Головна порталу Дт-Кт  
Головна ДКНовиниПублікації ДКПередплатаДовідникиБланки, формиКонсультаціїДокументи


Розширений пошук по форуму

Брали от физ.лица зворотню финдопомогу. Условные проценты?

Відправлено користувачем Старый грузчик 
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Шеф требует их начисления, проконсультировавшись с каким-то бухгалтером на стороне. Та сказала так надо, чтоб не было проблем с налоговиками. Мои доводы, что Законом не предусмотрено - не действуют.

Вопрос в чем - если мы деньги брали, проценты насчитали - значит должны увеличить на их сумму ВР за 3-й квартал? Получается, что мы необоснованно их завышаем?
если фин. помощь от физ. лица, то в случае невозврата этой помощи в пределах отчетного периода/ квартала вся сумма этой невозвращ. финпомощи идет в ВД. Потом в след. кв-ле, когда вернете у Вас будут ВР.
В 2003 году, когда придумали эти условные проценты, Чикашкин комментируя эту ситуацию сказал, что начислять нужно, но практика (как всегда) пошла другим путем. Я считаю, что законом до конца не прописаны требования (не согласованы между собой нормы) в отношения этих процентов, что дает право их не начислять... Я об этом писал в нескольких статьях того периода... Но опять же... учитывая что лучше перебдеть, чем недобдеть, практика пошла другим путем...

Тоже самое могу сказать в отношении правила "первого события по НДС"... Я считаю, что такого правила вообще не существует, но практика...

_____________________________________________________

"И сказали люди, это пришел тот, которого мы ждали" ©Л.И.Брежнев.
Трубы могут быть бумажными, но документы должны быть железными.


Знаток Alf [ Відповісти приватно ]
..

Тоже самое могу сказать в отношении правила "первого события по НДС"... Я считаю, что такого правила вообще не существует

======================================================================================

Я не согласен ( на ). Можно поподробней с аргументацией Для меня очень актуально. Очень часто ВЗ и НК по первому событию по ддоговору получения услуг с длительной отсрочкой платежа.

С ув.
Якщо зворотня фінансова допомога на кінець звітного періоду не повернена, то умовні проценти нараховуются та додатково включаються до валового доходу тільки якщо ця позика від юридичної особи. Якщо від фізичної, як у вашому випадку, то нараховувати умовні проценти не потрібно. Оподатковуєте тільки саму позику.
Кошка111 Автор рядків:
-------------------------------------------------------
> Знаток Alf [ Відповісти приватно ]
> ..
>
> Тоже самое могу сказать в отношении правила
> "первого события по НДС"... Я считаю, что такого
> правила вообще не существует
>
> ==================================================
> ====================================
>
> Я не согласен ( на ). Можно поподробней с
> аргументацией Для меня очень актуально. Очень
> часто ВЗ и НК по первому событию по ддоговору
> получения услуг с длительной отсрочкой платежа.
>
> С ув.

== Аргументацию то я дам - [auditconsult.forum2x2.ru] Там, кстати, есть и способы оптимизации "первого события".

_____________________________________________________

"И сказали люди, это пришел тот, которого мы ждали" ©Л.И.Брежнев.
Трубы могут быть бумажными, но документы должны быть железными.
УМОВНЕ НАРАХУВАННЯ ВІДСОТКІВ
Особливий погляд


В останній час на шпальтах бухгалтерської преси досить жваво обговорюється проблема необхідності умовного нарахування відсотків за договорами позики.
Законом України від 24.12.2002 №349 внесено зміни до Закону України „Про оподаткування прибутку підприємств” (надалі - Закон про прибуток) і зокрема до п.1.22 та 4.1.6 цього Закону.
Відповідно до п.4.1.6 Закону про прибуток до складу валового доходу включаються доходи з інших джерел, у тому числі, але не виключно, у вигляді СУМ БЕЗПОВОРОТНОЇ ФІНАНСОВОЇ ДОПОМОГИ, отриманої платником податку у звітному періоді, вартості товарів (робіт, послуг), безоплатно наданих платнику податку у звітному періоді, крім їх надання неприбутковим організаціям згідно з пунктом 7.11 статті 7 цього Закону та у межах таких операцій між платником податку та його відокремленими підрозділами, які не мають статусу юридичної особи.
Після внесення зазначених вище змін до Закону про прибуток, визначення змісту терміна „Безповоротна фінансова допомога” викладено у п.1.22.1 цього Закону і тепер на ряду з іншим до її складу входить сума процентів, УМОВНО НАРАХОВАНИХ на суму поворотної фінансової допомоги, що залишається неповерненою на кінець звітного періоду (п.1.22.1 цього Закону). Ці відсотки нараховуються у розмірі облікової ставки Національного банку України, розрахованої за кожний день фактичного використання такої поворотної фінансової допомоги.
Для правильного розуміння змісту п. 1.22.1 Закону про прибуток звернемося до визначення терміну „Поворотна фінансова допомога”.
Згідно з п.1.22.2 Закону про прибуток поворотна фінансова допомога - це сума коштів, передана платнику податку У КОРИСТУВАННЯ (а кошти за договором позики передаються не у користування, а у ВЛАСНІСТЬ!) на визначений строк відповідно до договорів, які не передбачають нарахування процентів або надання інших видів компенсацій як плати за користування такими коштами.
ДПАУ вважає поняття „Поворотна фінансова допомога” і „Позика” тотожними й на підставі цього вважає, що умовне нарахування відсотків для цілей оподаткування розповсюджується на договори позики. При цьому заступник начальника Головного управління оподаткування юридичних осіб, начальник управління податку на прибуток і податкових платежів С.Чекашкін заявив: „..я вважаю, що у всіх випадках отримання поворотної фінансової допомоги повинні нараховуватися проценти” .
ДПАУ при викладенні своєї позиції керується виключно пунктом 1.22 і пунктом п.4.1.6 Закону про прибуток, забуваючи про те, що закон це органічно і логічно взаємопов’язана правова система і для правильного розуміння тієї чи іншої норми закону треба провести аналіз буквального її тексту.
Сентенція давньоримських юристів quaestio juris omnis aut verborum proprietate, aut voluntatis conjectura continetur означає – дослідження будь-якого закону полягає або у встановленні повного змісту слів, або припустимого трактування їх змісту.
Проведемо аналіз буквального тексту п.1.22.1 Закону про прибуток, тобто словесно-документального викладення змісту цього пункту.
Так, згідно з пп. 1.22.1 Закону про прибуток „до складу безповоротної фінансової допомоги наряду з іншим входить СУМА ПРОЦЕНТІВ...нарахованих...” Тобто, для правильного тлумачення терміну „Безповоротна фінансова допомога” маємо звернутися до визначення терміну „Проценти”.
Відповідно до ст.1 Закону про прибуток термін „Проценти” у цьому Законі вживається в такому значенні: проценти - це доход, який сплачується (нараховується) позичальником на користь кредитора у вигляді плати за використання залучених на визначений строк коштів або майна (п.1.10 цього Закону).
Згідно з п.1.10 Закону про прибуток до процентів включаються:
• платіж за використання коштів або товарів (робіт, послуг), отриманих У КРЕДИТ;
• платіж за використання коштів, залучених У ДЕПОЗИТ;
• платіж за придбання товарів У РОЗСТРОЧКУ.
Проценти нараховуються у вигляді відсотків на основну суму заборгованості або фіксованих сум.
Таким чином, ПРОЦЕНТИ ДЛЯ ЦІЛЕЙ ОПОДАТКУВАННЯ ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ ВИКЛЮЧНО ДО КРЕДИТНО-ДЕПОЗИТНИХ УГОД, ПРОДАЖУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ І ДО ПРИДБАННЯ ТОВАРІВ У РОЗСТРОЧКУ.
Відповідно до абз.6 п.1.10 Закону прибуток платежі за іншими цивільно-правовими договорами, у тому числі за договорами позики, незалежно від того, чи встановлені вони в абсолютних (фіксованих) цінах або у відсотках до суми договору або до іншої вартісної бази, НЕ Є ПРОЦЕНТАМИ.
Як бачимо, ПРОЦЕНТИ У РОЗУМІННІ ЗАКОНУ ПРИБУТОК НЕ ВІДНОСЯТЬСЯ І НЕ ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ ДО ДОГОВОРІВ ПОЗИКИ.
Враховуючи викладене, автор вважає, що нарахування для цілей оподаткування процентів за договором, який не передбачає нарахування процентів (п.1.22.2 Закону про прибуток), і платіж за яким у розумінні Закону не є процентами (п.1.10 цього Закону) є безпідставним.


Вячеслав ВАРЕНЯ, аудитор
Май 2003 г.

_____________________________________________________

"И сказали люди, это пришел тот, которого мы ждали" ©Л.И.Брежнев.
Трубы могут быть бумажными, но документы должны быть железными.
Дело в следующем... Деньгу эту получили год назад. До 27 мая были на едином. А посему - сумму в ВД включать, как я понял, не нужно. Дело в прОцентах... И не понятно мне - почему их в валовые дооды включать? Если начисленные на полученные деньги всегда на расходы ложат (в банке, например), ибо отдавать их (выплачивать) как бы прийдется.
\\ И не понятно мне - почему их в валовые дооды включать?

Потому что на самом деле вы никому никаких процентов не платите, это типа ваша выгода - бесплатно полученные деньги...

А еще один нюанс - когда получаете финомощь от физлица, в ВД надо ставить всю сумму полученной помощи, и никакие условные проценты при этом не начисляются.

\\ Шеф требует их начисления, проконсультировавшись с каким-то бухгалтером на стороне. Та сказала так надо, чтоб не было проблем с налоговиками.

Спициялисты, блина...

_______________
Корисна інформація для бухгалтера
Прохання допомоги:
Чи оподатковується зворотня фінансова допомога надана неприбутковій організації?
Список форумів Список тем Нова темаПопередня тема Наступна тема
Вибачте, тільки зареєстровані користувачі можуть писати в цьому форумі.

Авторизуватись



Повідомлення, розміщені на форумах ДК-порталу, відображають лише особисту позицію авторів повідомлень.
Адміністрація форумів не несе відповідальності за їх зміст.

© 2023 "Дебет-Кредит", український бухгалтерський портал, web_dk [ @ ] gc.com.ua





0.00029699999999999