)? Яка тоді сума штрафу вказана в повідомленні?
А какая сумма может быть от НОЛЯ?? конечно ноль ))
Лист ДФС України від 29.12.2017 р. № 3246/6/99-95-42-03-15/ІПК:
"...
Отже, за порушення термінів реєстрації ПН/РК у ЄРПН або у разі її відсутності штрафні санкції, визначені ПКУ, не застосовуються винятково до ПН, що не видаються отримувачу (покупцю) та складені на постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування та оподаткування за нульовою ставкою."

ПН - абревіатура, яка в контексті звучить "Податкові накладні"...
І цей сполучник "та": звучить обнадійливо (як перелік ПН різного типу), але використаний в контексті сукупної ознаки ПН...

Але 120.1 стаття в ПКУ, яка накладала штраф за порушення граничних термінів реєстрації лише ПН, що підлягають наданню покупцям, видозмінилась ще з 01.01.2017р.

Тобто, ШС потрібно сплачувати.
Лист ДФС України від 29.12.2017 р. № 3246/6/99-95-42-03-15/ІПК:
"...
Отже, за порушення термінів реєстрації ПН/РК у ЄРПН або у разі її відсутності штрафні санкції, визначені ПКУ, не застосовуються винятково до ПН, що не видаються отримувачу (покупцю) та складені на постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування та оподаткування за нульовою ставкою."

ПН - абревіатура, яка в контексті звучить "Податкові накладні"...
І цей сполучник "та": звучить обнадійливо (як перелік ПН різного типу), але використаний в контексті сукупної ознаки ПН...

120.1 стаття в ПКУ, яка накладала штраф за порушення граничних термінів реєстрації лише ПН, що підлягають наданню покупцям, видозмінилась ще з 01.01.2017р.

Тобто, ШС потрібно сплачувати.
І цей сполучник "та": звучить обнадійливо (як перелік ПН різного типу), але використаний в контексті сукупної ознаки ПН...

Вот поспорю. Якби там стояло "але", це було б обнадійливо. А "та" означає, що повинні виконуватися обидві умови одночасно.
А действительно, какой штраф с суммы НДС 0,00 грн? Автор, поделитесь секретом, какие санкции вам насчитали?

****************************************************************************
Я девушка творческая. Хочу - творю. Хочу - вытворяю.
Вот что совершенно случайно сегодня попалось на глаза. К сожалению, не умею корректно вставить ссылку. Поэтому публикую целиком.

Щодо відповідальності платника податку за несвоєчасну реєстрацію в ЄРПН помилково складеної податкової накладної
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЛИСТ
25 жовтня 2018 року № 4558/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Державна фіскальна служба України розглянула... щодо відповідальності платника податку за несвоєчасну реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) помилково складеної податкової накладної та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), повідомляє.
Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статті 1 розділу V ПКУ).
При цьому пунктом 44.1 статті 44 розділу II ПКУ встановлено, що для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.
Згідно з нормами чинного законодавства платники податку зобов’язані самостійно декларувати свої податкові зобов’язання (стаття 36 розділу І ПКУ) та повинні самостійно визначати відповідність здійснюваних ними операцій тим, які перераховані ПКУ.
Пунктом 6 розділу III Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 р. № 21, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29.01.2016 р. за № 159/28289, визначено, що дані, наведені в податковій звітності, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника.
Отже, в податковій звітності з ПДВ зазначаються дані, вказані у складених на підставі первинних документів податкових накладних. Тому обсяги постачання товарів/послуг та сума ПДВ, вказані у податковій накладній, яка складена без факту здійснення господарської операції, не підлягають відображенню в податковій декларації з ПДВ.
Водночас повідомляємо, що відповідальність платників за порушення граничних термінів реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до таких податкових накладних в ЄРПН встановлено статтею 120-1 розділу V ПКУ.
Таке порушення тягне за собою накладення на платників ПДВ, на яких відповідно до вимог статей 192 та 201 розділу V ПКУ покладено обов’язок щодо такої реєстрації, штрафу в розмірах, визначених пунктом 120-1.1 статті 120-1 розділу II ПКУ.
При цьому статтею 120-1 розділу II ПКУ виключення щодо застосування штрафних санкцій за порушення терміну реєстрації податкових накладних в ЄРПН передбачено лише для податкових накладних, що не надаються отримувачу (покупцю), складених на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою.
Згідно із статтею 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
И что в этом "або" важного?
....звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою.
Что без НДС, что НДС по нулевой ставке, в обоих случаях НДС=0.
Вот если бы после "...що не надаються отримувачу (покупцю)" стояло "або", было бы действительно важно.
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00037199999999993